Ταξίδι στις Βρυξέλλες, Ολοκληρωμένος οδηγός

Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου, η πόλη της βάφλας, της μπύρας, της σοκολάτας και του Λάθους! Ναι, καλά διαβάσατε. Οι περισσότεροι που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό Λάθος. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ότι δεν αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να γνωρίσουν την πραγματική πλευρά της. Μπορεί να είναι ένας από τους πιο γνωστούς stop ’n go προορισμούς της Ευρώπης, όμως δεν πρέπει να τoν προσπεράσεις έτσι απλά, καθώς διαθέτει πολλά μουσεία, αξιοθέατα, πάρκα, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει χιλιάδες δρώμενα!

Περπατώντας κάτω από τον γκρι ουρανό της πόλης, θα καταλάβετε γρήγορα ότι το ταξίδι στις Βρυξέλλες είναι ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, εικόνες και γεύσεις! Γι’ αυτό και αγαπιέται λίγο περισσότερο από δύο κατηγορίες επισκεπτών. Τους food lovers και τους museum lovers. Eίναι σίγουρο πως οι φίλοι των μουσείων δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθούν αφού θα βρουν 100+ μουσεία ανάμεσά τους το μουσείο αυτοκινήτων, κινουμένων σχεδίων, φυσικών επιστημών, ενόπλων δυνάμεων, τέχνης και ιστορίας, μουσικών οργάνων και δεκάδες άλλα! Όσο για το φαγητό, αρκεί να σας πούμε ότι είναι η πόλη με τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης (ανά τμ.) στην Ευρώπη!

Οι Βρυξέλλες μπορεί να μην είναι το τουριστικό μεγαθήριο τύπου Βαρκελώνη, Παρίσι, Ρώμη κ.α., όμως ανεβαίνει με ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς προσφέρει ποιότητα, εμπειρίες, ενώ διαθέτει μία ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή που θα σας παρασύρει για πολλές ώρες.

Visit Brussels:To Visit Brussels είναι ο τουριστικός οργανισμός της Βέλγικης Πρωτεύουσας και αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων που είναι γεμάτοι όρεξη και ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Το όραμα του Visit Brussels είναι να αλλάξει την μέχρι πρότινος άποψη, πως οι Βρυξέλλες αποτελούν προορισμό μόνο για επαγγελματίες και να προσελκύσει επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό, καθώς και την τοπική κουζίνα της πόλης. Μέσα από ξεναγήσεις εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα, ο οργανισμός έχει ως σκοπό την επιμόρφωση, τη διασκέδαση αλλά και τη σύνδεση μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών. Τέλος τo Visit Brussels προσφέρει ένα σύστημα ηλεκτρονικών εισιτηρίων, όπως επίσης και την Brussels Card που βοηθούν στην ευκολότερη περιήγηση στην πόλη.

Διαβάστε τον οδηγό για τις Βρυξέλλες και επισκεφτείτε τα καλύτερα μέρη..


info Βρυξέλλεςα) Η στοά Royal Gallery of Saint Hubert ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης (1847). β) Το περίφημο χαλί των λουλουδιών στήνεται στην πλατεία Grand Place κάθε 2 χρόνια για 3 μέρες, στα μέσα Αυγούστου. γ) Οι Βρυξέλλες εκτός από πρωτεύουσα της Ευρωβουλής είναι και πρωτεύουσα του φαγητού με περισσότερα από 5.000 σημεία εστίασης! δ) Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι το μεγαλύτερο σημείο πώλησης σοκολάτας στον κόσμο. ε) Το Βέλγιο είναι το σπίτι πολλών ηρώων κόμικ ανάμεσά τους ο θρυλικός Tin Tin και ο γενναίος Lucky Luke!


Τι να κάνεις στις Βρυξέλλες

1) Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τις Βρυξέλλες, αφού εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης.

Εσείς δεν έχετε παρά..

α) Να επισκεφτείτε το Ημικύκλιο και να δείτε ζωντανά την ολομέλεια να παίρνει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Ανοιχτά: α) Σεπτέμβριος-Ιούνιος: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-11:00, 14:00-16:00 & Παρασκευή 09:00-11:00. Παρουσιάσεις: Δευτέρα 11:00 και 15:00 β) Ιούλιος-Αύγουστος: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-16:00 & Παρασκευή 09:00-12:00. Παρουσιάσεις: Δευτέρα-Πέμπτη 11:00 και 15:00 & Παρασκευή 11:00
Κλειστά: Σάββατο & Κυριακή
Κράτηση: Όχι

β) Να εξερευνήσετε το Parlamentarium και να μάθετε, με τους πιο διαδραστικούς τρόπους, πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιες είναι οι υποχρεώσεις/αρμοδιότητες των Ευρωβουλευτών.

Ανοιχτά: Δευτέρα 13:00-18:00, Τρίτη-Παρασκευή 09:00-18:00 & Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.
Κράτηση: Όχιγ) Να μπείτε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και να μάθετε από πόσα κύματα πέρασε η Ευρώπη μέχρι να φτάσει σε αυτήν τη μορφή.

Ανοιχτά: Δευτέρα 13:00-18:00, Τρίτη-Παρασκευή 09:00-18:00 & Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.
Κράτηση: Όχι

Mini tip: Ξεναγήσεις στα αγγλικά πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη μεσημέρι, 11:45 με 13:00, χωρίς κράτηση.

δ) Να ανακαλύψετε μέσα από Τα Παιχνίδια Ρόλων πώς δημιουργείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πώς γίνεται η δημιουργία συμμαχιών, οι διαπραγματεύσεις με όργανα και οργανισμούς κ.α. (Απευθύνεται μόνο σε μαθητές 14 έως 18 ετών.)

Ανοιχτά: Δευτέρα απόγευμα (μία φορά) & Τρίτη-Κυριακή (δύο φορές τη μέρα).
Κράτηση: Τουλάχιστον 4 μήνες πριν (κάντε κράτηση ΕΔΩ)

Σημαντικό: Κλειστά 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου, 1η Νοεμβρίου και 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου.

2) AtomiumΤο Atomium είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα απ’ τα πιο πρωτότυπα μνημεία παγκοσμίως! Στις σφαίρες του θα βρείτε τη μόνιμη έκθεση για την ιστορία του κτιρίου, όπως και διάφορες προσωρινές. Μπορείτε επίσης να πιείτε έναν καφέ και να πάρετε την καλύτερη πανοραμική θέα από ύψος 92 μέτρων (τελευταία σφαίρα)!

Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-18:00
Είσοδος: 15€ ενήλικες, 8€ Παιδιά/Φοιτητές.

3) Mini EuropeΔίπλα από το Atomium συναντάμε ένα ακόμη ξεχωριστό αξιοθέατο, το Mini Europe. Μέσα σε μία μεγάλη έκταση φιλοξενούνται οι μινιατούρες των πιο σημαντικών μνημείων της Ευρώπης! Είναι φοβερή η αίσθηση να μπορείς να “αγκαλιάσεις” το Big Ben, τον πύργο της Πίζας και να βλέπεις από πάνω την πλατεία Grand Place!

Ανοιχτά: Δείτε το πρόγραμμα
Είσοδος: Ενηλίκων 15.80€, Παιδιά 11.80€

4) Grand PlaceΕίναι, χωρίς αμφιβολία, η ομορφότερη πλατεία της Ευρώπης! Τεράστια σε έκταση και πολυσύχναστη η Grand Place αποτελεί τόπο συνάντησης και διασκέδασης για χιλιάδες ανθρώπους, καθημερινά. Περιβάλλεται από δεκάδες κτίρια διαφορετικής αρχιτεκτονικής, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το δημαρχείο και το μουσείο των Βρυξελλών.

5) Manneken pis & Jeanneke PisΤο Manneken pis είναι ένα αξιοθέατο που έχει φανατικούς θαυμαστές αλλά και πολέμιους! Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί ένα αγοράκι που “κατουράει” να έχει γίνει σύμβολο ολόκληρης της χώρας (Διαβάστε την ιστορία του). Το αγαλματάκι ύψους μόλις 61 εκατοστών τοποθετήθηκε στην κρήνη το 1618, ενώ πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε και το αντίστοιχο κοριτσάκι, η Jeanneke Pis.

6) Μπύρες, Βάλφες, Σοκολάτες!Βρίσκεστε στην πόλη της μπύρας, της βάφλας και της σοκολάτας. Γι’ αυτό δεν έχετε παρά να πιείτε μερικές από τις 800+ (!) μπύρες που θα βρείτε στην πόλη, να γευτείτε τις πεντανόστιμες βάφλες αλλά και τις αυθεντικές βέλγικες σοκολάτες σε κάθε τους μορφή!

7) Βασιλικό Παλάτι των ΒρυξελλώνΤο Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών είναι ίσως το πιο επιβλητικό κτίριο στην πόλη! Αποτελεί την κατοικία του Βασιλιά και της Βασίλισσας, ενώ οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε ορισμένα μόνο δωμάτια.

Ανοιχτά: Από 21 Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας 10:30-17:00 (τελευταία είσοδος 15:45).
Είσοδος: Δωρεάν

8) Jardin du Petit SablonΤο Jardin du Petit Sablon είναι ένα πάρκο διαφορετικό από τα άλλα. Οι νότες πράσινου, το σιντριβάνι, η αίγλη, τα χρωματιστά λουλούδια και τα αγάλματα το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα σημεία στην πόλη για να χαλαρώσετε.

Ανοιχτά: Πάντα
Είσοδος: Δωρεάν

9) Art Walk ΒρυξέλλεςΟι Βρυξέλλες έχουν εξελιχθεί σε μία από τις 3 καλύτερες Street art πόλεις της Ευρώπης. Φτιάξτε τη δική σας διαδρομή και δείτε από κοντά κάποια από τα 120+ πολύχρωμα γκράφιτι, κοινωνικού, επαναστατικού, πολιτικού αλλά και σεξουαλικού περιεχομένου. Στην πόλη θα βρείτε επίσης πάνω από 50 πολύχρωμα γκράφιτι με κόμικς.

👉 Δείτε στο Χάρτη τα πιο σημαντικά γκράφιτι των Βρυξελλών.

10) Royal Museums of Fine ArtsΤα τρία συστεγασμένα μουσεία του Royal Museums of Fine Arts αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή τέχνης σε ολόκληρο το Βέλγιο! Ανάμεσα στα 20.000+ εκθέματα των μουσείων θα δείτε τους απίθανους πίνακες του Rubens, γλυπτά και πολλά έργα αφηρημένης τέχνης.

Mini Tip: Μπορείτε να περιηγηθείτε στον κεντρικό χώρο του μουσείου ή να καθίσετε στο καφέ χωρίς να βγάλετε εισιτήριο. (Προσπεράστε την ουρά που περιμένει για εισιτήριο και προχωρήστε στη κεντρική σάλα.)

Ανοιχτά: Δείτε τις ώρες
Είσοδος: Δείτε τα εισιτήρια

11) Δημαρχείο των Βρυξελλών (Hôtel de Ville)Το επιβλητικό Δημαρχείο των Βρυξελλών μαγνητίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή, τόσο με το ύψος, όσο και με την γοτθική του αρχιτεκτονική. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να το επισκεφτείτε. Δείτε από κοντά την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την αίθουσα γάμου, τη γοτθική αίθουσα, την κύρια σκάλα, τον προθάλαμο του δημάρχου και σκαρφαλώστε μέχρι την κορυφή του πύργου για ατέλειωτη πανοραμική θέα!

Ξεναγήσεις (αγγλικά): Τετάρτη 14:00 & Κυριακή 15:00 & 16:00
Είσοδος: 7€ Ενήλικες, 5€ Παιδιά/Φοιτητές/Συνταξιούχοι
Κράτηση: Όχι.

Mini tip: Εισιτήρια θα βρείτε μόνο στο γραφείο Visit Brussels που βρίσκεται στο Δημαρχείο των Βρυξελλών και μόνο για τη μέρα της επίσκεψης.

12) Flagey MarketΑν είστε στην πόλη την Κυριακή, μην παραλείψετε ένα γευστικό πέρασμα από την Flagey Market. Στην υπαίθρια αγορά θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, φρούτα, κρέας, ρούχα και λαχανικά. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε γεύσεις από την ελληνική, ιταλική, μαροκινή, ινδική, ισπανική και γαλλική κουζίνα.

Mini Tip: Επισκεφτείτε την κατά τις 9.30 για να έχουν ανοίξει όλα τα μαγαζιά!

Ανοιχτά: Καθημερινά 07:00-13:30 – Ειδική μέρα Κυριακή 07:00-13:30

13) Βόλτες στις παλιές ΒρυξέλλεςΣτο κέντρο της πόλης, δίπλα σε μεγάλους δρόμους και κάτω από τη μύτη σύγχρονων κτιρίων κρύβονται δρομάκια (συνήθως αδιέξοδα) που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μία παλιότερη, ρομαντική εποχή! Τέτοια είναι η πανέμορφη Rue de la Cigogne, η Impasse Saint-Nicolas κ.α. Ανακαλύψτε τα.

14) Tram 44Είστε έτοιμοι για την πιο ρομαντική διαδρομή του Βελγίου; Αν ναι, το Τραμ 44 σας περιμένει για μία βόλτα μέσα από τη Φλαμανδική περιοχή, το πάρκο van Tervuren, το πάρκο des Étangs Mellaert και πολλά ακόμη μέρη που θα κλέψουν πολλά βλέμματά σας!

Mini Tip: Καθίστε από τη δεξιά πλευρά (καθώς πηγαίνετε) για να πάρετε όμορφες εικόνες.


Φαγητό Βρυξέλλες Καλώς ήρθατε στην πιο foodie πόλη της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες! Όπως καταλάβατε το φαγητό στις Βρυξέλλες είναι ένα από τα πιο must πράγματα που πρέπει να κάνει όπoιος την επισκεφτεί. Και πώς θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο όταν διαθέτει χιλιάδες μαγαζιά που σερβίρουν φαγητό καλής ποιότητας.

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε πως η πόλη είναι καλυμμένη από ένα συννεφάκι καπνού το οποίο αναβλύζει από το εθνικό σνακ των Βέλγων.. Τις τηγανητές πατάτες, οι οποίες συνδυάζονται άριστα με μαγιονέζα!Ένα ακόμη πιάτο που θα το βρείτε παντού (ακόμη και ως fast food) είναι αχνιστά μύδια, που σερβίρονται συνήθως σε κατσαρολάκι. Για γλυκό θα βρείτε τις διάσημες βέλγικες βάφλες, τα μπισκοτάκια Speculoos και τις πλούσιες βέλγικες σοκολάτες. Μην κάνετε το λάθος και φύγετε από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχετε δοκιμάσει Waterzooi (κρεμώδης σούπα με ψάρι, αυγά και βούτυρο), το χορτοφαγικό Stoemp (πατημένες κρεμώδεις πατάτες, καρότο, παραδοσιακό λαχανάκι Βρυξελλών, κρεμμύδια, λάχανο), το νόστιμο Carbonade flamande (βοδινό σιγοβρασμένο σε κατσαρόλα με σάλτσα μπύρας-μουστάρδας) και το κρύο ορεκτικό Tomates aux Crevettes Grises (μικροσκοπικές γαρίδες και μαγιονέζα σε γεμιστές ντομάτες). Όλα τα παραπάνω επιβάλλεται να συνοδεύσετε με κάποιες από τις αμέτρητες τοπικές μπύρες, κάθε γεύσης, χρώματος και δύναμης (σε αλκοόλ)!

Τα μαγαζιά με το καλύτερο φαγητό στις Βρυξέλλες:

Noordzee Mer du Nord: Είναι αυτό που λέμε.. από τη θάλασσα στο πιάτο σας! Το μαγαζί αυτό αποτελεί την νο1 επιλογή για θαλασσινά στις Βρυξέλλες. Σπεσιαλιτέ: Αχνιστά Μύδια.

Fin de Siècle: Τεράστιες μερίδες, παραδοσιακά πιάτα και πολύ λογικές τιμές είναι όσα προσφέρει το Fin de Siècle. Αποτελεί -ίσως- την κορυφαία επιλογή για παραδοσιακό φαγητό στις Βρυξέλλες. Mini tips: Δεν δέχεται κρατήσεις και πιστωτικές κάρτες.

Tonton Garby: Ο Ton, o άρχοντας του σάντουιτς, αποτελεί σταθερή αξία για να γευτείτε υπέροχα σάντουιτς σύμφωνα με τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Το moto του “If you are happy, I’m Happy” τα λέει όλα!

Atelier: Το Atelier σερβίρει ποιοτικές, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, οι οποίες συνοδεύονται από διάφορες σος ή μόνο από αλάτι. Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές, ενώ οι τιμές βρίσκονται αρκετά ψηλά.

Πρωινό:Kosmos Place: Το Kosmos Place σερβίρει τον πιο ποιοτικό καφέ στις Βρυξέλλες, ο οποίος ταιριάζει άριστα με τις πλούσιες σε γεύση και ποσότητα πίτες του. Επίσης τα υπέροχα κοκτέιλ του είναι ένας καλός λόγος για να το επισκεφτείτε και το βράδυ.

Paul Bakery: Στα Paul Bakery θα βρείτε πολύ ποιοτικές και νόστιμες πρωινές λιχουδιές, σε λογικές τιμές. Διαθέτει 10 καταστήματα σε όλη την πόλη.

Boulangerie Charli: Η μέρα αρχίζει με καλό πρωινό από το μαγαζί του Charli. Χαμηλές τιμές, υψηλή ποιότητα και πολύ καλή εξυπηρέτηση είναι τα δυνατά του όπλα!

Διασκέδαση:Mappa Mundo: Το Mappa Mundo βρίσκεται στην πιο γνωστή πλατεία για διασκέδαση, την Saint-Géry. Στο μαγαζί θα βρείτε καθαρά ποτά και κοκτέιλ σε λογικές τιμές (7:30-10:00 έχει happy hour).

Poechenellekelder: Το Poechenellekelder είναι το κατάλληλο μαγαζί για βραδιές μπύρας με συνοδεία πιατέλας τυριών. Πολύ καλή ατμόσφαιρα, πολλές μπύρες και πολύ λογικές τιμές!

Juice Land: Μπορεί να μην διαθέτει κομψότητα, στιλ και όμορφη διακόσμηση, σερβίρει όμως αυθεντική, φρεσκοψημένη και οικονομική Βάφλα! Τι άλλο να ζητήσει κάποιος;

Mini tips: α) Πολλά εστιατόρια κλείνουν το μεσημέρι και ανοίγουν ξανά το απόγευμα. β) Πολλά εστιατόρια διαθέτουν μενού, που κοστίζει έως και μισή τιμή κάτω από τα κανονικά.


Διαμονή ΒρυξέλλεςΗ διαμονή στις Βρυξέλλες είναι ευχάριστη και αρκετά ποιοτική. Η πόλη αποτελεί έναν stop ’n go προορισμό προς την Ευρώπη, αλλά και το υπόλοιπο Βέλγιο (Μπριζ, Γκεντ κ.α.), με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος παραμονής να είναι μόλις μία βραδιά!

Τα ξενοδοχεία όμως θέλοντας να κρατήσουν τον επισκέπτη για περισσότερα από ένα βράδια προσφέρουν ποιοτική διαμονή σε αρκετά χαμηλές τιμές. Στην πόλη θα βρείτε πάνω από 1.500 επιλογές ανάμεσά τους ξενοδοχεία, hostel και διαμερίσματα, με μέση τιμή ανά βραδιά τα 100€, χωρίς πρωινό (τη High Season).

Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία για διαμονή στις Βρυξέλλες:

Boutique Hotel Saint-Géry: Πρόκειται για ένα εξαιρετικό boutique ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πλατεία της διασκέδασης, Saint-Géry, μόλις 3 λεπτά από την κεντρική πλατεία Grand Place. Διαθέτει μοντέρνα και άνετα δωμάτια και πλούσιο πρωινό.

Thon Hotel EU: Μεγάλα και καθαρά δωμάτια, χαμηλές τιμές και καλή εξυπηρέτηση είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Thon Hotel EU. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τοποθεσία και τη μοντέρνα διακόσμηση το φέρνουν ψηλά σε προτίμηση. Κόστος ανά βραδιά: 80-90€

Motel One Brussels: Ντιζάιν, πολυτέλεια, παροχές και λογικές τιμές σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή στις Βρυξέλλες. Τα δωμάτια είναι άνετα, μοντέρνα και καθαρά και το προσωπικό πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει. Κόστος ανά βραδιά: 90-100€

Hotel Made In Louise: Ένα Cozy ξενοδοχείο το οποίο κάνει τον επισκέπτη να νιώσει σαν να βρίσκεται στο σπίτι του! Είναι ντυμένο με ζεστά χρώματα και υπέροχα έπιπλα, ενώ τα δωμάτιά του είναι μεγάλα, φωτεινά και πολύ καθαρά. Κόστος ανά βραδιά: 150-200€

Aloft Brussels Schuman: To Aloft Brussels Schuman διαθέτει τεράστια δωμάτια, τα οποία είναι ντυμένα με γούστο και σύγχρονες πινελιές, όπως και όλοι οι χώροι του. Κόστος ανά βραδιά: 85-100€

Yadoya Hotel: Το 3άστερο ξενοδοχείο σας προσκαλεί να μείνετε στα μεγάλα και καθαρά δωμάτια του. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του όμως είναι το υψηλό ποσοστό Vfm. Κόστος ανά βραδιά: 75-95€


Μετακίνηση ΒρυξέλλεςΟι Βρυξέλλες είναι η πόλη που μπορείτε να γυρίσετε με τα πόδια, αφού οι αποστάσεις είναι -σχετικά- κοντινές και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι εύκολα προσβάσιμα. Παρόλα αυτά διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο συγκοινωνίας που απαρτίζεται από μετρό, τραμ και λεωφορεία. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι αρκετά δύσκολη καθώς η κίνηση στους δρόμους, μερικές ώρες, γίνεται ανυπόφορη, ενώ το κόστος των πάρκινγκ είναι αρκετά υψηλό. Τα ταξί μένουν και αυτά κολλημένα στην κίνηση καθώς το ταξίμετρο τρέχει!

Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος μετακίνησης είναι τα e-scooters της Dott. Το οικολογικό δίτροχο έχει γερή κατασκευή, ώστε να αντέχει τους κραδασμούς των πλακόστρωτων δρόμων του κέντρου, και σας μεταφέρει σε όλη την πόλη γρήγορα και οικονομικά. Τα Dott e-scooters γίνονται το μόνιμο μεταφορικό μέσο πολλών ανθρώπων καθημερινά. Τέλος, οι Βρυξέλλες διαθέτουν και Waterbus (1 Μαίου-31 Οκτωβρίου), το οποίο κινείται ανεμπόδιστο στο κανάλι και συνδέεται με αρκετές στάσεις λεωφορείων-τραμ.


Tips Βρυξέλλες

  • Η καλύτερη περίοδος να κάνετε ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες είναι Απρίλιος-Μάιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, όπου οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα και οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι χαμηλές.
  • Ο ιδανικός χρόνος παραμονής στις Βρυξέλλες είναι 3 μέρες.
  • Η high season είναι από αρχές Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Η ομπρέλα είναι το αξεσουάρ που θα πρέπει να έχετε μαζί σας χειμώνα-καλοκαίρι, αφού η βροχή κάνει την εμφάνισή της συνεχώς.
  • Η μέση θερμοκρασία στην πόλη είναι οι 11ºC , η υψηλότερη 23 ºC και η χαμηλότερη -4ºC!
  • Ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του 1 στις 5 μέρες ή αλλιώς 74 μέρες τον χρόνο!
  • Οι ντόπιοι μιλάνε Γαλλικά, Φλαμανδικά και Αγγλικά.
  • Στην πόλη ο 1 στους 3 κατοίκους δεν είναι Βέλγος!
  • Δεν δέχονται όλα τα μαγαζιά χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες.
  • Στην πόλη θα βρείτε τη Βασιλική «Σακρ Κερ». Είναι μεγάλη, εντυπωσιακή και θυμίζει την Βασιλική της Μονμάρτρης!
  • Η στοά Les Galeries Royales Saint-Hubert φιλοξενεί τα πιο ακριβά μαγαζιά της πόλης.
  • Επισκεφτείτε το Ασανσέρ στην πλατεία Ascenseur des Marolles και πάρτε μία πανοραμική άποψη της πόλης από άλλη σκοπιά (χωρίς κόστος)! Ιδανική ώρα, κατά το ηλιοβασίλεμα.

  • Εκτός από τα γνωστά Manneken Pis & Jeanneke Pis στην πόλη υπάρχει και το λιγότερο τουριστικό Zinneke Pis (το σκυλάκι που κατουράει)!
  • Το 2ήμερο φεστιβάλ μπύρας λαμβάνει χώρα στα τέλη Αυγούστου. Μάθετε τις ημερομηνίες και το κόστος.
  • Τι θα λέγατε για λίγη γυμναστική μέσα σε Μουσείο; Δείτε το πρόγραμμα
  • Το φεστιβάλ φαγητού Eat! Brussels διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για τρεις μέρες. Αν βρεθείτε εκείνη την περίοδο στις Βρυξέλλες δεν πρέπει να το χάσετε.
  • Για ένα γεύμα δύο ατόμων με μπύρα θα πληρώσετε 45-60€
  • Σε πολλά κεντρικά σημεία των Βρυξελλών είναι τοποθετημένες κρήνες με πόσιμο νερό.
  • Πολλές καφετέριες σερβίρουν καφέ από αυτόματο μηχάνημα (με κάψουλα)!
  • Για να κατεβείτε από τα ΜΜΜ πατήστε το μπλε κουμπί και όχι το κόκκινο.
  • Στην οροφή του Mirror Room (παλάτι Βρυξελλών) θα δείτε το έργο τέχνης «Heaven of Delight» το οποίο αποτελείται από χιλιάδες κολλημένα σκαθάρια!
  • Atomium: Kλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια και αποφύγετε ουρές και χάσιμο χρόνου. Αλλιώς επισκεφτείτε το κατά το άνοιγμα.
  • Από την Grand Place ξεκινούν πολλά free walking tour, σε διάφορες γλώσσες.

  • Για τις καλύτερες φωτογραφίες από την Grand Place θα πρέπει να είστε εκεί κατά την ανατολή!
  • Αποφύγετε τον δρόμο Rue de Bouchers. Το φαγητό είναι μέτριας ποιότητας!
  • Η Brussels Card είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την πόλη αφού προσφέρει πρόσβαση σε πολλά μουσεία, δωρεάν μετακίνηση και εκπτώσεις σε μαγαζιά και δραστηριότητες.
  • Για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ταξίδι Βρυξέλλες, Ολοκληρωμένος οδηγός


* Το Travelen φιλοξενήθηκε από το Visit Brussels, όμως τα κείμενα και οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και αντικειμενικές.

2 Σχόλια
  1. Ο/Η ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑΛΕΙΑ λέει:

    Πολύ ωραίο το site.

    1. Ο/Η Nikos λέει:

      Σας ευχαριστούμε πολύ!

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge