E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

Τα 12 καλύτερα αξιοθέατα στο Βερολίνο

Αξιοθέατα στο Βερολίνο

Η γερμανική πρωτεύουσα είναι μία πόλη γεμάτη αξιοθέατα, πλούσια σε ιστορία. Από το μίνιμαλ (αλλά ανατριχιαστικό) Μνημείο του Ολοκαυτώματος μέχρι το υπέροχο κτίριο της Γερμανικής Βουλής και την εντυπωσιακή πύλη του Βρανδεμβούργου το Βερολίνο σας προσφέρει επιλογές για να κάνετε ενδιαφέροντα πράγματα. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψετε μία βόλτα κάτω από τις φλαμουριές, στη διάσημη Unter den linden, ή μία ανάβαση στο ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, τον Πύργο Τηλεόρασης του Βερολίνου. Του Μουσείο της Περγάμου θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, ενώ μία βόλτα στο πάρκο Tiergarten θα κλέψει τουλάχιστον μισή μέρα από τον χρόνο σας. Το Βερολίνο, με τα τόσα αξιοθέατα, όπως καταλάβατε δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε ούτε στιγμή!

Δείτε τα 12 καλύτερα αξιοθέατα στο Βερολίνο

Γερμανική Βουλή

Η Γερμανική Βουλή (Reichstag Building) είναι ένα κτίριο μοναδικής ομορφιάς, το οποίο συνδυάζει άψογα το παλιό (εξωτερική όψη) με το σύγχρονο (εσωτερικός χώρος). Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση είναι η πανοραμική θέα, από τον θόλο του. Η ανάβαση είναι περιστροφική, πράγμα που θα σας βοηθήσει να δείτε την πόλη από κάθε της πλευρά, ενώ πρέπει να ξέρετε πως η είσοδος δεν είναι εύκολη υπόθεση! Αν δεν έχετε κάνει ηλεκτρονική κράτηση θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά για 1-2 ώρες, ώστε να κλείσετε εισιτήριο (πιθανότατα όχι για την ίδια μέρα).

? Βρείτε στα Tips τα βήματα για να κλείσετε εύκολα εισιτήριο (Δωρεάν).

Σημαντικό: Η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατήριου είναι απαραίτητη για την πρόσβαση.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: 08:00-24:00 κάθε μέρα με τελευταία είσοδο στις 22:00. Κλειστά 24 & 31 Δεκεμβρίου.
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Το 1995 ο καλλιτέχνης Christo και η γυναίκα του Jeanne-Claude, τύλιξαν ολόκληρο το κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας 100.000 (!) τ.μ. πλαστικού υφάσματος!

Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία, όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, είναι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Το σύγχρονο νεκροταφείο αποτίνει φόρο τιμής στα Εβραϊκά θύματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Αποτελείται από έναν υπαίθριο χώρο με 2.711 λίθους, διαφορετικού ύψους και μεγέθους, που καταλαμβάνουν έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου. Από κάτω υπάρχει το “σκοτεινό” του μουσείο, με χειρόγραφα, ονόματα, βίντεο αλλά και πληροφορίες για τα γεγονότα της εποχής. Η πρόσβαση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος είναι εύκολη, καθώς βρίσκεται κοντά στην πύλη του Βρανδεμβούργου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Μνημείο: Πάντα – Μουσείο: Τρίτη-Κυριακή. Απρίλιος-Σεπτέμβριος 10:00-20:00 & Οκτώβριος-Μάρτιος 10:00-19:00. Κλειστά: Δευτέρα – 24,26 & 31 Δεκεμβρίου.
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Ο συνολικός αριθμός των Εβραίων που σκοτώθηκαν, εκτιμάται σε 5.4 έως 6 εκατομμύρια!!

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου. Μην την προσπεράσετε έτσι απλά. Διαβάστε γι’ αυτήν, γυρίστε την, θαυμάστε την κατασκευή και τη μεγαλοπρέπεια της. Το πιο γνωστό σύμβολο επανένωσης του Ανατολικού με το Δυτικό Βερολίνο κατασκευάστηκε σύμφωνα με την πύλη της Ακρόπολης, σε μια προσπάθεια της πόλης να μετατραπεί στην Αθήνα του βορρά! Βρίσκεται στην πλακόστρωτη πλατεία Pariser γύρω από την οποία υπάρχουν οργανοπαίχτες, ανιματέρ, μασκότ, ιππότες, ταχυδακτυλουργοί, στρατιώτες, άμαξες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον χώρο φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, δρώμενα, εκδηλώσεις και συναυλίες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Μόνο η βασιλική οικογένεια επιτρεπόταν να περάσει κάτω από την κεντρική αψίδα της πύλης, ενώ οι υπόλοιποι περνούσαν δεξιά και αριστερά απ’ αυτήν!

Unter den linden

Aκολουθεί μία βόλτα κάτω από τις φλαμουριές ή αλλιώς Unter den linden, όπως λένε οι Γερμανοί! Η Champ Elysee του Βερολίνου συνδέει την Πύλη του Βρανδεμβούργου με την Alexander Platz, τον Dom και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης. Ο δρόμος με τις Φλαμουριές είναι κατάλληλος για ξεκούραση, βόλτα, shopping therapy, ή στάση σε ένα από τα πολλά καφέ/εστιατόρια, που θα συναντήσετε. Στην Unter den linden κάθε εποχή δίνει και τη δική της εικόνα! Το καλοκαίρι όλα είναι ανθισμένα και δημιουργούν ένα πράσινο, δροσερό τοπίο, ενώ τον χειμώνα είναι στολισμένη και μεταφέρει τον επισκέπτη στο κλίμα των εορτών.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Ο Χίτλερ έκοψε τις 250 χρόνων φλαμουριές και τις αντικατέστησε με ναζιστικές σημαίες!

Πλατεία Gendarmenmarkt

Η πλατεία Gendarmenmarkt βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου και περιστοιχίζεται από τρία επιβλητικά κτίρια. Στο κέντρο βρίσκεται η όπερα του Βερολίνου, ενώ δεξιά και αριστερά από αυτό υπάρχουν δύο όμοιες εκκλησίες. Η αριστερή είναι η Γερμανική, η οποία είναι 5 μέτρα ψηλότερη από τη Γαλλική (δεξιά). Μπορεί να μην είναι τόσο τουριστική, όσο η Alexanderplatz, όμως τα καφέ/εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, οι μπυραρίες και τα wine bars, την κρατάνε ζωντανή νύχτα και μέρα. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων η Gendarmenmarkt μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο γιορτινά spots του Βερολίνου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα (2-3 ώρες τα Χριστούγεννα)!
Ανοιχτά: Πάντα. Τη μέρα των Χριστουγέννων η αγορά είναι κλειστή, ενώ τις καθημερινές κλείνει 21:00-22.00.
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Η πλατεία πήρε την ονομασία από τη στρατιωτική μονάδα Γάλλων προτεσταντών (“Gens d’arms”) που είχαν απελαθεί!

Καθεδρικός Βερολίνου DOM

Ο Καθεδρικός Βερολίνου DOM βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων (Museum Island) και ξεχωρίζει για την επιβλητικότητα, την υπέροχη αρχιτεκτονική και τον πανέμορφο τρούλο του. Περιβάλλεται από νερό, ενώ από που τον κάνει ξεχωριστό είναι το μέγεθος και το ιδιαίτερο μπλέξιμο των χρωμάτων του (μπλε-γκρι-χρυσό). Στο εσωτερικό την παράσταση κλέβουν το μεγάλο ξύλινο εκκλησιαστικό όργανο και οι τάφοι σημαντικών ηγετών της Πρωσίας (στο υπόγειο). Τέλος, μην παραλείψετε να ανεβείτε στον τρούλο του ναού απ’ όπου θα πάρετε μία πολύ ωραία θέα στην πόλη.  Να είστε έτοιμοι για ανάβαση..!

Σημαντικό: Αν έχετε ανέβει (η σκοπεύετε να ανεβείτε) στον πύργο τηλεπικοινωνιών, τότε η ανάβαση στον Dom είναι περιττή.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά. Απρίλιος-Σεπτέμβριος 09:00-20:00 & Οκτώβριος-Μάρτιος 09:00-19:00. Κυριακές & Γιορτές είναι ανοιχτά 12:00-19:00 τους χειμερινούς μήνες και 12:00-20:00 τους καλοκαιρινούς.
Κόστος: Είσοδος 7€ κανονικό & 5€ το μειωμένο.

 Ο ξερόλας λέει: Τα 8 εντυπωσιακά ψηφιδωτά, αποτελούνται από περίπου 500.000 μεμονωμένα πλακίδια σε 2.000 διαφορετικά χρώματα!

Πύργος Τηλεόρασης Βερολίνου

Ο Πύργος Τηλεόρασης του Βερολίνου είναι τα πιο ψηλά κτίρια στην Ευρώπη, αφού ξεπερνά κατά τρεις τις μέρες ενός έτους (368 μέτρα)! Από την πανοραμική σφαίρα που βρίσκεται σε ύψος 210(!) μέτρων θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε -σχεδόν- όλα τα μνημεία της πόλης. Ετοιμαστείτε να μπείτε σε ένα από τα πιο γρήγορα ασανσέρ στην Ευρώπη, το οποίο θα σας μεταφέρει στη σφαίρα σε μόλις 16 δευτερόλεπτα! Μπορείτε επίσης να καθίσετε στο Bar του και να χαλαρώσετε, πίνοντας τον καφέ ή το κοκτέιλ σας. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως με καθαρή ατμόσφαιρα το μάτι μπορεί να “τρέξει” έως και 45χλμ. μακριά!

Σημείωση: Για να αποφύγετε τη μεγάλη αναμονή (από 30 λεπτά έως 1.5 ώρα) ακολουθήστε τα tips μας!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Μάρτιο-Οκτώβριο 09:00-00:00 & Νοέμβριο-Φεβρουάριο 10:00-00:00
Κόστος: Είσοδος 17.5€ Κανονικό & 14€ Μειωμένο, 9.5€ Παιδικό. Παιδιά κάτω των 3 ετών Δωρεάν.

 Ο ξερόλας λέει: Η μέγιστη ταλάντωση του Πύργου στην κορυφή της κεραίας είναι περίπου 60 cm, ενώ στην σφαίρα μόνο 15!

Τείχος του Βερολίνου & East Side Gallery

Ένα σύμβολο της νεότερης ιστορίας, το τείχος της ντροπής, το περίφημο τείχος του Βερολίνου. Ένας τείχος που χώριζε την πόλη αλλά και τις ζωές των ανθρώπων στα δύο, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της ανθρωπότητας. Εξερευνώντας το θα δείτε κομμάτια του, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες, καθώς και ένα παρατηρητήριο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του τείχους (μήκους 1.2km) που σώζετε μέχρι σήμερα, φιλοξενεί την East Side Gallery. Μετά την πτώση του καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο το “διακόσμησαν” με γκράφιτι, ποικίλου περιεχομένου, μετατρέποντας το σε μια υπαίθρια έκθεση! Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι από πίσω του βρίσκεται ο ποταμός Spree στις όχθες του οποίου χαλαρώνουν πολλοί Βερολινέζοι αλλά και τουρίστες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Πολλοί προσπάθησαν να αποδράσουν μέσα από τούνελ! Για να το βρείτε το πιο γνωστό (Νο57) ακολουθήστε τα σημάδια στο έδαφος.

Πάρκο Tiergarten

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πάρκο με έκταση όσο 311 γήπεδα ποδοσφαίρου. Φανταστείτε ότι αυτό το πάρκο έχει μήκος 3.2χλμ. Φανταστείτε ότι μπορεί να υποδεχτεί πάνω από 15εκ. ανθρώπους. Τώρα σταματήστε να φαντάζεστε και επισκεφτείτε το πάρκο Tiergartenk. Είναι καθαρό, περιποιημένο και διαθέτει μικρές λιμνούλες, γέφυρες, παγκάκια, γήπεδα, ποδηλατοδρόμους και πυκνή βλάστηση, ενώ στη νοτιοδυτική άκρη του βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το πάρκο είναι 1.7 φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και 1.5 φορά μικρότερο από το Central Park της Νέας Υόρκης!

Alexanderplatz

Η Alexanderplatz, Άλεξ για τους ντόπιους, βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου και είναι η πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης! Αποτελεί το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης, ενώ γύρω και πάνω σε αυτή υπάρχουν σπουδαία κτίρια και έργα τέχνης, όπως ο Πύργος τηλεόρασης, το ρολόι του κόσμου και το σιντριβάνι της φιλίας. Η Alexanderplatz φιλοξενεί δεκάδες χριστουγεννιάτικα markets με λιχουδιές, δώρα, είδη για το σπίτι και παιχνίδια για τα παιδιά! Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάστε Poffertjes και να πιείτε ζεστό κρασί. Οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα που στήνονται όλο τον χρόνο στην πλατεία την κρατάνε ζωντανή, όποια στιγμή και αν την επισκεφτείτε.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Ήταν αγορά βοοειδών, η οποία μάλιστα βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης!

Μουσείο Περγάμου

Το μουσείο της Περγάμου είναι το πιο γνωστό από τα πέντε, που υπάρχουν στο νησί των μουσείων. Το κτίριο εξωτερικά έχει απλή δομή και δεν προϊδεάζει τον επισκέπτη για το τι πρόκειται να δει. Στο εσωτερικό του έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, ανεβαίνοντας στον θαυμαστό βωμό της Περγάμου, περνώντας κάτω από την περίλαμπρη πύλη της αγοράς της Μιλήτου και την εντυπωσιακή πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας. Το μουσείο χωρίζεται σε τρεις πτέρυγες. Αυτή των Ελληνικών αρχαιοτήτων, της Μέσης Ανατολής και της Ισλαμικής τέχνης. Το σύμπλεγμα των πέντε μουσείων και κυρίως της Περγάμου, θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2.5-3 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-18:00, Κάθε Πέμπτη 10:00-20:00
Κόστος: Μουσείο Περγάμου: 19€ το κανονικό και 9.5€ το μειωμένο, Εισιτήριο για όλα τα μουσεία: 18€ το κανονικό και 9€. Το audio guide περιλαμβάνεται στην τιμή (ελληνικά)

 Ο ξερόλας λέει: Τα ευρήματα από την πόλη της Περγάμου, παραχωρήθηκαν από τις τουρκικές αρχές έναντι του ποσού των 20.000 γερμανικών μάρκων. (Περίπου 10.000€!)

Στήλη της Νίκης

Στον κεντρικό δρόμο, Straße des 17. Juni, που κόβει το Tiergarten Park στα δύο, βρίσκεται η στήλη της Νίκης. Πρόκειται για ένα επιβλητικό μνημείο, ύψους 69μ., στην κορυφή του οποίου είναι τοποθετημένo το επιχρυσωμένο άγαλμα της Θεάς Νίκης. Λένε πως ο δρόμος για την κορυφή είναι δύσκολος. Αυτό ισχύει και για την κορυφή στη στήλη της Νίκης, αφού τα 280+ δύσκολα και ανηφορικά σκαλιά θα σας κουράσουν αρκετά. Η θέα όμως θα σας αποζημιώσει για την όποια ταλαιπωρία.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-45 λεπτά
Ανοιχτά: Απρίλιος-Οκτώβριος: 09:30-18:30, Σαβατοκύριακο 09:30-19:00. Νοέμβριος-Μάρτιος 10:00-17:00, Σαβατοκύριακο 10:00-17:30 Κλειστά 24 Δεκεμβρίου
Κόστος: 3€


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.