8 Φαγητά που πρέπει να αποφύγετε πριν την πτήση

Ξέρατε ότι μετά την απογείωση, ο αέρας της καμπίνας συμπιέζεται κατά 30%; Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στο στομάχι και στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε ένα άβολο συναίσθημα. Έτσι κατά τη διάρκεια της πτήσης, εκτός από την αναπόφευκτη ζαλάδα (Jet lag), εμφανίζεται ένα ακόμη σύνδρομο, που μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι σας. Είναι το λεγόμενο πτητικό πρήξιμο (Jet bloat) και οφείλεται στην υπέρμετρη αύξηση του αέρα μέσα στο σώμα. Για να το αποφύγετε θα πρέπει να βγάλετε από το μενού σας μερικά φαγητά/ποτά. Έτσι το ταξίδι θα είναι ήρεμο τόσο για ‘σας όσο και για τους γύρω σας..

1) Τηγανητές πατάτες – CheeseburgerΤι καλύτερο για να καλύψετε την πείνα σας από ένα Cheeseburger ή ένα πακέτο τηγανητές πατάτες; Είναι άλλωστε από τα πιο βασικά σνακ, που προσφέρουν τα περισσότερα καταστήματα σε όλα τα αεροδρόμια. Θα πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι στα 35.000 πόδια, η πέψη κορεσμένων λιπαρών είναι εξαιρετικά δύσκολη, προκαλώντας φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές. Και τα άσχημα νέα δεν σταματάν εδώ. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη αέρα, επιβραδύνουν τη ροή του αίματος, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση. Προσοχή!


2) ΌσπριαΤα όσπρια είναι, από μόνα τους, υπεύθυνα για τα αέρια στον οργανισμό. Φανταστείτε λίγο τι θα γίνει όταν ενωθούν με αυτά που δημιουργούνται από την πτήση! Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας φαγητό, κάντε το για χάρη των διπλανών σας.


Διάβασε ακόμη 

Τα 6+1 Καλύτερα Σάντουιτς του Κόσμου


3) ΑνθρακούχαΝομίζετε ότι το ανθρακικό θα ανακουφίσει το ταλαιπωρημένο σας στομάχι; Κάνετε μεγάλο λάθος! Στην πραγματικότητα αυτό που θα κάνει είναι να προκαλέσει αέρια και καούρα. Αντικαταστήστε το με ένα μπουκάλι κρύο νερό, ή ένα κατευναστικό τσάι από βότανα.


4) Καυτερές πιπεριές- ΣκόρδοΤα πικάντικα φαγητά και το σκόρδο μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία του στομάχου και ερεθισμό της ουροδόχου κύστης. Έτσι εκτός από τη συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα, θα εμφανιστεί και έντονο ρέψιμο (3 φορές περισσότερο λόγω πτητικής πίεσης), με οσμές διόλου κολακευτικές για ‘σας. Αποχωριστείτε τα αγαπημένα σας καυτερά φαγητά, αλλά και όσα περιέχουν σκόρδο, για χάρη των συνεπιβατών.

“To Υψόμετρο και η περιορισμένη λήψη αέρα είναι εχθροί του στομάχου, γι’ αυτό προσέξτε με τι το γεμίζετε! Μπορεί να σας το επιστρέψει…!”


5) ΜαστίχαΗ μαστίχα δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζετε. Μπορεί να κάνει καλό, γιατί ξεβουλώνει τα αυτιά κατά την απογείωση ή την προσγείωση, αλλά το συνεχές μάσημα επιτρέπει την μεγαλύτερη εισροή αέρα, προκαλώντας επιπλέον φούσκωμα!


6) Σταυρανθή λαχανικάΓια να αποφευχθεί το περαιτέρω φούσκωμα, παραλείψτε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, καθώς και άλλα σταυρανθή λαχανικά. Το γεγονός ότι βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Μην επιβαρύνετε επιπλέον τον οργανισμό σας. Κρατήστε την υγιεινή διατροφή για μετά την προσγείωση..


Διάβασε ακόμη 

Σφακιανή πίτα (by Ελπίδα Χαραλαμπίδου)


7) ΚαφέςΠοιος θα το ‘λεγε ότι το πιο δημοφιλές ρόφημα του κόσμου θα έχει αρνητική επίδραση πριν την πτήση! Και όμως ο καφές σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα του αεροπλάνου, είναι υπεύθυνοι για την αφυδάτωση στο σώμα, οδηγώντας σε πονοκέφαλο και ναυτία. Ακόμη, η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να αποτρέπει τη λήψη ενός χαλαρωτικού υπνάκου.


8) ΑλκοόλΑν νομίζετε ότι ένα ποτάκι πριν την πτήση θα σας κάνει καλό, για να ηρεμήσετε και να ξεχάσετε τον φόβο, κάνετε μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα περισσότερο κακό θα σας κάνει και δεν θα σας ανακουφίσει. Όπως ο καφές, έτσι και το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία, και δυσφορία στο αεροπλάνο. Επίσης το αλκοόλ έχει αυξημένη επίδραση σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Κοινώς, ακόμη και με 3 ποτάκια μπορεί να γίνετε ντίρλα!

2 Σχόλια
  1. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Το άρθρο πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και δεν είχε πάει καθόλου στο μυαλό μου ο καφές! Που τον σερβίρουν και στο αεροπλάνο… Για την μαστίχα, λίγο στην απογείωση και μετά καλό είναι να την πετάει κανείς…

    1. Ο/Η Travelen λέει:

      Αποκαλύπτει πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε και πρέπει να τα αποφεύγουμε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (για το φαγητό). Χαιρόμαστε που σου άρεσε το άρθρο μας!
      Travelen recently posted…Μπολόνια: η Κόκκινη πόλη σε 48 ώρες

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge