E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

12 must see αξιοθέατα στην Μπρατισλάβα

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους ότι η Μπρατισλάβα είναι ένας Stop, See n’ Go προορισμός της μιας μέρας. Αντιθέτως, η Μπρατισλάβα είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός που συνδυάζει όμορφα αξιοθέατα, υπέροχη θέα, καινοτομίες, έντονη νυχτερινή ζωή και καλό φαγητό. Στην πόλη των Βασιλέων τα πάντα βρίσκονται στην σκιά του επιβλητικού κάστρου. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραλείψετε μία βόλτα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία της πόλης όπως το UFO, την Πύλη του Μιχαήλ, τον Μπλε Ναό, αλλά και να κάνετε βόλτα στα ιστορικά πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς πόλης, Michalska – Panska – Kapitulska. Αξίζει επίσης να κάνετε μία art walk για να δείτε μερικά από τα πιο γνωστά γλυπτά, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται ο Čumil, ο αλχημιστής και ο Hans Christian Andersen. Τέλος, κάντε μία στάση για να δείτε από κοντά το πιο στενό σπίτι της Ευρώπης! Προτεινόμενος χρόνος παραμονής στην πόλη: 3 μέρες.

Γνωρίστε τα Αξιοθέατα της Μπρατισλάβα..

Κάστρο Μπρατισλάβα

Το Κάστρο της Μπρατισλάβα στέκει στην κορυφή της για πάνω από 11 αιώνες και γίνεται ορατό από τα περισσότερα σημεία της. Χαρακτηρίζεται ως η Ακρόπολη της Μπρατισλάβα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Η ανάβαση γίνεται μέσα από μία πλακόστρωτη διαδρομή, στο τέλος της οποίας έχετε την ευκαιρία να αποτυπώσετε όμορφες εικόνες με θέμα την παλιά πόλη, την εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου, το UFO κ.α. Το εσωτερικό του είναι ανακαινισμένο και προσεγμένο, ενώ κάθε όροφος διαθέτει διαφορετική θεματολογία. Τέλος, εντύπωση προκαλούν η δομή του αλλά και ο διαδραστικός τρόπος που παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 τη Χειμερινή σεζόν & 10:00-18:00 τη Θερινή σεζόν. Τελευταία είσοδος 1 ώρα πριν το κλείσιμο. Κλειστά: Δευτέρα
Κόστος: Γενική είσοδος 8€, Φοιτητικό-Μαθητικό 4€, Οικογένειες 10-17€, Φωτογραφίες +2€.

 Ο ξερόλας λέει: Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά από το ρωμαϊκό οχυρό που βρισκόταν εκεί!

Πύλη του Μιχαήλ & Στενό σπίτι

Η πύλη του Μιχαήλ ήταν μια από τις κύριες εισόδους της παλιάς πόλης, ενώ είναι η μοναδική από τις τέσσερις που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο πύργος είναι χτισμένος στην κορυφή της πασίγνωστης Michalska, του πιο πολυσύχναστου και φωτογραφημένου δρόμου της Μπρατισλάβα. Στην πύλη βρίσκεται και το σημείο μηδέν που δείχνει την κατεύθυνση και την χιλιομετρική απόσταση για 29 πρωτεύουσες απ΄ όλο τον κόσμο. Διασχίστε την πύλη και δείτε το στενότερο σπίτι στην Ευρώπη (το πρώτο αριστερά)! Χρονολογείται από το τέλος του 18ου αιώνα και έχει πλάτος μόλις 1.30 μέτρα! Είναι τόσο στενό που θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό όταν δείτε ότι στον επάνω όροφο κυκλοφορούν άνθρωποι.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 20-30 λεπτά
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ήταν το σημείο στο οποίο ο βασιλιάς ορκιζόταν μπροστά στον αρχιεπίσκοπο!

Βόλτα στην Παλιά πόλη

Η Μπρατισλάβα είναι η πόλη που αγαπιέται από όλους, τόσο για τον μεσαιωνικό της αέρα, όσο και για την απλότητα που τη χαρακτηρίζει. Το πλακόστρωτο κέντρο της είναι ρομαντικό, γραφικό και περπατιέται ευχάριστα όλες τις ώρες της μέρας, αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου. Ακολουθήστε τις μικρές κορώνες της παλιάς πόλης, για να φτάσετε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, χαθείτε στα στενά σοκάκια για να απολαύσετε έναν καφέ ή μια μπύρα και να κάνετε τα ψώνια σας. Οι αποστάσεις είναι μικρές και σε σύντομο χρονικό διάστημα (1-2 ημερών) θα παίζετε την πόλη στα δάκτυλα. Αν επιθυμείτε να τη γνωρίσετε από διαφορετική γωνία δοκιμάστε μια δωρεάν ξενάγηση (free walking tour) ή επιβιβαστείτε στο τρενάκι (παραλία) και το Μini bus (φιλαρμονική).

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το ιστορικό κέντρο ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είναι σήμερα!

UFO Observation Deck

Τι θα λέγατε αν σας δινόταν η ευκαιρία να ανεβείτε σε μία διαστημική πλατφόρμα; Το UFO Observation Deck της Μπρατισλάβα σας επιτρέπει να “πετάξετε” πάνω από την πόλη με έναν διαφορετικό τρόπο! Το πρωτότυπο κτίριο που στέκει στην άκρη της Νέας γέφυρας, δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε από ύψος 95μ. μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης όπως το Κάστρο, τον Δούναβη, το μνημείο Σλάβιν, το Κοινοβούλιο, τον καθεδρικό του Αγ. Μαρτίνου, τη νέα και την παλιά πόλη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με καθαρή ατμόσφαιρα το μάτι μπορεί να φτάσει έως και 100χλμ. μακριά(!). Το μόνο αρνητικό είναι το ανεπαίσθητο κούνημα, λόγω της διέλευσης των οχημάτων από τη γέφυρα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-40 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-23:00
Κόστος: Κανονικό 7.40€, Φοιτητικό-Μαθητικό 6€, Παιδικό (για κάτω των 111εκ.)-Αναπήρων Δωρεάν. Εισιτήριο για μια είσοδο το πρωί και μια το βράδυ 9.90€.

 Ο ξερόλας λέει: H σιδερένια κατασκευή ζυγίζει περίπου 8.000 τόνους!

Μνημείο Σλάβιν

Το μνημείο Σλάβιν είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο περιποιημένα μέρη στην Μπρατισλάβα. Πρόκειται για ένα τεράστιο νεκροταφείο 6.845 Σοβιετικών στρατιωτών που “χάθηκαν” κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης, το 1945. Την πλατεία κοσμεί το μνημείο ύψους 39.5μ με το γλυπτό της νίκης, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αγάλματα και φωτογραφίες της εποχής. Μπορεί η διαδρομή να είναι λίγο κουραστική, ωστόσο οι όμορφες εικόνες της πόλης από την κορυφή του θα σας αποζημιώσουν. Αν επιχειρήσετε να μεταβείτε από το κέντρο με τα πόδια τότε θα χρειαστείτε πάνω από μισή ώρα, ενώ αν δεν έχετε διάθεση για βόλτες ακολουθήστε τον πιο ξεκούραστο τρόπο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Συνολικά το μνημείο φτάνει τα 50 μέτρα!

Κάστρο Ντέβιν

Το Κάστρο Ντέβιν, που ανατινάχτηκε το 1809 από τον μεγάλο στρατηγό Ναπολέοντα, αποτελεί σήμερα εθνικό πολιτιστικό μνημείο της Σλοβακίας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Μοράβα και Δούναβη, σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο ύψους 212μ. και προσφέρει εξαιρετική πανοραμική θέα. Για να το γυρίσετε πρέπει να αφιερώστε αρκετές ώρες, ώστε να χαθείτε στο μικρό δάσος και να κατεβείτε μέχρι την παραλία, για να δείτε την Αυστρία στην απέναντι όχθη. Στον λόφο επίσης θα βρείτε το πηγάδι* βάθους 55μ.(!) αλλά και ένα αντίγραφο παλαιότερου ναού. Το κάστρο Ντέβιν είναι ιδανικό για οικογένειες, ενώ η περιοχή ενδείκνυται και για πικ νικ. Κατηφορίζοντας μην παραλείψετε να πιείτε κρασί από φραγκοστάφυλο, προϊόν τοπικής παραγωγής. Δείτε εδώ τα χρήσιμα tips για το κάστρο.

*Απαγορεύονται αυστηρά τα κέρματα και οι ευχές.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Απρίλιος και Οκτώβριος: Τρίτη-Κυριακή 10:00-17:00 (Κλειστά Δευτέρα). Μάιος-Σεπτέμβριος: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00 (Κλειστά Δευτέρα). 3) Νοέμβριος-Μάρτιος: Καθημερινά 10:00-16:00.
Κόστος: Γενική είσοδος 5€, Φοιτητές-Παιδιά-Συνταξιούχοι 2.5€, Οικογενειακό 10€.

 Ο ξερόλας λέει: Τα πρώτα σημάδια ζωής στο κάστρο χρονολογούνται από τον 5 αιώνα π.Χ!

Μπλε Ναός Αγ. Ελισάβετ

Βγαλμένος από παραμύθι ο μπλε ναός της Μπρατισλάβα αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα και ταυτόχρονα πιο θελκτικά κτίρια της πόλης, θυμίζοντας κάτι από Gaudi στη Βαρκελώνη. Η αρτ νουβό εκκλησία μοιάζει με στρουμφόσπιτο, αφού τόσο η πρόσοψη όσο και η διακόσμηση (γυάλινα ψηφιδωτά, υαλογραφήματα, πλάκες αργιλίου) έχουν το χρώμα του ουρανού. Εσωτερικά κινείται στις ίδιες αποχρώσεις, ενώ κερδίζει τον επισκέπτη με την γαλήνη και την απλότητά της. Ιδανική μέρα για να τη γνωρίσετε είναι η Κυριακή, που παραμένει ανοιχτή για το κοινό αρκετές ώρες. Αν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα στη γειτονιά για να ανακαλύψετε και άλλα κτίρια που είναι χτισμένα σε αυτό το στυλ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-40 λεπτά
Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 06:30-08:00 & 17:30-19:00 & Κυριακή 07:30-12:00 & 17:30-19:00.
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Τις ηλιόλουστες μέρες η εκκλησία γίνεται ένα με το χρώμα του ουρανού!

Μπρούτζινα γλυπτά

Η επόμενη μας πρόταση αφορά μία βόλτα στην τέχνη. Μέσα από αυτή θα ανακαλύψετε τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά, που βρίσκονται διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Τα περισσότερα ξεχωρίζουν από μακριά, αφού δεκάδες τουρίστες μαζεύονται γύρω τους, για να βγάλουν την πιο πρωτότυπη φωτογραφία. Ο πρωταγωνιστής της Μπρατισλάβα είναι ο παρατηρητής Čumil. Εξερευνώντας περισσότερο θα βρείτε τον στρατιώτη του Ναπολέοντα, Hubert, τον Schone Naci, τον Αλχημιστή κ.α. Επίσης στο εμπορικό Eurovea θα βρείτε 10 γλυπτά ανάμεσα τους τη γνωστή μπαλαρίνα με την ομπρέλα. Τέλος, την πλατεία Hviezdoslav’s κοσμεί, μεταξύ άλλων, το γλυπτό του λογοτέχνη Hans Christian Andersen. Αναζητήστε τα και παίξτε μαζί τους.

Σημείωση: Από την παρέα λείπει το γνωστό γλυπτό “Παπαράτσι”, καθώς ο ιδιοκτήτης το πήρε μαζί του! Ομοίωμά του υπάρχει στο bar του UFO.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ο μύθος αναφέρει πως αν αγγίξετε το κεφάλι του Čumil η ευχή σας θα πραγματοποιηθεί, αρκεί να την κρατήσετε μυστική!

Πλατείες Hlavne & Hviezdoslav’s

Περιτριγυρισμένη από πολύχρωμα κτίρια, πρεσβείες και το παλιό δημαρχείο η πλατεία Hlavné námestie αποτελεί την καρδιά της Μπρατισλάβα, αλλά και το σημείο όπου ξεκινούν και καταλήγουν οι σημαντικότεροι δρόμοι. Είναι από τις μικρότερες κεντρικές πλατείες πρωτεύουσας στην Ευρώπη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι στερείται ομορφιάς και μοναδικότητας. Έχει το χάρισμα να ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια παλαιότερη, πιο ρομαντική εποχή, ενώ το βράδυ ντυμένη με το μυστηριώδες κίτρινο φως σας προσκαλεί να την εξερευνήσετε. Η Hviezdoslav’s námestie βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι κατάλληλη για περπάτημα και χαλάρωση. Στη μια πλευρά της συναντάμε το παλιό Εθνικό Θέατρο ενώ στην άλλη τη Νέα γέφυρα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Κάτω από την Hlavné námestie υπάρχει μια υπόγεια δίοδος που τη συνδέει με το παλιό δημαρχείο!

Δρόμοι: Michalska – Panska – Kapitulska

Ανάμεσα στους δεκάδες δρόμους που θα συναντήσετε στο ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβα, τρεις είναι αυτοί που πρέπει να αφιερώσετε περισσότερη ώρα. Ξεκινάμε από τη λαοφιλή οδό Michalska, η οποία είναι γεμάτη με κόσμο όλες τις ώρες της μέρας αλλά και της νύχτας. Ο δρόμος που περνάει κάτω από την περίφημη πύλη του Μιχαήλ φιλοξενεί αρκετά καφέ, εστιατόρια και σουβενιράδικα. Η Panská από την άλλη είναι ένας όμορφος δρόμος που καταλήγει στην εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου. Πάνω της θα βρείτε πολλά καταστήματα για να διασκεδάσετε και να πιείτε τον καφέ σας. Τέλος, η Kapitulska αποτελεί ίσως τον πιο όμορφο δρόμο της πόλης. Ήσυχος, ρομαντικός, με μικρή επισκεψιμότητα και έντονη αντίθεση, με πολύχρωμα μισογκρεμισμένα σπίτια, θα μπει γρήγορα στην καρδιά σας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η Kapitulska ήταν τόπος συνάντησης επιφανών προσώπων (συνθέτες, μουσικοί, συγγραφείς και γιατροί)!

Παλιό Δημαρχείο, πύργος και μουσείο

Το Παλιό Δημαρχείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μπρατισλάβα και στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα πέτρινα κτίρια ολόκληρης της χώρας. Στον ανακαινισμένο εσωτερικό του χώρο φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα της σλοβάκικης ιστορίας, όπως αγάλματα, στολές, χειρόγραφα, ενδύματα κ.α. Το πιο όμορφο σημείο του όμως βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του πύργου, όπου το στενό μπαλκονάκι προσφέρει μία εξαιρετική θέα στην πόλη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εργαζόμενοι στο μουσείο δεν ξέρουν αγγλικά, γι’ αυτό πρέπει να είστε ενημερωμένοι για εισιτήρια και επιλογές. Μην το επισκεφτείτε τις πρωινές/μεσημεριανές ώρες, καθώς η προσέλευση των γκρουπ κάνει δύσκολη την περιήγηση στον χώρο. Η καλύτερη ώρα είναι 1-1.5 πριν το κλείσιμο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2.5 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-17:00 & Σαββατοκύριακο 11:00-18:00. Τελευταία είσοδος 30 λεπτά πριν το κλείσιμο. Κλειστά: Δεύτερα
Κόστος: Γενική είσοδος 5€, Φοιτητές-Παιδιά-Συνταξιούχοι 2.5€, Οικογενειακό εισιτήριο 10€, Για τον πύργο του Δημαρχείου 1€.

 Ο ξερόλας λέει: Λειτούργησε ως φυλακή, νομισματοκοπείο, τόπος διεξαγωγής εμπορικών εκδηλώσεων και εορτασμών καθώς και αποθήκη όπλων και δημοτικών αρχείων!

Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου είναι ο μεγαλύτερος και πιο δημοφιλής που θα συναντήσετε στην Μπρατισλάβα. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς σ’ αυτόν έχουν πραγματοποιηθεί 19 στέψεις βασιλέων και βασιλισσών, με πιο σημαντική αυτή της Μαρίας Θηρεσίας. Ο 85 μ. νέο-γοτθικός πύργος του γίνεται ορατός από τα περισσότερα σημεία της πόλης, ενώ στην κορυφή υπάρχει το επιχρυσωμένο αντίγραφο του Ουγγρικού στέμματος. Επισκεφτείτε τον μια μέρα που έχει λειτουργία για να νιώσετε τη γαλήνη που αποπνέει. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις κατακόμβες, την αίθουσα με τους θησαυρούς, καθώς και τη χορωδία που βρίσκεται στο μπαλκόνι του ναού.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Θερινοί μήνες: Δεύτερα-Παρασκευή 09:00-11:30 & 13:00-18:00. Χειμερινοί μήνες Δεύτερα-Παρασκευή 09:00-11:30 & 13:00-16:00. Σάββατο 09:00-11:30 & Κυριακή 13:30-16:30
Κόστος: Δωρεάν για τον κύριο χώρο, Για θησαυρούς, κατακόμβες και χορωδία 2.5€.

 Ο ξερόλας λέει: Οι κορώνες στους πλακόστρωτους δρόμους, ξεκινάνε από την Πύλη του Αγ. Μιχαήλ και φτάνουν μέχρι την εκκλησία, καθώς αυτή ήταν η διαδρομή που ακολουθούσαν για τη στέψη των βασιλιάδων!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.