Βατικανό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το μικρό κρατίδιο του Βατικανού αποτελεί ένα μόνιμο ερωτηματικό (❓) για τον επισκέπτη. Πολλοί οι προβληματισμοί, για το πώς θα μπει, από πού θα μπει, πόσο θα πληρώσει και διάφορα άλλα. Στο άρθρο αυτό θα σας πληροφορήσουμε για τα πάντα, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Δεν χρειάζεται να γυρνάτε για να βρείτε εισιτήρια, να περιμένετε ατέλειωτες ώρες στις ουρές και να σας παραμυθιάζουν με skip line επιλογές, απλά..

..Διαβάστε τον Χρυσό οδηγό για το μικρό κρατίδιο του Βατικανού

Αρχικά:

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρείτε δεκάδες “προσφορές” για γρήγορη πρόσβαση, φθηνά εισιτήρια και άλλες “ευκαιρίες”. Καλό είναι να κλείσετε τα αυτιά σας σε προσφορές / μαϊμού! Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κόστος εισόδου υπάρχει μόνο για τη Σιξτίνα Καπέλα & τα Μουσεία, ενώ η είσοδος στον Αγ. Πέτρο η είσοδος είναι Δωρεάν. Πάμε όμως να τα δούμε ένα-ένα.


Καπέλα Σιξτίνα – Μουσεία ΒατικανόΑρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα Μουσεία του Βατικανού και η Καπέλα Σιξτίνα ενώνονται μεταξύ τους και έχουν μία είσοδο. Αυτή βρίσκεται στη μεριά των Μουσείων τα οποία έχουν μήκος πάνω από 2 χλμ.(!) και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τόσο με το πλήθος όσο και με την ιστορία των έργων. Μην προσπαθήσετε να τα δείτε όλα, καθώς θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες. Οργανώστε τη βόλτα (με το χάρτη που θα σας δώσουν στην είσοδο) σύμφωνα με αυτά που σας ενδιαφέρουν.

Αυτό όμως που συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα είναι το μικρό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα, το οποίο ΔΕΝ έχει ξεχωριστή είσοδο και ενώνεται με τα μουσεία. Πρόκειται για μια ορθογώνια αίθουσα με βαριά ιστορία, διακοσμημένη με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών. Τους τοίχους της κοσμεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Μιχαήλ Άγγελο “ Η μέρα της κρίσης”, ενώ στον θόλο βρίσκεται το επίσης πασίγνωστο έργο του “Η δημιουργία του Αδάμ”. Στην αίθουσα επικρατεί απόλυτη ησυχία και απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ο χώρος όπου το Κονκλάβιο εκλέγει τον νέο Πάπα.

Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 09:00-18:00, Κλειστά: Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 17 Απριλίου, 1 Μαΐου, 29 Ιουνίου, 15 και 16 Αυγούστου, 1 Νοεμβρίου, 8- 25 – 26 Δεκεμβρίου. Super Tip: Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα ανοιχτά 09:00-14:00 με δωρεάν είσοδο (τελευταία είσοδος 12.30)!
Κόστος: 17€, μειωμένο 8€ (+4€ ηλεκτρονική προμήθεια)

Ουρά & Πρόσβαση σε Σιξτίνα Καπέλα – ΜουσείαΟι ατελείωτες ουρές και ο τρόπος πρόσβασης στην Καπέλα Σιξτίνα & τα Μουσεία είναι κάτι που βασανίζει τον περισσότερο κόσμο, όχι όμως κι εσάς! Έχετε δύο επιλογές. Θα πρέπει να περιμένετε έως και 5 ώρες στην ουρά για να αγοράσετε το εισιτήριο ή να κλείσετε ηλεκτρονικά το εισιτήριο από την Επίσημη ιστοσελίδα, χωρίς μεσάζοντες και κρυφές χρεώσεις.

Διαδικασία: Είσοδος στο Site -> Online Ticket Office -> Admission tickets -> Vatican Museums and Sistine Chapel -> Επιλογή μήνα και ατόμων (next) -> Επιλογή μέρας και ώρας (Select) -> Πληρωμή.

Στη συνέχεια εκτυπώνετε τα εισιτήρια και το μόνο που μένει είναι να προσπεράσετε την ουρά και να κατευθυνθείτε στην είσοδο! Μόνοι σας.. Χωρίς μεσάζοντες και “φουσκωμένα” εισιτήρια!


👉 Διάβασε ακόμη 

Προορισμός: Ρώμη (Vivere pericolosamente)


Βασιλική Αγ. ΠέτρουΗ Βασιλική του Αγ. Πέτρου αποτελεί το “σπίτι” των Πάπων. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία ολόκληρου του Χριστιανισμού και λέγεται ότι κτίστηκε πάνω στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Μια βόλτα στο εσωτερικό της θα σας κάνει να καταλάβετε τη μεγαλοπρέπεια, την επιβλητικότητα και τη μοναδικότητά της. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι ένα ακόμη δημιούργημα του σπουδαίου καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελο, ο τεράστιος τρούλος του, ο οποίος γίνεται ορατός από αρκετά σημεία της πόλης. Ο τρούλος χτίστηκε με τη φιλοδοξία να φέρει τον άνθρωπο όσο πιο κοντά γίνεται στον Θεό!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 5-6 ώρες
Ανοιχτά: Ναός: Οκτώβριος-Μάρτιος 07:00-18:30, Απρίλιος-Σεπτέμβριος 07:00-19:00. Τρούλος: 08:00 με 1 ώρα πριν κλείσει ο ναός.
Κόστος: Ναός: Δωρεάν, Τρούλος: 6€ με τα πόδια, 8€ με το ασανσέρ.

Ουρά & πρόσβαση στον Άγιο ΠέτροΗ είσοδος στη Βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι ΔΩΡΕΑΝ. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η αναμονή στην ουρά! Και γι’ αυτό όμως σας έχουμε λύση καθώς αν τον επισκεφτείτε στις 7-8 το πρωί μιας καθημερινής θα μπείτε χωρίς μεγάλη αναμονή και φυσικά (το τονίζουμε ξανά) χωρίς κανένα κόστος.

Τα εισιτήρια που κυκλοφορούν στο ίντερνετ είναι για Skip line είσοδο με μίνι ξενάγηση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπείτε την προκαθορισμένη ώρα και θα έχετε μία μικρή ξενάγηση στον ναό. Σημαντικό ❗: Η επιλογή αυτή είναι καλή μόνο εάν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε την εκκλησία σε ώρες αιχμής, που η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και τις 3 ώρες ! Αλλιώς δεν αξίζει να πληρώσετε 20-25€/άτομο για μία είσοδο που είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για τον Τρούλο του Αγ. Πέτρου δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια ούτε Skip Line. Θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά ΜΟΝΟ εάν επιθυμείτε να ανεβείτε με το ασανσέρ. Αλλιώς προσπεράστε την πληρώστε το κατά 2€ μειωμένο εισιτήριο και αρχίστε να ανεβαίνετε με τα πόδια χωρίς  αναμονή και κόστος!


Το travelen προτείνει: Η καλύτερη επιλογή (αν και πιο ακριβή) είναι να κλείσετε το συνδυαστικό εισιτήριο για πρωινό στους κήπους & είσοδο στη Καπέλα Σιξτίνα-Μουσεία, 2 ώρες πριν το επίσημο άνοιγμα!! Μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο, αλλά το να βλέπετε πριβέ το Μουσείο και τα μοναδικά έργα της Καπέλα Σιξτίνα, είναι μια εμπειρία ζωής. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να στριμωχτείτε με χιλιάδες επισκέπτες που προσπαθούν να φωτογραφηθούν και να δουν τα εκθέματα.


👉 Διάβασε ακόμη

Αυθεντική ιταλική καρμπονάρα (by Ελπίδα Χαραλαμπίδου)


Extra Tips:

 • ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ . (Διαλέξτε τη μέρα και την ώρα που σας βολεύει) 
 • Μην κλείνετε τα εισιτήρια μέσω “τρίτων” εταιρειών που βγαίνουν στην κορυφή της Google. Πληρώνετε ΠΑΝΤΑ περισσότερα.
 • Επισκεφτείτε αρχικά τα μουσεία του Βατικανού και έπειτα την Καπέλα Σιξτίνα.
 • Αν δεν έχετε κλείσει εισιτήριο (skip line) για τα μουσεία του Βατικανού, επισκεφτείτε τα νωρίς το απόγευμα. Μπείτε στην Καπέλα Σιξτίνα κατά τις 17:00. Θα μπείτε γρήγορα και θα συναντήσετε πολύ λιγότερο κόσμο.
 • Δωρεάν Είσοδος στην Καπέλα Σιξτίνα κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα 09:00-14:00 (τελευταία είσοδος 12.30).
 • Οι χαλαρές ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών δεν είναι τόσο κατακριτέες για τα Μουσεία του Βατικανού και την Καπέλα Σιξτίνα.
 • Αν επισκεφτείτε την Βασιλική του Αγ. Πέτρου μια καθημερινή 7:00-08:00 θα πετύχετε μόνο 10-20 λεπτά αναμονής.
 • ⛔ SOS:  Μην επισκεφτείτε το Βατικανό (Αγ. Πέτρο & Μουσεία) το Σαββατοκύριακο. Ο κόσμος είναι τόσος πολύς που δε θα μπορείτε να στρίψετε!!

 • Οι γυναίκες πρέπει να έχουν κατάλληλο ντύσιμο αλλιώς δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος (Αγ. Πέτρος).
 • Προτιμήστε να ανεβείτε πρώτα στον τρούλο (με απίστευτη θέα 360°) και στη συνέχεια επισκεφτείτε την εκκλησία.
 • Για τον τρούλο θα μπείτε από τη δεξιά είσοδο. Αν επιλέξετε να ανεβείτε τα 511 σκαλιά με τα πόδια, θα πληρώσετε 2€ λιγότερα και δε θα χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά (για το ασανσέρ).
 • Στην Καπέλα Σιξτίνα βγείτε από την πίσω δεξιά πόρτα και παρακάμψτε την ουρά 3+ ωρών για τον Αγ. Πέτρο. Κάντε το δικό σας Skip Line με ένα tip που δεν θα βρείτε σχεδόν πουθενά! (Σημείωση: Υπάρχει περίπτωση, αν πάτε περίεργη ώρα, να μην σας επιτραπεί η είσοδος.)

183 Σχόλια
 1. Ο/Η Roula Mitou λέει:

  Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες παιδιά !! Μπράβο..

  1. Ο/Η Travelen λέει:

   Ευχαριστούμε πολύ!!

 2. Ο/Η Σάββας λέει:

  Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες. Ειδικά αυτή για την δεξιά έξοδο από την Καπέλα Σιξτίνα που αποφύγαμε την απίστευτη ουρά ήταν σωτήρια!!!

  1. Ο/Η Travelen λέει:

   Σάββα είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τα Tips που έχουμε δει στα ταξίδια μας ώστε να βοηθάμε και άλλους ταξιδιώτες! Ελπίζουμε να περάσατε υπέροχα..
   Travelen recently posted…Νέος Προορισμός: Φλωρεντία “Η πρωτεύουσα της Αναγέννησης”

  2. Ο/Η Διονύσης λέει:

   Καλημέρα! Μπορείς σε παρακαλώ να μου διευκρινησεις που ειναι αυτή η πόρτα;
   Αφου τελειώσει η επίσκεψη της καπέλα σιστίνα ή άλλου;
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων

   1. Ο/Η Elen λέει:

    Γεια σου Διονύση! Η πόρτα βρίσκεται στο τέλος της αίθουσας της Καπέλα Σιξτίνα, έτσι όπως φεύγεις στο δεξί σου χέρι. Είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγεις την ουρά στον Αγ. Πέτρο, αρκεί να μην είναι κλειστή για λόγους συντήρησης.

 3. Ο/Η Μαίρη Κ. λέει:

  Καλημέρα!! Πρόκειται να επισκεφτώ τη Ρώμη στις 25/11 μέχρι τις 30/11. Ήθελα να σε ρωτήσω: Αξίζει να επισκεφτώ το Βατικανό την Κυριακή 26/11 που η είσοδος είναι δωρεάν από τις 09:00 – 12:00 ή όχι; Επίσης, αν εγώ έχω μπει δωρεάν και 12 η ώρα δεν έχω τελειώσει την ξενάγηση, θα πρέπει να πληρώσω κάπου εισιτήριο ή κλείνουν τα μουσεία;;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Μαίρη! Η επίσκεψη στο μουσείο αξίζει μόνο με Skip line εισιτήρια κάτι που ΔΕΝ ισχύει για την τελευταία Κυριακή του μήνα που σχεδιάζεις να πας. Αυτό σημαίνει ή ότι πρέπει να είσαι εκεί από τις 7:00 για να πιάσεις θέση ή να περιμένεις στην ουρά έως και 3 ώρες (αν πας αργότερα)!

   Όσον αφορά τις ώρες, ανοίγει 09:00 και κλείνει 14:00, με την τελευταία είσοδο να είναι 12.30. Σε καμία περίπτωση δεν θα πληρώσεις εισιτήριο για εκείνη την μέρα.. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως ξαναλέω πως είναι να μπεις μέχρι τις 12:30 (υπολόγισε και 2-3 ώρες αναμονής). Επίσης την τελευταία Κυριακή του μήνα ο κόσμος είναι υπερβολικός!

   Η καλύτερη λύση είναι να μπεις στις σελίδα που δίνουμε και να κλείσεις Skip line εισιτήρια για άλλη μέρα ώστε να μην περιμένεις ούτε λεπτό! Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε..

   1. Ο/Η ΧΡΥΣΑ λέει:

    καλησπερα! μπορειτε να βαλετε ακριβως το συνδεσμο ετσι ωστε να μεταβω απευθειασ στη κρατηση για skip line εισιτηριο; σος!

 4. Ο/Η Σοφια λέει:

  Παιδιά καλησπερα η σελιδα σας και οι προτασεις εινα πολυ ελκυστικες!Θα επισκεφθω τη Ρωμη για πρωτη φορα την επομενη βδομαδα. Τυχαινει να ειναι Μ.Πεμπτη Καθολικων και Κυριακη του Πασχα αναχωρω.
  Εχετε την καλοσυνη και την ευκολια να μου βγαλετε προγραμμα για 3μερες, απο που να εκδοσω εισητηρια καθως και τους καλυτερους δυνατους συνδυασμους που μπορω να κανω?Εχω χαθει λιγο στο διαδικτυο.
  Διαβαζοντας εχω στο μυαλο μου να επισκεφθω Κολοσσαιο-Ρωμαικη Αγορα-Παλατινος Λοφος, Βατικανο απ’εξω-Αγ.Πετρος μεσα, Βιλλα Borghese & Gallery για Πανθεον δεν ξερω αν προτεινετε να μπουμε?Φυσικα ολες τις πλατειες θα κανω περασμα και θα θρλα να βρεθω βραδι στο trastevere.
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Σοφία! Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι η αλήθεια πως θα πας μια περίεργη περίοδο καθώς το Πάσχα για τους Καθολικούς είναι η πιο σημαντική γιορτή, οπότε καταλαβαίνεις πως θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα μπορούμε να σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να δεις όσα περισσότερα μπορείς (ολοκληρωμένο πρόγραμμα είναι λίγο δύσκολο). Καλό είναι να γνωρίζεις πως μερικά αξιοθέατα υπολειτουργούν ή κλείνουν νωρίς (13.00) την Μ.Παρασκευή (είναι η πιο σημαντική μέρα), ενώ την Κυριακή του Πάσχα, επειδή είναι και η 1η Κυριακή του μήνα, η είσοδος στα: Κολοσσαίο, Αγορά, Λόφος, Κάστρο Sant’Angelo κ.α. είναι Δωρεάν. Προσοχή τα περισσότερα μαγαζιά την Κυριακή του Πάσχα είναι κλειστά.

   1. Ο/Η Elen λέει:

    Τι προτείνουμε:
    Κολοσσαίο-Ρωμαϊκή Αγορά-Λοφός Παλαντίνο- Piazza Navona να τα επισκεφτείς όλα μαζί (αν μπορείς όχι Μ. Παρασκευή).

    Αν δεν μπεις στα μουσεία του Βατικανό να επισκεφτείς την εκκλησία του Αγ. Πέτρου το Μ. Σάββατο καθώς τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί ο Πάπας και οι ώρες είναι περίεργες (αν θέλεις να τον παρακολουθήσεις πρέπει να έχεις εισιτήριο, αλλιώς είναι Δωρεάν).

    Στο Πάνθεον αξίζει κατά τη γνώμη μας να μπεις έστω για λίγα λεπτά, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα (Δωρεάν είσοδος).

    Όσον αφορά τη Βίλα Borgese, αξίζει να επισκεφτείς την γκαλερί αν έχεις χρόνο και είσαι λάτρης της τέχνης. Σε άλλη περίπτωση μια βόλτα στο πάρκο αξίζει περισσότερο.

    1. Ο/Η Elen λέει:

     Για εισιτήρια δες καλύτερα εδώ είναι πιο αναλυτικά:
     http://travelen.eu/destination/%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AE/?tab=dodo-el
     και εδώ:
     http://travelen.eu/destination/%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AE/?tab=more-el

 5. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Καλησπέρα.Επειδή πρόκειται να επισκεφθώ τη Ρώμη την πρώτη Κυριακή του Μαίου, διάβασα παραπάνω σε μία απάντηση σας, ότι είναι δωρεάν η είσοδος για το Κολοσσαίο και κάποια άλλα αξιοθέατα, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.Η είσοδος στο Κολοσσαίο μέχρι ποιά ώρα είναι?Ισχύει? Ευχαριστώ!

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Δημήτρη. Συγνώμη για την καθυστέρηση απλά για κάποιο λόγο το μήνυμά σου πήγε στα spam. Η ελεύθερη είσοδος ισχύει για το Κολοσσαίο, την αρχαία αγορά και τον λόφο Παλαντίνο. Το ωράριο για το μήνα που θα τα επισκεφτείς είναι 8:30 – 19:15 με τελευταία είσοδο στις 18:15. Καλό είναι να τα επισκεφτείς νωρίς το πρωί ή λίγο πριν το κλείσιμο, γιατί λόγω της δωρεάν εισόδου, δε γίνονται κρατήσεις και οι ουρές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις στο παρακάτω link. Σου ευχόμαστε να έχει ένα υπέροχο ταξίδι. http://travelen.eu/destination/ρωμή/

 6. Ο/Η Eva λέει:

  Καλησπέρα παιδιά, να σας ρωτήσω, έχω κλείσει το εισιτήριο για τα μουσεία και την καπέλα σιξτινα μαζι μςε πρωινό. όμως στην τιμή περιλαμβάνεται και ο τρούλος; Ή για τον τρούλο τα αγοράζουμε από μέσα με απίστευετη ουρά? Ή τα κλείνουμε χώρια online ;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα και καλή βδομάδα. Εξαιρετική επιλογή σου να κλείσεις τα μουσεία με πρωινό στο Βατικανό. Είναι μία εμπειρία ζωής που δεν πρέπει να χάσεις καθώς θα δεις το Βατικανό χωρίς κόσμο.. Τεράστιο προνόμιο.

   Όσο αναφορά τον τρούλο ΔΕΝ περιλαμβάνεται στην τιμή, γιατί απλά δεν υπάρχει εισιτήριο! Ο κόσμος που περιμένει εκεί είναι για να αγοράσει εισιτήριο για το ασανσέρ που θα τον μεταφέρει στον τρούλο! Μπορείς να παρακάμψεις όλη την ουρά και να ανέβεις από τα σκαλιά, χωρίς αναμονή και χωρίς κόστος. Αν όμως δεν έχεις αντοχές ή δεν έχεις όρεξη να ανεβαίνεις από τα σκαλιά (είναι αρκετά να ξέρεις) τότε θα πρέπει να περιμένεις στην ουρά καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο.

   Για ότι άλλο χρειαστείς μην διστάσεις να μας στείλεις.

 7. Ο/Η Elena λέει:

  Γεια σας παιδιά! Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα μουσείο του Βατικανό (+Καπέλα Σιξτίνα) στις 10.00. Πού πρέπει να βρίσκομαι ακριβώς δλδ σε ποιό σημείο και πόση ώρα πριν? Σκοπεύω να περπατήσω από το σταθμό μετρό ottaviano.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Έλενα μου. Καταρχήν θα θέλαμε να μας πεις με ποια εταιρεία έχεις κλείσει? Ή κάθε μία έχει τον δικό της τόπο συνάντησης.. 30 λεπτά πριν την αναγραφόμενη ώρα είναι το ιδανικό να βρίσκεσαι στο σημείο. Περιμένουμε νέα σου..

   1. Ο/Η Elena λέει:

    Έκλεισα από το tiqets.com.

    1. Ο/Η Nikos λέει:

     Τέλεια.. Στη μέση της σελίδας που σου στέλνω θα βρεις ποιο είναι το σημείο συνάντησης.. https://www.tiqets.com/en/rome-c71631/vatican-museums-sistine-chapel-skip-the-line-p973975

   2. Ο/Η Elena λέει:

    Ωραία ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!!!!! 🙂

    1. Ο/Η Travelen λέει:

     Χαρά μας! Καλό ταξίδι! Να περάσεις τέλεια!
     Travelen recently posted…Νέος Προορισμός: Μπρατισλάβα “Η πόλη των Βασιλέων”

 8. Ο/Η Ελπιδα λέει:

  Καλησπέρα, τέλειο το αρθρο ευχαριστούμε!

  Μια ερώτηση, κοιταω για το option του συνδυαστικου με πρωινό. Μέσα στο πακέτο σου κάνουν και tour ή οτι δεις μόνος σου? Λέει νομίζω οτι μπορείς να κάνεις rent audiotour, το οπόιο το πληρώνεις extra να φανταστώ? ξέρουμε πόσο? Εναλλακτικά, θεωρείτε οτι ειναι καλή ιδέα να πάμεκαι να κλείσουμε κάποιο οργανωμένο tour όταν φτάσουμε Ρώμη? Διάβασα οτι έχει πολλά απ εξω απο το Βατικάνο ή κεντρικά στην Ρώμη τα πργανώνουν σαν εκδρομή.. Έχετε υπόψην κάποιο συγκεκριμένο πακέτο να προτείνετε?

 9. Ο/Η Nikos λέει:

  Καλησπέρα Ελπίδα. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά ήμασταν σε ταξίδι (στην Μάλτα)! Στο πακέτο του πρωινού περιλαμβάνεται το πρωινό και πρόσβαση στα Μουσεία πριν ανοίξουν οι πόρτες για το κοινό! Αυτό είναι πιο ψηλά και από το καλύτερο τουρ, αφού μπορείς να δεις τα πάντα χωρίς κόσμο! Τα τουρ έχουν επιπλέον κόστος και δεν θα μπορέσεις να δεις πολλά πράγματα λόγω του ατέλειωτου κόσμου και των ατέλειωτων γκρουπς! Βέβαια η επίσημη σελίδα παρέχει ιδιωτικά τους χωρίς καθόλου κόσμο αλλά οι τιμές είναι αρκετά ψηλά.. Σε ότι χρειαστείς στείλε μας να σε βοηθήσουμε..!

 10. Ο/Η Ειρήνη λέει:

  Εξαιρετική η προσπάθεια σας να μοιραστείτε τις γνώσεις σας και τις εμπειρίες σας από μέρη που έχετε ταξιδέψει . Ακολούθησα τις συμβουλές σας και έκλεισα σήμερα εισιτήρια για τα μουσεία του Βατικανού ,μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Σε ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια Ειρήνη μου. Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας ώστε να βοηθήσουμε τους Ταξιδιώτες. Χαιρόμαστε που βοηθήσαμε κι εσένα..! Να περάσεις όμορφα στη Ρώμη.

 11. Ο/Η Χριστίνα λέει:

  Έχουμε στη διάθεση μας μόνο 2 μέρες στη Ρώμη! Τι θα πρωτοπρολάβουμε? Ελένη, Νίκο, τί προτείνετε να επισκεφτούμε συνδυαστικά? Έχουμε κλείσει μία μέρα Κολλοσαίο και την άλλη Βατικανό On-line εισητήρια (αφού διαβάσαμε τα υπέροχα άρθρα σας φυσικά <3 ) !!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Χριστίνα μου σε ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια και σου ευχόμαστε να περάσεις τέλεια στο ταξίδι σου. Δε θα σου κρυφτώ.. οι 2 μέρες για την Ρώμη είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όμως μπορείς να πάρει μια γεύση από την πόλη. 1η μέρα: Πρωί Κολοσσαίο-Αρχαία αγορά-Λόφο Παλαντίνο (συνδυαστικό εισιτήριο, αναφέρεται στο Site μας), μεσημέρι Fontana di trevi, Πάνθεον, μετά καρφί Βίλα μποργκεζε για βόλτα και ξεκούραση, απόγευμα βόλτα στην Piazza Navona και οπωσδήποτε Gelato και όλο το βράδυ στο Trastevere για φαγητό ποτό και διασκέδαση. 2η μέρα: Βατικανό μέχρι το μεσημέρι, Piazza di Spagna για gelato (ακριβό), Απόγευμα ηλιοβασίλεμα από το Altare Della Patria στην Piazza Venezia και το βράδυ ποτό στο Salotto 42! Θα κουραστείτε αλλά θα δείτε και 5 πράγματα!! Ciao Roma..

   1. Ο/Η Χριστίνα λέει:

    Υπερευχαριστούμε για τις συμβουλές και την άμεση ανταπόκριση. Με εσάς τα ταξίδια μας γίνονται πιο εύκολα..Συνεχίστε την όμορφη δουλειά!! Τα φιλιά μας!

    1. Ο/Η Nikos λέει:

     Είσαι γλυκύτατη! Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε να περάσεις μοναδικά!

 12. Ο/Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ λέει:

  Καλησπερα!! Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν με το φοιτητικο ελληνικο πασο δικαιούμαστε την εκπτωση στα μουσεια του βατικανου!

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλημέρα Αγγελική! Στις σημειώσεις του μουσείου αναφέρεται πως φοιτητές έως 25 ετών δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, αρκεί να δείξουν την φοιτητική τους ταυτότητα ή τη Διεθνή Μαθητική τους κάρτα (International Student Card). Προσοχή θα πρέπει να έχεις μαζί σου τα έγγραφα την ημέρα που θα το επισκεφτείς, αλλιώς θα πληρώσεις το κανονικό εισιτήριο χωρίς να σου επιστραφούν τα χρήματα από το μειωμένο. Καλό ταξίδι!!

 13. Ο/Η eliza λέει:

  Καλημέρα! Εξαιρετική η προσπάθεια να μας ενημερώσετε και να μας κατευθύνετε σωστά. Αν μπορείτε μία διευκρίνηση. Έκλεισα εισιτήρια για τα μουσεία του Βατικανού και την Καπέλα Σιξτίνα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους. Εκτύπωσα τα voucher. Θα αποφύγω την ουρά, όταν θα πάω στα εκδοτήρια να πάρω τα εισιτήρια μου ή θα έχει και εκεί ουρά?
  Και κάτι άλλο. Τα εισιτήρια είναι για τις 11:30. Πόση ώρα πριν πρέπει να βρίσκομαι εκεί και σε ποιο σημείο?
  Σας ευχαριστώ!

 14. Ο/Η Nikos λέει:

  Καλημέρα Ελίζα, σε ευχαριστούμε για τα όμορφά σου λόγια! Αν τα εισιτήρια που εκτύπωσες έχουν Barcode ΔΕΝ χρειάζεται να πάρεις κάποια άλλα εισιτήρια ! Αυτά είναι τα επίσημα. Αν δεν έχουν θα μπεις 11.30 και στα ταμεία θα σου τα δώσουν απευθείας. Πρέπει να είσαι εκεί 5-10 λεπτά πριν για να μπεις μέσα. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην είσοδο. Να περάσεις όμορφα ! Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου

 15. Ο/Η eliza λέει:

  Σε ευχαριστώ πολύ!!!

 16. Ο/Η ΕΛΙΖΑ λέει:

  Καλησπέρα!! Επιστρέψαμε χθες από Ρώμη. Όποιες πληροφορίες μας δώσατε ήταν απόλυτα ακριβείς. Ακολουθήσαμε τις προτάσεις- συμβουλές σας, εξοικονομήσαμε χρόνο, προλάβαμε να δούμε περισσότερα αξιοθέατα από αυτά που είχαμε προγραμματίσει. Περάσαμε υπέροχα!!
  Πολύτιμη η βοήθειά σας! Σας ευχαριστούμε πολύ και μπράβο σας!!!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Ελίζα μου χαιρόμαστε που περάσατε καλά στο ταξίδι σας, μας πάνω από όλα χαιρόμαστε που οι πληροφορίες μας σας βοήθησαν να κερδίσετε χρόνο και χρήμα.. Αυτό τον σκοπό έχει το Travelen! Για ότι άλλο θέλεις είμαστε στη διάθεσή σου!

 17. Ο/Η Μάγδα λέει:

  Καλησπέρα θα ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση… Θα επισκεφτώ τη Ρώμη στις 27 Αυγούστου και θα ήθελα να κλείσω εισητήρια για το Βατικανό skip the line μπορώ να τα κλείσω μέσω της επίσημης σελίδας τους? Έχω μπερδευτεί λίγο με το ποιά εισητήρια είναι skip the line. Επίσης αν αγοράσω ένα ειδητήριο μέσω ιντερνετ που δεν γράφει skip the line θα πρέπει πάλι να περιμένω στην ουρά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Μάγδα. Μας μπέρδεψες λίγο με τις ερωτήσεις σου, αλλά θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε. Για τα Μουσεία του Βατικανού αν κλείσεις από την επίσημη σελίδα είσαι ΟΚ! Πας την ώρα που έκλεισες, παίρνεις στο εισιτήριο σου και μπαίνεις. Για τον Καθεδρικό του Αγ. Πέτρου υπάρχουν 2 περιπτώσεις. Ή περιμένεις στην ουρά και μπαίνεις χωρίς κόστος ή κλείνεις κάποιο Tour και μπαίνεις την ώρα που αναγράφει χωρίς καμία καθυστέρηση. Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε. Όποια απορία έχεις στείλε μας ξανά. Καλά να περάσετε

 18. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Καλημέρα έχω κλείσει εισιτήρια από επίσημο σάιτ με 21 ευρώ που πρέπει να περιμένω για να εισέλθω στα μουσεία και εν συνεχεία στη καπέλα Σιξτίνα;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Λεωνίδα. Αφού τα έκλεισες από την επίσημη σελίδα θα πας τη συγκεκριμένη ώρα (που προφανώς επέλεξες) και θα μπεις απευθείας στα Μουσεία του Βατικανού, παρακάμπτοντας τη μεγάλη ουρά. Η Σιξτίνα Καπέλα βρίσκεται μέσα στα Μουσεία.. δεν χρειάζεται να βγεις και να μπεις πουθενά, αφού είναι συνέχεια των μουσείων. Για όλα άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου.

 19. Ο/Η Ελένη λέει:

  Καλησπέρα. Δεν θέλω να μπω στα μουσεία στο Βατικανό γιατί δεν έχω τόσο χρόνο ,θέλω μόνο να μπω στην Βασιλική του Αγ.Πέτρου. Μπερδεύτηκα, είναι δωρεάν ή όχι? Και η ουρά για να μπεις είναι η ίδια με τα μουσεία (γι΄αυτούς που δεν έχουν κλείσει on line εισητήρια) ή είναι άλλη η ουρά μόνο για την Βασιλική και άλλη για τα μουσεία χωρίς κλεισμένο εισητήριο? Ευχαριστώ

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Ελένη, Τα μουσεία του Βατικανού και η Βασιλική του Αγ. Πέτρου είναι 2 διαφορετικά κομμάτια. Το πρώτο έχω εισιτήριο ενώ το δεύτερο δεν έχει! Και για τα 2 υπάρχει ουρά. Εσύ που θέλεις να μπεις μόνο στην Βασιλική του Αγ. Πέτρου ή θα πρέπει να περιμένεις ή να πληρώσεις σε μία εταιρεία την ξενάγηση ώστε να μπεις απευθείας. Ουσιαστικά δεν υπάρχει είσοδος αλλά πληρώνεις για την ξενάγηση (στην οποία μπαίνεις απευθείας). Ότι άλλο χρειαστείς στείλε μας μήνυμα.

 20. Ο/Η vasilis λέει:

  παιδια καλησπερα! τα εισιτηρια που κλεινουμε σε αυτο το link που εχετε παραπανω για το βατικανο ειναι ‘skip the line’? ευχαριστω

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Βασίλη! Ναι τα εισιτήρια από την επίσημη ιστοσελίδα είναι skip the line!

 21. Ο/Η Erica λέει:

  Καλημέρα ! Έκλεισα σήμερα το εισιτήριο με τα 21 ευρώ για μένα και 4 φίλες μου για Τρίτη 23/10 9:30 το πρωί . Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή μου ειπαν ότι θα μπερδευτω για να βρω την κατάλληλη είσοδο για να μπω , πως θα ξέρω από που μπαίνεις κατευθείαν για το μουσείο του Βατικανού σε πρώτη φάση ; Και επίσης , το εισιτήριο που έβγαλα ισχύει και για τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η είναι ξεχωριστό το αντίτιμο ;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Έρικα. Η είσοδος για τα Μουσεία και για την Σιξτίνα Καπέλα είναι 1 και είναι από ΕΔΩ: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 . Θα χρειαστεί να έχεις μόνο λίγη υπομονή για την ουρά που θα βρεις (ενώ στα Μουσεία με το εισιτήριο που έκλεισες θα μπεις απευθείας την ώρα που αναφέρει). Για Ότι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να μας στείλεις. Καλά να περάσετε..

 22. Ο/Η Pamos λέει:

  Καλησπέρα παιδιά θα πάω για τρεις μέρες Ρώμη 27 28 29 Νοεμβρίου τι προλαβαίνω να δω μπορείτε να μου προτείνεται μαζί με τη γυναίκα μου ενδιαφερόμαστε μουσεία το Βατικανό που θα κλείσω εισητήρια και τι τιμή παίζουμε Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα! Είναι η αλήθεια πως για τη Ρώμη 3 μέρες είναι λίγες αλλά μπορείτε να δείτε τις προτάσεις μας εδώ https://travelen.eu/destination/ρωμή/ για να επιλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο. Όσον αφορά το Βατικανό τα πιο φτηνά εισιτήρια για τα μουσεία είναι από την επίσημη σελίδα και είναι περίπου στα 21€ το άτομο (μαζί με την προμήθεια) το λινκ θα το βρείτε παραπάνω. Με αυτό το εισιτήριο μπαίνετε κατευθείαν χωρίς να περιμένετε στην ουρά. Επίσης η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι δωρεάν. Για ό,τι άλλο χρειαστείτε μπορείτε να μας στείλετε. Καλά να περάσετε!

 23. Ο/Η Μπαμπης λέει:

  Παιδιά καλησπέρα!περί ‘passetto di borgo’ θα ήθελα να ρωτήσω.. υπάρχει κάποια επίσημη σελίδα στα αγγλικά για να δούμε πρόγραμμα κ κρατήσεις ή γίνεται από εκει??όπως επίσης κ για κάστρο sant’ angelo τα εισιτήρια τα προμηθευόμαστε από εκεί χωρίς κάποια κράτηση?. ευχαριστώ εκ των προτέρων..

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Μπάμπη! Δυστυχώς στην Ιταλία ακόμη και οι σελίδες των πιο γνωστών αξιοθέατων είναι στα ιταλικά (οι περισσότερες τουλάχιστον). Τώρα όσον αφορά το passetto di borgo γίνονται 4 ξεναγήσεις τη μέρα εκ των οποίων μόνο οι 2 είναι στα αγγλικά (στις 10:00 και στις 16:00). Το εισιτήριο το βγάζεις συνδυαστικά με το κάστρο sant’ Angelo και ανέρχεται περίπου στα 21€ το άτομο (τιμή με online κράτηση). Φυσικά και μπορείς να το βγάλεις από το κάστρο αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεις θέσεις ( είναι μόνο 15 άτομα το γκρουπ). Εάν τελικά επιλέξετε μόνο το κάστρο μπορείτε να τα βγάλετε κατευθείαν από εκεί περίπου 15€ το άτομο. Η επίσημη ιστοσελίδα για τα εισιτήρια είναι αυτή https://bit.ly/2ClHe0X ενώ μπορείτε να κάνετε και μια προσπάθεια να στείλετε στο mail pm-laz@beniculturali.it Για ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να μας στείλεις. Καλά να περάσετε!

 24. Ο/Η Μπαμπης λέει:

  Ευχαριστώ πολύ παιδιά ησασταν πολύ διαφωτιστικοι!!

 25. Ο/Η Ερη λέει:

  Καλημερα. Σε απαντηση σεχτικα με την εισοδο στη καπελα Σιξτικα και στον Αγιο Περρο στις 5/10 το link δεν μου επιτρεπει την εισοδο. Επειτα απο ερευνα βρηκα αυτο
  https://www.museumsrome.com/en/vatican-museums-sistine-chapel-tickets-en/137-vatican-muse. Εισοδος 17ε σε Καπελα Σιξτινα κ μουσεια (εισητηριο χαρακτηρισμενο ως.half) πιθανον να μν ειναι για ολα τα μουσεια αλλα δεν μας απασχολει γιατι μας ενδιαφερει κυριως λογω χρονου η καπελα Σιξτινα. Για την εισοδο στον αγιο Πετρο αναφερει ποσο μεγαλυτερο απο αυτο που αναφερετε εσεις παραπανω. Εχετε την καλοσυνη να με ενημερωσετε αν το ανωθεν link ειναι αξιοπιστο καινα μου βρειτε την οικονομικοτερη εισοδο για τον αγιο Πετρο

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Έρη. Η ημερομηνία 5/10 έχει περάσει, αλλά μάλλον εννοείς 5/11.. Έλεγξα την διαθεσιμότητα γι’ αυτή την ημερομηνία και έχει εισιτήρια όλες τις ώρες, οπότε δεν χρειάζεται να ψάξεις αλλού (https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2).

   Η Είσοδος στον Αγ. Πέτρο ΔΕΝ έχει εισιτήριο !! Μπορείς να περιμένεις στην ουρά και να μπεις χωρίς να πληρώσεις τίποτα απολύτως! Αυτές οι τιμές που κυκλοφορούν είναι να άμεση είσοδο χωρίς αναμονή και για μίνι ξενάγηση μέσα στην εκκλησία. Για ότι άλλο χρειαστείς είμαστε εδώ..

 26. Ο/Η Λεό λέει:

  Γεια σας. Θα ταξιδεψω στη Ρώμη με τη σύζυγό μου 20-23 Ιανουαριου. Από τις πληροφορίες που έχετε στη τοποθεσία σας και από τις απαντήσεις στα ερωτήματα είναι σαν να έχω ήδη επισκεφτεί το Βατικανό. Συγχαρητήρια για τη βοήθεια που μας προσφέρετε. Καλή δύναμη!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Λέο. Σε ευχαριστούμε για τα όμορφά σου λόγια τα οποία μας χαροποιούν πολύ. Σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε και να βοηθάμε όλους όσους διαβάζουν το Site μας και φαίνεται ότι το καταφέρνουμε! Να έχετε ένα όμορφο ταξίδι με πολλές εικόνες και γεύσεις.

 27. Ο/Η Ερη λέει:

  Καλησπερα. Η ημερομηνια 5/10 ου ανεφερα αφορα απαντηση σας σε φιλο της σελιδας σε ερωτηση που εκανε σχετικα με την εισοδο. Στο link που του προωθησατε δυστηχως δεν εχω προσβαση. Οσο για τον Αγιο Πετρο θελετε να μου πειτε για να ανεβουμε στον τρουλο εειδη ο χρονος μας ειναι υπερβολικα εριορισμενος πως πρεπει να κινηθουμε;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Έρη μου καλησπέρα και πάλι! Δεν κατάλαβα ότι εννοούσες προηγούμενη μας απάντηση! Έχεις απόλυτο δίκιο και το έχω διορθώσει βάζοντας το σωστό link ( https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 ).

   Η διαδικασία είναι η εξής: Είσοδος στο Site -> Online Ticket Office -> Admission tickets -> Vatican Museums and Sistine Chapel -> Επιλογή μήνα και ατόμων (next) -> Επιλογή μέρας και ώρας (Select) -> Πληρωμή.

   Για την γρήγορη ανάβαση σας στον τρούλο προτιμήστε μία καθημερινή κατά το άνοιγμα, ώστε να πετύχετε τον λιγότερο κόσμο. Αν θέλετε να ανεβείτε με το Ασανσερ (κόστος 8€) θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά που θα συναντήσετε, αλλιώς την προσπερνάτε, αγοράζετε τα εισιτήρια (6€) και ανεβαίνετε με τις σκάλες χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε σε κάποια ουρά.

 28. Ο/Η Ερη λέει:

  Καλημερα και καλη εβδομαδα. Σας ευχαριστω πολυ πολυ. Καλη συνεχεια!!!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα και καλή βδομάδα! Να περάσεις όμορφα στη Ρώμη..

 29. Ο/Η Λεό λέει:

  Καλημέρα. Θα επισκεφτω τη Ρωμη τον Ιανουαριο. Σκέφτομαι να παω στη βασιλικη Αγ. Πετρου ημερα Δευτερα και ωρα 07.00 και να κλεισω εισιτηρια για Μουσεια Βατικανου την ιδια μερα κατα τις 09.00. Πώς σας φαινεται; Βγαινει αυτο το πρόγραμμα; Ευχαριστω εκ των προτερων.

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Λεό! Εάν θα προλάβεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 1ον Εάν την ώρα που θα επισκεφτείς τον Άγιο Πέτρο δεν έχει ουρά και θα εισέλθεις κατευθείαν. 2ον Πόση ώρα θέλεις να κάτσεις μέσα στον ναό, εάν θα ανεβείς στον τρούλο κλπ. Οπότε πρέπει να υπολογίσεις την ώρα που ίσως χάσεις για να καταφέρεις να τα δεις όλα με την ησυχία σου. Για αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε με σιγουριά να σου πούμε ότι θα τα προλάβεις. Το θέμα αναμονή και Βατικανό είναι ένα ρίσκο!

 30. Ο/Η ΧΡΥΣΑ λέει:

  καλησπερα! καταρχην συγχαρητηρια ειστε αψογοι! εκλεισα εισιτηρια για Βατικανο οπως ακριβως προτεινατε. Τωρα αναζητω διευκολυνση σχετικα με τα εισιτηρια για το Κολοσσαιο. Κλεινοντας απο την επισημη ιστοσελιδα τους ειναι skip line τα εισιτηρια; επισης,μου προτεινετε να κλεισω το afternoon ticket που εχει επισκεψη στις 14:00 ; η το εισιτηριο προκαθορισμενου χρονου το οποιο εχει αποκλειστικη ωρα για να μπω; ευχαριστω εκ των πρωτερων!

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Χρύσα! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Έκανες την καλύτερη επιλογή για το Βατικανό γιατί ποτέ δε ξέρεις τι ουρές θα συναντήσεις για τα μουσεία. Όσον αφορά το Κολοσσαίο τα εισιτήρια είναι skip line. Επίσης εμείς κλείσαμε με την προκαθορισμένη ώρα αλλά μπήκαμε πολύ πιο μετά χωρίς πρόβλημα, καθώς όπως μας είπαν η ώρα αναγράφεται για τυπικούς λόγους. Εάν θέλεις να είσαι απόλυτα σίγουρη πάντως επίλεξε το afternoon ticket! Για ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να μας ξαναστείλεις!

 31. Ο/Η Ξένια λέει:

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστούμε πολύ! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορούμε με το ελληνικό πάσο των ΑΕΙ και ΤΕΙ να κλείσουμε μισό εισιτήριο ή εάν χρειάζεται κάποιο πάσο διεθνούς αναγνώρισης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Ξένια! Στις σημειώσεις του μουσείου αναφέρεται πως φοιτητές έως 25 ετών δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, αρκεί να δείξουν την φοιτητική τους ταυτότητα ή τη Διεθνή Μαθητική τους κάρτα (International Student Card). Προσοχή θα πρέπει να έχεις μαζί σου τα έγγραφα την ημέρα που θα το επισκεφτείς, αλλιώς θα πληρώσεις το κανονικό εισιτήριο χωρίς να σου επιστραφούν τα χρήματα από το μειωμένο. Καλό ταξίδι!!

 32. Ο/Η Αγγελική λέει:

  Καλησπέρα, πρόκειται να επισκεφθώ τα μουσεία του Βατικανό, με την οικογένεια μου (2 ενήλικες 1 παιδί) στις 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15:00, θεωρώντας ότι θα γλιτώσουμε λίγο την πολυκοσμία (σήμερα ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας, πολύ όμορφη δουλεία, μπράβο σας) και έχουμε κλείσει εισιτήρια μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Βατικανό.
  1. Αυτό που θα ήθελα να μου διευκρινήσετε είναι αν η ουρά έξω από τα μουσεία είναι διαφορετική για αυτούς που έχουν κλείσει εισιτήρια on line (στην περίπτωσή μας δηλαδή) και αν υπάρχουν πινακίδες που σε καθοδηγούν για να φτάσεις στην skip the line είδσοδο, γιατί είδα τις ουρές σε φωτογραφίες και πραγματικά τρόμαξα, σκεπτόμενη ότι θα έχουμε και παιδί μαζί και η αναμονή για τα παιδιά δεν είναι και ότι καλύτερο.
  2. Μου άρεσε πολύ το tip για την είσοδο στον Αγ. Πέτρο απο την πόρτα στην Καπέλα Σιξτίνα. Απλά αναρωτιέμαι, (καθώς διάβασα στις οδηγίες των Μουσίων του Βατικανό, ότι μπαινοντας στα μουσεία αφήνεις τα προσωπικά σου αντικείμενα σε ειδικά ερμάρια), αν φύγεις από την πόρτα της Καπέλα Σιξτίνα για τον Άγιο Πέτρο, μετά θα μπορείς να επιστρέψεις πάλι από αυτήν στα μουσεία για να παραλάβεις τα αντικείμενα σου; Η πρέπει να βγείς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και να επιστρέψεις πάλι στην ουρά των μουσείων;; Επίσης θεωρείτε ότι θα υπάρχει μεγάλη ουρά και αυτήν την περίοδο για είσοδο στον Άγιο Πέτρο και άρα η καλύτερη επιλογή είναι να μπούμε με ξεναγό;;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Αγγελική και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! 1) Φυσικά και ΔΕΝ υπάρχει ουρά για το Skip line εισιτήριο που έκλεισες από την επίσημη σελίδα. Απλά πας στην είσοδο, δείχνεις το εισιτήριο, που έχεις εκτυπώσει, και μπαίνεις. (Μετά θα χρειαστεί να πας στα ταμεία για να σου βγάλουν το κανονικό εισιτήριο, αλλά αυτό είναι 5 λεπτά υπόθεση!) 2) Θα σου απαντήσω ανάποδα σε αυτή την ερώτηση.. Πάντα υπάρχει μεγάλη ουρά στον Αγ. Πέτρο, μπορεί όχι τόσο μεγάλη όσο το καλοκαίρι αλλά είναι καλή! Το κόλπο αν δεν θέλεις καθόλου αναμονή για τον καθεδρικό ναό είναι να πας πρωί-πρωί κατά το άνοιγμα (7-8)! Αν πας αργότερα σίγουρα θα πετύχεις ουρά, αλλά όχι σαν και αυτή των Μουσείων! Είναι επιλογή σου αν θα πληρώσεις για να μπεις απευθείας ή όχι! Η κρυφή πόρτα στην Σιξτίνα Καπέλα δεν σε βάζει απευθείας μέσα στον Αγ. Πέτρο αλλά στην πλατεία του. Έτσι γλιτώνεις από πολύ περπάτημα και ταλαιπωρία. Αν αφήσεις τα πράγματά σου στην είσοδο και βγεις από την πόρτα της Καπέλα Σιξτίνα ΔΕΝ μπορείς να μπεις από εκεί για να τα πάρεις ξανά. Αλλά στην είσοδο αφήνεις ομπρέλες, Backpack και άλλα τέτοια αντικείμενα. Την τσάντα σου πχ δεν στην παίρνουν! (Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να την έχουν ανοιχτή, γιατί κατά περιόδους την κλείνουν). Πιστεύω να σε κάλυψα.. Για ότι χρειαστείς είμαστε εδώ για σένα! Να έχετε ένα όμορφο ταξίδι στην Αιώνια πόλη..!

 33. Ο/Η Χρυσόθεμις λέει:

  Φοβερές συμβουλές παιδιά!! Χίλια μπράβο!! Τα διάβασα όλα τα σχόλια και έμαθα πάρα πολλά πράγματα για το επικείμενο ταξίδι μου στην Ρώμη. Μόνο μία απορία έχω. Στις 2/01 είναι ανοιχτή η Βασιλική του Αγίου Πέτρου; Ή μήπως είναι κάποια αργία λόγω Πρωτοχρονιάς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Χρυσόθεμις! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα μουσεία του Βατικανό λειτουργούν κανονικά στις 2/1 εκτός και εάν βγάλουν καμιά έκτακτη ανακοίνωση (πολύ σπάνια). Επίσης έχε στα υπόψιν σου ότι τα μουσεία του Βατικανό είναι κλειστά στις 1/1 και 6/1. Σου ευχόμαστε να απολαύσεις το ταξίδι σου. Καλές γιορτές!

   1. Ο/Η Χρυσόθεμις λέει:

    Ευχαριστώ πολύ!! Επίσης, ο επόμενος προβληματισμός μου είναι ο εξής: αλλαγή του χρόνου!! Μήπως γνωρίζετε να μου πείτε τι επιλογές έχω για αλλαγή του χρόνου; Δεν έχω ιδέα πώς περνάνε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ντόπιοι! ?

    1. Ο/Η Nikos λέει:

     Η Ρώμη δε φημίζεται για την πρωτοχρονιά της, καθώς οι περισσότεροι (ντόπιοι) την περνούν στο σπίτι τους.. Υπάρχουν εκδηλώσεις σε πλατείες με αποκορύφωμα το Κολοσσαίο όπου και στήνεται και η μεγαλύτερη γιορτή..!

 34. Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ λέει:

  Καλησπέρα! Πρόκειται να επισκεφτώ τη Ρώμη 4-7 Ιανουαρίου (Παρασκευή – Δευτέρα) και ουσιαστικά θα έχω 2-2,5 μέρες στη διάθεση μου (4/01 απόγευμα έως 6/01). Τι πρόγραμμα θα προτείνατε με βάση τις αποστάσεις ανάμεσα στα αξιοθέατα και τις ώρες λειτουργίας και αναμονής; Επίσης, αναγνωρίζεται φοιτητικό πάσο και προσφέρει κάποια έκπτωση σε εισιτήρια; Κάθε συμβουλή είναι πολύτιμη! Ευχαριστώ!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Ειρήνη και Καλή Χρονιά! 2-2,5 μέρες στη Ρώμη το λες ότι είναι και με το μαχαίρι στον λαιμό. Η Ρώμη είναι μία πόλη των 5-6 ήμερων (+1 το Βατικανό)! Σε αρκετά μέρη (όχι όλα) όπως στο Βατικανό αναγνωρίζεται το φοιτητικό πάσο. Λοιπόν μισή μέρα πρέπει να αφιερώσεις στο Βατικανό (κατά προτίμηση από το άνοιγμα έως το μεσημέρι) και την άλλη μισή στην περιοχή γύρω από το Βατικανό για κάστρο και γέφυρα Sant’ Angelo και να καταλήξεις απόγευμα έως το βράδυ στο Trastevere για φαγητό και διασκέδαση. Η επόμενη μέρα έχει φυσικά Κολλοσαίο/αρχαία αγορά, μεσημεριανό πέρασμα από την Αγορά Campo de’ Fiori, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna , γρήγορο πέρασμα από το Πάνθεον και ηλιοβασίλεμα από το Λόφος Αβεντίνο με τους Ιππότες της Μάλτας. Τελευταία μέρα αν προλάβετε Altare Della Patria, Piazza Venezia και Piazza Navona για gelato στο Frigidarium είστε καλά! Όλα τα παραπάνω βέβαια με πολυυυ τρέξιμο και περιορισμένες στάσεις για φαγητό και Selfies!! Καλά να περάσεις ?

 35. Ο/Η χρυσανθη λέει:

  καλησπέρα σας,Φοβερές συμβουλές !!Χίλια μπράβο!! Τα διάβασα όλα τα σχόλια και έμαθα πάρα πολλά πράγματα για το επικείμενο ταξίδι μου στην Ρώμη. θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση θα επισκεφτώ την αιώνια πόλη στης 10/2 για 4 μέρες έχω σημειώσει ότι χρειάζεται από την υπέροχη δουλεία σας, έκλεισα τα εισιτήρια μου για Βατικανό μέσα από το link που έχετε. Θα ήθελα ένα link που θα μπορούσα να κλείσω το συνδυαστικό εισιτήριο για το κολοσσαιο και αρχαία αγορά. Ακόμα θέλω να επισκεφτώ την Βίλα Μποργκέζε τη μου προτείνετε για κλείσιμο εισιτηρίων? γιατί έχω δει διαφορές τιμές και δεν ξέρω τελικά τη ισχύει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Χρυσάνθη καλημέρα! Σε ευχαριστούμε για τα όμορφά σου λόγια! Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. ΟΛΕΣ τις απαντήσεις που ψάχνεις θα τις βρεις ΕΔΩ: https://travelen.eu/destination/ρωμή/?tab=tips-el ! Για ό,τι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να μας στείλεις ?

 36. Ο/Η Georgia λέει:

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το πολύ χρήσιμο άρθρο!

  Πρόκειται να επισκεφτώ τη Ρώμη τον επόμενο μήνα και είμαι στη διαδικασία να κλείσω εισιτήρια για το Βατικανό. Έχουμε δει την επιλογή με πρωινό και επίσκεψη στα Μουσεία και την Καπέλα Σιστίνα. Αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι αν μετά το πρωινό (που είναι στις 7 το πρωί), υπάρχει χρονική δέσμευση μέχρι να μπορέσουμε να πάμε στα Μουσεία.

  Επίσης, μετά το πρωινό, ουσιαστικά συνεχίζουμε μόνοι μας (λέει open tour) όπου θέλουμε;

  Επίσης, αν πάμε έτσι, προτείνεις μετά το πρωινό να πάμε πρώτα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου κ μετά στα Μουσεία ή επειδή θα είναι νωρίς έτσι και αλλιώς (και θα είναι και Δευτέρα), δεν θα έχουμε θέμα με μεγάλες αναμονές;

  Ευχαριστώ πολύ!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Γεωργία! Είμαστε εδώ για να λύσουμε όποια απορία έχεις! Καταρχήν να σου ευχηθούμε καλό ταξίδι στην υπέροχη, αγαπημένη μας Ρώμη! Αν επιλέξετε το πρωινό στα μουσεία του Βατικανού θα έχετε κάνει την καλύτερη κίνηση (μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά οι εικόνες και η ησυχία θα σας αποζημιώσουν). Μετά το πρωινό θα συνεχίσετε τη βόλτα σας στα μουσεία φυσικά χωρίς κάποιον ξεναγό. Κανείς δεν σας δεσμεύει για το πόσο γρήγορα ή αργά θα τελειώσετε το πρωινό (εμείς επιθυμούμε το γρήγορα)!

   Δεύτερο και πιο σημαντικό! Το πρωινό το παίρνετε μέσα στα Μουσεία του Βατικανού (για την ακρίβεια στους κήπους του, αλλά μέσα στον χώρο των μουσείων), οπότε αν βγείτε για να πάτε στην Βασιλική του αγ. Πέτρου δεν θα μπορείτε να ξαναμπείτε στα Μουσεία!

   Τελειώστε γρήγορα το πρωινό και ξεχυθείτε στα Μουσεία! Βγάλτε τις φωτός που επιθυμείτε χωρίς κόσμο και χαρείτε τη μοναδική αυτή εμπειρία! Είμαστε στη διάθεσή σου γιατί οτιδήποτε άλλο χρειαστείς. ?

 37. Ο/Η Αναστασία λέει:

  Καλησπέρα! Τελειο το άρθρο! Την Πέμπτη πάμε κι εμείς επιτέλους! Ήθελα να ρωτήσω τα παιδάκια από πόσο χρονών χρειάζονται εισιτηριο;αυτό ισχύει για όλα τα μνημεία;;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Αναστασία ! Στα περισσότερα αξιοθέατα της Ρώμης-Βατικανού τα παιδιά από 6 έως 18 ετών έχουν 50% μειωμένο εισιτήριο!Για να τα πιο μικρά η είσοδος είναι δωρεάν. Καλό ταξίδι.. να περάσετε Σούπερ!

 38. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Καλημέρα!!

  Το site και οι συμβουλές σας πραγματικά είναι εκπληκτικές! Ήδη το έχω βάλει στα favorite για τα επόμενα ταξίδια μου!!

  Έχω διαβάσει αρκετά όλες αυτές τις μέρες, ωστόσο θα ήθελα λίγο την πολύτιμη βοήθεια σας!
  Θα επισκεφτώ την Ρώμη 14-19/2 και θα ήθελα να μου δώσετε ένα πρόγραμμα ανά μέρα με το τι θα δω ώστε να καταφέρω να επισκεφτώ τα κορυφαία αξιοθέατα μαζί με βόλτες για φαγητό ποτό κλπ. Σκεφτόμαστε με την κοπέλα μου επίσης 1 μέρα να την αφιερώσουμε και Φλωρεντία!! Ωστόσο και εκεί δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να κλείσουμε κάτι ηλεκτρονικά ή πως να πάμε (έχω ακούσει για τρένο)

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Δημήτρη! Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.. Καταρχήν θα θέλαμε να σου πούμε πως οι 5 μέρες για την Ρώμη δεν είναι πολλές ώστε να αφιερώσεις χρόνο και σε άλλες πόλεις και μάλιστα στην Φλωρεντία που βρίσκεται αρκετά μακριά, ενώ τα πράγματα που πρέπει να δεις απαιτούν κάποιες μέρες και όχι λίγες ώρες! Στα DoDo: https://travelen.eu/destination/ρωμή/?tab=dodo-el & στα More: https://travelen.eu/destination/ρωμή/?tab=more-el θα βρεις ότι χρειάζεσαι για να βγάλεις ένα πρόγραμμα στα δικά σου γούστα ! (προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης, εισιτήρια, ώρες λειτουργίας, πληροφορίες και πολλά τιπς)!

   Να περάσετε καταπληκτικά! Η Ρώμη είναι λατρεία..

 39. Ο/Η Κωνσταντινα λέει:

  Γεια σας. Διαβαζοντας ολα τα σχολια που εχουν γινει βοηθηκα πολυ. Θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις. Εχω κλεισει να μεινω κοντα στο τερμινι. Ειναι καλη επιλογη;
  Επισης το ρομα πας βολευει; κ δεν εχω καταλαβει τι ακριβως προσφερει περα απο δωρεαν χρηση των μεσων μεταφορας για 3 ημερες. Ευχαριστω εκ των προτερων? επισης στη ρωμη θα ειμαι 4 μερες γεματες αν παιζει καποιο ρολο για το ρομα πας και την αποψη σας

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Κωνσταντίνα. Δεν χρειάζεται να να φοβάσαι αφού η Ρώμη είναι μία ασφαλής πόλη. Η περιοχή πολύ κοντά στο Τέρμινι είναι λίγο επικίνδυνη τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Αν προσέχεις και δεν γυρνάς πολύ νωρίς δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. H Roma pass περιέχει είσοδο με μερικά ανούσια μουσεία και μετακίνηση, οπότε κατά τη γνώμη μας δεν συμφέρει.. Εκτός αν σ’ αρέσουν τόσο πολύ αυτά τα μουσεία και επιθυμείς να τα επισκεφτείς όλα! Καλό ταξίδι!

 40. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

  Γεια σας παιδιά τελειες απαντησεις! Θέλω να κλείσω εισιτήρια απο το http://www.museivaticani.va, που πρεπει να είμαι την ώρα της εισόδου, Α και κάτι αλλο επειδη ειμαι φοιτητης μπορώ να βγαλω μειωμενο εισητηρίο με το πάσο μου;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Βαγγέλη και Χρόνια πολλά!! Την ώρα που θα κλείσεις θα πρέπει να είσαι στην είσοδο των Μουσείων. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σου θα πρέπει να ξέρεις πως στις σημειώσεις του μουσείου αναφέρεται πως φοιτητές έως 25 ετών δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, αρκεί να δείξουν την φοιτητική τους ταυτότητα ή τη Διεθνή Μαθητική τους κάρτα (International Student Card). Προσοχή! Θα πρέπει να έχεις μαζί σου τα έγγραφα την ημέρα που θα το επισκεφτείς, αλλιώς θα πληρώσεις το κανονικό εισιτήριο χωρίς να σου επιστραφούν τα χρήματα από το μειωμένο. Αρά ναι θα βγάλεις μειωμένο !

 41. Ο/Η Μάνος λέει:

  Καλησπέρα παιδιά. Έχετε φτιάξει φοβερό site πραγματικά χρήσιμο και βοηθητικό για όλων των ειδών και ηλικιών τους ταξιδιώτες!!!
  Ενδιαφερόμαστε να πάμε διακοπές στην Ρώμη το καθολικό Πάσχα και συγκεκριμένα το διάστημα 19-23 Απριλίου (Παρασκευή-Τρίτη).
  Μας βασανίζει το γεγονός ότι δεν ξέρουμε καθόλου πως λειτουργούν τα μουσεία της Ρώμης αυτές τις μέρες λόγω εορτών. Για παράδειγμα ας πούμε ενώ το επίσημο site του Βατικανού που προτείνετε δεν δίνει διαθέσιμα εισιτήρια, σε άλλα sites τύπου TIQETS βρίσκω διαθέσιμα αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το εμπιστευτώ..

  Θα μπορούσατε λίγο να μας διευκολύνετε σχετικά με το πως να στήσουμε το πρόγραμμα των επισκέψεων μας;;;
  Σε προτεραιότητα έχουμε το Βατικανό, την Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το Κάστρο των αγγέλων.
  Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και την βοήθεια εκ των προτέρων 🙂

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Μάνο. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Το Πάσχα στη Ρώμη είναι πολύ ιδιαίτερο και θα σας αρέσει πολύ. Αν και έχει πάρα πολύ κόσμο, λόγω του ότι είναι η μεγαλύτερη γιορτή για του καθολικούς, η ατμόσφαιρα θα είναι μαγική.

   Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το Βατικανό απ’ ότι είδαμε είναι sold out από την επίσημη σελίδα. Ο λόγος που βρίσκεις αλλού εισιτήρια είναι γιατί εταιρίες όπως η TIQETS τα αγοράζει και τα πουλάει πιο ακριβά. Παρόλα αυτά την TIQETS την εμπιστευόμαστε καθώς την έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι πως την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα είναι κλειστά. Επίσης από τις 18/04 έως τις 4/05 το Βατικανό κλείνει πιο αργά, στις 7 με τελευταία είσοδο στις 5.

   Όσον αφορά το κάστρο δεν αναφέρεται πουθενά ότι κλείνει αυτές τις μέρες. Τώρα το Κολοσσαίο, η αρχαία αγορά και ο λόφος Παλαντίνο είναι όλες τις μέρες ανοιχτά, αλλά τη Μεγάλη Παρασκευή κλείνουν στις 13:00. Τέλος οι εκκλησίες λειτουργούν κανονικά όλες τις μέρες.

   Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε λίγο. Για ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να μας στείλεις!

   1. Ο/Η Μάνος λέει:

    Δεν υπάρχουν λόγια να σας ευχαριστήσω για την άμεση και πολύτιμη βοήθεια να είστε καλά!!!
    Ξέχασα να γράψω για την villa Borghese(gallery+πάρκο) που μας ενδιαφέρει σαν επίσκεψη αν έχετε κάποια αντίστοιχη ενημέρωση για ημέρες και ώρες λειτουργίας.
    Και τέλος ήθελα να σας ρωτήσω που και πότε αξίζει να κινηθούμε στο περίπου για να δούμε ήθη και έθιμα των Ρωμαίων και εάν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να αποφύγουμε λόγω ημερών;;

    Ευχαριστούμε και πάλι 🙂

    1. Ο/Η Elen λέει:

     Καλησπέρα Μάνο,

     Μετά από μια μικρή έρευνα η πιο μεγάλη τελετή τους είναι η Μεγάλη Παρασκευή. Στις 5 το απόγευμα ο Πάπας ξεκινά τη λειτουργία στη Βασιλική και κατά τις 7.30 ξεκινούν την περιφορά του σταυρού (όπως έχουμε εμείς τον επιτάφιο) στη λεγόμενη Via Crucis, που φτάνει μέχρι το Κολοσσαίο. (Δε χρειάζεστε εισιτήριο για την περιφορά.) Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα οι εκκλησίες έχουν λειτουργίες και ο Πάπας λειτουργεί κανονικά στη Βασιλική (χρειάζεστε εισιτήριο για να μπείτε μέσα). Μπορείτε όμως να διαλέξετε να τις παρακολουθήσετε σε μια εκκλησία της γειτονιά σας για πιο ήρεμη ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Δευτέρα μπορείτε επίσης να δείτε τον Πάπα στην πλατεία της Βασιλικής κατά τις 12 χωρίς εισιτήριο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε επίσης είναι το ωράριο της Βασιλικής καθώς αλλάζει λόγω των λειτουργιών με τον Πάπα. Για περισσότερα έθιμα καλό είναι να ρωτήσετε και στο ξενοδοχείο σας καθώς θα γνωρίζουν σαφώς περισσότερα. Τέλος η Galleria Borghese είναι κλειστή μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και πάλι πρέπει να βγάλετε εισιτήρια γιατί είναι περιορισμένα. Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας από το ταξίδι!

     1. Ο/Η Μάνος λέει:

      Κινδυνεύοντας να γίνω κουραστικός καθώς επαναλαμβάνομαι…πραγματικά δεν βρίσκω λόγια για αυτήν την πολύ όμορφη και χρήσιμη πρωτοβουλία που έχετε πάρει να φτιάξετε αυτήν την τρομερά εξυπηρετική πλατφόρμα, βοηθώντας πάσης φύσεως ταξιδιώτες. Έλενα είσαι τρομερά γλυκιά και σε ευχαριστούμε για όλα. Εννοείται θα επιστρέψουμε με νέα από Ρώμη… Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και ο καλύτερος ταξιδιωτικός οδηγός ή πρακτορείο δεν θα μας έδινε τόσο άμεσες και χρήσιμες συμβουλές. Να είστε καλά 🙂

     2. Ο/Η Elen λέει:

      Ειλικρινά σε ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά μέσα από την καρδιά μας. Ο σκοπός του blog είναι να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τα tips για κάθε προορισμό. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καθολικό Πάσχα, αλλά και εμείς θα το ζήσουμε για πρώτη φορά σε λίγες μέρες στην Αλσατία. Μάλλον εσείς γυρνώντας θα έχετε να μας πείτε περισσότερα. Και εσείς να είστε καλά και να περάσετε τέλεια.

 42. Ο/Η Έλενα λέει:

  Καλημέρα στην ομάδα και σε όλους. Πρόκειται να επισκεφτούμε την Ρώμη 23 με 27 Απριλίου. Προσπάθησα να κλείσω skip line εισητήρια για το Βατικανό (μουσεία και καπέλα Σιξτίνα) αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Είμαστε 2 ενήλικες και ο 15χρονος γιος μας. Τι μας προτείνετε να κάνουμε για να αποφύγουμε αν γίνεται τις μεγάλες ουρές; Ευχαριστούμε για τη βοήθεια εκ των προτέρων.

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Έλενα και καλώς όρισες στην παρέα μας. Το είδαμε και εμείς πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι λύσεις που προτείνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι: 1) να κλείσετε από άλλες μεγάλες και επώνυμες εταιρείες, αλλά να ξέρεις ότι θα πληρώσετε πολύ παραπάνω την τιμή του εισιτηρίου. 2) να πάτε από πολύ πρωί και να περιμένετε στην ουρά για να μπείτε μέσα. Όσον αφορά την κάρτα Roma pass δεν την προτείνουμε καθώς είναι ακριβή και δεν περιλαμβάνει αρκετά μεγάλα αξιοθέατα. Για ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να μας στείλεις! Να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι.

   1. Ο/Η Έλενα λέει:

    Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Ειστε εξαιρετικά κατατοπιστικοί. Σκεφτόμαστε το πρωινό εκτός ωραρίου, μετά από ό,τι διαβάσαμε στο blog σας ή κάποια εταιρία εισητηρίων. Ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι καλά ταξίδια πλούσια σε εμπειρίες σε όλους!

 43. Ο/Η Έλενα λέει:

  Έχω και δεύτερη ερώτηση. Το Roma pass αξίζει να το πάρουμε για τις ημέρες που θα βρισκόμαστε εκεί; ( 2 ενήλικες και ο 15χρονος όπως προανέφερα). Ευχαριστώ και πάλι.

 44. Ο/Η Σοφια Τσομπανη λέει:

  Γεια σας σας ανακάλυψα τυχαία ψάχνοντας για πληροφορίες για το ταξίδι μου στην Ρώμη και έχω ενθουσιαστεί με όσα διαβάζω μπραβο σας Θα ειθελα να με βοηθήσετε αν μπορείτε Εγώ και οι 2 αδελφές μου θα επισκεφτούμε την Ρώμη 2 /3/4/ και φεύγουμε 5/ Μαΐου επειδή δεν βρήκαμε άλλη μέρα κλείσαμε online γιαΒατικανο στις 3/5 στις 8 με 11 το βράδυ Υπάρχει όντως αυτό ; Και τι ώρα πρέπει να πάμε ώστε να δούμε άνετα και την Βασιλική του Αγίου Πέτρου ;ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω απάντηση παρακαλω

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Σοφία μου καλησπέρα. Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά ήμασταν σε ταξίδι και μόλις επιστρέψαμε! Λοιπόν, αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τα όμορφά σου λόγια και να σου ευχηθούμε να περάσετε όμορφα. Εννοείται και είναι σωστά τα εισιτήρια που έκλεισες αφού από 26 Απριλίου έως 25 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή υπάρχει βραδινή είσοδος 8-11 (πολύ καλή επιλογή)! Στο δεύτερο κομμάτι τώρα.. Για να δείτε με κάποια άνετη τον Αγ. Πέτρο θα πρέπει να είστε εκεί κατά το άνοιγμα, δηλαδή κατά τις 7 το πρωί..! Για ό,τι άλλο χρειαστείς μην διστάσεις να μας στείλεις.

 45. Ο/Η Ευαγγελία λέει:

  Παιδιά, γεια σας και από εμένα. Συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά και τις πληροφορίες που δίνετε! Συνεχίστε δυναμικά! Στις 6/5 ταξιδεύουμε για Ρώμη και μόλις χθες κλείσαμε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια για Βατικανό και Κολοσσαίο (ξέρω, τα αργήσαμε) και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πραγματάκια. Αρχικά, ενώ λάβαμε τα απαραίτητα mail ότι έγινε η πληρωμή, δεν μπορέσαμε να βρούμε τα εισιτήρια για να τα εκτυπώσουμε. Θα μας τα στείλουν αργότερα; Ή μήπως πρέπει να δείξουμε τα mail ώστε να τα βγάλουν εκείνοι; Επίσης, από το Βατικανό μας ήρθε ένας οδηγός σε pdf. Και τέλος, θέλω μια μικρή διευκρίνηση για τις ώρες. Στο Βατικανό στα μουσεία κλείσαμε για τις 3. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε πρώτα στον Αγ. Πέτρο ή έπειτα; Γενικότερα έχω μπερδευτεί λίγο με το πρόγραμμα. Και στο Κολοσσαίο κλείσαμε 4 και 20.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Ευαγγελία Χρόνια πολλά! Πολλές πληροφορίες και πολλές ώρες και έχουμε μπερδευτεί λίγο, ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε! Τα εισιτήρια έρχονται με email την στιγμή της πληρωμής.. τα εκτυπώνετε και τα δείχνετε στην είσοδο! Μουσεία Βατικανό κλείσατε 3 και Κολοσσαίο 4.20 της ίδιας μέρας? Τον Άγιο Πέτρο ιδανικά θα πρέπει να τον επισκεφτείτε κατά το άνοιγμα (7 ΠΜ) ώστε να τον δείτε με τον λιγότερο κόσμο!

   1. Ο/Η Ευαγγελία λέει:

    Ναι όντως, κάπως μπερδεμένα, το άγχος του ταξιδιού φταίει! Όλα εντάξει με τα εισιτήρια. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τρίτη Βατικανό στις 3 και Τετάρτη Κολοσσαίο 4 και 20. Οπότε την Τρίτη που πάμε Βατικανό, να πάμε νωρίς για να μπούμε πρώτα Αγ. Πέτρο ή λόγω ώρας (που κλείσαμε τα εισιτήρια) να τον επισκεφτούμε αργότερα το απόγευμα; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας 😉

    1. Ο/Η Nikos λέει:

     Πάλι καλά που το Βατικανό και το Κολοσσαίο είναι διαφορετικές μέρες! Προς στιγμήν με άγχωσες ? γιατί τα μουσεία είναι πολύ μεγάλα και θα χρειαστείτε κάμποσο χρόνο.. Δες είναι καλύτερο να πάτε πολύ πρωί στον Αγ. Πέτρο, μετά να ανεβείτε και πάνω, στη συνέχεια Κάστρο & Γέφυρα Sant’Angelo, στάση Panino Divino για σάντουιτς και το μεσημεράκι Μουσεία..! Enjoy your trip. Ό,τι χρειαστείς είμαστε ΕΔΩ!

     1. Ο/Η Ευαγγελία λέει:

      Παιδιά και πάλι ευχαριστώ!! Επιστρέψαμε από την αιώνια πόλη και ήταν θαυμάσια!! Ακολουθήσαμε τις οδηγίες σας, αυτά που έχετε προτείνει και πραγματικά, το ταξίδι μας και η ξενάγηση ήταν πολύ πιο εύκολη! Βέβαια, έμειναν εκτός κάποια πραγματάκια, αλλά είναι ευκαιρία για επίσκεψη και δεύτερη φορά! Σε αυτό το σημείο, να πω ότι η στάση στο Panino Divino ήταν ό,τι καλύτερο… αξίζει οπωσδήποτε!!
      Συνεχίστε την όμορφη δουλειά, με όρεξη και αγάπη όπως και τώρα!

     2. Ο/Η Nikos λέει:

      Ευαγγελία μου γλυκιά. Σε ευχαριστούμε για τα όμορφά σου λόγια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που καταφέραμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνει το ταξίδι σου πιο εύκολο και ευχάριστο. Το Panino Divino είναι η πιο Must στάση στο Βατικανό.. είναι αλήθεια! Θα χαρούμε δούμε ξανά μήνυμά σου. Να περνάς όμορφα και να συνεχίσεις να ταξιδεύεις.

 46. Ο/Η Ανδρέας λέει:

  Παιδιά καλησπέρα και συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά και τις πληροφορίες που δίνετε. Έκλεισα από την επίσημη ιστοσελίδα εισητήρια για Μουσεία Βατικανού στις 1300. Όταν τελειώσω από τα Μουσεία θα είναι καλή η ώρα για τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή θα πετύχουμε μεγάλη ουρά. Τι προτείνετε εσείς; Επίσης θέλω την άποψη σας για το Κολοσσαίο. Τι λέτε αξίζει τόσο πολύ η είσοδος σε αυτό ή να περιοριστώ στην αγορά και στον Παλατινό λόφο. Συγχαρητήρια και πάλι και ευχαριστώ για το χρόνο σας!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Ανδρέα. Καταρχήν θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τα υπέροχα λόγια σου και έπειτα να σου ευχηθούμε καλό ταξίδι στην Αιώνια Πόλη! Στο θέμα μας.. Θα χρειαστείτε 2-3+ ώρες για τα Μουσεία και τη Σιξτίνα Καπέλα. 5-6 η ώρα είναι αργά για τον Άγ. Πέτρο. Τον Άγιο Πέτρο ιδανικά θα πρέπει να τον επισκεφτείτε κατά το άνοιγμα (7 ΠΜ) ώστε να τον δείτε με τον λιγότερο κόσμο, ή όσο πιο νωρίς μπορείτε! Τώρα για το Κολοσσαίο.. Είναι σαν να έρχεται ο επισκέπτης στην Αθήνα και να μην πηγαίνει στην Ακρόπολη! Μεγάλης ιστορικής σημασίας, υπέροχη κατασκευή και σαφώς το no1 Must Visit στην πόλη! Αν δεν μπορείς την πολυκοσμία κλείσε το βραδινό τουρ για να κατέβετε και στις Στοές. Ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου. Η Αρχαία αγορά ο λόφος είναι μικρότερης ομορφιάς από το Κολοσσαίο..

 47. Ο/Η Χρύσα λέει:

  Γεια σας παιδιά…….Συγχαρητήρια για την σελίδας σας ειναι φοβερή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Θέλουμε να πάμε Ρώμη αρχές Ιουνίου και όπως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τι παίζει ακριβώς με τα εισιτήρια για την είσοδο στο Βατικανό….
  Θα θέλαμε να μας δώσετε λιγάκι τα φώτα σας!!!!
  Διάβασα στην σελίδα σας ότι υπάρχει κάποια πρωινή και μια βραδινή tour όπου μπορείς να δεις το Βατικανό χωρίς πολύ κόσμο…..που ακριβώς μπαίνω για να το δω…..διαφορετικά για να γλιτώσουμε τον κόσμο να κλείσουμε το πρωί ή το απόγευμα????
  Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Χρύσα και ευχαριστούμε για τα όμορφά σου λόγια. Στο κείμενο που διάβασες υπήρχαν όλα τα link για να σε κατευθύνουν στο σωστό σημείο. Παρόλα αυτά στο στέλνω κι εγώ (https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking). Εδώ θα ψάξεις για τις ώρες και τις μέρες που ενδιαφέρεσαι να κλείσεις. Είτε πρωί, είτε απόγευμα πας δυστυχώς δεν μπορείς να γλιτώσεις τον πολυυυυ κόσμο. Η μόνη περίπτωση είναι να κλείσει το Πρωινό στους κήπους με είσοδο στα Μουσεία 30′ νωρίτερα από το κανονικό. Εκεί θα πραγματικά θα μπορέσεις να δεις τα μουσεία χωρίς κόσμο.

 48. Ο/Η Αναστασία λέει:

  Γειά σου Νίκο και Ελένη!Είμαστε τετραμελής οικογένεια(Δύο παιδιά 17 και 18 χρονων).Πάμε Ρωμη 20 Ιουλιου(φτάνουμε 11.00 το πρωι)Και επιστροφή 25 Ιουλιου(πετάμε πρωι στις 7.00).Εχουμε 5 μέρες και θέλω να κανω αγορά on-line εισιτήρια για Βατικανό και Κολοσσαίο.Θα εκτιμούσα πολύ ένα όμορφο πρόγραμμα για να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τις μέρες μας στην Ρωμη!!!Ευχαριστώ πολύ!!!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Αναστασία.. Η Ρώμη είναι πανέμορφη και θα περάσεις εξαιρετικά με την οικογένεια σου. Τα εισιτήρια για το Βατικανό θα τα βρεις σε αυτή την σελίδα ενώ για το Κολοσσαίο ΕΔΩ (https://ecm.coopculture.it/index.php?option=com_snapp&view=event&id=6C207193-B1F0-4F69-70C4-016523BDE15E&catalogid=1B972393-F85A-9A73-1906-0167A81DA806&lang=en). Ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να μας στείλεις προσωπικό email (info@travelen.eu)

 49. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Καλησπέρα!!

  Πολύ βοηθητικές οι συμβουλές σας, μπράβο! Γνωρίζετε αν ισχύει το μισό εισιτήριο με το φοιτητικό πάσο για την είσοδο στο Βατικανό; Στην επίσημη σελίδα επισημαίνεται ότι δικαιούνται οι φοιτητές μισό εισιτήριο, ωστόσο οι απόψεις διίστανται.. ?

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Κατερίνα,

   Σε ευχαριστούμε πολύ! Εάν έχεις φοιτητικό πάσο με λατινικούς χαρακτήρες και είσαι μέχρι 25 ετών τότε μπορείς να βγάλεις μειωμένο εισιτήριο. Μην ξεχάσεις μόνο πως θα πρέπει να το έχεις μαζί σου κατά την είσοδό σου, αλλιώς θα κληθείς να βγάλεις καινούριο (δε μπορείς να πληρώσεις τη διαφορά). Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε!

 50. Ο/Η Χριστινα λέει:

  Γεια σας παιδιά!!! Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας!!!! Είστε φανταστικοί!!!! Ταξιδεύουμε πρώτη φορά μόνοι μας χωρίς γκρουπ μαζί με τα παιδιά μας τελος ιουλιου…κ έχουμε πολύ άγχος αν θα τα καταφέρουμε!!!! Έχουμε μπερδευτεί πως θα κλείσουμε τα εισιτήρια για Βατικανό κ Κολοσσαίο…Για 3 μερες ελπιζω να καταφερουμε να δουμε κατι….αν μπορειτε θα ηλελσ να μου βγαλετε ενα προγραμμα που να πάμε…..Ευχαριστώ πολύ!!!! Συγγνώμη αν σας κούρασα!!!!

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλημέρα Χριστίνα! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα γλυκά σου λόγια! Αρχικά, μην αγχώνεσαι καθόλου! Θα περάσετε υπέροχα μαζί με τα παιδάκια σας! Όσον αφορά το Βατικανό η κράτηση εισιτηρίων είναι πολύ εύκολη. Θα μπεις σε αυτήν τη σελίδα http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/visita-i-musei/tariffe-e-biglietti.html , θα πατήσεις tickets στο αριστερό μενού και θα επιλέξεις το τουρ που θέλετε να κάνετε ( το πιο απλό είναι το πρώτο Open tour of the Museums and Sistine Chapel). Μόλις κάνεις κράτηση τα εισιτήρια θα έρθουν στο mail σου. Για το Κολοσσαίο θα κλείσεις το συνδυαστικό εισιτήριο που είναι και για την αρχαία αγορά https://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm . Τέλος αν και τρεις μέρες είναι λίγες αν υπάρχει όρεξη και ξυπνάτε από νωρίς μπορείτε να δείτε πολλά. Βατικανό, Άγιος Πέτρος, Κολοσσαίο και Αρχαία αγορά, Φοντάνα ντι τρεβι και πιάτσα di spagna πρέπει να μπουν σίγουρα στη λίστα σας. Για περισσότερα αξιοθέατα μπορείς να δεις στον αναλυτικό οδηγό μας https://travelen.eu/destination/%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ae/ Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε εδώ!

 51. Ο/Η Κατερίνα Ιωάννου λέει:

  Καλησπέρα σας.Όσον αφορά το Κολοσσαίο για να κρατήσω εισιτήριο για παιδί που είναι δωρεάν ποια επιλογή πρέπει να κανω από την επίσημη σελίδα που προτείνετε;;;Θα χρειαστεί να περιμένουμε στη σειρά για το παιδί;;;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα σας! Θα πρέπει να έχετε την ταυτότητα ή το διαβατήριο του παιδιού στη είσοδο για να περάσει δωρεάν, χωρίς να περιμένει στην ουρά, αφού το συνοδεύετε εσείς..

 52. Ο/Η Κατερίνα Ιωάννου λέει:

  Τα παιδιά κάτω των 18 είναι δωρεάν στο Κολοσσαίο;;;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Η πρόσβαση στο Κολοσσαίο για τα παιδιά κάτω των 18 είναι δωρεάν με την επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.

 53. Ο/Η Κατερίνα Ιωάννου λέει:

  Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

 54. Ο/Η ΙΩΑΝΝΑ λέει:

  Καλησπέρα παιδιά! Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά με το μπλογκ σας. Οι συμβουλές σας είναι πολύ βοηθητικές. Πρόκειται να επισκεφτώ τη ρώμη τον οκτώβριο κ θα ήθελα να σας ρωτήσω 2 πραγματάκια: 1. Διάβασα κάπου στο σάιτ σας ότι για να αποφύγουμε την ουρά στο κολοσσαίο θα ήταν καλό να αγοράσουμε τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια στην αρχαία αγορά. Όντως ισχύει αυτό ή καλύτερα να τα κλείσω ηλεκτρονικά? Κ αν ισχύει πού ακριβώς βρίσκονται τα εκδοτήρια της αγοράς? Και 2. Ποια αξιοθέατα προτείνετε να επισκεφτώ σε μια μονοήμερή μου στη φλωρεντία?

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τα όμορφά σας λόγια. Μπορείτε να τα αγοράσετε είτε από τα desk στην Αρχαία αγορά (πάλι μπορεί να συναντήσετε ουρά, αλλά μικρότερη) είτε online, που είναι η Καλύτερη επιλογή! Μονοήμερη στην Φλωρεντία ε? Δεν είναι πολύ καλή ιδέα καθώς η Φλωρεντία έχει τόσα πράγματα να δεις και να κάνεις που σίγουρα 1-2 μέρες δεν φτάνουν.. Ωστόσο σου στέλνουμε τον πλήρη οδηγό μας για να βρεις τις επιλογές που σου αρέσουν: https://travelen.eu/destination/φλωρεντία/

 55. Ο/Η Κική Σπ λέει:

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έκλεισα εισιτήρια για τριήμερο στη Ρώμη στις αρχές του Φλεβάρη και αναρωτιόμουν αν είναι καλή εποχή για ταξίδι. Είναι πριν το καρναβάλι απ’ότι ξέρω. Τι γνώμη έχετε για τον όγκο των επισκεπτών;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα σας. Πάτε σε μία δύσκολη περίοδο λόγω καιρού, αλλά δεν σας κάνει βροχές θα περάσετε όμορφα. Ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος από άλλες περιόδους και τα ξενοδοχεία/αεροπορικά πιο φθηνά. Το καρναβάλι δεν επηρεάζει την Ρώμη! Καλά να περάσετε.

 56. Ο/Η Στεβη λέει:

  Καλησπερα σας! Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δίνεται είναι πολύ χρήσιμες!! Πρόκειται να επισκεφτώ τη Ρωμη για 5 μερες, αρχές Δεκέμβρη και συγκεκριμένα η πρώτη μερα είναι η Παρασκευη που σημαίνει ότι θα ειμαι εκει και τη Κυριακή, εχω διαβάσει ότι πολλα μουσεία και αξιοθέατα είναι κλειστά τις Κυριακές, και θα ήθελα αν μπορούσατε να μου προτείνεται πως θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ καλυτερα τη Κυριακή μου 🙂

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τα όμορφά σας λόγια. Η Ρώμη είναι μία πόλη στην οποία μπορείτε να κάνετε και να δείτε ατελείωτα πράγματα ότι μέρα κι αν είναι! Την Κυριακή λοιπόν μπορείτε να παρακολουθήσετε μία λειτουργία στην Arcibasilica di San Giovanni in Laterano, να πάτε για ψώνια στην Αγορά Campo de’ Fiori, να ανεβείτε στον Λόφο Αβεντίνο, να περπατήσετε στην γραφική Via Giulia, να κάνετε βαρκάδα στο καταπράσινο πάρκο Villa Borghese και φυσικά να φάτε παγωτό από το Frigidarium στην πιάτσα Navona. Να περάσετε υπέροχα..

 57. Ο/Η Ανδρέας λέει:

  Γεια σας, εξαιρετικό άρθρο. Ακολούθησα τον σύνδεσμο για την κράτηση εισιτηρίων στο Βατικανό για τις 11 Νοεμβρίου. Στην επιλογή ώρας, αν πχ επιλέξω στις 10, και είμαι εκεί 9.50 ή 10.10, θα είμαι εντάξει ή πρέπει να είμαι 100% ακριβής;;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Ανδρέα. Χαιρόμαστε που το άρθρο μας σε βοήθησε! Σίγουρα θα πρέπει να είσαι εκεί 10-15 λεπτά νωρίτερα. Σε καμία περίπτωση αργότερα, γιατί θα χάσεις το εισιτήριο σου. Καλά να περάσεις

   1. Ο/Η Ανδρέας λέει:

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Από την εμπειρία σου, προτείνεις να πάμε πρώτα στα μουσεία και μετά στον Αγ Πέτρο ή ανάποδα και να κλείσουμε πιο αργά τα εισιτήρια για τα μουσεία/Καπέλα Σιξτίνα;;;

    1. Ο/Η Nikos λέει:

     Από την εμπειρία μας το καλύτερο είναι να πας κατά το άνοιγμα στον Αγ. Πέτρο (7:00) και στις 9:00 που μπαίνει το πρώτο γκρουπ να μπεις στα Μουσεία, ώστε να πετύχεις και στα 2 τον λιγότερο κόσμο.

     1. Ο/Η Ανδρέας λέει:

      Χίλια ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες.

     2. Ο/Η Nikos λέει:

      Είναι χαρά μας Ανδρέα αν μπορούμε να βοηθάμε. Καλό ταξίδι. Να περάσετε υπέροχα

 58. Ο/Η Τζινα λέει:

  Πολύ ωραίες πληροφορίες. Μπράβο σας! Έχουμε προγραμματίσει Ρώμη 3 ημέρες και Νάπολη 1.5 ημέρα περίοδο χριστουγεννων. Είναι το πρώτο ταξίδι με τα παιδιά 10 και 12 εξωτερικό και προσπαθούμε να τους δείξουμε αξιοθέατα αλλά και να περάσουν και καλά. Υπάρχει κάτι εκτός από μουσεία που μπορεί να τους είναι ενδιαφέρον; θεματικά πάρκα, χριστουγεννιατικα παζάρια και παραστάσεις και shopping mall η outlets για την εφηβη; ευχαριστουμε

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Τζίνα,

   Αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τα όμορφά σου λόγια.

   Η Ρώμη είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα και έχετε να δείτε και να κάνετε πολλά. Ακόμη και τα παιδιά πιστεύουμε πως θα διασκεδάσουν, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ξεκινώντας από τα χριστουγεννιάτικα μαγαζάκια θα βρείτε αρκετά κυρίως σε πλατείες όπως η Piazza Navona και η Piazza Mazzini, στο Mercato Monti και στο Πάρκο της Μουσικής (Auditorium Parco della Musica). Σε πολλά σημεία της πόλης θα βρείτε και παγοδρόμια (κάστρο Sant’ Angelo και πάρκο της Μουσικής). Όσον αφορά τις αγορές σας, υπάρχουν αρκετά μαγαζιά πάνω στη Via del Corso, στη Via dei Coronari, στη Via del Governo Vecchio, στη Via Cola di Rienzo και στο Trastevere. Μέσα στην πόλη υπάρχουν 2 κύρια mall το La Rinascente και ένα στον σταθμό Termini, καθώς τα περισσότερα είναι έξω από αυτήν με πιο γνωστό το Porta di Roma.

   Τέλος υπάρχουν και μουσεία για παιδιά όπως το explora στην piazza del Popolo και το θεματικό πάρκο Rainbow Magicland αλλά είναι αρκετά μακριά (πάνω στο δρόμο για Νάπολη).

   Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου. Καλό ταξίδι!

  2. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Τζίνα. Αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τα όμορφά σου λόγια. Η Ρώμη είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα και έχετε να δείτε και να κάνετε πολλά. Ακόμη και τα παιδιά πιστεύουμε πως θα διασκεδάσουν, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ξεκινώντας από τα χριστουγεννιάτικα μαγαζάκια θα βρείτε αρκετά κυρίως σε πλατείες όπως η Piazza Navona και η Piazza Mazzini, στο Mercato Monti και στο Πάρκο της Μουσικής (Auditorium Parco della Musica). Σε πολλά σημεία της πόλης θα βρείτε και παγοδρόμια (κάστρο Sant’ Angelo και πάρκο της Μουσικής). Όσον αφορά τις αγορές σας, υπάρχουν αρκετά μαγαζιά πάνω στη Via del Corso, στη Via dei Coronari, στη Via del Governo Vecchio, στη Via Cola di Rienzo και στο Trastevere. Μέσα στην πόλη υπάρχουν 2 κύρια mall το La Rinascente και ένα στον σταθμό Termini, καθώς τα περισσότερα είναι έξω από αυτήν με πιο γνωστό το Porta di Roma. Τέλος υπάρχουν και μουσεία για παιδιά όπως το explora στην piazza del Popolo και το θεματικό πάρκο Rainbow Magicland αλλά είναι αρκετά μακριά (πάνω στο δρόμο για Νάπολη). Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου. Καλό ταξίδι!

 59. Ο/Η Sam λέει:

  Συγχαρητήρια για τον οδηγό και ευχαριστούμε! Επισκεπτόμαστε την Ρώμη από 6 έως 10 Νοεμβρίου. Μας βοηθήσατε πολύ για το κλείσιμο των εισιτηρίων στα Μουσεία του Βατικανού και την Καπέλα Σιστίνα.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Είναι μεγάλη μας χαρά να μπορούμε να σας βοηθάμε! Να περάσετε υπέροχα και να δούμε πολλές πολλές εικόνες!

 60. Ο/Η ILIAS λέει:

  Καλησπέρα , είμαι είδη στη Ρώμη απο Τρίτη απόγευμα και πραγματικά είναι μαγικά! Οι οδηγίες σας με έχουν Γλιτώσει από πολλές ταλαιπωρίες όμως θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω σε μια Φούλ βροχερή μέρα ?

  Ευχαριστώ πολύ!

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλημέρα Ηλία! Χαιρόμαστε που σε βοήθησε ο οδηγός μας. Η Ρώμη είναι ένα ανοιχτό μουσείο από μόνη της οπότε τις βροχερές μέρες δυστυχώς οι επιλογές δεν είναι πολλές. Μια τέτοια μέρα θα σου προτείναμε αρχικά να επισκεφτείς το Πάνθεον για να δεις πως “λειτουργεί” η αρχιτεκτονική του. Επίσης στην πόλη υπάρχουν πάρα πολλά μουσεία ιστορίας, μοντέρνας τέχνης κλπ, όπως το National Gallery of Modern and Contemporary Art, το Museo di Roma και τα Capitoline Museums. Οι κλειστές αγορές είναι ακόμη μια λύση και είναι αρκετές Eataly Roma, Mercato di Testaccio, Nuovo Mercato Esquilino Mercato Trionfale. Τέλος είναι η κατάλληλη μέρα για ψώνια και πολύ ιταλικό φαγητό. Ελπίζουμε να περάσετε υπέροχα πάρολη τη βροχή!

 61. Ο/Η Σταυρουλα λέει:

  Παιδιά καλημερα!! Τον επόμενο μήνα ταξιδεύω Ρωμη και πιστευω είναι η ώρα να κλείσω τα εισητηρια για τα μουσεία.. αρχικά ήθελα να ρωτήσω αρχές Δεκέμβρη πιστεύεται θα έχει αρκετό κοσμο;; Και επισης η επίσημες σελίδες για να κλείσω εισιτήρια για το κολλοσαιο και για την γκαλερί Μποργκέζε ποιες είναι;; Μήπως μπορείτε να μου στείλετε κάποια λινκς; 🙂 όπως και ναχει ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες, βοηθάμε πολύ!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα! Πηγαίνεις μία εποχή που δεν θα έχει υπερβολικό κόσμο. Όμως καλό θα είναι να κλείσεις όλα τα εισιτήρια άμεσα. Μέσα στον Πλήρη οδηγό μας για την Ρώμη θα βγεις όλα όσα χρειάζεσαι –>(https://travelen.eu/destination/ρωμή/). Ψάξε σε dodo , More , φαγητό και Tips για να βρεις τα αξιοθέατα που σε ενδιαφέρουν .

   Επίσης Εδώ (https://travelen.eu/προορισμοί-εξωτερικό/) θα βρεις και άλλους προορισμούς.

 62. Ο/Η Μαρια λέει:

  Καλησπέρα σας! ετοιμαζόμαστε κι εμείς για Ρώμη! Ευτυχώς πέτυχα πάνω στο site σας και βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! μια ερώτηση ήθελα να σας κάνω: αξίζει να κλείσουμε το εισιτήριο του Βατικανού που συνδυάζει και κάποιο μεσημεριανό φαγητό; ή έχετε άποψη μόνο για το πρωινό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα σας. Γνώμη μας είναι πως τα 40€ ανά άτομο είναι πάρα πολλά για την είσοδο και ένα γεύμα από μενού, δεδομένου ότι δεν σου προσφέρει πρόσβαση σε κάποιο άλλο σημείο ή με λιγότερο κόσμο! Είναι το απλό εισιτήριο εισόδου στα Μουσείο με το οποίο μπορείτε να έχετε ένα γεύμα. Αντιθέτως στο πρωινό υπάρχει επιλογή από μπουφέ + ότι μπαίνεις 2 ώρες πριν το άνοιγμα! Να περάσετε όμορφα

 63. Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Καλησπέρα. Εξαιρετική ενημέρωση. Μπράβο! Μια ερώτηση για μας που θα πάμε το ερχόμενο σκ. Ο οδηγός με τα ακουστικά (οχι τα γκουπακια) είναι επιλογή που κανει καποιος κατα το κλείσιμο των ηλ. εισητηρίων; Συμπεριλαμβάνονται στην τιμή; Τι ισχύει σχετικά;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα όμορφά σας λόγια. Το Audioguide είναι προαιρετικό. Κοστίζει 7€ και μπορείτε να το κλείσετε είτε την ώρα που κλείνετε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια, είτε όταν μπείτε στο μουσείο. Να περάσετε όμορφα.

 64. Ο/Η Νικος λέει:

  Καλησπερα σας
  Θα ηθελα τη βοηθεια σας.
  Θα κλεισω εισιτήρια για τα μουσεια και την καπελα σιστινα, σκεφτομαι όμως να παω πρωτα στη εκλισια του αγιου Πετρου και στον τρουλο. Ποση ωρα θα μου παρει η ξεναγιση εκει αν παω 8-9 το πρωι (ώστε να αποφιγω την πολυ ουρα) στην εκ. Αγ Πετρου για να υπολογισω τη ωρα θα κλεισω τα εισητιρια για τα μουσεια του Βατικανου;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Νίκο. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.. Λοιπόν η εκκλησία του Αγ. Πέτρου ανοίγει 7 οπότε θα είναι καλό να είσαι κατά το άνοιγμα εκεί, ώστε να γλιτώσεις ουρές και ταλαιπωρία. Τουρ δεν υπάρχει για τον Αγ. Πέτρο (εκτός αν κλείσεις εσύ)! Οπότε 2 ώρες είναι αρκετές για να εξερευνήσεις την εκκλησία και τον τρούλο και να κλείσεις εισιτήρια για τα μουσεία στις 9 που ανοίγουν! Έτσι θα πετύχεις κι εκεί τον λιγότερο δυνατό κόσμο!

 65. Ο/Η Niki λέει:

  Καλησπερα και από μένα. Πρόκειται να επισκεφτώ τη Ρωμη το τριήμερο 29-30 και 01 Δεκέμβρη. Έχω πελαγώσει με το ποτε θα επισκεφτώ το Βατικανο (Μουσεία-Καπέλα Σιξτινα-Βασιλική) , καθότι φθάνω στην πόλη αργά το πρωί Παρασκευής και την Κυριακή είναι κλειστά! Όποτε μένει μόνο η Παρασκευή μετά τη 1 και Σάββατο το ίδιο καθότι διαθεσιμότητα εισιτηρίων online υπάρχει μόνο την ίδια ώρα. + ότι το Σάββατο απ ότι διαβάζω δεν ενδείκνυται λόγω του πλήθους κόσμου . Τι προτείνεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Νίκη και καλή βδομάδα. Μμμμ… Δύσκολα τα πράγματα αλλά μην απογοητεύεσαι. Το Σάββατο το αποκλείουμε καθώς ο κόσμος είναι απελπιστικά πολύς και δεν θα μπορείς ούτε να περπατήσεις, ούτε να χαρείς κάτι! Οπότε μένει η Παρασκευή που θα ήταν καλό να κλείσεις όσο πιο αργά έχει εισιτήριο (για να γλιτώσεις τον πολύ κόσμο. Και πάλι όμως θα έχει πολύυυυυ). Τέλος η ιδανική λύση είναι το πρωινό στο Βατικανό με early entry που εκεί θα είσαι μόνη σου, αλλά η τιμή είναι αρκετά ανεβασμένη.

 66. Ο/Η κατερινα λέει:

  καλησπερα, πργματικα πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου.μπραβο.θα ηθελα να ρωτησω επειδη θα κλεισω εισιτηριο για μουσειο βατικανου και καπελα σιξτινα .ειναι καλυτερα να παω πρωτα στην βασιλικη του αγιου πετρου κατα της 8 που δεν θα εχει κοσμο? κα να κλεισω πχ εισιτηριο στα μουσεια κατα της 11? η να κανω το αντιστροφο? να κλεισω την πρωτη επισκεψη στα μουσεια στης 9 και μετα να περιμενω στην ουρα για τον αγιο πετρο?ευχαριστω εκ των προτερων.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Κατερίνα και χρόνια πολλά! Η εκκλησία του Αγ. Πέτρου ανοίγει στις 7:00 οπότε θα είναι καλό να είσαι κατά το άνοιγμα εκεί, ώστε να γλιτώσεις ουρές και ταλαιπωρία. 2 ώρες είναι αρκετές για να εξερευνήσεις την εκκλησία και τον τρούλο (αν θες) και να κλείσεις εισιτήρια για τα μουσεία στις 9 που ανοίγουν! Έτσι θα πετύχεις κι εκεί τον λιγότερο δυνατό κόσμο!!

 67. Ο/Η κατερινα λέει:

  ευχαριστώ πολυ για την ευχή και τις πληροφορίες! με οσα είχα διαβάσει ειχα μπερδευτεί πολύ για το βατικανό .ευτυχώς με ξεμπέρδεψατε . ευχαριστώ και παλι

 68. Ο/Η Stavroula λέει:

  Παιδιά καλησπερα!! Για να κλείσουμε εισητηρια στη γκαλερί μποργκεζε πρέπει να έχουμε λογαριασμό στη σελίδα του μουσείου;; Γιατί σαν δευτερο βήμα μου βάζει να κάνω λογαριασμό και παραξενεύτηκα

 69. Ο/Η Σοφία λέει:

  Παιδιά καλησπέρα σας και συγχαρητήρια. Πρόκειται να επισκεφτούμε οικογενειακώς το Βατικανό (τα παιδιά είναι 14 & 7 ετών) και ήδη αγχώνομαι πως με τις μεγάλες αποστάσεις, εισόδους, εξόδους κλπ. θα κουραστούν, θα βαρεθούνε και θα έχουμε γκρίνιες. Διάβασα στο επίσημο site για βοήθεια από τους φρουρούς προς τις οικογένειες με παιδιά αλλά δεν κατάλαβα και πολλά. Επίσης με εκνευρίζει το γεγονός πως δεν υπάρχει ξενάγηση στα Ελληνικά ώστε να καταλαβαίνουν και τα παιδιά. Θα μπορούσα να αγοράσω κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό στα ελληνικά για το Βατικανό? Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να γνωρίζω πριν πάω και που θα με βοηθήσει?
  Σας ευχαριστώ

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα και καλή βδομάδα και από εμάς! Δεν υπάρχει επίσημη βοήθεια από κάποιον στα μουσεία (εκτός αν κλείσετε ιδιωτική ξενάγηση στα Αγγλικά πάντα). Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος οδηγός στην ελληνική αγορά για τα μουσεία. Σίγουρα μπορείτε να τα διαβάζετε εσείς και να τους τα εξηγείτε. Για να γλιτώσετε αναμονές και γκρίνιες κλείσετε πιο μπροστά τα εισιτήριά σας και δεν θα περιμένετε ούτε λεπτό.. Όλα τα link είναι μέσα στον οδηγό. Να περάσετε όμορφα

 70. Ο/Η ΣΤΑΥΡΟΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ Ν ΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΟΣΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ Μ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ “ΠΡΗΞΩ”.5 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΑΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ .ΔΗΛΑΔΗ ΦΤΑΝΩ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ?ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ?ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΩ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΧΡΕΙΑΟΝΤΑΙ

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Σταύρο και καλώς ήρθες στην ταξιδιωτική μας παρέα. Δεν μας πρήζεις καθόλου, κάθε άλλο. Λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή. Τα μουσεία του Βατικανό είναι όλα μαζί και έχουν μια είσοδο. Ουσιαστικά αποτελείται από πολλές πτέρυγες και την Σιξτίνα Καπέλα. Για τα εισιτήρια καλό είναι να τα βγάλεις ηλεκτρονικά από την επίσημη ιστοσελίδα (http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html) καθώς έτσι α) θα μπορέσεις να βρεις σίγουρα τη μέρα και την ώρα που θέλεις και β) θα αποφύγεις τις πολύωρες ουρές. Εκτός από τα μουσεία αξίζει φυσικά να επισκεφτείς τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η οποία είναι δωρεάν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι κήποι, βίλες, μαυσωλεία και αρχαιολογικοί χώροι που είναι επισκέψιμα μόνο με ξεναγό. Τώρα για το εισιτήριο με πρωινό θα πρέπει να κλείσεις αυτήν την επιλογή https://bit.ly/38kkz2x ενώ για το απλό αυτήν https://bit.ly/2s9Gfhd Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεση σου. Καλό ταξίδι!

 71. Ο/Η ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

  Καλησπερα σας…θα επισκεφθω την Ρωμη στα μεσα Ιανουαριου με τα παιδια που ειναι 10 και 11 ετων.Να μπω στην διαδικασια να επισκεφθουμε το μουσειο του Βατικανου και τι αλλο προτεινετε……
  Οι μερες που θα μεινουμε ειναι 3…
  Ευχαριστω

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Απόστολε καλησπέρα. Σου στέλνουμε τον αναλυτικό οδηγό μας από τη Ρώμη, ώστε να δεις τι σας αρέσει να κάνετε και να βγάλετε το καλύτερο πρόγραμμα. https://travelen.eu/destination/ρωμή/

 72. Ο/Η Ανδριάνα λέει:

  Καλησπέρα σας! Έχω διαβάσει όλα τα τα σχόλια και τα βρήκα πολύ χρήσιμα! Μόνο που έκλεισα εισιτήρια για το Βατικανό από άλλη ιστοσελίδα https://www.rome-museum.com/booking-vatican-tickets.php και νομίζω ότι η τιμή είναι αρκετά υψηλή.. Θα το παραβλέψω μιας και δεν διορθώνετε. Θα ταξιδέψουμε στη Ρώμη για Χριστούγεννα και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν παραμονή Χριστουγέννων κάνουν καμιά εκδήλωση ή λειτουργία το απόγευμα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή κάπου αλλού; Και αν γνωρίζετε τι ώρα ξεκινάει η λειτουργία την Κυριακή το πρωί?

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Ανδριάνα. Δυστυχώς αυτό το κομμάτι δεν το γνωρίζουμε! Αν μπεις στην επίσημη σελίδα όμως θα αναγράφεται το πρόγραμμα. Να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι.

 73. Ο/Η ΚΟΥΡΤΗ ΕΡΗ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ?

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Έρη. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα υπάρχει γκαρνταρόμπα στην οποία μπορείτε να αφήσετε τις βαλίτσες σας. Προσοχή όμως, εάν θέλετε να μπείτε στη συνέχεια στον Άγιο Πέτρο θα πρέπει να τις παραλάβετε. Για ό,τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου!

 74. Ο/Η Κώστας λέει:

  Σήμερα επισκεφτηκαμε τα μουσεία του Βατικανού. Στη καπέλα Σιξτινα πήγαμε να περάσουμε από τη πόρτα που “διαφημίζετε” αλλά δε μας επιτράπηκε. Είναι μόνο για οργανωμένα γκρουπ μας είπαν οι άνθρωποι της ασφάλειας. Επομενως κάναμε όλο το κύκλο από τις υπόλοιπες αίθουσες, βγήκαμε από το μουσείο και το Βατικανό και ξαναμπηκαμε με αποτέλεσμα να μη προλάβουμε την είσοδο μας στον Αγ. Πέτρο καθώς έκλεισε..

  1. Ο/Η Travelen λέει:

   Καλησπέρα Κώστα. Λυπόμαστε που το ακούμε αυτό. Γενικά επειδή δεν ξέρουν πολλοί για την πόρτα, όσοι πάνε να μπούνε τους αφήνουν! Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα..

 75. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Γειά σας !Θα πάμε με την παρέα μου τέλη Φεβρουαρίου στην Ρώμη και θα θέλαμε να ρωτήσουμε να θα μας ταλαιπωρήσει η ουρά στο Βατικανό την τελευταία Κυριακή του μήνα .Ευχαριστούμε εκ των προτέρων !

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Γιάννη. Αν δεν έχετε κάνει κράτηση θα σας ταλαιπωρήσει πολύ η ουρά την Κυριακή, καθώς θα χρειαστεί να περιμένετε πολλές ώρες. Αν όμως κάνετε κράτηση, στα link που δίνουμε παραπάνω δεν θα χρειαστεί να περιμένετε ούτε λεπτό (Φυσικά θα έχει πολύ κόσμο, γιατί η Κυριακή είναι μία μέρα με τεράστια επισκεψιμότητα)!

 76. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  Παιδιά καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε. Πρόκειται να επισκεφτούμε την Ρώμη (χωρίς παιδιά) το χρονικό διάστημα 23-04-2020 έως 28-04-2020. Θα μπορούσατε να μου γνωρίσετε για τις ημέρες που θα βρισκόμαστε επιγραμματικά τα μέρη που πρέπει να επισκεφτούμε και με ποιά σειρά για να έχουμε την καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου μας. Η διαμονή μας θα είναι κοντά στο Βατικανό και θα φτάσουμε από Θεσσαλονίκη στη Ρώμη 10:30 το πρωί ενώ η αναχώρηση θα γίνει πρωί 06:30. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν με χρεωστική κάρτα και αν υπάρχει προμήθεια στις αγορές. Τέλος την 25-04-2020 είναι επίσημη αργία; Πρέπει να αποφύγουμε την επίσκεψη στο Βατικανό και στο Κολοσσαίο;
  Σας ευχαριστώ.

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα Κυριάκο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα ξεκινήσουμε από το τέλος. Ναι 25/4 είναι εθνική εορτή για τους Ιταλούς οπότε καλό θα ήταν να αποφύγετε εισόδους (τα περισσότερα φυσικά θα είναι κλειστά). Μπορείτε να πληρώσετε παντού με κάρτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (μόνο αν βγάλετε χρήματα από ΑΤΜ θα έχετε επιπλέον χρέωση). Τέλος θα στέλνω τον πλήρη οδηγό μας από τη Ρώμη με όλα τα αξιοθέατα , επιλογές για φαγητό, tips κτλ για να κάνετε το πρόγραμμα σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις. Καλό ταξίδι!

   https://travelen.eu/destination/ρωμή/

 77. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  Νίκο ευχαριστώ για τις πληροφορίες στην πορεία της οργάνωσης του ταξιδιού αν έχω κάποιες απορίες θα ξαναγράψω. Εύχομαι να συνεχίσετε αυτό που κάνετε τόσο καλά και να μας δίνεται έμπνευση για νέους προορισμούς.

 78. Ο/Η Γεωργία λέει:

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με ενημερώσετε σχεικά με τα εισιτήρια για το Βατικανό με πρωινό, η προσέλευση πρέπει να είναι ακριβώς στις 7.00? Μπορούμε να πάμε πρώτα στον Άγ. Πέτρο και μέτα στα μουσεία? Και το πρωινό μεχρι τι ώρα σερβίρεται?

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα Γεωργία. Η προσέλευση θα πρέπει να γίνει λίγο πριν τις 7 το πρωί για να μπείτε μέσα ακριβώς! Το πρωινό σερβίρεται στους κήπους του Βατικανού μέχρι τις 8, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα Μουσεία. Άρα μετά το πρωινό θα πρέπει να ακολουθήσει μία βόλτα στα μουσεία και έπειτα στον Αγ. Πέτρο. Γιατί αν βγείτε θα πρέπει να αγοράσετε ξανά εισιτήριο για να δείτε τα μουσεία.

 79. Ο/Η Georgia λέει:

  Σε ευχαριστώ πολύ, μας εχετε βοηθήσει πάρα πολύ, νομίζω ότι είστε το μοναδικό blog με πληροφορίες κατανοητές και προσεγμένες, μία διευκρίνιση ακόμη το εισητήριο που έκλεισα με πρωινό στο Βατικανό έγραφε 8.15, πρέπει να είμαι πριν τις 7.00 πάλι? Επίσης επιστρέφουμε μην πολυ πρωινη πτήση της Ryan δεν μπορώ να βρω πληροφορίες για νυκτερινά δρομολόγια λεωφορείων για Chiampino, μπορείτε να με βοηθήσετε? Και πάλι σας ευχαριστώ κάνετε εξαιρετική δουλειά!!!!!!

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα και πάλι κ. Γεωργία και σας ευχαριστούμε για τα κολακευτικά σας λόγια. Είναι χαρά μας να βοηθάμε όσους ταξιδεύουν. Μόλις είδαμε ότι κλείσατε το εισιτήριο για πρωινό και είσοδο στα Μουσεία και όχι το early entrance breakfast που προτείνουμε εμείς (είναι 2 διαφορετικές επιλογές)! Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάτε την ώρα που αναγράφει το εισιτήριο σας. Όσο για την μεταφορά στο Chiampino είναι ένα μεγάλο πρόβλημα! Δυστυχώς Θα πρέπει να κλείσετε ένα ταξί για να σας μεταφέρει στο αεροδρόμιο, με συμφωνία (κόστος περίπου 50€).

 80. Ο/Η Σονια λέει:

  Ειδα την βοηθεια και τις συμβουλες που πρισφερετε και ειπα να επωφεληθω. Ειναι η δευτερη φορα που παμε με τον ανδρα μου στην Ρωμη, την πρωτη πριν 12 χρονια για μια εβδομαδα και τωρα για 6 μερες. Επειδη τα πραγματα εχουν αλλαξει σε αρκετα πραγματα απο τοτε και μεγαλωσαμε οποτε το πολυ περπατημα θα μας κουρασει, θα ηθελα να ρωτησω απο που μπορουμε να βγαλουμε καρτα μιας εβδομαδας για τα μεσα μεταφορας (μετρο, λεωφορειο, τραμ;) καθως και το κοστος της εβδομαδιαιας καρτας. Επισης θα ηθελα να μου πειτε εαν η περιοχη περι τον σιδηροδρομικο σταθμο via Principe Amadeo που κλεισαμε για τον Μαιο ξενοδοχειο ειναι επικινδυνη. Αρκετα χρονια πριν σε πολλα μουσεια υπηρχαν μειωμενες τιμες για τους ανω των 65, στην δε Βενετια η Πινακοθηκη ηταν και δωρεαν (φυσικα με διαβατηριο και για τους κατοικους της Ε.Ε.) υπαρχουν τετοια μουσεια στην Ρωμη; Εκτος των γνωστων μουσειων, υπαρχουν αξιολογα αλλα μουσεια που αξιζει κανεις να δει; π.χ museo Colona? Καθε προταση δεκτη ακομη και κκντινες ημερησιες εκδρομες η περιοχες “αξιοθεατα” (οπως Villa d’Este την οποια ομως εχουμε επισκεφθει).

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα κ. Σόνια. Ρώμη μετά από 12 χρόνια ε? Ακούγεται πολύ καλό και φυσικά όπως πολύ καλά λέτε έχουν αλλάξει αρκετά από τότε. Μπορείτε να αγοράσετε την το εβδομαδιαίο pass (CIS) το οποίο κοστίζει 24€ και περιλαμβάνει μετακίνηση με Μetro, Buses, Trams, Urban trains: Rome–Lido, Rome–Viterbo and Rome–Pantano και Trenitalia Regional trains (second class). Θα την βρείτε σε όλα τα μηχανήματα του μετρό ή σε μαγαζιά με Τύπο. Η περιοχή που θα μείνετε είναι κοντά στον κεντρικό σταθμό των τρένων. Δεν θα έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να μην επιστρέφετε πολύ αργά το βράδυ. Η περιοχή που αξίζει να δείτε είναι το Tivoli, ενώ για άτομα άνω των 65 ετών υπάρχουν καλύτερες τιμές (με την επίδειξη της ταυτότητας). Δείτε ποια είναι στην ιδική μας κατηγορία για τα αξιοθέατα..

   https://travelen.eu/destination/%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ae/?tab=dodo-el

   https://travelen.eu/destination/%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ae/?tab=more-el

 81. Ο/Η ΣΟΥΖΑΝΑ ΧΙΩΤΗ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ .ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΗΝ ΡΩΜΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2020 ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΙΝΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LINK ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ.
  ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
  Βεβαιωθείτε ότι τα εισιτήρια σας περιλαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στην Ρωμαϊκή Αγορά και στον Λόφο του Παλατίνο.
  * Συνιστάται να αγοράσετε εισιτήρια που περιλαμβάνουν επίσης πρόσβαση στον 1ο αλλά και στον 2ο όροφο του Κολοσσαίου αλλά και στην Αρένα.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλημέρα και καλή βδομάδα και από εμάς. Το link για το Κολοσσαίο δεν το βρίσκετε γιατί είναι στον προορισμό “Ρώμη”, δηλαδή εδώ: https://travelen.eu/destination/ρωμή/?tab=tips-el

   Τα Link που θα βρείτε εδώ περιλαμβάνουν πρόσβαση σε Κολλοσαίο, Ρωμαϊκή Αγορά και Λόφο του Παλατίνο.

   Όσο για την σύσταση που αναφέρετε είναι επιλογή του καθενός αν θα έχει πρόσβαση στον 1° , τον 2° και την Αρένα. (καθένα θα πρέπει να ξέρετε ότι ανεβάζει την τιμή του εισιτήριου).

 82. Ο/Η Kiki λέει:

  καλησπέρα!
  είμαι από τους άτυχους μάλλον γιατί έχω κλείσει εισητήρια για Ρώμη 26/3 με 29/3 αλλά οι εξελίξεις με τον Κοροινοιο με πρόλαβαν… και εφόσον στο σπίτι και στη δουλειά μου υπάρχουν άτομα ευπαθή, θα πρέπει να το ξεχάσω…
  ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε, αν τα εισητήρια για το Βατικανό μπορούν να αλλαχθούν. έχω κλείσει 4 εισητήρια μέσα από το επίσημο site και τα έχω πληρώσει φυσικά. σκεφτόμουν να τα μεταθέσω αλλά Μάιο, που θα τολμήσω να ξαναεπιχειρήσω να ταξιδέψω για Ρώμη

  1. Ο/Η Elen λέει:

   Καλησπέρα Κική! Λυπούμαστε που θα χρειαστεί να αναβάλεις ένα τόσο ωραίο ταξίδι αλλά καταλαβαίνουμε την ανησυχία σου. Η επίσημη σελίδα των μουσείων του Βατικανό δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση. Παρόλα αυτά σε αυτόν τον σύνδεσμο https://bit.ly/38phTzu μπορείς να κάνεις αλλαγή ημερομηνιών μέχρι και 72 ώρες (μέχρι 1 ώρα για τα εισιτήρια με ηλεκτρονική κράτηση) πριν την προγραμματισμένη είσοδο στα μουσεία. Θα χρειαστεί απλά να δώσεις κάποια στοιχεία της κράτησης. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε αν έχει κάποια επιπλέον χρηματική επιβάρυνση. Αν χρειαστείς βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σου.

 83. Ο/Η Ελένη λέει:

  Καλησπέρα, καταρχάς ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες. Πρόκειται να πάμε στη Ρώμη τον Σεπτέμβρη για 5 μέρες. Εκτός από τα αεροπορικά δεν έχουμε κανονίσει ακόμη τίποτα. Όσο αφορά το Βατικανό είδα ότι υπάρχουν εισιτήρια για happy hour των οποίων η είσοδος είναι 3 η ώρα στα μουσεία και 6 ραντεβού για μικρό γεύμα. Δεν ξέρω αν οι τρεις ώρες που έχουμε στα μουσεία είναι αρκετές και αν τελικά αξίζει η διπλάσια τιμη γι αυτό. Οι συμβουλή σας;
  Ευχαριστώ

 84. Ο/Η Giorgos λέει:

  Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό σας site! Θα πάμε με την κοπέλα μου σύντομα στη Ρώμη. Έχετε να μας προτείνετε κάτι για ξενάγηση στα Ελληνικά; Υπάρχουν σχετικά γκρουπ;

  1. Ο/Η Nikos λέει:

   Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα όμορφά σας λόγια. Δυστυχώς δεν ξέρουμε Έλληνες ξεναγούς στην Ρώμη για να σας βοηθήσουμε. Να περάσετε όμορφα.

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge