Τι πρέπει να κάνετε αν σας κλέψουν το κινητό στο ταξίδι;

Κάθε χρόνο χάνονται ή κλέβονται περίπου 19 εκατομμύρια τηλέφωνα*, τα περισσότερα απ’ αυτά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Ο λόγος είναι ότι οι ταξιδιώτες έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε περισσότερα αντικείμενα, πράγμα που τους κάνει πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχετε το τηλέφωνο σε ασφαλές σημείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κινητό σας θα κάνει φτερά! Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση μη μείνετε με σταυρωμένα χέρια.. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να σώσετε τα προσωπικά δεδομένα, τα αρχεία σας ή ακόμη και να ανακτήσετε το κινητό σας..

Βήματα:

Καλέστε ή αφήστε μήνυμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε στο κινητό σας, ώστε να δείτε αν το έχει κάποιος στα χέρια του. Αν το έχει τότε με την κλήση σας θα έρθετε σε επικοινωνία, ώστε να σας το επιστρέψει. Αν δεν απαντάει τότε αφήστε ηχητικό μήνυμα με τα στοιχεία του ξενοδοχείου, ώστε να σας εντοπίσει και να το παραδώσει.


Κλειδώστε το απομακρυσμένα 

Η apple μέσα από τη επιλογή Lost Mode, που φέρουν οι τελευταίες εκδόσεις του iOS, δίνει τη δυνατότητα να κλειδώσετε το κινητό σας απομακρυσμένα, μέσω μίας άλλης συσκευής (κάποιου φίλου ή οποιουδήποτε ταξιδεύετε μαζί). Μέσω της ίδιας εφαρμογής μπορείτε να αφήσετε και μήνυμα.


Εφαρμογή Find my phone

Τώρα μέσω της εφαρμογής Find my phone που τρέχει σε iPhone & Android μπορείτε εύκολα (μέσω μίας άλλης συσκευής) να εντοπίσετε την τοποθεσία του κινητού σας και να το ανακτήσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στην εφαρμογή και να ακολουθήσετε το στίγμα.

Σημείωση: Αν το κινητό είναι κλειστό δεν μπορεί να εντοπιστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα σας δείξει το τελευταίο σημείο που εντοπίστηκε πριν κλείσει.


Διάβασε ακόμη 

Τα καλύτερα ταξιδιωτικά Tips για φωτογραφίες από το Smartphone


Προσφέρετε αμοιβή

Στείλτε μήνυμα στο κινητό σας προσφέροντας κάποια αμοιβή (ανάλογα με την αξία του) κατά την παράδοσή του. Στην περίπτωση που το έχετε χάσει η αμοιβή θα είναι πολύ μικρότερη από ότι αν σας το έχουν κλέψει. Ακόμη, όμως, και να έχει κλαπεί μη διστάσετε να στείλετε μήνυμα με το ποσό της αμοιβής.

Προσοχή: Σε περίπτωση που έχει κλαπεί πρέπει να γίνει ξεκάθαρό ότι έχετε άγνοια της κλοπής και νομίζετε ότι το χάσατε. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επιστραφεί. Οι κλέφτες προτιμούν να βγάλουν άμεσα χρήματα, από το να έχουν στην κατοχή τους ένα κλεμμένο κινητό.


Διαγράψτε τα πάντα

Αν τελικά δεν μπορέσετε να ανακτήσετε τη συσκευή, τότε η εφαρμογή Find my phone σας δίνει τη δυνατότητα να σβήσετε όλο το περιεχόμενό του, κατά την πρώτη προσπάθεια ενεργοποίησής του. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα προσωπικά σας δεδομένα και αποφεύγετε την πιθανότητα να χρεώσουν τον λογαριασμό σας.


Αλλάξτε τους κωδικούς

Ακόμη κι αν έχετε σβήσει τα πάντα απ’ το κινητό σας, θα πρέπει να αλλάξετε άμεσα όλους τους κωδικούς, καθώς υπάρχει περίπτωση στο μεσοδιάστημα (μέχρι να κλειδώσει το κινητό ή να σβηστούν τα δεδομένα) να έχουν αλιευτεί κωδικοί από κάρτες και λογαριασμούς.

Σημείωση: Τους πρώτους μήνες καλό είναι να ελέγχετε όλους τους λογαριασμούς σας, ώστε να βλέπετε για τυχόν ύποπτες κινήσεις.


Διάβασε ακόμη 

Πώς τα Social Media μπορούν να γίνουν ο προσωπικός σας ξεναγός


Αστυνομία

Κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσετε την κλοπή. Περάστε μετά από 3-4 μέρες ξανά από το τμήμα και ρωτήστε αν ανάμεσα στα κλοπιμαία βρίσκεται το κινητό σας.


Back up αρχείων

Πάντα πρέπει να έχετε στο ταξίδι σας ένα μέσο αποθήκευσης, τύπου USB. Με αυτόν τον τρόπο θα αποθηκεύετε τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα δεδομένα από το ταξίδι σας, χωρίς να έχετε τον φόβο να χάσετε τις όμορφες αυτές στιγμές.


Εφεδρικό κινητό 

Πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα εφεδρικό κινητό, το οποίο φυλάσσεται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας. Έτσι, ακόμη και να χάσετε ή σας κλέψουν το κανονικό  θα έχετε τη δυνατότητα να είστε σε επαφή τόσο με τους δικούς σας, όσο και με τις αρμόδιες αρχές, για τυχόν εξελίξεις. Μην ξεχνάτε ότι είναι δύσκολο να αγοράσετε νέο τηλέφωνο (και αριθμό) από το εξωτερικό χωρίς τα κατάλληλα χαρτιά.

* Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Asurion.

2 Σχόλια
 1. Ο/Η Λίτσα Γκιοσου λέει:

  Καλημέρα και καλή χρονιά.
  Σκέφτομαι τέλος Μαρτίου να πάω για 4 ημέρες Βαρσοβία και Κρακοβία.
  Τι έχετε να μου πείτε,τι προτείνετε;
  Ευχαριστώ

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλημέρα Λίτσα! Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη! Δυστυχώς δεν έχουμε πάει στην Πολωνία ακόμη για να σε βοηθήσουμε. Είναι στα άμεσα σχέδιά όμως. Σου ευχόμαστε ένα υπέροχο ταξίδι!

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge