Οι πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο

Αν παλιότερα μιλούσε κάποιος για πόλεις με ευφυΐα, σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό ή συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί όμως μία πόλη να αποκτήσει δείκτη νοημοσύνης; Φυσικά και μπορεί, χρησιμοποιώντας τα μέσα τεχνολογίας και εκμεταλλευόμενη τις φυσικές πηγές ενέργειας. Σκοπός κάθε “έξυπνης” πόλης είναι η βελτιστοποίηση της ζωής των πολιτών/επισκεπτών, με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Αν θέλετε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη μην χάνετε καιρό. Βγάλτε εισιτήριο για μία από τις τέσσερις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου και πού ξέρετε; Mπορεί να είναι όλα έτοιμα προτού βγείτε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας.

4) Τελ ΑβίβΣτο νο4 της λίστας συναντάμε μια πόλη-έκπληξη, η οποία μάλιστα έχει ανακηρυχθεί η πιο έξυπνη για το 2014! Το Τελ Αβίβ προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ανέσεων και ευκολιών, που προέρχονται από την πανέξυπνη εφαρμογή (app) DigiTel. Μέσω αυτής μπορείτε να μάθετε που να φάτε, να διασκεδάσετε, να βρείτε θέση πάρκινγκ, να νοικιάσετε ποδήλατο αλλά και να ενημερωθείτε για έργα, κινδύνους, ή δυσλειτουργίες στην περιοχή που βρίσκεστε. Μπορείτε επίσης εσείς να πληροφορήσετε (online) τις αρμόδιες υπηρεσίες προβλήματα πάσης φύσης που εντοπίσατε μέσα στην πόλη! Όσο για το που θα βρείτε σήμα, μην αγχώνεστε, καθώς ο δήμος έχει προβλέψει και γι’ αυτό. Με 80 ζώνες δωρεάν wifi, οι οποίες καλύπτουν περισσότερα από 200 σημεία σε όλη την πόλη (ακόμη και στην παραλία), θα έχετε ίντερνετ σε κάθε σας βήμα..!


3) Κουάλα ΛουμπούρΗ πόλη των αντιθέσεων προσφέρει τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους φιλοξενούμενους της, μία ποιοτική και γεμάτη εκπλήξεις διαμονή. Η Κουαλα Λουμπουρ έχει το μοναδικό χάρισμα να λειτουργεί με ενέργεια που προέρχεται είτε από από φυσικές πηγές (ήλιος, αέρας), είτε από άχρηστους πόρους (σκουπίδια). Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου, στην οποία θα βρείτε δεκάδες σημεία για να φορτίσετε το κινητό, να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και να απολαύσετε πολλές ακόμη υπηρεσίες που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας. Αν πάλι έχετε κουραστεί να είστε κολλημένοι στην κίνηση, μπορείτε να περάσετε από πάνω της(!) με το monorail. Τέλος σε απόσταση 60 χλμ, βρίσκεται η κορυφαία πίστα αγώνων ταχύτητας Formula 1 & Moto GP, η οποία είναι κατασκευασμένη με τα υψηλότερα τεχνολογικά πρότυπα.


Διάβασε ακόμη 

Οι 10 Πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο


2) Βαρκελώνη

Η ισπανική μητρόπολη αποτελεί παράδειγμα αστικής ευφυΐας, με δεκάδες καινοτομίες να εφαρμόζονται σ’ αυτήν κάθε χρόνο. Μέσω των εφαρμογών (apps), μπορεί κάποιος να κλείσει εισιτήρια για σινεμά/συναυλίες, να ενημερωθεί για την κίνηση στους δρόμους, να ελέγξει τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να καλέσει ταξί, να κλείσει εστιατόριο ή θέσεις για κάποια παράσταση, και όλα αυτά πριν ακόμη βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου! Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως κάτω από τα πόδια σας υπάρχουν αισθητήρες που μετρούν την υγρασία του εδάφους (“έξυπνο σύστημα ύδρευσης”), ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό αναλύει τα καιρικά δεδομένα, ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη του νερού.

Ο Messi της καινοτομίας

Επιπλέον στους δρόμους υπάρχουν αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας λαμβάνουν, μέσω επικοινωνιακών συστημάτων, τα δεδομένα για τους κάδους που πρέπει να μαζέψουν! Αν πάλι περνάτε από κάποιον δρόμο και τα φώτα ανάψουν μόνο για ‘σας, μην παραξενευτείτε, δε σας παρακολουθούν! Είναι το αυτόματο σύστημα φωτισμού, μία καινοτομία η οποία εξοικονομεί ενέργεια έως και 30%. Η πόλη επίσης παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης όλων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ τέλος για τους φίλους του σερφαρίσματος υπάρχουν 700 σημεία ανοιχτής πρόσβασης που προσφέρουν δωρεάν περιήγηση, όπου κι αν βρίσκεστε!


1) Σιγκαπούρη
Το πανέξυπνο νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πόλη με το 3ο μάτι, αφού τα πάντα ελέγχονται, από εκατομμύρια κάμερες και αισθητήρες.

Μην κάνετε το λάθος να πετάξετε τα σκουπίδια εκτός κάδου, το πρόστιμο θα είναι στην πόρτα του ξενοδοχείου σας, κατά την επιστροφή. Μην ανάβετε το τσιγάρο σας σε απαγορευμένη περιοχή/χώρο, θα σας εντοπίσουν πριν καν το σβήσετε. Ανησυχείτε για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας; Χαλαρώστε! Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που είναι εγκατεστημένο στην πόλη, σας δίνει τη δυνατότητα να το ελέγξετε ανά πάσα στιγμή (εφόσον έχετε σταθμεύσει σε ελεγχόμενους χώρους).

Ο Big Brother βλέπει τα πάντα..!

Αν πάλι σας τρομάζουν οι πλημμύρες και οι τυφώνες να σας πούμε μόνο ότι μία γειτονιά, που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, μπορεί να εκκενωθεί γρηγορότερα από κάθε άλλη στον κόσμο. Τέλος, αν θέλετε να ξεκουραστείτε με ένα αφρόλουτρο μην σκέφτεστε το νερό που θα σπαταλήσετε. Χάρη στο υπερσύγχρονο σύστημα ύδρευσης αξιοποιείται μέχρι και η τελευταία του σταγόνα. (Το χαμένο νερό φιλτράρεται και προωθείται για εκ νέου χρήση.)

 

Έξυπνες πόλεις… Εσύ ακόμα νομίζεις ότι είσαι εξυπνότερος?

0 Σχόλια

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge