DoDo
E.N. Story
Φαγητό
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

More

12 ακόμα αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη

Στη Νύμφη του Βορρά τα αξιοθέατα και οι επιλογές είναι αρκετά, ενώ ιδανικά θα χρειαστείτε 5 μέρες για να την ανακαλύψετε. Η πόλη προσφέρει μοναδικές στιγμές σε λάτρεις της ιστορίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, ενώ μαγεύει ακόμη και τα παιδιά με τις δραστηριότητες και τα μουσεία που διαθέτει. Μια επίσκεψη στο Νόεσις και το Μακεδονικό μουσείο Σύγχρονης τέχνης, μια βόλτα με ποδήλατο ή με την πολιτιστική γραμμή, η Θεσσαλονίκη θα έχει πάντοτε περισσότερους από έναν λόγο για να την επισκεφτείτε..

Ανακαλύψτε πολλά ακόμη αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη

Νόησις

Το Νόησις, το πιο σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας των Βαλκανίων αποτελεί μία εναλλακτική δραστηριότητα στην πόλη. Πρόκειται για τον καλύτερο οικογενειακό προορισμό, αφού τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να πειραματιστούν και να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες, σε έναν αρκετά καθαρό και προσεγμένο χώρο. Το κέντρο περιλαμβάνει το διαδραστικό μουσείο επιστημών (σαν το Nemo), την προσωρινή έκθεση, την “πράσινη” αίθουσα, τις αίθουσες τεχνολογίας, μεταφορών και αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, καθώς και αυτές που προσφέρουν ξεχωριστά θεάματα (Πλανητάριο, Κοσμοθέατρο, Προσομοιωτής). Προσοχή: Τα θεάματα δεν πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα, αφού προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες. Η καταλληλότερη* μέρα/ώρα είναι η Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Είστε έτοιμοι να ακονίσετε το μυαλό σας και να περάσετε αρκετές εποικοδομητικές ώρες, μαθαίνοντας μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων;

Σημειώσεις: Μην παραλείψετε το πλανητάριο. Είναι μοναδική εμπειρία..! Ακολουθήστε τα πολλά Tips μας. Τις καθημερινές θα πρέπει πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή, αφού γίνεται χαμός λόγω των σχολικών επιμορφωτικών εκδρομών.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 09:00-15:00, Σάββατο 13:00-21:00 & Κυριακή 11:00-19:00
Κόστος: 6€ για Μουσείο & προσωρινή έκθεση + 10€ για 2 επιπλέον θεάματα + 12€ για 3 επιπλέον θεάματα + 14€ για 4 επιπλέον θεάματα (15% έκπτωση Μειωμένο εισιτήριο, για φοιτητές, ανέργους και ειδικές κατηγορίες)

 Ο ξερόλας λέει: Το κέντρο λειτουργεί με τη ενέργεια του ήλιου!

Hop on Hop off

Είναι, ίσως, ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσετε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το διώροφο λεωφορείο είναι παρκαρισμένο μπροστά από τον Λευκό Πύργο και περιμένει για να σας ξεναγήσει, μέσα από μια ευχάριστη διαδρομή, στην Αγία Σοφία, τα κάστρα, το λιμάνι, τα στενά της παλιάς πόλης και άλλα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος (8 στάσεις). Κάθε επιβάτης έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει γενικές και ιστορικές γνώσεις για την πόλη, μέσα από την ακουστική ξενάγηση (σε 8 γλώσσες). Προτιμήστε τα αριστερά καθίσματα του επάνω ορόφου, καθώς από εκεί θα δείτε πιο καθαρά τα περισσότερα αξιοθέατα, χωρίς να έχετε το φόβο να χτυπήσετε! Ιδανική μέρα/ώρα για να απολαύσετε μια βόλτα είναι τα Σαββατοκύριακα, κατά τις 12:00.

Σημαντικό: Ιδανικά αν έχει συννεφιά. Αποφύγετε αν βρέχει.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 70 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά Μάρτιος-Μάιος 10:00-18:00, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 10:00-20:00, Οκτώβριος 10:00-17:00 Κλειστά: Νοέμβριος-Φεβρουάριος
Κόστος: Ημερήσιο 10€/μειωμένο 5€, Διήμερο 18€,μειωμένο 8€. Άνεργοι και φοιτητές της EU έχουν έκπτωση 2€, με την προϋπόθεση ότι δε θα κατέβουν και δε θα ανέβουν σε καμία στάση.

 Ο ξερόλας λέει: Διανύει περίπου 15 χλμ. ιστορικής διαδρομής!

Πολεμικό μουσείο

Πρόκειται για ένα μουσείο με πάνω από 10.000(!) κειμήλια, από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον πόλεμο της Κύπρου το ’74. Το μακρόστενο κτίριο αποτελείται από 4 αίθουσες, οι οποίες είναι έξυπνα χωρισμένες, ενώ οι πληροφορίες δίνονται σε 3 διαφορετικές γλώσσες (EL, EN, RUS). Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι χώροι είναι καθαροί και επικρατεί απόλυτη ησυχία. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν 2 αίθουσες με κειμήλια από τον Α’ & Β’ παγκόσμιο πόλεμο, την επανάσταση του ’21, τον Mακεδονικό αγώνα, καθώς και ενδιαφέρουσες πολεμικές πληροφορίες. Στο ισόγειο βρίσκεται η αίθουσα παρασήμων, όπλων και πυρομαχικών, ενώ στο υπόγειο η αίθουσα με την έντονη ζωή της τραγουδίστριας της Νίκης, Σοφίας Βέμπο. Τέλος, στους αύλειους χώρους θα δείτε άρματα της ξηράς και του αέρα, ολοκληρώνοντας έτσι μία γεμάτη περιήγηση. Φροντίστε να το επισκεφτείτε μια καθημερινή μεσημέρι, ώστε να συναντήσετε τον λιγότερο δυνατό κόσμο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά, Χειμερινό: 09:00-17:00 & Θερινό: 09:00-19:00. Τις Κυριακές κλείνει 2 ώρες νωρίτερα. Κλειστά: 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή & Δεύτερα του Πάσχα, 1η Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου
Κόστος: Γενική είσοδος 4€, Μειωμένη είσοδος 2€.

 Ο ξερόλας λέει: Οι μόνιμες εκθέσεις βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές που έχουν γίνει από ιδιώτες συλλέκτες!

ThessBike

Θες ποδήλατο; Τότε το ThessBike χαρίζει ατελείωτες ορθοπεταλιές δίπλα στον Θερμαϊκό και όχι μόνο. Η αλυσίδα ενοικίασης ποδηλάτων διαθέτει μία μεγάλη σειρά από δίτροχα trekking ποδήλατα αλλά και οικογενειακά τετράτροχα, με χαμηλό κόστος. Όλα τα οχήματα είναι καλοσυντηρημένα και παρέχουν αρκετή ασφάλεια στους μεγάλους και στους μικρούς αναβάτες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να παραλάβετε ή να επιστρέψετε το ποδήλατο στους αυτόματους ηλεκτρονικούς σταθμούς, ακόμη κι αν οι συμβατικοί έχουν κλείσει. Αν έχετε αντοχές ξεκινήστε από τη μαγευτική παραλία και ακολουθήστε την διαδρομή μέχρι τα κάστρα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλά αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα πάνω στους ποδηλατοδρόμους με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την κίνηση των ποδηλατιστών και να θέτουν την ασφάλειά τους σε κίνδυνο..

Σημείωση: Για την έκδοση της κάρτας απαιτείται ταυτότητα. Επίσης πριν αναχωρήσετε επιστρέψτε την για να πάρετε πίσω τα χρήματα της εγγύησης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 8:00 – 00:00
Κόστος: 3€ έκδοση κάρτας + 1€ για κάθε ώρα

 Ο ξερόλας λέει: Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος της Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ευρώπης (για κίνηση με ποδήλατο)!

Φράγμα Θέρμης

Το φράγμα της Θέρμης αποτελεί την ιδανική εξόρμηση και απέχει μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο ή ποδήλατο, εφόσον βρίσκεστε ήδη στη Θέρμη. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ζευγάρια, παρέες και οικογένειες, που θέλουν να χαλαρώσουν και να περπατήσουν ανάμεσα στη φύση. Στη διαδρομή θα βρείτε παγκάκια και κιόσκια για να κάνετε πικ νικ, μία οργανωμένη παιδική χαρά και ένα αναψυκτήριο, στο οποίο μπορείτε να πιείτε καφέ και να απολαύσετε ένα γρήγορο σνακ. Μην παραλείψετε να βγείτε στην προβλήτα και να απολαύσετε την ηρεμία της φύσης, έχοντας το νερό κάτω από τα πόδια σας. Εφόσον έχετε χρόνο και μεταφορικό μέσο, το μέρος αυτό θα σας χαρίσει πολλές ευχάριστες στιγμές, ξεφεύγοντας από την πολυκοσμία της πόλης. Ιδανικές εποχές για να το επισκεφτείτε είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Σημαντικό: Τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου θα συναντήσετε πολύ κόσμο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ο ξερόλας λέει: Αποτελεί καταφύγιο για 75 είδη πουλιών!

Πύργος ΟΤΕ

Ο δεύτερος πιο γνωστός πύργος της χώρας ανήκει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μέσα στον χώρο της διεθνούς έκθεσης και είναι ευδιάκριτος από πολλά σημεία της, χάρη στο 76 μέτρων ύψος του. Η μοναδικότητά του στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι περιστρεφόμενος*, χαρίζοντας έτσι μία διαφορετική εικόνα της πόλης, κάθε λεπτό! Μια πλήρης στροφή διαρκεί περί τη μία ώρα και δέκα λεπτά, χρόνος που είναι αρκετός για να πιείτε τον καφέ/ποτό σας ή να γευματίσετε στο περιποιημένο Skyline Bar. Η ελεύθερη πρόσβαση, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν από ψηλά τον Λευκό πύργο, τα κάστρα, την παραλία, την πανεπιστημιούπολη, το πολεμικό, αρχαιολογικό και βυζαντινό μουσείο. Επισκεφτείτε τον πριν τη δύση του ηλίου, ώστε να δείτε όλα τα χρώματα να ντύνουν την πόλη, αλλά και στη συνέχεια όταν θα έχει σκεπαστεί με το μαύρο της πέπλο.

*Κινείται με ταχύτητα 5 μοιρών το λεπτό, με αποτέλεσμα να μην ζαλίζονται όσοι βρίσκονται σε αυτόν.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-02:00
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Από εδώ αναμεταδόθηκαν οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης (Ασπρόμαυρες)!

Παραλία Νέας Κρήνης

Η παραλία βρίσκεται στην περιοχή της νέας Κρήνης, στο νοτιο-ανατολικό κομμάτι της πόλης και αποτελεί μία ευχάριστη απόδραση. Ξεκινήστε τη βόλτα σας αγναντεύοντας τη θάλασσα από το “μπαλκόνι” (πάνω μέρος), περπατήσετε την ευχάριστη διαδρομή ανάμεσα στα δέντρα και ξεκουραστείτε σε κάποιο από τα πολλά παγκάκια. Έπειτα κατεβείτε στη μαρίνα όπου θα βρείτε ένα μίνι λούνα παρκ, το αναψυκτήριο και την παιδική χαρά δίπλα στη θάλασσα. Η παραλία (κάτω μέρος) επίσης είναι ιδανική για βόλτα με ποδήλατο, για περπάτημα ή jogging. Κατά τους θερινούς μήνες διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ενώ όλο τον χρόνο τα δεκάδες καραβάκια/ιστιοπλοϊκά γίνονται πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και ερωτευμένα ζευγαράκια που αράζουν δίπλα τους. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στον παραλιακό δρόμο (Ν. Πλαστήρα) θα βρείτε πολλά καφέ, ταβέρνες, fast food-άδικα και ζαχαροπλαστεία. Ιδανική περίοδος για να την επισκεφτείτε είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Δείτε τη διαδρομή ΕΔΩ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις για σκάφη μέχρι 30 μέτρα!

Εμπορικό Mediterranean Cosmos

Η επόμενη πρόταση έρχεται από τον χώρο του shopping και θυμίζει κάτι από Μεσόγειο, όπως λέει και το όνομά του. Απέχει 11 χλμ. από το κέντρο της πόλης και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. Το εμπορικό διαθέτει περισσότερα από 160 καταστήματα με ρούχα και προϊόντα πάσης φύσης, 11 κινηματογραφικές αίθουσες και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εστίασης, για να απολαύσετε το φαγητό, το γλυκό ή τον καφέ σας. Μέσα στο εμπορικό διοργανώνονται εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, στις οποίες μπορείτε να πάρετε μέρος! Τόσο ο εσωτερικός όσο και ο εξωτερικός του χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι και καθαροί, με την ευκολία του πελάτη να είναι το βασικό μέλημα του εμπορικού κέντρου. Το μοναδικό αρνητικό είναι το αντίτιμο του parking, το οποίο μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι αχρείαστο για έναν τέτοιο χώρο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 09:00-02:00 (Σουπερμάρκετ & Εμπορικά καταστήματα. Κλειστά τις Κυριακές)
Κόστος: Δεν υπάρχει (εκτός αν έχετε αυτοκίνητο πρέπει να πληρώσετε: 1.5€)

 Ο ξερόλας λέει: Προσελκύει περίπου 8.000.000 επισκέπτες ετησίως!
 


 

Διάβασε ακόμη 

5+1 Packing tips για το Παρίσι!

 

Thessaloniki Walking Tours

Με το μότο “Αν δεν περπατήσεις, πόλη δεν γνωρίζεις” το Thessaloniki Walking Tours προσφέρει μία όμορφη βόλτα στην πόλη. Και για να είμαστε πιο ακριβείς όχι την ίδια βόλτα αλλά κάθε φορά μία διαφορετική! Παρουσιάζοντας στοχευμένα θέματα η ξενάγηση δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε κρυμμένα μυστικά, μέρη που δεν έχετε ακούσει και να γευτείτε παραδοσιακές Σαλονικιώτικες συνταγές. Οι οδοιπορικές ξεναγήσεις γίνονται σε γκρουπάκια των 20-25 ατόμων, 1-3 φορές την εβδομάδα, τους μήνες που ο καιρός το επιτρέπει. Η όρεξη, η αγάπη και το μεράκι όσων ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα είναι αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει και την φέρνουν ψηλά στην προτίμηση του κόσμου. Οι έμπειροι ξεναγοί έχουν πολλά να αποκαλύψουν.. εσείς αντέχετε να τα ακούσετε;

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-5 ώρες
Ανοιχτά: Δείτε το πρόγραμμα
Κόστος: Ποικίλει ανάλογα με την βόλτα

 Ο ξερόλας λέει: Στην πόλη υπάρχουν μυστικά χιλιάδων ετών που κρύβονται μπροστά στα μάτια μας!

Μακεδονικό μουσείο Σύγχρονης τέχνης

Η σύγχρονη ματιά της πόλης αποτελεί μία εναλλακτική πηγή γνώσης και θεάματος. Το Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης βρίσκεται εντός της Δ.Ε.Θ. και είναι ανοιχτό μόνο 4 μέρες την εβδομάδα. Τον εξωτερικό του χώρο κοσμούν αρκετά έργα σύγχρονης τέχνης, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει η μόνιμη και η προσωρινή έκθεση με διαφορετικά θέματα ανά περίοδο*. Τα έργα σύγχρονης τέχνης (πίνακες, γλυπτά, κατασκευές) που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να τα μεταφράσει με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Άλλωστε σύμφωνα με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Καβάφη, τα ματιά του απλού κοινού δεν μπορούν να καταλάβουν αυτά που βλέπει ο καλλιτέχνης** (ελεύθερη μετάφραση). Τέλος, ιδιαίτερο χρώμα στο μουσείο δίνουν οι εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό, ιστορικό ή μουσικό περιεχόμενο, που διοργανώνονται κατά καιρούς.

* Την περίοδο που το επισκεφτήκαμε την τιμητική της είχε η Yoko Ono.
** Μη μόνον πιστεύετε όσα βλέπετε των ποιητών το βλέμμα είναι πιο οξύ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή-Σάββατο: 10:00-19:00 & Κυριακή 11:00-15:00 Κλειστά: Δεύτερα

Κόστος: Γενικό 4€-Μειωμένο 2€

 Ο ξερόλας λέει: Στο υπόγειο του μουσείου υπάρχει ο μοναδικός αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος της Θεσσαλονίκης!

Πολιτιστική γραμμή

Η Πολιτιστική γραμμή είναι ο πιο εύκολος και φθηνός τρόπος για να γνωρίσετε την πόλη. Μέσα από μία διαδρομή η οποία ξεκινάει και τερματίζει στον Λευκό Πύργο έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε 50 σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος. Επίσης η ζωντανή ξενάγηση (ελληνικά & αγγλικά) που γίνεται από ξεναγό του Ο.Α.Σ.Θ προσφέρει και άλλες πληροφορίες για την πόλη. Μεγάλο μειονέκτημα της πολιτιστικής γραμμής αποτελεί το γεγονός ότι είναι κλειστό και δύσκολα θα βγάλετε τις φωτογραφίες που επιθυμείτε. Κάντε τη βόλτα σας τις μεσημεριανές ώρες για να αποφύγετε την τουριστική πολυκοσμία. Λεωφορείο Νο50

Συμβουλές: Εισιτήριο μπορείτε να βγάλετε και μέσα από το λεωφορείο χωρίς έξτρα κόστος. Προτιμήστε τις πίσω θέσεις για να έχετε καλύτερο οπτικό πεδίο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 50 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά Ιούνιος-Σεπτέμβριος 08:00-21:00, Οκτώβριος-Μάιος 09:00-16:00
Κόστος: Γενικό εισιτήριο 2€, Μειωμένο 1€

 Ο ξερόλας λέει: Η πολιτιστική γραμμή σας περνάει μέσα από την ιστορία 17 αιώνων!

Ελληνορωμαϊκή αγορά

Ένα ακόμη μνημείο της αρχαιότητας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν είναι άλλο από την περίφημη Ελληνορωμαϊκή αγορά. Στέκει εκεί για πάνω από 23 αιώνες και πριν μετατραπεί σε σημείο συνάθροισης των Θεσσαλονικέων, στέγαζε εργαστήρια κεραμοποιών και άλλων εμπόρων. Σήμερα ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά αγορά, αφού τα μόνα που ξεχωρίζουν, ανάμεσα στα χαλάσματα, είναι η Κρυπτή, το ωδείο και το μουσείο. Το καλοκαίρι στο γρασίδι του υπαίθριου χώρου διοργανώνονται βραδιές πικ νικ με μουσικές μελωδίες, κρασί, ρομαντική διάθεση και το Σαλονικιώτικο φεγγάρι να κρατάει συντροφιά. Η αγορά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γι’ αυτό όποτε και να την επισκεφτείτε δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερο κόσμο. Παρόλα αυτά προτιμήστε μια μέρα με καθαρό ουρανό.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-40 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-15:00 Κλειστά: Δευτέρα
Κόστος: Γενική είσοδος 4€, Μειωμένη είσοδος 2€, Φοιτητών-Aνέργων Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Κάποια από τα γλυπτά της αγοράς μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Λούβρου από το Γάλλο E. Miller το 1864!
 


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.