Σπέτσες, ταξίδι στην κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού

Ξεκινάει το ταξίδι στις Σπέτσες, την κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού 

Λίγα λόγια για τις Σπέτσες

Οι Σπέτσες είναι το πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού. Το νησί της γυναίκας “Θρύλου” βρίσκεται μόλις 2 ώρες μακριά από τον Πειραιά (με το δελφίνι) και 10 λεπτά από την Κόστα. Λόγω της απόστασης από την Αθήνα, αποτελεί έναν καλοκαιρινό προορισμό ιδανικό για σύντομες αποδράσεις. Για όλους τους υπόλοιπους είναι ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι στη νησιωτική Ελλάδα.. δηλαδή οι καλοκαιρινές μας διακοπές.Στις Σπέτσες (το καλοκαίρι) απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με τις παραδοσιακές άμαξες, με ποδήλατα, ταξί και μηχανάκια! Η ζωή στο νησί κυλάει όμορφα, με τα παραδοσιακά αρχοντικά, τις άμαξες, τις σμαραγδένιες παραλίες και την έντονη νυχτερινή ζωή να μην αφήνουν κανέναν να βαρεθεί.

Ο “Θρύλος” που αναφέραμε παραπάνω ακούει φυσικά στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα! Η ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 φέρει την επιβλητική της αύρα σε κάθε μέρος του νησιού, ενός νησιού με τεράστια ναυτική ιστορία. Οι Σπέτσες είναι επίσης γνωστές και ως το νησί των Αρωμάτων, λόγω των αρωματικών της φυτών που βρίσκονται παντού!

Το ταξίδι στις Σπέτσες θα σου μείνει αξέχαστο..


Info Σπέτσεςα) Γνωρίζατε ότι οι Σπέτσες υπήρξαν το δεύτερο ναυπηγικό κέντρο της Ελλάδας; β) Το πραγματικό επίθετο της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας ήταν Πινότσι και η καταγωγή της ήταν από την Ύδρα. γ) Η Λασκαρίνα γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. δ) Η Ντάπια δεν είναι φυσικό λιμάνι, κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί μικρά τουριστικά και φορτηγά πλοία.


Δραστηριότητες Σπέτσες

1) Μουσείο ΜπουμπουλίναςΗ πόρτα του Μουσείου της Μπουμπουλίνας ανοίγει μόνο για προγραμματισμένες ξεναγήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από τον απόγονο της ηρωίδας του ’21, Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη και από άλλους καταρτισμένους ξεναγούς. Μια σύντομη αλλά γεμάτη ιστορία ξενάγηση, θα σας χαρίσει πολλές πληροφορίες για τη ζωή της κορυφαίας γυναικείας μορφής της Ελληνικής Επανάστασης!

2) Σπηλιά του Μπεκίρη ή ΕρωτοσπηλιάΗ Σπηλιά του Μπεκίρη, η γνωστή ως Ερωτοσπηλιά, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή θαλάσσιας εξερεύνησης και φυσικής ομορφιάς. Η πρόσβαση δεν είναι τόσο εύκολη, ωστόσο οι εικόνες και τα κρυστάλλινα νερά θα σας ανταμείψουν. Κάτι ήξεραν οι Καρέζη και Μπάρκουλης στην ταινία “Τζένη-Τζένη”, που την επέλεξαν για να γυρίσουν τη γνωστή ερωτική σκηνή!

3) Λιμάνι της ΝτάπιαςΠιείτε τον καφέ σας και περάστε μερικές στιγμές χαλάρωσης στο υπέροχο λιμάνι της Ντάπιας. Πρόκειται για το πιο πολυσύχναστο σημείο στις Σπέτσες με ατέλειωτη περατζάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Με καθαρή ατμόσφαιρα από το λιμάνι μπορείτε να δείτε την Κόστα, το Πόρτο Χέλι, το νησί της Δοκού, αλλά και την «αρχόντισσα» Ύδρα.

4) Παλιό Λιμάνι ΣπετσώνΠρόκειται για την πιο όμορφη διαδρομή του νησιού, μήκους περίπου 2 χλμ. (25 λεπτά με τα πόδια). Περπατώντας δίπλα στη θάλασσα θα δείτε εκκλησίες (σημαντικότερη του Αγ. Μάμα), αρχοντικά και λιμανάκια για να καταλήξετε στο παλιό καρνάγιο και να φτάσετε έως την γοργόνα και τα κανόνια.

Σημαντικό: Η βόλτα θα πρέπει να γίνει ιδανικά κατά το ηλιοβασίλεμα. Δείτε τη διαδρομή ΕΔΩ

5) Βόλτα άμαξα στις ΣπέτσεςΜία βόλτα με άμαξα στις Σπέτσες είναι ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Οι διαδρομές αρκετές, οι άμαξες επίσης (28 στον αριθμό)! Επιλέξτε να κάνετε μία βόλτα στην Πιτυούσα ώστε να ξεφύγετε από την τουριστική παραθαλάσσια διαδρομή.

Quick tip: Για μια αξέχαστη βόλτα αναζητήστε τον Γιάννη (με την κοτσίδα)..

6) Πλατεία Ποσειδωνίου
Στην πλατεία Ποσειδωνίου θα βρείτε το πιο όμορφο κτίριο του νησιού, το Poseidonion Grand Hotel, καθώς και το επιβλητικό άγαλμα της Μπουμπουλίνας. Η τεράστια πλατεία φιλοξενεί εκδηλώσεις, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη θέα με τη συνοδεία ενός αμυγδαλωτού Σπετσών (τι άλλο)!

7) Βόλτα στην ΠιτυούσαΗ γειτονιά Πιτυούσα είναι το Κολωνάκι των Σπετσών και βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι. Μία βόλτα στα ανθοστολισμένα στενάκια της Πιτυούσας είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον επιθυμεί να ξεφύγει από την τουριστική πολυκοσμία και να χαθεί στην γραφικότητα του νησιού.

8) Αρμάτα & SpetsathlonH Αρμάτα & το Spetsathlon είναι τα δύο μεγαλύτερα event του νησιού! Η Αρμάτα γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου και αναπαριστά την Ναυμαχία των Σπετσών μέσα από ένα φανταστικό σόου με χορό πυροτεχνημάτων. Από την άλλη το Spetsathlon διεξάγεται στις αρχές Μαΐου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά events της Ελλάδας (τρίαθλο)!

9) ΚουνουπίτσαΗ συνοικία Κουνουπίτσα είναι αυτή με τη μικρότερη επισκεψιμότητα στο νησί. Ξεκινάει από την πλατεία Ποσειδωνίου και εκτείνεται στην αντίθετη μεριά της Ντάπια. Πολλά εστιατόρια, καφέ και διάφορα άλλα μαγαζιά έχουν αναβαθμίσει την περιοχή. Αξίζει να την περπατήσετε και να πιείτε ένα τσιπουράκι.

10) Βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του ΑργοσαρωνικούΤα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά του Αργοσαρωνικού σας καλούν να βουτήξετε κάθε στιγμή της ημέρας. Σε όποιο μέρος του νησιού κι αν είστε, ακόμη και στη χώρα μην παραλείψετε να κάνετε ένα μπανάκι στις ζεστές θάλασσες του νησιού. Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι οι Άγιοι ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή και ο Βρέλλος (με οργανωμένο beach Bar).

11) Οι Σπέτσες σε δύο ρόδεςΗ περιορισμένη έκταση του νησιού ευνοεί τα δίτροχα, πάσης φύσης! Ποδήλατο, Segway ή Μηχανάκι θα σας μεταφέρουν σε κάθε μεριά του νησιού γρήγορα και εύκολα. Όσο είστε πάνω στο δίτροχο διαφορετικές εικόνες θα διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ στη μύτη σας θα έρχονται μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά του νησιού.

Συμβουλή: Αν δεν θέλετε να κουραστείτε προτιμήστε την επιλογή της μηχανής, καθώς υπάρχουν αρκετές ανηφόρες!

12) Έξοδος στο Παλαιό ΛιμάνιΗ καρδιά της νυχτερινής ζωής στις Σπέτσες χτυπάει στην κοσμική γειτονιά του Παλιού Λιμανιού. Τα μπαρ της περιοχής παίρνουν τη σκυτάλη από την πολύβουη, κατά τη διάρκεια της μέρας, Ντάπια και την κρατούν ψηλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

13) Θερινά σινεμάΤα θερινά σινεμά Ciné Titania & Μαρίνα είναι η εναλλακτική διασκέδαση για τα Σπετσιώτικα καλοκαιρινά βάρδια. Στα σινεμά παίζονται -σχετικά- νέες ταινίες από τον Αμερικάνικο & Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και παιδικά για να μην μείνουν παραπονεμένοι οι μικροί μας φίλοι.

14) Μουσείο ΣπετσώνΤο Μουσείο Σπετσών στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο από το 1924. Στο εσωτερικό του θα βρείτε αντικείμενα του νησιού με 4000+ χρόνια πολιτιστικής ιστορίας. Αν έχετε αρκετό χρόνο μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε.


Φαγητό ΣπέτσεςΩς ναυτική/αλιευτική δύναμη οι Σπέτσες δε θα μπορούσαν παρά να σερβίρουν ψάρι! Το φαγητό στις Σπέτσες είναι θαλάσσια υπόθεση με τις πολλές ψαροταβέρνες να κλέβουν τις εντυπώσεις και το κρέας να έρχεται σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, αφού οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού!

Το ψάρι ως γνωστόν κοστίζει ακριβά και κυρίως όταν συνοδεύεται από όμορφη θέα, σαν κι αυτήν που έχουν τα περισσότερα μαγαζιά της παραλίας. Για τον λόγο αυτόν και ένα γεύμα με κρασί στις Σπέτσες κοστίζει περίπου 30€ το άτομο. Εκτός από ψάρι βέβαια θα βρείτε και πιο φθηνές επιλογές (κυρίως στην πλατεία Ρολογιού), όπως μακαρονάδες, πίτσες και το κλασικό σουβλάκι.

Τα καλύτερα εστιατόρια για Φαγητό στις Σπέτσες είναι..

Ο Αργύρης: Ατημέλητα πιάτα, γενναίες μερίδες και προσιτές τιμές είναι όσα προσφέρει ο Αργύρης. Θα τον βρείτε στην πλατεία Ρολογιού.. Must eat!

Το Παχνί: Σε μία όμορφη (όχι κεντρική) αυλή θα γευτείτε νόστιμες κρεατοφαγικές επιλογές, με τη μοσχαρίσια μπριζόλα και τα αρνίσια παϊδάκια να ξεχωρίζουν από το μενού.

Ψαροταβέρνα Πάτραλης: Στο μαγαζί θα βρείτε ψάρι αλά σπετσιώτα και άλλα πιάτα από τον χώρο της θάλασσας! Οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες, όμως αντιπροσωπεύουν την ποιότητα των φαγητών.

Cockatoo: Το Cockatoo σερβίρει γρήγορο φαγητό σε καλή ποιότητα και λογικές, για το νησί, τιμές. Δοκιμάστε το νόστιμο σουβλάκι κοτόπουλο.

Tiramisu Sweets & Coffee: Απαραίτητη στάση για τιραμισού, cheesecake, πάστα φλώρα και άλλα φρεσκότατα γλυκά.

Βανίλια: Για παραδοσιακά Σπετσιώτικα αμυγδαλωτά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βανίλια. Καλή σχέση ποιότητας-τιμής και ποιότητας υλικών.


Μετακίνηση ΣπέτσεςΗ πρόσβαση στις Σπέτσες γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. Αν βρίσκεστε στην Αθήνα ή κοντά σε αυτή θα πρέπει να κατεβείτε μέχρι τον Πειραιά και από εκεί με το δελφίνι να μεταβείτε στο νησί (2 δρομολόγια: 3 & 2.15 ώρες, Κόστος: 40€). Μπορείτε επίσης να φτάσετε οδικώς μέχρι το Πόρτο Χέλι και από το λιμανάκι της Κόστα να περάσετε στο νησί με το ferry boat (συνεχόμενα δρομολόγια, διάρκειας 10 λεπτών, Κόστος: 2€).

Στις Σπέτσες η μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πόδια, με ποδήλατο, μηχανάκι, ταξί, γουρούνα και λεωφορείο! Οι αποστάσεις στη χώρα είναι αρκετά κοντινές και μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια, όχι όμως και για τις όμορφες παραλίες! Για εκεί θα πρέπει να νοικιάσετε μηχανάκι ή αν είστε καλά γυμνασμένος.. ποδήλατο (υπάρχουν πολλά ανηφορικά σημεία).


Διαμονή ΣπέτσεςΗ κοσμοπολίτισσα του Aργοσαρωνικού δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει όμορφες και προσεγμένες επιλογές για διαμονή, μέσα και έξω από τη χώρα. Το πλήθος των καταλυμάτων δεν είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτόν τον λόγο και οι τιμές είναι ελαφρώς ανεβασμένες. Για ένα δίκλινο δωμάτιο θα χρειαστεί να πληρώσετε 100-130€/ βραδιά (τη High Season).

Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία στις Σπέτσες

Villa Marina: Ένα φιλικό κατάλυμα στην καρδιά του νησιού με υπέροχη πλακόστρωτη αυλή και πολύ προσιτές τιμές. Κόστος διαμονής 50€-60€ / High Season

Ξενοδοχείο Σπέτσες: Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο στην καρδιά του νησιού, το οποίο προσφέρει αρκετές παροχές. Η τιμή του είναι σχετικά ανεβασμένη. Κόστος διαμονής 60€-70€ / High Season

Poseidonion Grand Hotel: Ξενοδοχείο με τεράστια ιστορία και απαράμιλλη αισθητική, το Poseidonion Grand Hotel αποτελεί την πιο luxury επιλογή για διαμονή στο νησί.. με το ανάλογο κόστος! Κόστος διαμονής 300€-370€ / High Season

Orloff Resort: Το μινιμαλιστικό resort του Orloff, προσφέρει μία όμορφη διαμονή με πολύ στιλ και άνεση.. σε αρκετά υψηλή τιμή. Κόστος διαμονής 120€-150€ / High Season

Alexandris Hotel: Ένα VFM ξενοδοχείο το οποίο παρέχει όμορφα δωμάτια και άμεση πρόσβαση σε κεντρικά σημεία των Σπετσών, σε αρκετά λογικές τιμές. Κόστος διαμονής 100€-120€ / High Season


Tips Σπέτσες

  • Τα θαλάσσια ταξί στο λιμάνι της Κόστα φεύγουν άμεσα αλλά η διαδρομή κοστίζει 23€. Συμφέρει να τα πάρετε μόνο αν είστε 5+ άτομα.
  • Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τις Σπέτσες είναι αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Μουσείο Μπουμπουλίνας: Υπάρχουν ειδικοί πίνακες με τα ωράρια έξω από το Roussos cafe αλλά και στα κανόνια της Ντάπιας. Οι ώρες αλλάζουν συνεχώς..!
  • Η ομορφότερη παραλία του νησιού είναι η Spetses Beach (θα την βρείτε ΕΔΩ)
  • Αυτοκίνητο: Με 5€ τη μέρα μπορείτε να το αφήσετε στο περιφραγμένο πάρκινγκ δίπλα στο λιμάνι της Κόστα.
  • Εφοδιαστείτε με αντικουνουπικά! Τα αιμοδιψή πετούμενα θερίζουν!
  • Για τη γρήγορη και ξεκούραστη μετακίνησή σας νοικιάστε ένα Scooter.
  • Το κράνος στο νησί είναι άγνωστο είδος. Θα πρέπει να έχετε δικό σας και να προσέχετε πολύ γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι και υποδομές για τόσα μηχανάκια που κυκλοφορούν!

  • Ο καιρός είναι κατάλληλος για μπάνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Τα περισσότερα εστιατόρια στο παλιό λιμάνι δεν είναι αξιόλογα. Είτε σερβίρουν φαγητό μέτριας ποιότητας ή είναι πολύ καλής ποιότητας με τιμές στα ύψη!
  • Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού είναι αυτή της Αρμάτας. Γίνεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου και είναι άκρως εντυπωσιακή. Μην τη χάσετε..
  • Στην Κόστα σηκώνουν τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στους δρόμους γύρω από τα πάρκινγκ. Προσοχή που το αφήνετε.
  • Για να είστε στην γιορτή της Αρμάτας θα πρέπει να έχετε κλείσει δωμάτιο τουλάχιστον 2 μήνες πριν. (Να είστε έτοιμοι για φουσκωμένες τιμές.)
  • Η μετακίνηση με Λεωφορεία είναι αρκετά δύσκολη, καθώς δεν είναι ποτέ στην ώρα τους, ενώ και τα δρομολόγια δεν είναι συχνά.
  • Για ενοικίαση μηχανής υπάρχει άλλη τιμή ανά ημέρα και άλλη ανά 24ωρο. Πείτε ότι θα το επιστρέψετε στο άνοιγμα του μαγαζιού (νωρίς το πρωί) της επομένης ώστε να μην χρεωθείτε για 24ώρο. Έξτρα tip: Σαν εγγύηση αναφέρετε το ξενοδοχείο που μένετε!
  • Φθηνό, γρήγορο και καλό φαγητό θα βρείτε στην πλατεία του Ρολογιού.
  • Αν θέλετε να ξεφύγετε από την τουριστική βόλτα με άμαξα, πείτε στον οδηγό να κάνετε τη βόλτα στην Πιτυούσα.. θα καταλάβει ότι είστε ψαγμένος!

Σπέτσες, ταξίδι στην κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού (πλήρης οδηγός)

Mini Gallery

Μία από πολλές εκκλησίες στις ΣπέτσεςΚαφές στην ΝτάπιαΤα όμορφα αρχοντικά των Σπετσών Στα πολύχρωμα στενά των Σπετσών Καρνάγιο Σπέτσες

2 Σχόλια
  1. Ο/Η Βάσω Καπνίση λέει:

    Πλήρως ενημερωτικό και κατατοπιστικό!! Μπραβο σας!!

    1. Ο/Η Elen λέει:

      Σε ευχαριστούμε πολύ Βάσω!

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge