Βίζα για Ρωσία, βήμα-βήμα πώς να την βγάλετε

Βίζα για Ρωσία (Visa για Ρωσία)

Η Βίζα για τη Ρωσία είναι ένα κεφάλαιο που πονάει! Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να μην είναι δύσκολη, δεν είναι όμως και εύκολη. Εταιρείες, κάρτες υγείας, παράβολα, αναμονή, φωτογραφίες, προσκλήσεις και ό,τι άλλο έχετε μπερδεμένο στο κεφάλι σας.. σε λίγη ώρα θα πάψει να σας απασχολεί. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή για να δείτε πως το μόνο που χρειάζεται είναι μεθοδικότητα και υπομονή!

Είστε έτοιμοι να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στη γραφειοκρατία.. πριν το μεγάλο ταξίδι στη Ρωσία?

Τι πρέπει να έχετε για την έκδοση της Βίζα1) Διαβατήριο.
2) Μία φωτογραφία διαβατηρίου.
3) Το Διαδικτυακό έντυπο αίτησης.
4) Ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας.
5) Πρόσκληση από ξενοδοχείο που θα φιλοξενηθείτε ή από ταξιδιωτικό πρακτορείο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο ενιαίο μητρώο τουριστικών πρακτόρων. (Η πρόσκληση αυτή είναι γνωστή ως Τουριστικό voucher ή Visa support.)


Τα 9 βήματα για την έκδοση της Βίζα για Ρωσία 1° Βήμα: Θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας Διαβατήριο το οποίο να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία εξόδου από τη Ρωσία.

2° Βήμα: Θα πρέπει να βγάλετε φωτογραφίες διαβατηρίου εκ των οποίων θα χρειαστείτε μόνο τη μια.

3° Βήμα: Θα πρέπει να προμηθευτείτε μία πρόσκληση εισόδου για την χώρα. Το γνωστό Τουριστικό voucher ή Visa support (Διαβάστε παρακάτω από πού θα το προμηθευτείτε).

4° Βήμα: Θα πρέπει να προμηθευτείτε μία ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας για όσες μέρες είστε στη Ρωσία.

5° Βήμα: Θα πρέπει να συμπληρώστε το διαδικτυακό έντυπο αίτησης (Διαβάστε παρακάτω πώς να το συμπληρώσετε σωστά).

6° Βήμα: Αφού έχετε στην κατοχή σας όλα τα παραπάνω πηγαίνετε στη Ρώσικη Πρεσβεία της Αθήνας ή στο προξενείο Θεσσαλονίκης ή στα Γραφεία Έκδοσης Βίζα (Αθήνας ή Θεσσαλονίκης) και καταθέτετε α) Το διαβατήριο, β) Την Ασφάλεια Υγείας, γ) Το Τουριστικό voucher και δ) το Διαδικτυακό Έντυπο Αίτησης (έχοντας μαζί και τη φωτογραφία).
Fast Tip: Όσοι δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη μπορείτε κάνετε τη διαδικασία μέσω ταχυδρομείου (Δείτε στο κεφάλαιο: Χρήσιμες Πληροφορίες)

7° Βήμα: Πληρώνετε το κόστος για την έκδοση της Βίζα (ανάλογα με τις μέρες παραμονής και τις εισόδους στη χώρα).

8° Βήμα: Αφήνετε ένα κινητό επικοινωνίας.

9° Βήμα: Ενημερώνεστε με μήνυμα ότι η Βίζα είναι έτοιμη και περνάτε από το γραφείο να την πάρετε! Αυτό ήταν.. είστε έτοιμοι για ταξίδι!


Βήματα που χρειάζονται επεξήγηση

(3° Βήμα) Τουριστικό voucher ή Visa support:

To τουριστικό voucher ή visa support είναι αυτό που λέμε, “πρόσκληση για να μπείτε στη Ρωσία”. Εκδίδεται από εξουσιοδοτημένα ξενοδοχεία ή από τουριστικά γραφεία/φορείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο ενιαίο μητρώο τουριστικών πρακτόρων.

Πού να το βρω;
α) Απευθυνθείτε στο ξενοδοχείο στο οποίο έχετε κάνει κράτηση και ζητήστε να σας το στείλουν δωρεάν (Σημαντικό: δεν είναι όλα τα ξενοδοχεία εξουσιοδοτημένα και όσα είναι ζητάνε συνήθως χρήματα).
β) Η πιο εγγυημένη, οικονομική (10€ το άτομο) και γρήγορη (μέσα σε 1 ώρα) επιλογή είναι αυτή που θα βρείτε εδώ .

Ακολουθεί παράδειγμα Τουριστικού Voucher_____________

(4° Βήμα) Ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας για τη Ρωσία:

Για να ταξιδέψετε στη Ρωσία θα πρέπει να έχετε μαζί σας μία Ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας. Η ασφάλεια αυτή εκτός ότι είναι υποχρεωτική για την έκδοση της Visa, σας εξασφαλίζει και από προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το κόστος κάλυψης που δίνουν οι εταιρείες φτάνει συνήθως τα 30.000€.

Πού να την βγάλω;
Την ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας για τη Ρωσία θα την βγάλετε σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία, με κόστος 2€ για κάθε μέρα/άτομο.

_____________

(5° Βήμα) Διαδικτυακό έντυπο αίτησης:

Το Διαδικτυακό έντυπο αίτησης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση καθώς κρύβει αρκετές παγίδες. Αν πάτε στο Κέντρο υποβολής αιτήσεων βίζα θα πρέπει να το έχετε συμπληρώσει σωστά. Αν έχετε κάνει έστω και ένα λάθος θα χρεωθείτε με 10€ για να σας το αλλάξουν (εκτός κι αν γυρίσετε σπίτι και κάνετε τη διαδικασία από την αρχή).

Πώς να το κάνω;
1) Μπείτε ΕΔΩ  ?
2) Επιλέξτε τη Χώρα και τη Γλώσσα σας.
3) Τσεκάρετε το κουτάκι “Έχω διαβάσει αυτές τις πληροφορίες”.
4) Πατήστε το κουμπί “Συμπλήρωση Καινούργιας Αίτησης”.
5) Βάλτε τον Κωδικό της επιλογής σας (2 φορές) και σημειώστε τον σε ένα χαρτί μαζί με τον Κωδικό της αίτησης, που βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας.
6) Συμπληρώστε τα στοιχεία όπως ακριβώς είναι στην παρακάτω Φωτογραφία. (Πατήστε πάνω της για να τη δείτε μεγαλύτερη)
7) Εκτυπώστε την αίτηση και είστε έτοιμοι.Fast tips: α) Μετά από κάθε βήμα κάντε αποθήκευση ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα χάσετε τίποτα απ’ όσα έχετε κάνει. β) Γράψτε κάπου τον Κωδικό της αίτησης και το Password ώστε να μπορείτε να την επεξεργαστείτε ανά πάσα στιγμή.

SOS: Αν δεν έχετε Τουριστικό voucher (βήμα 3°) και Ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας (βήμα 4°) ΜΗΝ συμπληρώσετε τη φόρμα!


Κόστος για την έκδοση της Βίζα για ΡωσίαΈνα ακόμη κομμάτι που επίσης καίει είναι το κόστος για την έκδοση της Visa! Παρακάτω θα βρείτε τα κόστη που καλείστε να πληρώσετε μέχρι η περιβόητη Visa να κολληθεί στο διαβατήριο σας:

α) 10€ για 4 φωτογραφίες διαβατηρίου (εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθεί μόνο η μία, άρα 2.5€).
β) Ταξιδιωτική ασφάλιση 2€ x Μέρες παραμονής (βάζουμε ενδεικτικά 7 μέρες) = 14€
γ) Τέλη προξενείου 70€ για 1-3 μέρες παραμονής & 35€ για 5-10 μέρες παραμονής (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
δ) Χρέωση υπηρεσιών 25€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Σύνολο = 96.5€/άτομο για 7 μέρες παραμονής!

*Τα κόστη μπορεί να αλλάξουν, χωρίς προειδοποίηση.

Fast tip: Υπάρχουν αρκετά γραφεία που αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία, με επιπλέον κόστος.

Χρόνος έκδοσηςΟι μέρες για να εκδοθεί η βίζα είναι από 4 έως 10 εργάσιμες. (Μέσα σ’ αυτό το διάστημα μπορεί όμως και να απορριφθεί.)

Όλη η διαδικασία μπορεί να σας πάρει 15-20 μέρες, γι’ αυτό φροντίστε να την έχετε ξεκινήσει τουλάχιστον 1.5 μήνα πριν, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις (αργοπορίες, κόλλημα έγκρισης, λάθη στα δικαιολογητικά κτλ.)


Tips Βίζα για Ρωσία

 •  Η μέγιστη περίοδος που μπορείτε να μείνετε στη Ρωσία (για τουριστικό σκοπό) είναι οι 30 ημέρες. (Μέγιστη διάρκεια για τη Visa.)
 •  Η Βίζα είναι κολλημένη σε μία σελίδα του διαβατηρίου.
 •  Σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ελλάδα όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν την δυνατότητα πολλαπλών εισόδων στη Ρωσία.
 • Οι τιμές που αναφέρουμε ισχύουν για Έλληνες πολίτες. Οι υπόλοιποι μπορείτε να βρείτε το κόστος ΕΔΩ
 •  Κατά την παραλαβή της βίζα ελέγξτε πως ΟΛΑ τα στοιχεία είναι σωστά. Σε περίπτωση λάθους δεν θα μπορείτε να μπείτε στη χώρα.
 •  Η σελίδα για το Διαδικτυακό Έντυπο Αίτησης (βήμα 5°) δουλεύει 100% με Internet Explorer και Mozilla Firefox. Με Chrome ή Safari μπορεί να σας βγάλει προβλήματα.
 •  Το Διαβατήριο σας θα πρέπει να έχει καθαρές τουλάχιστον 2 ολόκληρες σελίδες.
 •  Μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά αλλά και με κάρτα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ρώσικη Πρεσβεία Αθήνας:

Νικ. Λύτρα 28, Π. Ψυχικό Αθήνα, 154 52 (Λήψη oδηγιών)
 Αποστολή μηνύματος
 Τηλέφωνα: +30 210 672 5235 & 210 672 6130

Ρώσικου Προξενείου Θεσσαλονίκης:

Δημοσθένους 5, Θεσσαλονίκη 546 24 (Λήψη oδηγιών)
 Αποστολή μηνύματος
 Τηλέφωνο: +30 231 025 7201

Γραφείο Έκδοσης Βίζα Αθήνας (VFS Global):

Εθνικής Αντιστάσεως 42, 2ος Όροφος, Χαλάνδρι 15232 (Λήψη oδηγιών)
 Αποστολή μηνύματος
 Τηλέφωνα: +30 210 685 6775

Γραφείο Έκδοσης Βίζα Θεσσαλονίκη (VFS Global):

Λεωφόρος Νίκης 1, 1ος όροφος, 54624, Θεσσαλονίκη (Λήψη oδηγιών)
 Αποστολή μηνύματος
 Τηλέφωνο: +30 2310 270579

Υπόλοιπη Ελλάδα: Μπορείτε να το κάνετε ταχυδρομικώς (Δείτε Εδώ Πώς).


Σημαντικά:

Ο παραπάνω τρόπος αφορά την διαδικασία έκδοσης Βίζα για Ρωσία από φυσικό πρόσωπο. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να αναλάβει κάποιο γραφείο την έκδοση της Βίζα, με επιπλέον κόστος.

Το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά στην Τουριστική Βίζα για Ρωσία.


Βίζα για Ρωσία, βήμα-βήμα πως να την βγάλετε

24 Σχόλια
 1. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

  Πολύ βοηθητική η σελίδα σας! Συγχαρητήρια!

  Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες που θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε για την ασφαλιστική κάλυψη του ταξιδιού; Απ’ ότι έχω διαβάσει μόνο όσες αντιπροσωπεύονται στην Ρωσία μπορούν να αναλάβουν τέτοια κάλυψη.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Παναγιώτη σε ευχαριστούμε για τα όμορφά σου λόγια. Έχεις απόλυτο δίκιο, μόνο όσες ασφαλιστικές αντιπροσωπεύονται στην Ρωσία μπορούν να αναλάβουν τέτοια κάλυψη, απλά για λόγους διαφήμισης δεν μπορούμε να προτείνουμε εταιρείες. Ίσως προσθέσουμε στο μέλλον.

 2. Ο/Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ λέει:

  Ωραιο Αρθρο !! ειμαι σε αυτη τη διαδικασια! επιτρεψτε μου ομως να ρωτησω 2 πραγματα. 1) η ασφαλεια υγειας ειναι υποχρεωτικη για να βγει η βιζα? το βλεπω πρώτη φορά σε εσας και 2) τι ειδους γραφείο αναλαμβάνει τη διαδικασία έκδοσης για εμάς? ευχαριστώ.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Γεια σου Αγγελική και σε ευχαριστούμε πολύ. 1) Η Ασφάλεια υγείας είναι υποχρεωτική για να μπορέσεις να προχωρήσεις την διαδικασία για τη Visa. 2) Την ασφάλεια αυτήν μπορείς να την βρεις από ασφαλιστικές εταιρείες, από το internet και από γραφεία που αναλαμβάνουν την έκδοση ταξιδιωτικής ασφάλειας. Να περάσεις όμορφα στην Ρωσία.

 3. Ο/Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ λέει:

  Μόλις συμπλήρωσα ό,τι χρειαζόμουν για να είμαι έτοιμη για να υποβάλλω την αίτησή μου! Ήταν αρκετά δύσκολο νομίζω αλλά με λίγη αυτοσυγκέντρωση έγινε σωστά. Επιτρέψτε μου όμως 2 ακόμη ερωτήσεις! Στο φάκελο που θα στείλω Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι το διαβατήριο και η φωτο μεσα? Και δεύτερον, που πληρώνετε το αντίτιμο για τα τέλη προξενίου? στο Ταχυδρομείο?

  Κάτι τελευταίο σε περίπτωση που ανανεώσετε το άρθρο σας, μετά από επικοινωνία με το ταξιδιωτικό μου πρακτορείο μου είπανε ότι δεν τους επιτρέπετε πλέον να κάνουν τη βίζα για λογαριασμό κανενός. Αυτά ήθελα να πω, ευχαριστώ για τη βοήθεια και μπορώ μόνο να ελπίζω οτι τα έχω κάνει όλα σωστά!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα και πάλι Αγγελική. Χαιρόμαστε που το άρθρο μας σε βοήθησε ώστε να συμπληρώσεις μόνη σου την αίτηση για τη βίζα στη Ρωσία. Δεν θα πας στο γραφείο απ’ ότι καταλάβαμε, οπότε το διαβατήριο και η φωτό θα πρέπει να είναι μέσα στον φάκελο με όλα τα έγγραφα που χρειάζονται. Για την πληρωμή θα πρέπει να μιλήσεις με τον φορέα στον οποίο θα στείλεις τα έγγραφα.

   Το δεύτερο σκέλος δεν το καταλάβαμε για να πούμε την αλήθεια! Εμείς μέσα στο άρθρο μας δεν αναφέρουμε ταξιδιωρικά γραφεία. Αλλά περιγράφουμε τον τρόπο που μπορεί ο καθένας να το κάνει μόνος του. (Κάτι δεν καταλάβαμε σε αυτά που έγραψες!) Καλή Σαρακοστή με υγεία.

   1. Ο/Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ λέει:

    Αναφερόμουν σε αυτό εδώ το σημείο αλλά όντως ο όρος ταξιδιωτικά έλειπε! Οπώς και να έχει θεώρησα οτι πρέπει να το αναφέρω! ”Fast tip: Υπάρχουν αρκετά γραφεία που αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία, με επιπλέον κόστος.”

    Μέσα στη βδομάδα θα ταχυδρομήσω τα πάντα. κ μετά φαντάζομαι θα έχω νέα κ για το κόστος. Κ ο θεός Βοηθός! Σας ευχαριστώ πολύ!

    1. Ο/Η Nikos λέει:

     Αγγελική ευχαριστούμε για την πληροφορία. Θα το διασταυρώσουμε και αν ισχύει θα το αλλάξουμε. Ευχαριστούμε πολύ και πάλι. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να έχεις ένα όμορφο ταξίδι.

 4. Ο/Η Σάββας Μαναριδης λέει:

  Σκοπεύω να ταξιδέψω Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, όταν οι καιροί το επιτρεψουν, για 10 ημέρες.
  Πρέπει να κλείσω ξενοδοχεία για όλες τις ημέρες εκ των προτέρων? Η μόνο για τις πρώτες ημέρες, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση.
  Μπορώ να παρατείνω το ταξίδι για κάποιες μέρες, πέρα από το προβλεπόμενο?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Σάββα. Μόσχα-Αγία Πετρούπολη ε? Ζηλεύουμε να ξέρεις! Ναι θα πρέπει να κλείσεις ξενοδοχεία για όλες τις μέρες και στην αίτηση της Visa να γράψεις τα στοιχεία τους (διεύθυνση κτλ.). Δυστυχώς δεν μπορείς να παρατείνεις το ταξίδι σου καθώς η Visa είναι για συγκεκριμένες μέρες!

   Να περάσεις όμορφα!

 5. Ο/Η basilhs λέει:

  Γεια σας θελω να ρωτιω κατι ειναι ευκολο να βγαλεις διαβαριριο και τι χρειαζεται.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα, εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε.. http://www.passport.gov.gr/diadikasia-ekdosis/documents/dikaiologitika.html

 6. Ο/Η Δέσποινα λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Ετοιμάζω ένα ταξίδι από Los Angeles για Αθήνα με 20 ώρες αναμονή στη Μόσχα. Θα ήθελα πολύ να δω την πόλη.

  Θα χρειαστώ βιζα διέλευσης για αυτές τις 20 ωρες;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα σας. Κάθε είσοδος στην Ρωσία απαιτεί βίζα . Η δική σας επειδή είστε περαστική ίσως έχει κάποια άλλη διαδικασία και πιο φθηνή τιμή. Καλό θα είναι να ρωτήσετε την Ρώσικη Πρεσβεία.

 7. Ο/Η Μπουσέ λέει:

  καλησπέρα σας, όλα αυτα που αναφέρατε ισχύουν και για την έκδοση ηλεκτρονικής βίζας? Επίσης ξέρετε τι γίνεται τώρα με το covid? Eυχαριστώ.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα σας. Αυτά που αναφέρουμε είναι για την έκδοση της συμβατικής βίζα. Η ηλεκτρονική έχει άλλη διαδικασία και χρειάζεται άλλα πράγματα. Δυστυχώς δεν ξέρουμε τα νέα δεδομένα για τον Covid.

 8. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Γεια σας κι ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

  Πως εκδίδουμε βίζα σε περίπτωση που είμαστε εκτός Ελλάδος και αποφασίσουμε να επισκεφθούμε τη Ρωσία; Παράδειγμα αν είμαι στην Πολωνία και αποφασίσω να μπω στη Ρωσία.

  Ευχαριστώ
  Αλέξανδρος

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Αλέξανδρε,

   Για να βγάλετε βίζα πρέπει να ακολουθήσετε μια διαδικασία η οποία διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι την τελική έγκριση. Οπότε, ή θα πρέπει να έχετε βγάλει από πριν ή αλλιώς θα πρέπει να απευθυνθείτε στο προξενείο της χώρας που βρίσκεστε, π.χ. Πολωνία, έτσι ώστε να σας δώσουν όλες τις πληροφορίες. Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου.

 9. Ο/Η Anna λέει:

  θέλουμε να εμβολιαστούμε με το ρωσικό εμβόλιο spytnik v τέσσερα άτομα. Μπορούμε να το κάνουμε? Έχουμε πιστοποιητικό νόσησης και το εμβόλιο γίνεται μόνο μια δόση.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Δεν το γνωρίζουμε. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με το προξενείο.

 10. Ο/Η Μαρία λέει:

  Θα η΄θελα να ρωτήσω πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το site που σου στέλνει την πρόσκληση για την visa.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Ναι Μαρία..

 11. Ο/Η Θάνος λέει:

  Γειά σας! Συγχαρητήρια για το πολύ χρήσιμο άρθρο σας. Θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω το εξής. Έχω εγκεκριμένη βίζα με προορισμό το Κρασνοντάρ. Ωστόσο, λόγω κάποιου κωλύματος, σκέφτομαι να πάω Μόσχα. Θα πρέπει να κάνω καινούργια αίτηση, για την απόκτηση νέας βίζας, ή με καλύπτει αυτή που έχω; Ευχαριστώ.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία για να πάρετε την απάντηση στο ερώτημά σας.

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge