E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

13 must see αξιοθέατα στη Φλωρεντία

Η πρωτεύουσα της Αναγέννησης δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει πολλά μυστικά, αξιοθέατα, αλλά και αρκετές επιλογές/δραστηριότητες. Η Φλωρεντία είναι η ιδανική πόλη για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού καθεμιά προσφέρει εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι φυσικά η Ponte Vecchio, ο Τρούλος del Brunelleschi, το μυστηριώδες Palazzo Vecchio, η πασίγνωστη Uffizi Gallery, η πλατεία Michelangelo, με την ομορφότερη θέα της πόλης στον κόσμο, κ.α. Επίσης δεν πρέπει να παραλείψετε μία “σκοτεινή” βόλτα στο Vasari Corridor, να γευτείτε αυθεντικό Gelato και να χαζέψετε επί ώρες το μαρμάρινο άγαλμα του Δαβίδ, στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας. Η Φλωρεντία έχει μία διαφορετική ομορφιά που δε θα βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ προσφέρει πολλές επιλογές για να περάσετε όμορφα.

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη Φλωρεντία

Ponte Vecchio

Η πεζοδρομημένη γέφυρα Ponte Vecchio αποτελεί σήμα κατατεθέν της Φλωρεντίας, ενώ είναι από τις πιο γνωστές και όμορφες του κόσμου. Η γέφυρα από τον 16° αιώνα κατακλύζεται από μικρομάγαζα -κυρίως κοσμηματοπωλεία- τα οποία όμως στερούν μέρος από τη γραφικότητα και τη γοητεία της. Αν θέλετε να την απολαύσετε θα πρέπει να την επισκεφτείτε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, καθώς η προσέλευση του κόσμου είναι τεράστια όλες τις υπόλοιπες ώρες. Η πιο όμορφη ώρα όμως είναι κατά το ηλιοβασίλεμα, όταν μετατρέπεται σε ένα Αναγεννησιακό παραμύθι χάρη στα υπέροχα χρώματα του ήλιου που την αγκαλιάζουν. Η εικόνα της παραμένει μαγική και στη συνέχεια, όταν τα φώτα των προβολέων την αντικατοπτρίζουν στον ποταμό Άρνο, με τα βλέμματα να παραμένουν καρφωμένα πάνω της.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ο Χίτλερ έμεινε τόσο εντυπωσιασμένος με την Ponte Vecchio που διέταξε να βομβαρδιστούν όλες οι γέφυρες της πόλης, πλην αυτής!

Καθεδρικός ναός (DUOMO) & More

Ο καθεδρικός ναός Santa Maria del Fiore είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την πόλη. Μπορεί η είσοδος στο κυρίως σώμα του ναού να είναι δωρεάν, ωστόσο για τα υπόλοιπα μέρη όπως ο τρούλος, το καμπαναριό, η κρύπτη, το Βαπτιστήριο του San Giovanni και το μουσείο Opera Duomo υπάρχει -κοινό- αντίτιμο. Η πλατεία του Duomo φιλοξενεί τα παραπάνω μνημεία και κατακλύζεται από χιλιάδες κόσμου όλες τις ώρες της μέρας.

 

Τρούλος del Brunelleschi (Cupola)

Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Brunelleschi υπάρχει σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες της Φλωρεντίας και αποτελεί ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος θόλος, από τούβλα και κονίαμα, στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος σε μέγεθος (ανάμεσα στους θρησκευτικούς χώρους). Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η δομή του εντυπωσιάζουν τους πάντες, αν και δε θα λέγαμε το ίδιο για την ανάβαση στην κορυφή, η οποία γίνεται μέσω 463 στενών σκαλιών. Παρόλα αυτά η θέα από την κορυφή συγκλονίζει! (Απαιτείται κράτηση τουλάχιστον 2 μέρες πριν την άφιξη).

Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 08:30-19:00, Σάββατο 08:30-17:00 & Κυριακή 13:00-16:00

 

Καθεδρικός ναός (Duomo)

Η Φλωρεντία μοιάζει με ένα καλογραμμένο παραμύθι που το συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ο καθεδρικός ναός Santa Maria del Fiore. Ο ναός αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο στη Φλωρεντία και ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι απλός και αδιάφορος, ενώ η εξωτερική του ομορφιά κεντρίζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας ματιά. Για το κυρίως σώμα του ναού η είσοδος είναι Δωρεάν, ενώ για την κρύπτη και τον περίφημο τρούλο της υπάρχει εισιτήριο.

Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-17:00 & Κυριακή 13:30-16:30

 

Βαπτιστήριο του San Giovanni


Το βαπτιστήριο του San Giovanni είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Βρίσκεται μπροστά από το Duomo και ξεχωρίζει για το οκταγωνικό σχήμα και την αρχοντική μαρμάρινη αρχιτεκτονική του. Αυτό όμως που τραβάει όλα τα βλέμματα -αλλά και τα φλας- είναι η πόρτα της ανατολικής πλευράς, έργο του Ghiberti, την οποία ο Μιχαήλ Άγγελος χαρακτήρισε ως “”Οι πύλες του Παραδείσου” (οι πραγματικές εκτίθενται στο Opera Duomo Museum). Φροντίστε να βρίσκεστε κατά το άνοιγμα γιατί στη συνέχεια το πλήθος κόσμου δε θα σας αφήσει να το απολαύσετε.

Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 08:15-10:15 / 11:15-19:30, Σάββατο: 08:15-18:30 Κυριακή: 08:15-13:30

 

Καμπαναριό Giotto


Πρόκειται ίσως για το πιο όμορφο καμπαναριό στην Ιταλία. Το 85μ. αριστούργημα του Giotto σχεδιάστηκε περισσότερο για διακοσμητικούς και όχι για λειτουργικούς σκοπούς, γι’ αυτό και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο εξωτερικό με τα δεκάδες ανάγλυφα να κοσμούν την όψη του. Πρέπει να ξέρετε όμως πως τα 414 στενά, κλειστοφοβικά σκαλιά που πρέπει να ανεβείτε, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Στην κορυφή βέβαια σας περιμένει μία υπέροχη θέα στην πόλη.

Ανοιχτά: Καθημερινά 08:15-19:00

 

Κρύπτη

Η κρύπτη βρίσκεται στο υπόγειο του ναού και έχει μέρη από τον παλιότερο ναό, πάνω στον οποίο χτίστηκε η Santa Maria del Fiore.

Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-17:00

 

Opera Duomo Museum


Το σύγχρονο μουσείο Opera Duomo παντρεύεται άριστα με τα κλασικά εκθέματα και μαζί προσφέρουν μία -ανυπολόγιστα- ευχάριστη εμπειρία. Μέσα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τον τρόπο που χτίστηκε ο Duomo, καθώς και σημαντικά έργα τέχνης από την Αναγέννηση. Το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι οι πρωτότυπες πόρτες του Battistero! Μπορείτε να τις κοιτάζετε για ώρες.. δε θα σας παρεξηγήσει κανείς!

Ανοιχτά: Καθημερινά 09:00-19:30, εκτός της πρώτης Τρίτης κάθε μήνα.

Extra Tip: Επισκεφτείτε τα με την παρακάτω σειρά για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία 1) Βαπτιστήριο του San Giovanni (08:15) 2) Καμπαναριό Giotto (09:00) 3) Μουσείο Opera Duomo (10:30) 4) Καθεδρικός ναός (11:30) 5) Τρούλος del Brunelleschi (12:30, είναι με κράτηση οπότε τα άτομα είναι ίδια όποια ώρα και να τον επισκεφτείτε)

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 6-7 ώρες
Ανοιχτά: Βλέπε παραπάνω
Κόστος: 15€ για όλα, Δωρεάν με τη Firenze Card. Προσοχή, για να ανεβείτε στον Τρούλο θα πρέπει να έχετε κάνει κράτηση από την επίσημη σελίδα τουλάχιστον 5 μέρες πριν.

Ο ξερόλας λέει: Χρειάστηκαν περίπου 140 χρόνια για να ολοκληρωθεί ο καθεδρικός!

Επαρχία Τοσκάνης

Ψηλά κυπαρίσσια υψώνονται δεξιά και αριστερά του δρόμου, ατελείωτοι αμπελώνες, γραφικά σπίτια, απίστευτη ηρεμία και κρασί που αναβλύζει από παντού! Καλά καταλάβατε, μιλάμε για την καταπράσινη επαρχία της Τοσκάνης που αποτελεί σήμα κατατεθέν όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ιταλίας. Γυρνώντας στους στενούς επαρχιακούς δρόμους της θα δείτε ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, ιδιαίτερα αν η επίσκεψη γίνει στις αρχές Φθινόπωρου. Η εξόρμηση πρέπει να έχει ως αρχικό σταθμό το διάσημο Κιάντι (Chianti) με το φημισμένο κρασί και τα υπέροχα μεσαιωνικά κάστρα. Επίσης μπορείτε να κάνετε πιν-νικ σε κάποιο από τα ατελείωτα λιβάδια, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε το οίνο-τουρ που θα σας βάλει για τα καλά στο κλίμα της περιοχής.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: Μισή μέρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: H νέο-ιταλική γλώσσα έχει βασιστεί πάνω στην Τοσκανική διάλεκτο!

Ιστορικό κέντρο

Η Φλωρεντία παραμένει αγέραστη και αναλλοίωτη παρά το πέρασμα τόσων αιώνων. Το ιστορικό κέντρο της είναι είναι ένα υπαίθριο μουσείο που μπορεί να εξερευνηθεί ξεκούραστα, πάντα με τη συνοδεία ενός νόστιμου gelato. Στο κέντρο θα βρείτε ναούς, πλατείες, αγάλματα και μνημεία αλλά και gelaterie, εστιατόρια και μοντέρνα μαγαζιά ένδυσης-υπόδησης. Το μυστικό όμως είναι να ξεφύγετε από την τουριστική πολυκοσμία και να γνωρίσετε τα στενά, απάτητα -από τουρίστες- δρομάκια. Εκεί θα ανακαλύψετε τη μαγεία της Αναγέννησης μέσα από μικρά και μεγάλα έργα τέχνης, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να πιείτε έναν ποιοτικό εσπρέσο. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε μία πόλη, όπου οι ορδές τουριστών κατακλύζουν κάθε δρόμο της, η καθαριότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στη Φλωρεντία βρίσκεται το 1/3 του παγκόσμιου καλλιτεχνικού θησαυρού! (UNESCO)

Πλατεία Michelangelo

Αν της δινόταν κάποιος τίτλος αυτός θα ήταν.. “Όλη η Φλωρεντία σε μία πλατεία”! Η πλατεία Michelangelo αποτελεί για πολλούς -αλλά και εμάς- το νούμερο ένα αξιοθέατο της πόλης και όχι άδικα. Η ανάβαση στον λόφο μπορεί να είναι λίγο κουραστική, ωστόσο ένα η θέα από ψηλά είναι αυτή που θα σας κόψει την ανάσα! Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει ένα ακόμη αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ, όμως αυτό που κλέβει την παράσταση είναι η ανεμπόδιστη θέα στην πόλη. Επίσης η χαλαρή διάθεση, οι καντίνες και τα καφέ γύρω από την πλατεία συνθέτουν το κατάλληλο σκηνικό για αρκετές στιγμές χαλάρωσης. Η επιτομή της μαγείας όμως έρχεται με το ηλιοβασίλεμα! Κάντε το εικόνα.. Ποταμός Άρνο, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio και Duomo όλα τυλιγμένα με το φως του ήλιου που δύει..! Καλώς ήρθατε στη Φλωρεντία.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η περιουσία του Μιχαήλ Άγγελο εκτιμήθηκε στα 50.000 φιορίνια, περίπου 35.000.000 δολάρια!

Palazzo Vecchio

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην πλατεία Signoria, βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης ή κατά κόσμων το Palazzo Vecchio. Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Φλωρεντίας, το οποίο συνδέεται με την πινακοθήκη Uffizi και το Palazzo Pitti μέσω ενός μυστικού περάσματος (Vasari Corridor). Η επίσκεψη στο Palazzo Vecchio χωρίζεται σε τρία μέρη, το μουσείο, τον πύργο και το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Ξεκινήστε από το μουσείο με την περίφημη αίθουσα των πεντακοσίων και την αίθουσα των χαρτών, ψάξτε για τη μάσκα του Δάντη και τα μυστικά περάσματα του Inferno. Στη συνέχεια κατεβείτε στο υπόγειο για να δείτε τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου, πάνω στο οποίο χτίστηκε το παλιό παλάτι. Τέλος, ανεβείτε τα 416 σκαλιά του πύργου για να απολαύσετε την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης. Αφού τελειώσετε το τουρ καθίστε στην όμορφη πλατεία για έναν εσπρέσο παρέα με το άγαλμα του Δαβίδ (αντίγραφο) και την παρέα του! Μην παραλείψετε να το δείτε και φωτισμένο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-3.5 ώρες
Ανοιχτά: Παλάτι: Οκτ-Μαρ 09:00-19:00 / Απρ-Σεπτ 09:00-23.00 Κάθε Πέμπτη 09:00-14:00 Πύργος: Οκτ-Μαρ 10:00-17:00 / Απρ-Σεπτ 09:00-21:00 Κάθε Πέμπτη 10:00-14:00 (τελευταία είσοδος 30 λεπτά πριν το κλείσιμο)
Κόστος: Μουσείο: 10€, Μειωμένο 8€ / Πύργος: 10€, Μειωμένο 8€ Συνδυαστικό: 14€, Μειωμένο 12€, Δωρεάν με τη Firenze Card.

