Μάθημα Κρητικής κουζίνας

Η ιδέα

Τα Χανιά εκτός από όμορφα μέρη και γαλαζοπράσινες παραλίες προσφέρoυν και μία εξαιρετική κουζίνα, η οποία βασίζεται 100% σε προϊόντα της εύφορης κρητικής γης. Η κρητική κουζίνα μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Ενδιαφέρον ε; Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν ένα μάθημα γνωριμίας με αυτήν; Καλά το σκέφτεστε, πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην πόλη. Εμείς τη δοκιμάσαμε και έχουμε να πούμε τα καλύτερα, καθώς πρόκειται για μια “νόστιμη” και διαφορετική εμπειρία ζωής.


Ο χώρος & η Ακαδημία

Το μάθημα λαμβάνει χώρα στο μοναδικό κυκλικό κτίριο στα Χανιά, το οποίο πρώτολειτούργησε ως ιδιωτικό δημοτικό & γυμνάσιο. Εκεί ψηλά λοιπόν, στις παρυφές της Χαλέπας, οι ιδρυτές της Ακαδημίας Γαστρονομίας & Τουρισμού, Μανώλης Γεωργίου & ο σεφ Ιωσήφ Αποστολάκης, φιλοξενούν το μάθημα κρητικής κουζίνας (νυν ξενοδοχείο Lucerna). Η Ακαδημία έχει δημιουργηθεί με σκοπό να επιμορφώσει νέους που αγαπάνε την μαγειρική και έχουν ως στόχο να γίνουν σεφ. Ευτυχώς όμως η Ακαδημία δεν σταματάει εκεί, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα, στους επισκέπτες των Χανίων, να έχουν μία ολοκληρωμένη επαφή με την κρητική κουζίνα, βοηθώντας και οι ίδιοι στην προετοιμασία ενός αμιγώς Κρητικού μενού.


Τα φαγητά

Η αρχή γίνεται με μία σύντομη γνωριμία των υλικών αλλά και με χρήσιμες πληροφορίες από τον σεφ, όχι μόνο για τα φαγητά που θα ετοιμάσετε αλλά και γενικότερα για την Κρητική διατροφή. Στη συνέχεια θα θαυμάσετε τον σεφ να εκτελεί με απλότητα όλες τις συνταγές, ενώ παράλληλα θα σας αποκαλύπτει αρκετά μυστικά για τα πιάτα. Ενδιάμεσα θα αναλάβετε το ρόλο του sous-chef (βοηθός), καθώς θα παίρνετε κουτάλες, τρίφτες, γουδιά και άλλα μαγειρικά σκεύη, για να βοηθήσετε κι εσείς στην παρασκευή του φαγητού! Το μενού έχει κρητική σαλάτα, τζατζίκι, μανιτάρια στιφάδο, χορτοκαλίτσουνα, κοτόπουλο με μπαχαρικά και σος γιαουρτιού, κατσίκι τσιγαριαστό και για επιδόρπιο cookies από χαρουπάλευρο με μυζήθρα, αρωματισμένη από πορτοκάλι. Από το πλήρες μενού δε θα μπορούσε να λείπει ο κρητικός οίνος και φυσικά η παγωμένη ρακή! Όπως καλά καταλάβατε τα οφέλη από το μάθημα είναι πολλαπλά, αφού εκτός από τις γνώσεις και την ευχάριστη παρέα έχετε τη δυνατότητα για ένα ολοκληρωμένο κρητικό γεύμα με θέα ολόκληρη την πόλη!


Ο σεφ & η ψυχή των μαθημάτων

Ο σεφ Ιωσήφ Αποστολάκης με χρόνια εμπειρία στην κρητική κουζίνα, αρέσκεται στις απλές κρητικές συνταγές και έχει σαν όπλα του το άφθονο κρητικό λάδι και τη φαντασία! Είναι εξαιρετικά προσιτός και μεταδοτικός, τόσο που δεν θέλεις να σταματήσει να μιλάει. Έχει την ικανότητα να μετατρέπει το “μάθημα” σε μία ευχάριστη επιμορφωτική συζήτηση συνδυάζοντας συμβουλές για διάφορες συνταγές με ιδιαίτερες κρητικές ιστορίες.

Μόνο μη τον πιάσετε στην πάρλα γιατί έχει και 5-6 φαγητά να ετοιμάσει ο άνθρωπος! Στο παρασκήνιο βρίσκεται, ο άνθρωπος κλειδί της υπόθεσης (ο κ. Μανώλης), ο οποίος φροντίζει να μην λείπει τίποτα και να είναι όλα στην ώρα τους και πάντα φρέσκα. Είναι η ψυχή των μαθημάτων, αφού με την αγάπη και τα όνειρά του προσπαθεί να πάει την γευστική εμπειρία ένα βήμα παραπέρα.


Τα μελλοντικά σχέδια

Στα μελλοντικά γαστρονομικά σχέδια είναι η δημιουργία ημερήσιων έως και εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων, με πρωταρχικό στοιχείο τον γαστρονομικό και οινικό πολιτισμό της Κρήτης. Οι δρόμοι του ελαιολάδου, το γεύμα σε αμπελώνα, οι γαστριμαργικές εμπειρίες σε συνδυασμό με επίσκεψη σε οινοποιεία τυροκομεία & άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι αρκετές από τις ιδέες που θα αρχίσουν να τρέχουν σύντομα.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε οι επιλογές είναι ανεξάντλητες όταν βρίσκεστε στην κρητική ύπαιθρο, αφού στην κυριολεξία περπατάτε ανάμεσα στο μενού της ημέρας (χοχλιοί, αρνιά, μάραθα, δυόσμος, ρίγανη, σύκα, σταφύλια, πορτοκάλια, αβοκάντο και φυσικά ελαιόδεντρα). Μείνετε συντονισμένοι..


Στοιχεία επικοινωνίας:

www.loucerna.gr

Χαλεπά Χανίων (Λήψη oδηγιών)

Αποστολή μηνύματος

Τηλέφωνα +30 28210 42898 & +30 6945778468

0 Σχόλια

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge