E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

13 must see αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη

Η πρωτεύουσα του Βορρά υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών οι οποίοι άφησαν το δικό τους στίγμα στην πόλη. Η ιστορία της, τα κτίρια της, τα μουσεία της και οι αρχαιολογικοί της χώροι, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη σε κάθε του βήμα. Από το έμβλημα της πόλης, τον Λευκό Πύργο μέχρι τα Βυζαντινά Κάστρα και από τη Νέα Παραλία μέχρι τα Λαδάδικα, η Θεσσαλονίκη θα σας ταξιδέψει σε διαδρομές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη

Λευκός Πύργος

Ο εμβληματικός πύργος της πόλης αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο Dodo αξιοθέατο/μνημείο της, προσελκύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Ο 34 μέτρων πύργος είναι χωρισμένος σε 6 ορόφους, στον καθένα από τους οποίους φιλοξενούνται εκθέσεις με την ιστορία της πόλης. Στην είσοδο δίνεται δωρεάν ηχητικός ξεναγός*, ο οποίος προσφέρει αρκετές ιστορικές πληροφορίες για τον πύργο αλλά και την πόλη. Η μαγεία, όμως, αποτυπώνεται στην κορυφή του, όταν μετά από 96 πλατιά, κυκλικά σκαλιά θα έχετε την ευκαιρία για μία πανοραμική θέα της πανέμορφης Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι χώροι δεν είναι κλιματιζόμενοι, πράγμα που δυσκολεύει την καλοκαιρινή ξενάγηση. Τέλος, η καταλληλότερη ώρα να τον επισκεφτείτε είναι πριν τη δύση του ηλίου, ώστε να απολαύσετε τα μοναδικά χρώματα, με τα οποία ο ουρανός ντύνει τη νύφη του Θερμαϊκού.

* Ο ηχητικός ξεναγός δε δίνεται σε Έλληνες αφού τα πάντα είναι γραμμένα στα Ελληνικά.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά. Νοέμβριος-Μάρτιος 09:00-16:00 & Απρίλιος-Οκτώβριος 08:00 – 20:00. Κλειστά: Πάσχα, Πρωτομαγιά.
Κόστος: Για τους μήνες αιχμής (Απρίλιος-Οκτώβριος) κανονικό 4€-Μειωμένο 2€. Για τους υπόλοιπους μήνες 2€ ενιαίο. Δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, μαθητές της EU.

 Ο ξερόλας λέει: Το 1890 ο φυλακισμένος στον πύργο Nathan Guéledi συμφώνησε να τον ασβεστώσει, με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Από τότε αναφέρεται ως Beyaz-Kule, δηλαδή Λευκός Πύργος!

Νέα Παραλία

Η νέα παραλία είναι το ιδανικό μέρος για να χάσετε μερικές ώρες και να.. χαθείτε στην ομορφιά της. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, ζευγάρια, παρέες και οικογένειες την επισκέπτονται καθημερινά, για να χαλαρώσουν, να κάνουν τη γυμναστική τους και να περάσουν κάποιες ξέγνοιαστες ώρες, ατενίζοντας τον Θερμαϊκό. Κατά μήκος της βρίσκονται το επιβλητικό άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, η πλατεία με τα σιντριβάνια και το καλλιτεχνικό έργο με θέμα τις ομπρέλες, το οποίο έγινε must από την πρώτη μέρα της τοποθέτησης του, το 1997. Επίσης από το Μέγαρο μουσικής έως το Λευκό Πύργο υπάρχουν θεματικά πάρκα, γήπεδα και αναψυκτήρια, που την κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Η ιδανική ώρα για να την επισκεφτείτε είναι το σούρουπο, όταν όλα τα χρώματα του ουρανού παντρεύονται με τις αντανακλάσεις της θάλασσας, προσφέροντας ένα μαγικό αποτέλεσμα. Διασχίστε την με τα πόδια, με άμαξα και με ατομικό ή οικογενειακό ποδήλατο (νοικιάστε ΕΔΩ). Πάμε τσάρκα Παραλία?

Σημαντικό: Οι ώρες με τον λιγότερο κόσμο είναι οι πρωινές 08.00-10.00 και οι μεσημεριανές 15.00-17.00 (τις καθημερινές). Είναι ασφαλής όλες τις ώρες της μέρας αλλά και της νύχτας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι Θεσσαλονικείς έκαναν μπάνιο εκεί, πριν από την επιχωμάτωσή της!

Αψίδα Γαλερίου (Καμάρα) – Ροτόντα

Το θριαμβικό τόξο του Γαλερίου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Στέκει στην καρδιά της Εγνατίας για πάνω από 17 αιώνες και συμβολίζει την ακμή της πόλης, μετά τις μάχες με τους Πέρσες. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα “Καμάρα” και αποτελεί τον πιο δημοφιλή τόπο συνάντησης των Θεσσαλονικιών και κυρίως των φοιτητών, αφού βρίσκεται δίπλα στην πανεπιστημιούπολη. 200μ πιο πάνω συναντάμε ένα ακόμη εντυπωσιακό κτίσμα του Γαλερίου (μνημείο Unesco), τη Ροτόντα η οποία συνδεόταν άμεσα με την αψίδα. Μπορεί να φαίνεται άδεια, κουβαλάει όμως μια μεγάλη ιστορία, αφού έχει αποτελέσει σημαντικό θρησκευτικό χώρο, όντας η μητρόπολη της Θεσσαλονίκης για κάποια χρόνια (πριν μετατραπεί σε τζαμί από τους Τούρκους). Η αναστήλωση και η συντήρηση του χώρου κράτησε περίπου 100 χρόνια, ενώ οι πύλες της για το κοινό άνοιξαν μόλις το 2015. Το πολύ φθηνό εισιτήριο και η βαριά κληρονομιά την κατατάσσουν ως ένα αξιόλογο μνημείο προς επίσκεψη.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-40 λεπτά
Ανοιχτά: Καμάρα: Πάντα Ροτόντα: Καθημερινά, Χειμερινό: 8:00-17:00 & Θερινό: 8:00-19:00
Κόστος: Καμάρα: Δεν υπάρχει Ροτόντα: Κανονικό 2€ – Μειωμένο 1€. Δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, μαθητές της EU.

 Ο ξερόλας λέει: Κάτω από την Καμάρα περνούσε η γραμμή του τραμ έως το 1954 (την κατάργησή του)!

Αγία Σοφία

Πρόκειται για τον σπουδαιότερο παλαιοχριστιανικό Βυζαντινό ναό της Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Αγία Σοφία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κουβαλάει μία μεγάλη ιστορία 16 αιώνων, που τον αναδεικνύει ως έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους ολόκληρης της Ελλάδας. Εσωτερικά είναι μουντός καθώς όλες οι τοιχογραφίες είχαν καλυφθεί με σκούρα χρώματα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν και μετατράπηκε σε τζαμί. Επίσης φαίνεται αρκετά παραμελημένος αφού το αρχαιολογικό τμήμα δεν ασχολείται συχνά με τη συντήρησή του. Τις λιγοστές ώρες που παραμένει ανοιχτός, δέχεται δεκάδες επισκέπτες που επιθυμούν να τον γνωρίσουν και να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες του. Γύρω από την εκκλησία θα βρείτε πολλά μαγαζιά για ψώνια, καφέ, ποτό και φαγητό καθώς και τον νεόδμητο πεζόδρομο που δίνει τη δυνατότητα να περάσετε αρκετές ευχάριστες ώρες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-45 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 07:30-13:00 & 17:00-19:00
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Είναι η εκκλησία με τη μεγαλύτερη διέλευση πεζών στη Bόρεια Ελλάδα!

Βυζαντινά Κάστρα

Τα Βυζαντινά τείχη βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Θεσσαλονίκης, την οποία “προστατεύουν” μέχρι σήμερα, μετά από 17 αιώνες! Τα τείχη μήκους 7 χλμ. όχι μόνο οριοθετούσαν την πόλη, αλλά αποτελούσαν το ισχυρότερο αμυντικό όπλο απέναντι σε κάθε εχθρό. Περπατώντας στα Βυζαντινά κάστρα θα κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο, έχοντας δίπλα σας τη ζωντανή ιστορία της πόλης. Ξεκινήστε την περιήγηση από το νοσοκομείο του Αγ. Δημητρίου και ανηφορίστε πλάι τους, κάνοντας μία στάση για καφέ στη λεωφόρο του “Όχι”. Με την νύμφη του Βορρά να απλώνεται στα πόδια σας συνεχίστε για τον πύργο του Τριγωνίου, από όπου θα απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης και θα πάρετε μερικές ανάσες πριν τον τελικό προορισμό, που είναι το Επταπύργιο ή αλλιώς η Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης. Εκεί ανάμεσα στις πέτρες και τα χαλάσματα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις φυλακές του Γεντί Κουλέ και τον ιστορικής σημασίας περιβάλλοντα χώρο. Τέλος, εκμεταλλευτείτε κάθε οπτική γωνία που θα σας προσφέρει ξεχωριστές εικόνες της πόλης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα για Κάστρα και Πύργο του Τριγωνίου και 08.00-15.00 για το Επταπύργιο
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Είχαν σχήμα τραπεζίου και η περίμετρος τους ήταν περίπου 7 χιλιόμετρα, εκ των οποίων σώζονται μόνο τα 3!

Αριστοτέλους – Τσιμισκή

Πρόκειται για τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς δρόμους της πόλης. Παρόλο που βρίσκονται στο κέντρο της διαφέρουν τόσο σε δομή όσο και σε εμφάνιση. Το μοναδικό κοινό σημείο είναι.. ότι τέμνονται! Η Αριστοτέλους είναι ένας πεζόδρομος μήκους 500μ που ξεκινάει από τη θάλασσα και έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη νεοβυζαντινή αρχιτεκτονική της. Κίονες, στοές και καμάρες δεσπόζουν σε καθένα από τα 12(!) κτίρια που την περιστοιχίζουν, θυμίζοντας κάτι από Rue de Rivoli. Στην αρχή της βρίσκεται η πιο γνωστή και μεγάλη πλατεία της πόλης, η οποία φιλοξενεί αρκετά μαγαζιά εστίασης και καφέ. Επίσης, κατά καιρούς διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις και δρώμενα. Η οδός Τσιμισκή από την άλλη είναι ο πιο πολυσύχναστος και εμπορικός δρόμος της πόλης. Πάνω της στεγάζονται περισσότερα από 300 μαγαζιά όπως τράπεζες, πολυκαταστήματα και ελάχιστοι χώροι εστίασης. Είναι ο δρόμος που δεν “κοιμάται” ποτέ, αφού είναι ζωντανός ακόμη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Οι δύο δρόμοι είναι τόσο διαφορετικοί μα τόσο όμορφοι και θα καταλάβετε την ζωντάνια τους μόνο αν τους διασχίσετε όλες τις ώρες. Τέλος, κοντά στη συμβολή τους θα βρείτε το εμπορικό κέντρο Μακεδονία.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η οδός Τσιμισκή υπήρχε πριν τους Βαλκανικούς πολέμους και ονομαζόταν “Δεύτερη Παράλληλος”!

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πρόκειται για ένα μουσείο-διαμάντι το οποίο κουβαλάει την ιστορία εκατοντάδων ετών. Η Θεσσαλονίκη ως η δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Βυζαντίου (μετά την Κωνσταντινούπολη) έχει στην κατοχή της εκατοντάδες Βυζαντινά εκθέματα, από τον 3° έως τον 19° μ.Χ. αιώνα, τα οποία βρίσκονται ταξινομημένα στις 11 αίθουσες του μουσείου. Η διάταξη των αιθουσών είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ροή και συνέχεια τόσο ως προς το θεματικό περιεχόμενο, όσο και προς την χρονολογική τους προέλευση. Επίσης ο χαμηλός, διακριτικός φωτισμός σε συνδυασμό με την καθαριότητα και την όμορφη δομή του κτιρίου αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τον χώρο και τα εκθέματα. Το μουσείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε μαθητές, οι οποίοι το επισκέπτονται τις καθημερινές (μέσα στο σχολικό έτος) για την επιμόρφωσή τους. Ιδανικές μέρες και ώρες επίσκεψης είναι το Σάββατο και η Κυριακή 13:00-16:00. Τέλος, αν έχετε χρόνο μπορείτε να καθίσετε στο περιποιημένο καφέ που διαθέτει, με τις τιμές όμως να είναι αρκετά υψηλές.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 1 Νοεμβρίου-31 Μαρτίου 09:00-16:00 & 1 Απριλίου-Οκτωβρίου 8:00-20:00.
Κόστος: Για τους μήνες αιχμής (Απρίλιος-Οκτώβριος) κανονικό 8€-Μειωμένο 4€. Για τους υπόλοιπους μήνες 4€ ενιαίο. Δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, μαθητές της EU.

 Ο ξερόλας λέει: Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από 46.000 εκθέματα!

Άγιος Δημήτριος-Κρύπτη

Η πολύπαθη εκκλησία του προστάτη της πόλης, αποτελεί ένα από τα πιο DoDo μνημεία της. Ο παλαιοχριστιανικός ναός χρονολογείται από τον 5° αιώνα μ.Χ. και ξεχωρίζει για τη δομή, τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και τις βυζαντινές του εικόνες. Τα βλέμματα επίσης στρέφονται στο σπάνιο ιερό, εξαγωνικού σχήματος, στα λείψανα του Αγ. Δημητρίου, του Αγ. Γρηγορίου Καλλίδη και της Αγ. Ανυσίας. Στο υπόγειο θα βρείτε την κρύπτη, όπου φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος το 303 μ.Χ. Η κρύπτη σήμερα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς λειτουργεί ως μουσείο, φιλοξενώντας πολλά εκθέματα από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελεί σημαντικότατο μνημείο θρησκευτικού τουρισμού, με πλήθος κόσμου από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη να το επισκέπτεται καθημερινά. Τέλος, αρνητική εντύπωση προκαλεί η εμπορευματοποίηση της εκκλησίας, η οποία δεν συμβαδίζει με την κατανυκτική της ατμόσφαιρα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-45 λεπτά
Ανοιχτά:
Ναός: Καθημερινά 08:00-20:00. 
Κρύπτη: 08:00-15:00 Τρίτη-Πέμπτη, 08:00-13:30 & 19:00-22:00 Παρασκευή, 07:30-14:30 Σάββατο-Κυριακή.
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Κατά την τουρκοκρατία τα γλυπτά της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για την ανέγερση του μιναρέ αλλά και για την επίστρωση του δαπέδου (είχε μετατραπεί σε τζαμί)!

Λαδάδικα

Μία ξεχωριστή περιοχή στο κέντρο της πόλης είναι τα φημισμένα Λαδάδικα. Πρόκειται για μια γειτονιά που έχει παραμείνει στο χθες, αλλά έχει προσαρμοστεί στο σήμερα. Η άλλοτε υποβαθμισμένη αγορά πήρε το όνομά της από τους λαδέμπορους που υπήρχαν κάποτε εκεί, ενώ σήμερα μετά από ανακαινίσεις κτιρίων και αναπλάσεις πλατειών, αποτελεί την καρδιά της νυχτερινής ζωής. Η μεγάλη αντίθεση των παλιών κτιρίων με τη σύγχρονη διακόσμηση την καθιστούν ως την πιο DoDo γειτονιά για διασκέδαση στην πόλη. Στους πλακόστρωτους, στενούς δρόμους θα βρείτε espresso bar, ταβέρνες, ρακάδικα, εστιατόρια, μπυραρίες, club και μαγαζιά με ζωντανή μουσική, που καλύπτουν όλα τα γούστα και προσφέρουν άφθονη διασκέδαση σε άτομα κάθε ηλικίας. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες της μέρας και κυρίως της νύχτας, ενώ τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο σε όλα τα μαγαζιά. Αφήστε τη ζωντάνια της περιοχής να σας παρασύρει και μην ανησυχείτε για το πόσα κρασάκια θα πιείτε, το επιβάλλει η ατμόσφαιρα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στα μέσα του 17ου αιώνα ήταν Αιγυπτιακή αγορά και μετρούσε πάνω από 500 καταστήματα!

Λιμάνι – Μουσείο Κινηματογράφου

Το Λιμάνι της συμπρωτεύουσας μετρά περισσότερους από 17(!) αιώνες ζωής, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Σήμερα ο χώρος έχει διαμορφωθεί και προσφέρεται για βόλτες, ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας παίρνουν τον καφέ, το κολατσιό, ή την κιθάρα τους και ατενίζουν τον Θερμαϊκό από την ξύλινη προβλήτα. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αποθήκες, που στεγάζουν εστιατόρια, μπαρ, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου. Στο τελευταίο σε έναν πρωτότυπο χώρο που έχει τη μορφή φιλμ, ξετυλίγεται το κουβάρι της ελληνικής έβδομης τέχνης, αλλά και κομμάτια από τη ζωή κορυφαίων Ελλήνων ηθοποιών σε δύο γλώσσες (En, El). Αν είστε λάτρεις του κινηματογράφου μην το αγνοήσετε. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως στο Λιμάνι φιλοξενούνται διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις με πιο γνωστό το φεστιβάλ κινηματογράφου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Λιμάνι: Πάντα, Μουσείο Κινηματογράφου: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-15:00 & Παρασκευή 09:00-20:00. Κλειστά: Σαββατοκύριακο
Κόστος: Λιμάνι: Δεν υπάρχει Μουσείο Κινηματογράφου: Γενική είσοδος 2€, Μειωμένη είσοδος 1€.

 Ο ξερόλας λέει: Κάθε χρόνο 70.000 φίλοι της 7ης τέχνης παρακολουθούν τα 150 έργα που προβάλλονται στο φεστιβάλ κινηματογράφου!

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από ολόκληρη τη Μακεδονία και στεγάζεται σε ένα καθαρό, προσεγμένο και άρτια διαμορφωμένο κτίριο, στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει 4 μόνιμες εκθέσεις, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στο ισόγειο, (σχηματίζοντας 2 “Π” το ένα μέσα στο άλλο), μια στο υπόγειο και η τελευταία στον εξωτερικό χώρο. Στο μεγάλο “Π” θα θαυμάσετε ευρήματα από τον 7ο π.Χ. αιώνα, που αφορούν τη γέννηση των πόλεων και την ανάπτυξή τους, ενώ στο μικρό θα βρείτε την έκθεση με τον χρυσό των Μακεδόνων. Στο υπόγειο δεσπόζει η προϊστορική έκθεση από το 350.000π.Χ.(!!) και τέλος στον αύλειο χώρο παρουσιάζονται σαρκοφάγοι, βωμοί, καθώς και τμήματα από οικείες. Εκτός όμως από μόνιμες, φιλοξενεί και προσωρινές εκθέσεις* με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Τελειώνοντας την ευχάριστη περιήγηση μπορείτε να πιείτε έναν καφέ στον ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του μουσείου.

* Την περίοδο που το επισκεφτήκαμε τα θέματα ήταν “Η Ραιδεστός-η προσφυγιά και το DNA”.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 8:00-20:00 (Χειμερινό ωράριο 8:30 – 15:30). Κλειστά: 25/26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25ή Μαρτίου, 1ή Μαΐου & το Πάσχα.
Κόστος: Για τους μήνες αιχμής (Απρίλιος-Οκτώβριος) κανονικό 8€-Μειωμένο 4€. Για τους υπόλοιπους μήνες 4€ ενιαίο. Δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, μαθητές της EU.

 Ο ξερόλας λέει: Φιλοξενεί το αρχαιότερο “βιβλίο” της Ευρώπης. (Πάπυρος του ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ)!

Aγορές Μοδιάνο-Καπάνι

Πρόκειται για τις 2 πιο γνωστές αγορές της πόλης, με μεγάλη ιστορία. Η πασίγνωστη στοά Μοδιάνο αποτελούσε το πιο hot σημείο για αγορές πάσης φύσης. Οι πάγκοι της ήταν γεμάτοι με ολόφρεσκα προϊόντα, ενώ οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά, τον φρεσκοκομμένο καφέ και τα μεζεδάκια έφταναν μέχρι την Αριστοτέλους. Σήμερα τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά και η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική. Η υπαίθρια αγορά Καπάνι, από την άλλη, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει χάσει την αίγλη και την ποιότητα του παρελθόντος. Οριοθετείται από τέσσερις σημαντικούς δρόμους (Αριστοτέλους, Ελ. Βενιζέλου, Β. Ηρακλείου & Εγνατία) και στους πάγκους της μπορείτε να βρείτε φαγώσιμα, είδη ένδυσης/υπόδησης, είδη για το σπίτι και σουβενίρ. Μπορεί οι άλλοτε κραταιές αγορές της πόλης να έχουν μετατραπεί σε θύματα των πολυεθνικών, ωστόσο η επίσκεψή τους θα σας χαρίσει μία ανατολίτικη γεύση και ένα ξεχωριστό άρωμα, που δύσκολα θα συναντήσετε στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή, πλέον, Θεσσαλονίκη.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-3 ώρες
Ανοιχτά: Ώρες καταστημάτων
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η σημερινή αγορά “Καπάνι” με τα χιλιάδες είδη κάποτε ήταν αλευροπάζαρο. (Ουν-Καπάν σημαίνει αγορά αλεύρων)!

Πλατεία Ναυαρίνου – Ανάκτορα Γαλερίου

Κατηφορίζοντας από την Καμάρα προς την Τσιμισκή θα συναντήσετε την πλατεία Ναυαρίνου. Πρόκειται για την πιο εναλλακτική πλατεία της πόλης με ορδές φοιτητών να τη διασχίζουν καθημερινά, ενώ στα πεζούλια των άλλοτε ανακτόρων, συναντάει κανείς παρέες, κατοίκους παλαιών οικογενειών, ερωτευμένα ζευγάρια, πλανόδιους καλλιτέχνες και πωλητές, πανκς και γκοθάδες, ο καθένας από τους οποίους δίνει το δικό του στίγμα στην πλατεία. Στο κέντρο της βρίσκεται το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε περιορισμένες μέρες και ώρες. Το βράδυ αποκτά μια κακόφημη ομορφιά, που πολλές φορές καθιστά επικίνδυνη τη διέλευσή της. Η περιοχή δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί αρκετά, αλλά προσπαθεί να μη χάσει την ταυτότητά της. Ανάμεσα στις φοιτητικές καφετέριες, τα τατουατζίδικα και το πλήθος φθηνών ταχυφαγείων έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την πιο νόστιμη γλυκιά κρέπα της πόλης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη-Τετάρτη 08:00-15:00 Κλειστά: Δευτέρα, Πέμπτη έως Κυριακή
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Αποτελούσε το μεγαλύτερο βασιλικό ανάκτορο της πόλης και εκτεινόταν σε έκταση 150 στρεμμάτων!
 


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.