 Ο ξερόλας λέει: Μέσα στο παλάτι “κρύβονται” 100 χελώνες και ένα UFO!

Uffizi Gallery

H Uffizi Gallery είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς χώρους παγκοσμίως. Στους αχανείς χώρους του πανέμορφου κτιρίου φιλοξενούνται σημαντικά έργα των Μποτιτσέλι, Μιχαήλ Άγγελο, Λεονάρντο Ντα βίντσι και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Τα έργα μεταφέρουν τον επισκέπτη στον δρόμο της Aναγέννησης, δημιουργώντας του παράλληλα ένα μυστήριο για εκείνη την εποχή. Η μαγεία της Αναγέννησης τόσο με τα χρώματα στους πίνακες, όσο και με τα άρτια σμιλευμένα γλυπτά θα συνεπάρει ακόμη και όσους δεν είναι φίλοι της τέχνης. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι η online κράτηση, για να μην χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά 2-4 ώρες ή να έχετε βγάλει τη Firenze Card (skip line). Τέλος, όσοι θέλουν να αποκτήσουν επιπλέον πληροφορίες γι’ αυτά που βλέπουν θα ήταν καλό να αγοράσουν έναν οδηγό ή να πληρώσουν έναν ξεναγό.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4-5 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή 08:15-18:35. Κλειστά: κάθε Δευτέρα – 1 Ιανουαρίου, 1 Μαΐου & 25 Δεκεμβρίου.
Κόστος: 12€ / άτομο + 6€ (online κράτηση) + 4.5€ για το Il Cosmo magico di Leonardo da Vinci, Δωρεάν με Firenze Card.

 Ο ξερόλας λέει: Το 1911 ο διάσημος πίνακας της Μόνα Λίζα ανακτήθηκε από τον Ιταλό κλέφτη Vincenzo Peruggia και φιλοξενήθηκε για κάποιο διάστημα στην γκαλερί!

Vasari Corridor

Το μυστικό πέρασμα που συνδέει το Palazzo Pitti με το Palazzo Vecchio, αποτελεί ένα ιδιαίτερο DoDo που αξίζει να ακολουθήσετε*. Η διαδρομή σήμερα ξεκινά από την πινακοθήκη Uffizi και καταλήγει στους κήπους Boboli. Μόλις εγκαταλείψετε την πινακοθήκη και μπείτε στο Vasari Corridor, θα περάσετε σε άλλη διάσταση, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ήσυχη και εντελώς διαφορετική από την υπόλοιπη γκαλερί. Το άλλοτε βασιλικό μονοπάτι περνάει πάνω από την Ponte Vecchio και τον ποταμό Άρνο, μέσα από την εκκλησία Santa Felicita και ανάμεσα από πολλές γειτονιές, ενώ προσφέρει εκπληκτική θέα στους λόφους, τον ποταμό, τις γέφυρες, τα παλάτια και τις εκκλησίες της πόλης. Μπορείτε να το εξερευνήσετε μόνο με οργανωμένη ξενάγηση σε γκρουπ των 10-15 ατόμων (απαιτείται κράτηση). Πρόκειται για μία -inferno- διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.

*Προσοχή: Το Vasari Corridor θα παραμείνει κλειστό μέχρι τον Μάρτιο του 2018 για λόγους συντήρησης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά – 1 ώρα μόνο Vasari Corridor & 3 ώρες Ufizzi + Vasari Corridor
Ανοιχτά: Κλειστό μέχρι τον Μάρτιο του 2018, επισκεφτείτε τη σελίδα.
Κόστος: 60€ (Μαζί με είσοδο και ξενάγηση στην πινακοθήκη Ufizzi).

 Ο ξερόλας λέει: Στο μονοπάτι θα βρείτε πάνω από 1.000 πίνακες καλλιτεχνών που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μουσείο στον κόσμο!

Απόδραση στην Πίζα

Η Πίζα είναι μια αρκετά μικρή πόλη, χτισμένη γύρω από τον ποταμό Άρνο και αποτελεί ένα ακόμη όμορφο κομμάτι της Τοσκάνης. Έχει γίνει γνωστή από ένα κατασκευαστικό λάθος που προκάλεσε τεράστιες εντυπώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον περίφημο κεκλιμένο πύργο της Πίζα. Η πόλη μετράει μόλις 90.000 κατοίκους και στηρίζει την ανάπτυξή της στο μεσαίωνα. Σήμερα αποτελεί μια ευχάριστη εξόρμηση για όποιον ταξιδεύει στη Φλωρεντία ή πραγματοποιεί τον γύρο της Τοσκάνης. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα θα τα βρείτε στην καταπράσινη Πλατεία των Θαυμάτων (Piazza dei Miracoli) και είναι το Βαπτιστήριο (Βattistero), ο Καθεδρικός ναός (Duomo), ο Πύργος της Πίζα, το Νεκροταφείο (Camposanto Monumentale) και το Μουσείο Sinopie. Για όποιον θέλει να διαθέσει περισσότερο χρόνο δεν έχει παρά να κάνει μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, όπου θα συναντήσει παλάτια, μεσαιωνικές πλατείες, γέφυρες, τον βοτανικό κήπο, ενώ θα βρει δεκάδες επιλογές για καφέ, παγωτό και καλό φαγητό.

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό για την Πίζα

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Πλατεία: Δωρεάν – Πύργος: 18€ Camposanto: 5€ / Άτομο – Monumentale: 5€ / Άτομο – Duomo: Δωρεάν – Βattistero: 5€ / Άτομο. Συνδυαστικά εισιτήρια: 1 Μνημείο 5 € -> 2 Μνημεία 7€ -> 3 μνημεία 8€.

 Ο ξερόλας λέει: Όλα τα κτίσματα της Πλατείας των Θαυμάτων έχουν μια ελαφριά κλίση που οφείλεται στη σύσταση του εδάφους!

Απόδραση στα Cinque Terre

Μια μονοήμερη απόδραση στις Cinque Terre αρκεί για να σας πείσει πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ιταλία (κατά πολλούς το καλύτερο)! Οι 5 γαίες ή αλλιώς τα 5 πολύχρωμα χωριά της ιταλικής Ριβιέρας έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το μέρος κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφενός λόγω της τεράστιας διαφημιστικής καμπάνιας και αφετέρου λόγω της μοναδικότητας που παρουσιάζουν. Τα 5 ψαροχώρια που το απαρτίζουν -με σειρά από τον νότο προς τον βορρά- είναι το Riomaggiore, η Manarola, η Corniglia, η Vernazza, και το Monterosso al Mare. Μπορεί οι χιλιάδες τουρίστες που τα επισκέπτονται καθημερινά να έχουν αλλοιώσει την άλλοτε παρθένα ομορφιά της περιοχής, παρόλα αυτά εξακολουθούν να κερδίζουν -με γρήγορους ρυθμούς- πιστούς από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, λόγω της άγριας, φυσικής ομορφιάς, των γραφικών μονοπατιών και των κρυστάλλινων νερών που σε προ(σ)καλούν για βουτιές.

Σημαντικό: Τα χωριά είναι πιο όμορφα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ (όταν δηλαδή δεν βρίσκονται σ’ αυτά οι χιλιάδες των επισκεπτών). Εκείνες τις ώρες θα έχετε ως μοναδική παρέα τους ντόπιους και λίγους τουρίστες που μένουν σ’ αυτά (στην πραγματικότητα είναι αρκετοί, αλλά σε σχέση με τις ορδές που κατακλύζουν τα χωριά θα σας φανούν ελάχιστοι). Αν έχετε τη δυνατότητα να διαθέσετε 2-3 μέρες κάντε το!

Διαβάστε ακόμη: Cinque Terre απόδραση με χρώμα 5 αστέρων!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα
Ανοιχτά: Πάντα

 Ο ξερόλας λέει: Τα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά φτάνουν τα 9 χλμ!

Gelato

Η Φλωρεντία είναι για πολλούς η πρωτεύουσα του παγωτού! Πατέρας του θεωρείται ο Buontalenti, ο οποίος το έβαλε για πρώτη φορά στη ζωή των ντόπιων το 1559. Από εκείνη τη στιγμή και μετά το παγωμένο γλύκισμα δεν βγήκε ξανά από τον ουρανίσκο των Φλωρεντίνων! Οι δεκάδες gelaterie που υπάρχουν στην πόλη θα σας ωθήσουν στο να τρώτε 2 με 3 παγωτά τη μέρα! Η ποιότητα τους είναι πολύ καλή, τα υλικά είναι πρώτης διαλογής και οι γεύσεις άπειρες. Δοκιμάστε μερικά από αυτά που προτείνει το travelen και δε θα χάσετε. Όσο για τις θερμίδες μην ανησυχείτε καθόλου, με μία βόλτα στο Uffizi θα τις έχετε κάψει! Σημαντικό: Μακριά από που μαγαζιά που γράφουν Ice cream. Στην πόλη του gelato το Ice cream δεν έχει καμία θέση.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης:
Ανοιχτά: Καθημερινά
Κόστος: 2-6€ / άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Το gelato περιέχει λιγότερα λιπαρά από το παγωτό (ice cream)!

Μπολόνια: Όλα στο κόκκινο

Ο τίτλος μόνο τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η Μπολόνια είναι μία πόλη που ζει στο κόκκινο! Κόκκινα κτίρια (τούβλο από τερακότα), κόκκινα μονοπάτια, κόκκινες στοές, κόκκινο όμως χτυπάει και η πίεση με τόσο φαγητό από την πεντανόστιμη κουζίνα και τη διασκέδασή της. Η πόλη κατακλύζεται από φοιτητές, οι οποίοι της δίνουν ζωή, ενώ γεμίζουν τα μαγαζιά και τις πλατείες κάθε στιγμή της μέρας και κυρίως της νύχτας. Οι 100.000 (!) φοιτητές μόνο τυχεροί μπορούν να αισθάνονται, αφού σπουδάζουν στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του Δυτικού κόσμου, από το οποίο αποφοιτήσαν ο Δάντης και ο Κοπέρνικος, ενώ δίδαξε ο μεγάλος Ουμπέρτο Έκο. Η Μπολόνια δεν είναι μέσα στους top προορισμούς για τους ξένους, αφού δεν έχει κάποιο πολύ σημαντικό μνημείο όπως ο πύργος της Πίζας ή μεγάλες γκαλερί, όπως η Uffizi. Ωστόσο αποτελεί έναν από τους τρεις καλύτερους προορισμούς για τους Ιταλούς, καθώς είναι ιδανική για διασκέδαση, καλό φαγητό και εξω-τουριστική ηρεμία.

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό για την Μπολόνια

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 μέρες
Ανοιχτά: Καθημερινά

 Ο ξερόλας λέει: Η Μπολόνια είχε κάποτε κανάλια συνολικού μήκους 60 χλμ. τα οποία καλύφθηκαν για να χτιστούν κτίρια και δρόμοι!

Πινακοθήκη της Ακαδημίας

Το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο όχι μόνο της Φλωρεντίας αλλά ολόκληρης της Ιταλίας είναι η Πινακοθήκη της Ακαδημίας. Βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό (Duomo), και σχεδόν πάντα συνδυάζεται με την επίσκεψη στην γκαλερί Uffizi. Μπορεί να μην έχει την αίγλη, τις συλλογές και την οργάνωση της Uffizi, έχει όμως ένα μοναδικό έκθεμα, το οποίο αρκεί για να σχηματιστούν ατελείωτες ουρές. Μιλάμε φυσικά για το εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα του Δαβίδ που σμίλεψε ο Μιχαήλ Άγγελος και μαγνητίζει τα βλέμματα εδώ και 5 αιώνες. Στην πινακοθήκη εκτός από γλυπτά και πίνακες θρησκευτικού χαρακτήρα, μπορείτε να θαυμάσετε και την συλλογή μουσικών οργάνων. Δυστυχώς το μεγάλο αντίτιμο αλλά και η πολύωρη αναμονή μπορεί να απογοητεύσουν ακόμη και τους πιο φανατικούς λάτρεις της τέχνη.

Προσοχή: Μην δώσετε χρήματα σε τυχαίους “ξεναγούς” για να γλιτώσετε την ουρά

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη – Κυριακή 08:15-18:50 Κλειστά: Κάθε Δεύτερα, 1 Ιανουαρίου, 1 Μαΐου και 25 Δεκεμβρίου
Κόστος: Κανονικό 8€, μειωμένο 4€, Δωρεάν την Πρώτη Κυριακή του μήνα, Δωρεάν με τη Firenze Card.

 Ο ξερόλας λέει: Δύο πιστά αντίγραφα του Δαβίδ υπάρχουν σε άλλα 2 σημεία στην πόλη σε κοινή θέα (Palazzo Vecchio και πλατεία Μιχαήλ Άγγελο)!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.