Κάθε πόλη κρύβει τις δικές της, άγνωστες ομορφιές και μόνο κάποιος που μένει εκεί μπορεί να τις γνωρίζει! Πάρκα, κρυμμένα μονοπάτια, αξιοθέατα, εστιατόρια, καφέ-μπαρ, εκκλησίες και άλλα μέρη που δεν είναι στις προτεραιότητες των τουριστών μπαίνουν στη λίστα των ντόπιων που επιθυμούν ησυχία και διαφορετικότητα..
Το Άμστερνταμ είναι μία πόλη που ξέρει να κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της! Γι’ αυτόν τον λόγο ο Martin, ο Jan, ο Stephen, η Eliza, ο Alex και η Sentia σας βοηθούν να βγείτε από τα τουριστικά μονοπάτια και να ανακαλύψετε τα αγαπημένα στέκια τους! Νιώστε κι εσείς τη διαφορετικότητα της πόλης μέσα από τα μάτια τους..
Άμστερνταμ
Stedelijk Museum Κατηγορία: Μουσεία, αξιοθέατα, καφέ
Διεύθυνση: Museumplein 10, Amsterdam
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη & Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή 10:00 – 22:00
Τιμή: €18,5
Website: Stedelijk Museum
Ναι – είναι μουσείο. Ναι – μπορείτε να το βρείτε και σε όλους τους υπόλοιπους οδηγούς της πόλης. Αλλά: είναι σίγουρα ένα μέρος του Άμστερνταμ και ένα μέρος του εύρους των δραστηριοτήτων μου εδώ στο Άμστερνταμ.
Πρώτα απ’ όλα έχει ανανεωθεί. Αφού είχε παραμείνει κλειστό για ανακαίνιση για 5 χρόνια, ξανα-άνοιξε με τελείως καινούρια εμφάνιση, από άποψη αρχιτεκτονικής. Αν και η παλιά πρόσοψη στην οδό Paulus-Potterstraat παραμένει ίδια, η πίσω μεριά και πλέον επίσημη είσοδος έχει μεταμορφωθεί δραματικά∙ ολόκληρο το κτίριο μοιάζει με μια τεράστια μπανιέρα! Από αρχιτεκτονική άποψη είναι αρκετά ενδιαφέρον.. μπορεί να σας αρέσει, μπορεί και όχι.
Μια καφετέρια με ταράτσα και ένα ωραίο βιβλιοπωλείο/κατάστημα δώρων, είναι αρκετά για να περάσετε λίγο χαλαρωτικό χρόνο μετά την επίσκεψη στο μουσείο. Αλλά τι το κάνει τόσο ενδιαφέρον ώστε να το συμπεριλάβω στα άρθρα, και τις δραστηριότητές μου? Αυτό είναι κυρίως οι δραστηριότητες που απευθύνονται στο νέο κοινό, μια πιο ευρέως σύγχρονη προσέγγιση από αυτή που έχουν συνήθως τα μουσεία τέχνης.
Έτσι, πέρα από ένα μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, το Het Stedelijk προσφέρει μια ματιά για το τι πραγματικά συμβαίνει στη σύγχρονη κουλτούρα.
Από Martin Sollmann ??
Dignita Hoftuin Κατηγορία: Φαγητό, Δίασκέδαση
Διεύθυνση: Nieuwe Herengracht 18A 1018 DP Amsterdam
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-19:00
Τιμή: 15-20€ ανά άτομο
Website: Dignita Hoftuin
Η κουλτούρα του μπραντς αν και εχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια στο Άμστερνταμ, τον τελευταίο καιρό έχει εκτοξευθεί. Καινούρια spots για πρωινό και μπραντς ξεφυτρώνουν συνέχεια σε όλες τις γωνιές της πόλης. Είναι εξάλλου η αγαπημένη συνήθεια των ντόπιων για το Σαββατοκύριακο.
Το Dignita Hoftuin είναι σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει. Είναι από τα αγαπημένα μου μέρη στην πόλη τόσο για το πεντανόστιμο φαγητό του όσο και την ιδανική του τοποθεσία. Παρόλο που είναι κοντά στο κέντρο του Άμστερνταμ, το εστιατόριο βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο, όπου άνετα δραπετεύεις από την βουή της πόλης και μπορείς να απολαύσεις πρωινό, μπραντς ή μεσημεριανό στην μεγάλη αυλή του ή στο εστιατόριο με τις πανύψηλες τζαμαρίες. Οι επιλογές των πιάτων καλύπτουν όλα τα γούστα: θα βρεις από υγιεινά, οργανικά πιάτα μέχρι λαχταριστά pancakes. Αν αγαπάς τις γλυκές γεύσεις όπως εγώ , πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις το “Buttermilk pancake stack”, αμερικάνικου στιλ αφράτα pancakes με επικάλυψη αμυγδάλου, μασκαρπόνε, καραμελωμένη μπανάνα και σιρόπι. Μόνο αν το δοκιμάσεις θα καταλάβεις τι εννοώ.
Υπάρχει και δεύτερο Dignita στο νότιο κομμάτι της πόλης με ακριβώς το ίδιο μενού. Σε όποιο και από τα δύο και αν επιλέξεις να πας,το Σαββατοκύριακο μπορεί να το βρεις γεμάτο για αυτό μπορείς να κάνεις κράτηση ή να πας μετά τις 13:00.
Από Eliza Ιoan (El-stories) ??
? Διάβασε ακόμη
Η Θεσσαλονίκη από τα μάτια των Ντόπιων
De Uitkijk Κατηγορία: Διασκέδαση, Χαλάρωση
Διεύθυνση: Prinsengracht 452, Amsterdam
Ώρες Λειτουργίας: 30 λεπτά πριν την πρώτη & 15 λεπτά πριν την τελευταία προβολή (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα)
Τιμή: €10 το εισιτήριο
Website: De Uitkijk
Στην καρδιά της πόλης, σε μια αρχαία αποθήκη του καναλιού, μπορείτε να βρείτε το πιο χαρακτηριστικό σινεμά από όλα: De Uitkijk. Είναι απόλυτα διαχειριζόμενο από φοιτητές, από τις δημόσιες σχέσεις μέχρι το μπαρ, τις προβολές ταινιών και όλα τα υπόλοιπα. Λυπάμαι που δεν είμαι πια φοιτήτρια, καθώς αυτή ίσως να είναι η καλύτερη δουλειά που θα μπορούσε να κάνει ένας φοιτητής!
Η αγαπημένη μου ώρα να επισκέπτομαι τον κινηματογράφο είναι τα βράδια της Παρασκευής. Στις 23:00, ανάβουν κεριά και τα φώτα χαμηλώνουν για την προβολή μιας φανταστικής καλτ ταινίας ή μιας μοντέρνας κλασικής. Απλά βολευτείτε, χαλαρώστε και αφήστε τις κόκκινες κουρτίνες και τη διακόσμηση σε στυλ δεκαετίας ’20 να σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Μετά την ταινία, όταν θα έχετε επαναπροσδιορίσει τι έτος είναι και πού βρίσκεστε, μπορείτε να μπείτε κατευθείαν στη νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ, καθώς βρίσκεστε πολύ κοντά σε όλα τα μπαρ και κλαμπ.
?Μικρό tip: Μπορείτε να διαλέξετε μόνοι σας τις θέσεις σε αυτόν τον κινηματογράφο. Αν θέλετε να νιώσετε σαν βασιλιάδες του σινεμά, ανεβείτε έναν όροφο και καθίστε στο πανέμορφο μπαλκόνι!
Από Sentia van der Mark ??
? Διάβασε ακόμη
Άμστερνταμ: Ο ολοκληρωμένος ταξιδιωτικός οδηγός ?!
Coffee Concepts Κατηγορία: Καφές, Διασκέδαση, Χαλάρωση
Διεύθυνση: Jacob Obrechtstraat 5, Amsterdam
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 18:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 17:00
Τιμή: 3€ ο Καφές
Website: Coffee Concepts
Οι άνθρωποι στην Ολλανδία πίνουν πολύ καφέ, πάρα πολύ καφέ.. όπως και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, όπου όλο και περισσότερες καφετέριες ανοίγουν στις μέρες μας. Μετά την είσοδο των Starbucks στην Ολλανδική αγορά, ο δρόμος του καφέ στρώθηκε από την Dutch Coffee Company και άλλες μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Επίσης μια άλλη τάση μπορεί να παρατηρηθεί αυτές τις μέρες, κατά την οποία ο καφές χρησιμοποιείται ως τίζερ.
Ένα από τα αγαπημένα μου καφέ είναι το Coffee Concepts. Αυτό το μέρος είναι στημένο σαν μια κανονική καφετέρια με χυμούς, smoothies, τυλιχτά σάντουιτς, κέικ και, φυσικά, δωρεάν wifi. Εκεί συναντώ τους φίλους μου πριν από κάποιο ραντεβού, εργάζομαι στον υπολογιστή ή κάθομαι με κάποιον φίλο σε έναν τέλειο καναπέ και πίνω καφέ, ένα φρέσκο χυμό ή απολαμβάνω το αγαπημένο μου σάντουιτς με πικάντικο κοτόπουλο για μεσημεριανό!
Είναι όμως και γκαλερί και, συγχρόνως, τα γραφεία μιας νεοφυούς εταιρίας Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων. Έτσι, το Coffee Concepts πηγαίνει την παραδοσιακή καφετέρια σε ένα νέο επίπεδο. Και αν όλα πάνε καλά, ένα ακόμα θα ανοίξει σύντομα στο κέντρο της πόλης.
Το κατάστημα άνοιξαν οι δύο Bouland μαζί με ένα φίλο τους και καθένας έχει τη δική του ειδικότητα. Ξεκίνησαν από το μηδέν και απλώς το επιχείρησαν. Τα εκτιθέμενα έργα τέχνης μπορεί να αλλάξουν μετά από τέσσερις μήνες. Η ατμόσφαιρα είναι ανοιχτή και πολύ χαλαρή. Το πρωί υπάρχουν οι απελπισμένες νοικοκυρές που επιστρέφουν από το τρέξιμο στο πάρκο και άνθρωποι που απολαμβάνουν έναν καφέ πριν πάνε στη δουλειά. Το να κάθεστε έξω στον ήλιο σας κάνει να μένετε εδώ λίγο περισσότερο…
Από Jan Verboom ??
Περίπτερα τροφίμων στη Waterlooplein Κατηγορία: Φαγητό, Ποτό
Διεύθυνση: Waterlooplein, Amsterdam
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 18:00
Τιμή: 2-20€ το άτομο
Website: Waterlooplein
Είναι δύσκολο να βρεις καντίνες ή περίπτερα φαγητού στο Άμστερνταμ. Τα περισσότερα από αυτά πουλάνε hotdog ή παγωτό. Αυτό σχετίζεται με έναν νομό που υπήρχε εδώ, όμως πρόσφατα αυτός ο νόμος άλλαξε. Πολλοί άνθρωποι ελπίζουν να βρουν περισσότερες καντίνες σε γωνίες δρόμων, αλλά προς το παρόν, τα περίπτερα φαγητού στην Waterlooplein καλύπτουν τη ζήτηση.
Αν και είναι κυρίως μια αγορά για vintage ρούχα, κοσμήματα, μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές, ποδήλατα και μερικά σουβενίρ με θέμα τη μαριχουάνα, το πίσω μέρος της αγοράς έχει μεταμορφωθεί σε έναν μικρό παράδεισο φαγητού. Με ένα εύρος επιλογών όπως Ιαπωνικές τηγανίτες (okonomiyaki), Ελληνικό σουβλάκι, Βιετναμέζικα spring rolls (τηγανητά) και Ολλανδικά pancakes, είναι σίγουρο πως θα βρείτε κάτι στα γούστα σας. Τα Βιετναμέζικα spring rolls είναι τόσο νόστιμα, που αξίζουν τη δική τους σελίδα. Τα Ιαπωνικά okonomiyaki μπορεί να είναι καινούρια στους περισσότερους ουρανίσκους, αλλά αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή και ο ιδιοκτήτης μπορεί να κεράσει κι ένα ποτήρι τσάι matcha.
Το ωράριο λειτουργίας δεν είναι τακτικό, καθώς μερικά μαγαζιά είναι κλειστά Δευτέρα ή Τρίτη, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε κάτι της αρεσκείας σας. Αν η καντίνα που σας ενδιαφέρει είναι κλειστή, είναι ένας επιπλέον λόγος να πάτε ξανά μια άλλη μέρα και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό!
Από Stephen van den Hoek ??
9 Δρόμοι Κατηγορία: Διασκέδαση, χαλάρωση
Διεύθυνση: Πίσω από την Dam square
Ώρες Λειτουργίας: Πάντα
Τιμή: Δωρεάν
Στην καρδιά του Άμστερνταμ, ακριβώς πίσω από την κεντρική πλατεία του Παλατιού, βρίσκεται η πιο γραφική γειτονιά της πόλης. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου μέρη, αφού μπορώ να περνάω ώρες άλλοτε κάνοντας βόλτες στα στενά και στις γέφυρες είτε βγάζοντας φωτογραφίες και κοιτώντας βιτρίνες. Οι 9 Δρόμοι (De 9 Straatjes στα ολλανδικά) είναι 3Χ3 μικρά δρομάκια ανάμεσα στα πιο γνωστά κανάλια του Αμστερνταμ Prinsengracht, Keizersgracht and Herengracht. Ίσως και η πιο παλιά γειτονιά, με τα περισσότερα σπίτια να χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 17ου και 18ου αιώνα. Η ατμόσφαιρα που αποπνέει θα σε ταξιδέψει σίγουρα σε μια άλλη εποχή.
Τα μαγαζιά που θα βρεις στους 9 Δρόμους είναι ξεχωριστά και με μεγάλη ποικιλία, από μπουτίκ ανερχόμενων σχεδιαστών, γκαλερί, concept stores, μέχρι vintage shops με έπιπλα και ρούχα. Και αν κουραστείς από τις βόλτες θα βρεις από τα πιο ωραία καφέ, φούρνους μέχρι ντελικατέσεν. Εκεί κοντά θα βρεις και την πιο διάσημη μηλόπιτα, στο ‘Winkel 43’.
Και αν σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις την ιστορική πλευρά της πόλης, σε πολυ κοντινή απόσταση στεγάζεται το βιογραφικό μουσείο της Άννας Φρανκ.
Από Eliza Ιoan (El-stories) ??
? Διάβασε ακόμη
Η Φλωρεντία από τα μάτια των Ντόπιων
Waterkant Κατηγορία: Φαγητό, Ποτό
Διεύθυνση: Marnixstraat 246, Amsterdam
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 11:00 – 01:00, Παρασκευή – Σάββατο 11:00 – 03:00, Κυριακή 11:00 – 01:00
Τιμή: 50€ γεύμα δύο ατόμων
Website: Waterkant
Όταν ο ήλιος αρχίζει να λάμπει και η πόλη γίνεται ξανά πιο ζεστή, το Waterkant είναι το αγαπημένο μου μέρος για μερικά απογευματινά ποτά και σνακ, βλέποντας τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Το εστιατόριο/ταράτσα βρίσκεται κάτω από ένα μεγάλο πάρκινγκ, ακριβώς δίπλα από ένα μεγάλο κανάλι, που είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Το καλό με το Waterkant είναι ότι έχει μια τεράστια, αλλά πολύ άνετη ταράτσα, επιπλωμένη με πολλά τραπέζια πικνίκ και πολλές λάμπες. Και όταν δεν υπάρχει ελεύθερο μέρος να κάτσετε (μεγάλη πιθανότητα!), μπορείτε να περπατήσετε λίγο παραπέρα και να βρείτε το δικό σας σημείο δίπλα στο νερό.
Αλλά το Waterkant δεν είναι μόνο καλό για σνακ και ποτά. Υπάρχει επίσης κι εστιατόριο, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε νοστιμότατο Σουριναμέζικο φαγητό! Ακόμα και το χειμώνα είναι ωραία να βρίσκεσαι εκεί. Στον εσωτερικό χώρο υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο εστιατόριο, όπου είναι το ίδιο ωραία με τον εξωτερικό χώρο για να καθίσετε, αν και οφείλω να παραδεχτώ πως ο εξωτερικός χώρος είναι το αγαπημένο μου μέρος!
Από Alex Ebbers ??