DoDo
E.N. Story
Φαγητό
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

More

12 ακόμα αξιοθέατα στη Ρώμη

Η Ρώμη είναι ένας προορισμός με ατελείωτα αξιοθέατα και δραστηριότητες. Αν σκέφτεστε να μείνετε κάποιες μέρες παραπάνω (το ιδανικό διάστημα είναι 6-7 μέρες) τότε σας έχουμε επιπλέον επιλογές, όπως ψώνια στη λαϊκή αγορά Campo de’ Fiori, επίσκεψη στο μικρό νησάκι Τιβερίνα και τα Λουτρά του Καρακάλλα, μία ξεχωριστή θέα από την κλειδαρότρυπα των Ιπποτών της Μάλτας και πολλά ακόμη! Με τόσα αξιοθέατα και δραστηριότητες η πρωτεύουσα της Ιταλίας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.

Ανακαλύψτε πολλά ακόμη αξιοθέατα στη Ρώμη

Altare Della Patria – Piazza Venezia

Ο “Βωμός της Πατρίδας” είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της νεορωμαϊκής εποχής και είναι αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας, Βίκτορα Εμμανουήλ. Το Altare Della Patria είναι ορατό όχι μόνο από πολλά σημεία της πόλης, αλλά και από το αεροπλάνο(!), γεγονός που μαρτυρά ότι είναι το πιο μεγάλο και επιβλητικό οικοδόμημά της Ρώμης. Στο εσωτερικό αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα μεγάλα αγάλματα, οι τεράστιοι χώροι και το μουσείο ενοποίησης της χώρας (μικρό κόστος εισόδου). Το σημείο όμως που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες είναι η ταράτσα του. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τα πιο σημαντικά μνημεία της Ρώμης, πληρώνοντας ένα σεβαστό αντίτιμο για το ασανσέρ*. Η θέα από την κορυφή μπορεί να μην συναρπάζει, αποτελεί όμως μία ευχάριστη, εναλλακτική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Τέλος, μπροστά του θα βρείτε την πολύβουη Piazza Venezia, μια πλατεία με ζωντάνια και πολυχρωμία, χάρη στο πλήθος λουλουδιών που κοσμούν το κέντρο της.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 09:30-17:00
Κόστος: Altare Della Patria: Δεν υπάρχει. * Ταράτσα: 7€

 Ο ξερόλας λέει: Όταν ολοκληρώθηκε το άγαλμα του Victor Emmanuel II, 12 εργάτες δείπνησαν μέσα στην κοιλιά του αλόγου!

 

Arcibasilica di San Giovanni in Laterano & Αγία Σκάλα

Ο τίτλος που κατέχει ο ναός του San Giovanni in Laterano φανερώνει και τη σπουδαιότητά του. Μια σπουδαιότητα που αποτυπώνεται και στην επιγραφή που αναφέρει ότι είναι η “Μητέρα και κεφαλή όλων των εκκλησιών της πόλης και του κόσμου”. Στην εκκλησία γινόταν η στέψη των πάπων μέχρι το 1870, ενώ σήμερα αποτελεί την επίσημη έδρα τους. Ο εξωτερικός της διάκοσμος είναι εντυπωσιακός, με την Ιερή Πόρτα να κοσμεί την πρόσοψή της. Από την πόρτα αυτή μπορείτε να εισέλθετε μόνο αν είστε τυχεροί, αφού ανοίγει κάθε 25 χρόνια! Στο εσωτερικό κυριαρχεί η μεγαλοπρέπεια με τα βλέμματα να κλέβουν τα 12 γιγαντιαία αγάλματα των Αποστόλων αλλά και η οροφή. Φροντίστε να την επισκεφτείτε την Κυριακή το πρωί για να παρακολουθήσετε την κατανυκτική λειτουργία. Επίσης, απέναντι από τον ναό (ΒΑ πλευρά), βρίσκεται η “Αγία Σκάλα”, την οποία λέγεται ότι ανέβηκε ο Ιησούς όταν παρουσιάστηκε στον Πόντιο Πιλάτο. Τα 28 αυτά σκαλιά μεταφέρθηκαν από τα Ιεροσόλυμα και έχουν ντυθεί με ξύλο, ώστε να τα ανεβαίνουν οι πιστοί με τα γόνατα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 07:00-19:00 (Χειμώνα κλείνει 1 ώρα νωρίτερα)
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στον ναό υπάρχει ένα ξύλινο τραπέζι στο οποίο λέγεται ότι λειτουργούσε ο Αγ. Πέτρος!

Λουτρά του Καρακάλλα

Σε έναν χώρο 100.000 τμ. ο αυτοκράτορας Καρακάλλας κατασκεύασε ίσως τα μεγαλύτερα λουτρά στην ιστορία, τα οποία μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 10.000(!) ανθρώπους. Αφιερώνοντας μια τόσο μεγάλη έκταση μόνο και μόνο για την απόλαυση γίνεται αντιληπτό το μέγεθος και η δύναμη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στις θέρμες οι Ρωμαίοι εκτός από το μπάνιο τους μπορούσαν να διαβάσουν, να αθληθούν αλλά και να κάνουν νέες γνωριμίες. Σήμερα, μετά από τόσες καταστροφές, σώζονται ελάχιστα μέρη γι΄ αυτό ο επισκέπτης θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη τη φαντασία του, για να καταλάβει το μέγεθος και την ομορφιά των κτισμάτων. Aξίζει να αναφέρουμε ότι οι τουαλέτες βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, θυμίζοντας κάτι από την αίγλη του παρελθόντος. Τέλος, στο βόρειο τμήμα του λόφου λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη θερινή περίοδο.

Σημείωση: Αν θέλετε να πετύχετε τον λιγότερο δυνατό κόσμο, επισκεφτείτε το 1-2 ώρες πριν το κλείσιμο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης:
1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά από 09:00 έως 16:30-18:30 (ανάλογα με την περίοδο) & Δευτέρα 09:00-14:00. Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, 25 Δεκεμβρίου, 1 Μαΐου. (Τελευταία είσοδος 1 ώρα πριν το κλείσιμο)
Κόστος: Γενική είσοδος 8€, Άτομα 18-25 ετών από την EU 4€, Παιδιά -18 Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: 9.000 εργάτες δούλευαν καθημερινά επί 5 χρόνια για να κτιστεί το πελώριο αυτό συγκρότημα!

Αγορά Campo de’ Fiori

Πρόκειται για την πιο γνωστή υπαίθρια αγορά της πόλης την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Ρωμαίοι, για να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά για το τραπέζι τους. Στους πάγκους θα βρείτε δεκάδες τοπικά προϊόντα όπως μακαρόνια, τυριά, αλλαντικά, φρούτα, λουλούδια, είδη κουζίνας κ.α. Η αγορά Campo de’ Fiori, έχοντας έντονο άρωμα Ιταλίας, βοηθάει τους επισκέπτες να αποποιηθούν της τουριστικής τους ταυτότητας και να νιώσουν σαν ντόπιοι. Μπλεχτείτε με τον κόσμο, δοκιμάστε αυθεντική παρμεζάνα και νιώστε σαν γνήσιοι Ρωμαίοι, έστω και για λίγο. Στη γύρω περιοχή θα συναντήσετε πολλά τουριστικά μαγαζιά για να πιείτε έναν καφέ και να χαλαρώσετε. Το βράδυ η πλατεία μεταμορφώνεται σε μία ακόμη ρομαντική piazza, με τις μουσικές και την ευχάριστη διάθεση να παίρνουν τα σκήπτρα από τη μοτσαρέλα και τα τοματίνια!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40-50 λεπτά
Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 06:00-14:00. Κλειστά: Κυριακή
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Είναι η παλαιότερη αγορά στην πόλη!

Κλειδαρότρυπα Ρώμης

Κλειδαρότρυπα Ρώμης

Μέσα από μια γραφική, πλακόστρωτη διαδρομή θα συναντήσετε τον καταπράσινο λόφο Αβεντίνο, o οποίος παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο έχει καταφέρει να κρατήσει τη γαλήνη και την ηρεμία του παρελθόντος. Η θέση του προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης, με το μάτι να ταξιδεύει ακόμη πιο μακριά και από το Βατικανό. Στον κεντρικό δρόμο Santa Sabina θα συναντήσετε την αγριεμένη μάσκα, ενώ στη βίλα των ιπποτών της Μάλτας σας περιμένει η περίφημη κλειδαρότρυπα. Όντας τέλεια ευθυγραμμισμένη με την Βασιλική του Αγ. Πέτρου η κλειδαρότρυπα χαρίζει μία εικόνα σπάνιας ομορφιάς, προσελκύοντας δεκάδες τουρίστες καθημερινά. Μπορεί το θέμα να είναι εξαιρετικό αλλά φροντίστε να είστε όσο πιο σύντομοι γίνεται για να μην καθυστερήσετε όσους περιμένουν!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Παρόλο που η Βασιλική του Αγ. Πέτρου βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ., από την κλειδαρότρυπα φαίνεται σαν να είναι περίπου στο 1/3 της απόστασης. Αυτό συμβαίνει γιατί από αυτή την οπτική απομονώνονται τα γύρω κτίρια!

San Pietro in Vincoli

Η San Pietro in Vincoli είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Ρώμης, αφού στο εσωτερικό της φιλοξενεί δύο σπουδαία κειμήλια της παγκόσμιας κληρονομίας. Το πρώτο είναι το γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελο, ο “Μωυσής” ο οποίος έχει επιστρέψει από το όρος Σινά κρατώντας τις Δέκα Εντολές*. Λέγεται μάλιστα ότι το προφίλ από τα χείλη και κάτω είναι αυτοπροσωπογραφία του ίδιου του καλλιτέχνη. Το δεύτερο σπουδαιότατο κειμήλιο είναι οι αλυσίδες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αιχμαλωσία του Αγ. Πέτρου στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη. Υποστηρίζεται δε ότι οι δύο αλυσίδες ενώθηκαν σε μία κατά την τοποθέτηση τους στο κυτίο. Όσο για το εσωτερικό του ναού, είναι μικρό και λιτό χωρίς την υπερβολή του Λατεράνο και την μεγαλοπρέπεια του Αγ. Πέτρου. Μην προσπεράσετε την υπέροχη τοιχογραφία (στα αριστερά της εισόδου) που αναπαριστά τη λιτανεία κατά της πανούκλας, που χτύπησε την πόλη τον 15° αιώνα.

*Στο πρόσωπο του φαίνεται η οργή που κρύβει για τον κόσμο που χορεύει γύρω από τον Χρυσό Μόσχο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40-50 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-12:30 & 15:00-18:00
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η εγκοπή στο γόνατο του Μωυσή προήλθε από εργαλείο που πέταξε ο Μιχαήλ Άγγελο!

Μάσκα & Καναπέδες (Via Giulia)

Μία βόλτα στις γειτονιές του Κάμπο Μάρτσιο είναι επιβεβλημένη αν θέλετε να ξεφύγετε από τα τουριστικά μονοπάτια και να γνωρίσετε την αναγεννησιακή πλευρά της Ρώμης. Στη γειτονιά θα συναντήσετε μία εξαιρετική ομοιογένεια που αποτυπώνεται τόσο στα μπαρόκ κτίρια, όσο και στη γενικότερη δομή της. Στην περιοχή μεταξύ των άλλων βρίσκεται και ο πασίγνωστος δρόμος Via Giulia. Εκεί εκτός από τα ωραιότερα αναγεννησιακά μέγαρα της πόλης θα δείτε τους πέτρινους “καναπέδες” (στον αριθμό 62), ενώ λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε την περίφημη αψίδα με τον κισσό (στο 262) αλλά και την ξακουστή κρήνη Μασκερόνε με τη μεγαλύτερη Ρωμαϊκή Μάσκα της πόλης (στο 252)! Ξεφύγετε από τα τουριστικά κοινότυπα πράγματα και κάντε μία βόλτα, ήσυχη και διαφορετική απ’ τα συνηθισμένα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-40 λεπτά
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι πέτρινοι “καναπέδες” είναι απομεινάρια ενός μεγαλοπρεπούς δικαστηρίου που άρχισε να χτίζεται τον 15° αιώνα προς τιμήν του Ιουλίου Β’!

Τιβερίνα

Το νησί του Ασκληπιού, η κατά κόσμον Τιβερίνα, αποτέλεσε σημαντικό ιατρικό αλλά και θρησκευτικό τόπο κατά την αρχαιότητα. Ενώνεται με δύο γέφυρες η μία εκ των οποίων τη συνδέει με την συνοικία του Γκέτο και η άλλη με αυτή του Trastevere. Σήμερα συνεχίζει να φιλοξενεί ένα ιατρικό (νοσοκομείο) και ένα θρησκευτικό χώρο (εκκλησία), διατηρώντας την παράδοση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία μικρή ευχάριστη όαση στην τουριστική αυτή μεγαλούπολη. Είναι ένα πολύ καλό μέρος για μια απογευματινή βόλτα (κυρίως αν έχει καλό καιρό) ανάμεσα στην ησυχία των πεύκων και των νερών του Τίβερη. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε το φεστιβάλ (lungo il tevere roma) που λαμβάνει χώρα στις όχθες του Τίβερη, ή το υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου Isola del Cinema.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Δεν είναι το μοναδικό νησί που υπάρχει στον Τίβερη. Το δεύτερο είναι το νησί μυστήριο (Sacra island)!

Basilica di Santa Maria Maggiore

Μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες βασιλικές στη Ρώμη είναι η Santa Maria Maggiore. Βρίσκεται κοντά στον τερματικό σταθμό (Termini) με αποτέλεσμα τόσο η πλατεία, όσο και η γύρω περιοχή να σφύζουν από κόσμο, όλες τις ώρες. Πρόκειται για μια εκκλησία, στολίδι η οποία διαθέτει το ψηλότερο καμπαναριό στην πόλη, ύψους 75 μέτρων. Λέγεται ότι είναι είναι η αγαπημένη εκκλησία των Πάπων, περισσότερο μάλιστα και από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου! Στον εσωτερικό της χώρο αυτά που κλέβουν τα βλέμματα είναι το χρυσό φάτνωμα της οροφής και οι 40 γιγαντιαίοι κίονες που τη στηρίζουν. Καταλληλότερη μέρα και ώρα για να την επισκεφτείτε είναι η Κυριακή στις 11, ώστε να πάρετε μια γεύση από τη λειτουργία και να νιώσετε την πλήρη κατάνυξη του χώρου, αλλά και της τελετής. Δεν πρέπει να αγνοήσετε ότι η είσοδος απαγορεύεται σε γυναίκες που δεν είναι σεμνά ντυμένες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Εδώ βρίσκεται η αρχαιότερη φάτνη στον κόσμο!

Piazza del Popolo & Πύλη

Η μεγάλη οβάλ Piazza del Popolo συνδυάζει το Γαλλικό αρχιτεκτονικό στυλ με τη Ρωμαϊκή πληθωρικότητα. Βρίσκεται δίπλα στη Villa Borghese, ενώ η πύλη στη βόρεια πλευρά της αποτελούσε μια από τις κυριότερες εισόδους της πόλης. Στο κέντρο της στέκει ο πανύψηλος Αιγυπτιακός οβελίσκος, ενώ οι κρήνες και τα διάφορα αγάλματα (με πιο χαρακτηριστικά του Ποσειδώνα και της Αθηνάς) συμπληρώνουν ιδανικά το λιτό και όμορφο περιβάλλον. Η πλατεία είναι αρκετά τουριστική με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται όλες τις ώρες της μέρας και δεκάδες μικροπωλητές να προσπαθούν να πουλήσουν από gadgets και λουλούδια μέχρι νερό! Μην παραλείψετε να την απαθανατίσετε από κάθε γωνία (δείτε ΕΔΩ την καλύτερη), ενώ πρέπει να αποφύγετε τα καφέ γύρω από αυτήν, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από τουριστικές παγίδες. Στη νότια πλευρά της μία Ferrari έχει αναμμένη τη μηχανή, περιμένοντας τους λάτρεις της πολυτέλειας και της ταχύτητας για μία (ακριβή) βόλτα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η όμορφη πλατεία υπήρξε τόπος αιματοχυσίας, αφού ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χώρους δημόσιων εκτελέσεων!

Largo di Torre Argentina & Πυραμίδα Γάιου Κέστιου

Τα δύο επόμενα more προτείνονται για σύντομη επίσκεψη, αφού μπορείτε να τα θαυμάσετε μόνο απ’ έξω. Στον ιστορικό χώρο Largo di Torre Argentina υπάρχουν τα απομεινάρια τεσσάρων Ρωμαϊκών ναών, ενώ σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο για γάτες της πόλης. Έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ο τόπος που δολοφονήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Ρωμαίους αυτοκράτορες, ο Ιούλιος Καίσαρας. Σε απόσταση 2.5 χλμ. από αυτόν βρίσκεται η 36 μέτρων πυραμίδα, η οποία χτίστηκε ως μαυσωλείο του Γάιου Κέστιου. Θα αναλογιστεί κανείς.. Πυραμίδα στη μέση της Ρώμης; Μπορεί να είναι οξύμωρο ωστόσο έχει αρκετή δόση λογικής, αφού η Αίγυπτος εκείνη την περίοδο αποτελούσε Ρωμαϊκή επαρχία. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η 2000 ετών πυραμίδα κατάφερε να διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση επειδή βρισκόταν εντός των τειχών.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η τεράστια πυραμίδα χρειάστηκε λιγότερο από 1 χρόνο για να ολοκληρωθεί, καθώς σε περίπτωση που αργούσε οι κληρονόμοι του Γάιου θα έχαναν την περιουσία του!

Domine Quo Vadis (footprint of Jesus)

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που βρίσκεται στην αρχή της Αππία οδού και φέρει σπουδαία ιστορία καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αγ. Πέτρου είναι το μέρος όπου συνάντησε τον Ιησού, κατά την προσπάθεια του να φύγει από την πόλη (περίοδος διωγμών). Όταν τον ρώτησε “Κύριε πού πας;” (Λατινικά: Domine Quo Vadis) εκείνος του απάντησε “Να σταυρωθώ και πάλι”. Αυτή η κουβέντα έμελλε να μεταπείσει τον Πέτρο για να γυρίσει στη Ρώμη. Η εκκλησία Domine Quo Vadis είναι γνωστή επίσης για τα αποτυπώματα (πατημασιές) που βρέθηκαν πάνω σε μία μαρμάρινη πλάκα* και λέγεται ότι είναι του Ιησού Χριστού. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας πριν κατηφορίσετε για την ιστορική Via Appia.

* Αυτή που θα δείτε είναι αντιγραφή. Η γνήσια βρίσκεται στον ναό San Sebastiano.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 15-30 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-19:00
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στην εκκλησία αυτή έρχονταν οι ταξιδιώτες για να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού, ώστε να γυρίσουν αβλαβείς!
 


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.