Φιλοδώρημα: Τι ισχύει σε κάθε χώρα

Φιλοδώρημα: Τι ισχύει σε κάθε χώρα;

Σε κάθε μαγαζί του εξωτερικού βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.. Να αφήσω φιλοδώρημα; Αν ναι ποιο είναι το κατάλληλο ποσό; Μπορεί στη χώρα σας το φιλοδώρημα να μεταφράζεται ως ένδειξη ευχαρίστησης, αυτό όμως δεν ισχύει παντού, αφού σε μερικές χώρες μία τέτοια κίνηση μπορεί να σας φέρει ακόμη και ενώπιον της δικαιοσύνης! Για να μην κάνετε καμία γκάφα, και τραγουδάτε στο “κελί 33”, διαβάστε τι ισχύει σε κάθε χώρα με το Φιλοδώρημα..


Δεν αναμένεται, ούτε απαιτείται.. Αλλά εκτιμάται αρκετάΑγγλία 🇬🇧

Το tip στην Αγγλία δεν θεωρείται απαραίτητο, ωστόσο αν μείνετε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μπορείτε να αφήσετε. Προσοχή: στις Παμπς/Mπαρ το tip θεωρείται προσβολή γι’ αυτό καλύτερα να μην κάνετε την κίνηση.

Ιταλία 🇮🇹

Πολλοί ντόπιοι αφήνουν φιλοδώρημα της τάξης του 10% (κυρίως σε κέρματα), χωρίς όμως να θεωρείται υποχρεωτικό. Για να το κάνουν οι ντόπιοι μάλλον είναι καλό..

Ισπανία 🇪🇸

Το ίδιο σκηνικό και στην Ισπανία όπου ένα tip 7-13% θεωρείται ευχάριστη χειρονομία. Αν πληρώνετε με κάρτα είναι αποδεκτό να αφήσετε κάποια κέρματα στον σερβιτόρο.Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία 🇬🇸

Πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε αυτή η συνήθεια. Σήμερα ο κανόνας λέει ότι είναι καλό να αφήσετε 10-15% για την καλή εξυπηρέτηση, χωρίς όμως να επιβάλλεται.

Ελλάδα 🇬🇷

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν επιβάλλει αλλά αναζητά το φιλοδώρημα μέσα από την καλή εξυπηρέτηση. Αυτό ανέρχεται σε 5-15% και είναι καλό να δίνεται απευθείας στον σερβιτόρο ή στον μπάρμαν και όχι να μένει στο τραπέζι.

Γερμανία 🇩🇪

Στη Γερμανία ένα tip 10-15% θεωρείται συνηθισμένο. Είναι καλό να δίνεται απευθείας στον σερβιτόρο, για να είστε σίγουροι ότι θα μείνει στα χέρια του.


👉 Διάβασε ακόμη 

Τα πιο αηδιαστικά Street Food στον Κόσμο


Περιέχεται στον λογαριασμό (Όχι παντού)Ελβετία 🇨🇭

Εδώ το φιλοδώρημα ενσωματώνεται στον λογαριασμό και είναι περίπου 10-15%. Ωστόσο είναι φυσιολογικό να αφήσετε ένα επιπλέον  5% αν σας βάλουν σε μία τυπική θέση και 20% αν σας τοποθετήσουν σε εξέχουσα θέση. 35% φιλοδώρημα δε το λες και λίγο..!

Γαλλία 🇫🇷

Το φιλοδώρημα βάσει του νόμου ενσωματώνεται στον λογαριασμό και είναι της τάξης του 10-15%. Βέβαια αν δεν δείτε στην απόδειξη “Services fees” μπορείτε να αφήσετε στο τραπέζι μερικά κέρματα ή να ζητήστε να στρογγυλοποιηθεί ο λογαριασμός.


Το αναζητούν επιτακτικά.. Παντού!Αμερική-Καναδάς 🇺🇸

Στη χώρα των μπέργκερς το φιλοδώρημα αποτυπώνει το ποσοστό της ευχαρίστησής σας. Το σύνηθες ποσοστό είναι από 1% (αν είστε δυσαρεστημένοι) έως και 20% (αν είστε πολύ ευχαριστημένοι).

Αιθιοπία 🇪🇹

Οι περισσότεροι κυνηγούν το φιλοδώρημα και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητάνε ευθέως από τον πελάτη! Μην ανοίγεστε με μεγάλα φιλοδωρήματα γιατί θα το λάβουν ως αδυναμία.


Δε θα έχετε πρόβλημα.. αλλά Καλύτερα να μην δώσετεΚίνα 🇨🇳

Στην Κίνα τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα, καθώς αλλού το ζητάνε, αλλού το βλέπουν σαν προσβολή, ενώ αλλού μπορεί να σας φέρουν καμιά καρέκλα στο κεφάλι..! Για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις, μην αφήσετε πουθενά..Βέλγιο 🇧🇪

Σε μία χώρα πολύ καλά αμειβόμενη, όπως το Βέλγιο, οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο ένα χαμόγελο, παρά ένα φιλοδώρημα (το οποίο μπορεί να θεωρήσουν υποτιμητικό).

Φινλανδία 🇫🇮

Αν λάβετε κάποια εξαιρετική εξυπηρέτηση αρκεστείτε σε ένα χαμόγελο ή μία καλή κουβέντα. Συχνά το φιλοδώρημα θεωρείται προσβλητικό γιατί υπονοεί ότι το πρόσωπο που σας εξυπηρέτησε το είχε ως αυτοσκοπό.


👉 Διάβασε ακόμη 

12+1 είδη ανθρώπων που συναντάμε στο αεροπλάνο


Μπορεί να έχετε προβλήματα ή παρεξηγήσεις!Ινδία 🇮🇳

Ένα Tip 5-10% είναι πολύ διαδεδομένο σε αυτή τη χώρα, που όμως συναντάμε κάτι παράξενο. Υπάρχει ο όρος “baksheesh” που περιλαμβάνεται στη δωροδοκία και την πολιτική διαφθορά! Αν δεν είστε διακριτικοί, μπορεί να σας φέρει σοβαρά προβλήματα..!

Ν. Κορέα 🇰🇷

Μπορεί σε μερικά ξενοδοχεία και εστιατόρια να προστίθεται ένα ποσοστό 10% για την εξυπηρέτηση (ποτέ δεν φτάνει στα χέρια των υπαλλήλων), ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δε θα καταλάβουν γιατί τους δίνετε περισσότερα απ’ όσα αναγράφει ο λογαριασμός.. και ίσως το παρεξηγήσουν!

Ιαπωνία 🇯🇵 

Στο ίδιο κύμα κινείται και η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Αν κάνετε την κίνηση να αφήσετε κάποιο φιλοδώρημα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως μπορεί να απορριφθεί ή να θεωρηθεί προσβολή.Βιετνάμ 🇻🇳

Στο Βιετνάμ το φιλοδώρημα θεωρείται παράνομο! Μεγάλη προσοχή.. μην αφήσετε πουθενά!

Σιγκαπούρη 🇮🇩

Το φιλοδώρημα δε φτάνει ποτέ στα χέρια των εργαζομένων (είτε αν τους πείτε να κρατήσουν παραπάνω από το τελικό ποσό, είτε αν το αφήσετε στο τραπέζι)! Προτιμήστε να δώσετε στο χέρι του υπαλλήλου ένα 5-10%, με διακριτικό τρόπο, καθώς πολλοί καταστηματάρχες δε βλέπουν με καλό μάτι τέτοιες κινήσεις!

Αργεντινή 🇦🇷

Για το τέλος αφήσαμε τη χώρα όπου το φιλοδώρημα απαγορεύεται από τον νόμο, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι το αναζητούν (σερβιτόροι, ταξί, αχθοφόροι, ταξιθέτες, κ.α.). Αν τελικά αφήσετε κάντε το με διακριτικότητα, καθώς μπορεί να βρεθείτε πίσω από τα κάγκελα!

*Το φιλοδώρημα αφορά ξενοδοχεία, ταξί, εστιατόρια, καφέ/μπαρ & θέατρα/παραστάσεις.

2 Σχόλια
  1. Ο/Η Άννα λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα!! Αυτό με την Αργεντινή ούτε που το ‘χα ξανακούσει!

    1. Ο/Η Nikos λέει:

      Ευχαριστούμε Άννα μας όμορφη! Εμείς όταν γράφαμε το άρθρο δεν είχαμε ακούσει ούτε τα μισά!! Χαχαχα..

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge