Πίζα, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πίζα, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε..

Λίγα λόγια για την Πίζα

Η Πίζα αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του πιο όμορφου παζλ της Ιταλίας, που ακούει στο όνομα Τοσκάνη. Η μικρή πόλη είναι χτισμένη γύρω από τον ποταμό Άρνο και έχει γίνει γνωστή από ένα κατασκευαστικό λάθος, που προκάλεσε τεράστιες εντυπώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον πασίγνωστο κεκλιμένο πύργο της Πίζας.

Η πόλη μετράει μόλις 90.000 κατοίκους και στηρίζει την ανάπτυξή της στον Μεσαίωνα. Σήμερα ζει και αναπνέει από τους φοιτητές και φυσικά από τον τουρισμό. Αξιοσημείωτο είναι πως το νούμερο των επισκεπτών, σε καθημερινή βάση, είναι το μισό από αυτό των κατοίκων της (περίπου 50.000, τη high season)!Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μένουν μόλις μερικές ώρες στην πόλη, αφού είναι μικρή και προλαβαίνουν να δουν τα πάντα, μέσα στην ίδια μέρα. Η Πίζα όμως παραμένει ζωντανή ακόμη και όταν ο ήλιος δύσει. Τότε οι αμέτρητοι φοιτητές βγαίνουν για να διασκεδάσουν και να δώσουν ζωή σε κάθε στενό της. Κάντε την έξυπνη κίνηση και μείνετε στην πόλη για τουλάχιστον μία βραδιά. Τότε θα γνωρίσετε μία τελείως διαφορετική Πίζα, χωρίς την τουριστική πολυκοσμία της μέρας.


info Πίζα

α) Υπάρχουν και άλλοι πύργοι που γέρνουν στην πόλη, εκτός από τον περίφημο πύργο της Πίζας. β) Μετά την πρόσφατη αποκατάσταση προβλέπεται ότι θα διατηρήσει τη σταθερότητα του για άλλα 300 χρόνια! γ) Στο βαπτιστήριο της Πίζα βαπτίστηκε και ο μεγάλος Αστροφυσικός Γαλιλαίος Γαλιλέι το 1565! δ) Είναι το μεγαλύτερο βαπτιστήριο σε ολόκληρη την Ιταλία ε) Η Πλατεία των θαυμάτων συμβολίζει τα κύρια στάδια μιας ανθρώπινης ζωής: το Βαπτιστήριο αντιπροσωπεύει τη γέννηση, ο καθεδρικός ναός τη ζωή και το Camposanto (κοιμητήριο), τον θάνατο!


Αξιοθέατα Πίζα

Πλατεία των Θαυμάτων (Piazza dei Miracoli):

Βαπτιστήριο (Βattistero)Το επιβλητικό εξωτερικά βαπτιστήριο δεν έχει καμία σχέση με τον απλό εσωτερικό του χώρο. Εκεί υπάρχουν λίγα πράγματα για να εξερευνήσετε, ενώ αυτό που κλέβει την παράσταση είναι η ακουστική του.

Ανοιχτά: Καθημερινά 08:30-20:00
Κόστος: 5€

Καθεδρικός ναός Πίζα (Pisa Duomo)Εξωτερικά ο Καθεδρικός ναός της Πίζας είναι αρκετά μεγάλος και επιβλητικός με όμορφες αρχιτεκτονικές πινελιές. Το εσωτερικό του από την άλλη είναι λιτό και τα μόνα που τραβούν την προσοχή είναι το χρυσό φάτνωμα της οροφής και οι γιγαντιαίοι κίονες.

Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-20:00
Κόστος: Δωρεάν

Ο Πύργος της ΠίζαςΜπορεί να τον έχετε δει σε εκατοντάδες φωτογραφίες, από όλες τις γωνίες, κι όμως όταν σταθείτε μπροστά του θα αναφωνήσετε, “Ουάου, Δεν είναι δυνατόν”. Ο 60μ. στραβός πύργος αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Μην μείνετε να τον χαζεύετε μόνο από κάτω. Μπορεί το εισιτήριο να είναι τσιμπημένο, αλλά αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή και να ατενίσετε το μέλλον σας.. έστω και αν είναι κάπως στραβό!

SOS: Μπορείτε να ανεβείτε μόνο εάν έχετε κάνει ηλεκτρονική κράτηση. Κάντε κράτηση ΜΟΝΟ από το επίσημο site χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Ανοιχτά: Καθημερινά 08:30-20:00
Κόστος: 18€

Κοιμητήριο Camposanto MonumentaleΤο κοιμητήριο Camposanto Monumentale δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα, καθώς αποτελεί ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής! Αυτά που κλέβουν την παράσταση είναι τα γλυπτά και οι τοιχογραφίες από την εποχή του Μεσαίωνα, αλλά και η ησυχία που επικρατεί.

Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-20:00
Κόστος: 5€

Μουσείο SinopieΘα το χαρακτηρίζαμε περισσότερο ως έκθεση τοιχογραφίας και λιγότερο με μουσείο. Αξίζει μια γρήγορη ματιά με το συνδυαστικό εισιτήριο των 3 μνημείων.

Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-20:00
Κόστος: 5€

👉  Κάντε κράτηση ΜΟΝΟ από το επίσημο site χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Σημαντική Σημείωση: Τα τρία αξιοθέατα της πλατείας των Θαυμάτων (Νεκροταφείο, Βαπτιστήριο, Μουσείο Sinopie Museum) έχουν ξεχωριστό κόστος, όμως υπάρχει η δυνατότητα να βγάλετε το συνδυαστικό εισιτήριο που περιλαμβάνει δύο ή τρία από αυτά, σε χαμηλότερη τιμή. Για τον Καθεδρικό ναό δεν υπάρχει κάποιο κόστος, ενώ για τον Πύργο το κόστος είναι ξεχωριστό.

Συνδυαστικό εισιτήριο: 1 Μνημείο 5 € –> 2 Μνημεία 7€ –> 3 μνημεία 8€

Εκτός πλατείας:

Βόλτα στο κέντρο της πόληςΌποιος θέλει να γνωρίσει καλύτερα την Πίζα δεν έχει παρά να κάνει μία βόλτα στο κέντρο της. Εκεί θα συναντήσει παλάτια, μεσαιωνικές πλατείες, γέφυρες, τον βοτανικό κήπο, ενώ θα βρει δεκάδες επιλογές για καφέ, παγωτό και φαγητό.

Πορκέτα στην ΠίζαΗ πορκέτα είναι ένα από τα αγαπημένα κρέατα των Ιταλών, οι οποίοι την “τιμάμε” όλες τις ώρες της μέρας. Στην πόλη θα τη συναντήσετε κυρίως σε σάντουιτς, όπου με τη συνοδεία ενός τοπικού τυριού και της αγαπημένη σας σος, θα μπει γρήγορα στο στομάχι σας.. εεε στην καρδιά σας!

Νυχτερινή ζωή στην ΠίζαΤη μέρα η πόλη είναι ζωντανή χάρη στους χιλιάδες τουρίστες που περιπλανώνται στα δρομάκια της. Όταν όμως πέσει το σκοτάδι το σκηνικό αλλάζει και τα σκήπτρα περνάνε στους φοιτητές, που κρατούν τους δρόμους και τα μαγαζιά ζωντανά μέχρι αργά! Αφεθείτε στην “άγνωστη” νυχτερινή γοητεία της Πίζας!

Εκκλησία Chiesa di Santa Maria della SpinaΗ γοτθικού ρυθμού εκκλησία Chiesa di Santa Maria della Spina βρίσκεται στον ποταμό Άρνο, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Εξωτερικά μαγνητίζει τον επισκέπτη με τη λευκή και λιτή της γραμμή. Στο εσωτερικό κυριαρχεί η απλότητα και τα όμορφα γλυπτά, ενώ λέγεται ότι υπάρχει ένα “αγκάθι” από το στεφάνι της σταύρωσης του Χριστού.

Knights’ Square ΠίζαΗ τεράστια πλατεία των Ιπποτών (Piazza dei Cavalieri), μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει άδεια και απρόσωπη, ωστόσο κουβαλάει μία γεμάτη ιστορία. Το βράδυ μετατρέπεται σε στέκι διασκέδασης, ενώ εκεί λαμβάνουν χώρα και οι περισσότερες εκδηλώσεις. Το κτίριο που κλέβει τις εντυπώσεις δεν είναι άλλο από το επιβλητικό Παλάτι των Ιπποτών!

Ποταμός Άρνο ΠίζαΜε ένα παραδοσιακό Gellato στο χέρι θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε δίπλα στον ποταμό Άρνο και να πάρετε μοναδικές εικόνες, που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής. Θα δείτε να καθρεφτίζονται στα νερά του εκκλησίες και δεκάδες κτίρια σε χρώμα κίτρινο, λευκό, πράσινο, σομόν, μπορντό, πορτοκαλί και μπλε (το περίφημο μπλε Palazzo)!

Μετακίνηση Πίζα

Η μετακίνηση στην πόλη είναι απλή υπόθεση αφού μπορείτε εύκολα να την γνωρίσετε με τα πόδια. Οι αποστάσεις είναι μικρές και τα πάντα είναι γρήγορα προσβάσιμα. Αν φτάσετε με αυτοκίνητο, τότε μπορείτε να το παρκάρετε δωρεάν στο Park Pietrasantina και να μεταβείτε στο κέντρο με τα πόδια (8 λεπτά).


Φαγητό Πίζα

Το φαγητό στην Πίζα δε θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα, εάν φυσικά αγαπάτε τις μακαρονάδες, τις πίτσες και τις πιατέλες τυριών/αλλαντικών! Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης θα βρείτε πολλά -τουριστικά κυρίως- εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα μέτρια σε ποιότητα και γεύση. Ψάξτε για μαγαζιά που βρίσκονται στα στενάκια γύρω από τον ποταμό Άρνο! Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε 20-25€ το άτομο.

Ristorante Galileo: Το απόλυτο μαγαζί για να φάτε ποιοτικά στην πόλη. Βρίσκεται στην κάτω μεριά του ποταμού, μακριά από τα τουριστικά μονοπάτια, και προσφέρει νόστιμες τοπικές γεύσεις.

L’Officina della pizza: Το L’Officina della pizza προτείνεται για αυθεντική πίτσα χωρίς φρου-φρου και αρώματα σε πολύ λογικές τιμές. Έχει μόνο ένα μειονέκτημα (;).. βρίσκεται μακριά από το κέντρο.

Antica Bottega di Pisa: Βρίσκεται σε τουριστικό σημείο, όμως έχει αρκετά καλές τιμές και καλή ποιότητα προϊόντων. Δεν είναι τουριστική παγίδα.

Lavorazione di carni insaccate: Για ένα αξιόλογο και χορταστικό street food πεταχτείτε μέχρι την πλατεία delle Vettovaglie. Το μαγαζί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να γεμίσετε το στομάχι σας, με -σχετικά- μικρό κόστος.

Gelateria De’ Coltelli: Είναι ίσως το καλύτερο gelato της πόλης με αρκετές γεύσεις και εύκολη πρόσβαση (δίπλα στον ποταμό Άρνο).

Filter Coffee Lab: Μπορεί να μην έχει έντονο άρωμα Ιταλίας, αποτελεί όμως μία αξιόλογη επιλογή για ποιοτικό καφέ και καλό πρωινό (πράγμα δύσκολο για την πόλη).

Cecco Rivolta: Μία πολύ καλή επιλογή στο κέντρο της πόλης για να απολαύσετε το κρασί σας με τη συνοδεία αλλαντικών-τυριών (στην πλατεία delle Vettovaglie).

Vicolo Divino: Ένα μικρό wine bar με μεγάλη καρδιά και μεγάλη ποικιλία από κρασιά. Θα σας ενθουσιάσει με την απλότητα και την ηρεμία του.


Διαμονή Πίζα

Η Πίζα είναι ένας stop and go προορισμός γι’ αυτό και οι τιμές δεν είναι υπερβολικά υψηλές, σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία. Τα ξενοδοχεία επιδιώκουν με τις χαμηλές τιμές να κρατήσουν τους επισκέπτες για παραπάνω από μία ημέρα. Προς το παρόν φαίνεται να βαδίζουν σε καλό δρόμο. Η μέση τιμή ανά βραδιά είναι στα 75€.

Palazzo Cini Luxury Rooms in Pisa: Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για διαμονή στην Πίζα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500μ. από το κέντρο. Η χλιδή των δωματίων, το πρωινό και η τιμή του το καθιστούν ως το πιο VFM ξενοδοχείο στην πόλη.

Rosso di Sera Tuscany: Πολύ καλή επιλογή για διαμονή στην Πίζα με πρωινό και καθαρά/μοντέρνα δωμάτια, σε λογικές τιμές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι απέχει 2 χλμ. από το κέντρο.

Hotel Bologna: Πρόκειται για μια καλή επιλογή στο κέντρο της πόλης, η οποία παρέχει υψηλής ποιότητας δωμάτια, με το ανάλογο κόστος.

Hostel Pisa: Καθαρό και πολύχρωμο αυτό το Hostel έχει ένα καλό λόγο για να μπει στα υποψήφια μέρη για διαμονή. Αυτός δεν είναι άλλος από την εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής.

Rosso di Sera Tuscany B&B: Ένα B&B κατάλυμα με άνετα, μοντέρνα και απλά δωμάτια. Οι τιμές είναι αρκετά λογικές και η τοποθεσία άριστη αφού απέχει μόλις 50μ. από την καρδιά της Πίζας.


Tips Πίζα

  • Στον επάνω όροφο του βαπτιστηρίου υπάρχει ένα παράθυρο με θέα στον καθεδρικό ναό (Duomo)! Δεν το ξέρει πολύς κόσμος όμως είναι ιδανικό σημείο για φωτογραφία!
  • Γύρω από την πλατεία των θαυμάτων υπάρχει αστυνομική και στρατιωτική δύναμη που εξασφαλίζει την ασφάλεια των επισκεπτών.
  • Για να μπείτε στον Πύργο της Πίζας θα πρέπει να αφήσετε τις τσάντες στην γκαρνταρόμπα που βρίσκεται στο απέναντι κτίριο (Lupa capitolina). Δεν υπάρχει κάποιο κόστος, θα χρειαστεί απλά να δείξετε το εισιτήριο σας.
  • Τα καλύτερα και πιο οικονομικά εστιατόρια βρίσκονται κάτω από τον ποταμό Άρνο.
  • Μην αγοράζετε απομιμήσεις από παράνομους πωλητές του δρόμου, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.
  • Υπάρχουν δεκάδες πορτοφολάδες τόσο μέσα στην Πλατεία των Θαυμάτων, όσο και γύρω από αυτήν.
  • Φροντίστε να έχετε αγοράσει νερό από κάποιο σουπερμάρκετ, καθώς οι τιμές σε κεντρικά σημεία είναι πολύ ανεβασμένες.
  • Μην μπείτε στο ιστορικό κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο. Μία κλήση θα σας περιμένει στο σπίτι!
  • Αν θέλετε να βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες με τον Πύργο της Πίζας θα πρέπει να είστε εκεί κατά την ανατολή. Στη συνέχεια δεν θα βρείτε ούτε τμ. άδειο!
  • Επισκεφτείτε την πόλη μία καθημερινή! Τα γκρουπ και οι επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα είναι έως και 3 φορές περισσότεροι!

Διαβάστε επίσης τον Πλήρη οδηγό για τη Φλωρεντία


  • Υπάρχουν σελίδες στο ίντερνετ (ακόμη και με ονόματα Towerofpisa) που κρατούν προμήθεια 10€ για κάθε εισιτήριο! Κλείστε τα εισιτήρια σας για την Πλατεία των Θαυμάτων ΜΟΝΟ από την επίσημη σελίδα, χωρίς επιπλέον Χρεώσεις!
  • Η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείτε την Πίζα είναι Ιανουάριος-Μάρτιος, όταν ο κόσμος είναι λιγότερος και οι τιμές αρκετά μειωμένες. Το μοναδικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου είναι οι βροχές..
  • Η Πίζα βρίσκεται στη Β. Ιταλία οπότε οι βροχές κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους.
  • Να έχετε μαζί μας μία ομπρέλα, ό,τι καιρό και να την επισκεφτείτε.
  • Μην αγοράσετε εισιτήρια από ανθρώπους που θα σας πλησιάσουν μέσα στην πλατεία των Θαυμάτων. Πιθανότατα δεν ισχύουν.
  •  Το μεσημέρι πολλά εστιατόρια/τρατορίες κλείνουν!
  •  Οι ταφόπλακες που βρίσκονται στο πάτωμα του Camposanto Monumentale είναι τοποθετημένες από μερικούς αιώνες έως και μερικά χρόνια πριν.
  •  Η Πίζα αποτελεί μια απαραίτητη απόδραση για όποιον βρεθεί στην Τοσκάνη.

 

Πίζα, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


0 Σχόλια

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge