E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

21 must see αξιοθέατα στην Κύπρο

Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου, είναι πλούσιο σε ιστορία, παραδόσεις, τέχνες, φυσικά τοπία και γεύσεις. Από τη γραφική πρωτεύουσα Λευκωσία μέχρι την Πάφο και από την Αγία Νάπα ως το ψηλότερο σημείο της οροσειράς του Τροόδους, κάθε πόλη και χωριό κρύβουν εκπληκτικά τοπία και αξιοθέατα που πρέπει να ανακαλύψεις. Στο νησί της θεάς Αφροδίτης θα επισκεφτείτε αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μνημεία, θα βουτήξετε σε τιρκουάζ νερά και θα γεμίσετε τις ώρες σας με αμέτρητες δραστηριότητες. Ξεκινήστε από την Πέτρα του Ρωμιού, το σημείο από όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, επισκεφτείτε το Κούριον, εξερευνήστε τα όμορφα κρασοχώρια, δοκιμάστε χαλούμι, φτιάξτε τα δικά σας κεραμικά και γνωρίστε κάθε πλευρά των κυπριακών πόλεων.

Ο Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου (Visit Cyprus) είναι το Α και το Ω για τον τουρισμό στο νησί. Αποτελείται από ανθρώπους νέους που έχουν όρεξη για δουλειά και ένα κοινό όραμα.. Να κάνουν την Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές δυνάμεις της Ευρώπης, και όχι μόνο! Ο σεβασμός που χαίρει το Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά και το έργο που παράγει είναι αξιοθαύμαστα παραδείγματα για κάθε χώρα. Ο τουρισμός στην Κύπρο με την στήριξη και την καθοδήγηση του Υφυπουργείου Τουρισμού μόνο μπροστά θα πηγαίνει κάθε χρόνο..

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην Κύπρο

Λεμεσός

Η Λεμεσός είναι η μεγαλύτερη παραλιακή πόλη της Κύπρου και το σημαντικότερο λιμάνι του νησιού. Διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Παρόλο που εκσυγχρονίζεται με γρήγορους ρυθμούς καταφέρνει και συνδυάζει το μοντέρνο, το πλούσιο και το παραδοσιακό. Θα το καταλάβετε όταν κάνετε μια βόλτα στον νεοακαινισμένο μόλο, πίνοντας έναν καφέ στο παλιό λιμάνι και κάνοντας τα ψώνια σας στη νεοσύστατη μαρίνα της Λεμεσού. Στον μόλο εκτός από βόλτα μπορείτε να κάνετε την προπόνησή σας και στη συνέχεια μια βουτιά στα καθαρά νερά. Τέλος, στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της παλιά πόλης θα βρείτε το κάστρο καθώς και αγορές, στοές και μαγαζάκια της παλιάς εποχής.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 μέρες

 Ο ξερόλας λέει: Η ακτή της έχει μήκος 15 χλμ!

Παλιά πόλη Λεμεσού

Η παλιά πόλη της Λεμεσού είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Στενά δρομάκια, πεζόδρομοι, παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια, πετρόκτιστες στοές, τζαμιά και εκκλησίες είναι μόνο μερικά από αυτά που θα δείτε. Ιδανικό μέρος για φαγητό ή ποτό αφού φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης, ενώ σφύζει από ζωή ακόμη και τις βραδινές ώρες. Στην παλιά πόλη επίσης θα βρείτε τη δημοτική αγορά η οποία διαθέτει αφθονία από κυπριακά φρούτα, λαχανικά και κρέας, αλλά και το κάστρο της Λεμεσού, που σήμερα στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στο Κάστρο τελέστηκε ο μοναδικός Βασιλικός γάμος της Αγγλίας εκτός του Αββαείου του Westminster (Ριχάρδος Λεοντόκαρδος – Βερεγγάρια της Ναβάρρας)!

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

Ο αρχαιολογικός χώρος Κουρίου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Κύπρου. Η πόλη-βασίλειο βρίσκεται χτισμένη σε έναν λόφο μόλις 15 λεπτά από την Λεμεσό. Μπορείτε να το γυρίσετε με τα πόδια και να μάθετε την ιστορία του, αλλά και να αγναντέψετε την κοιλάδα του ποταμού Κουρή και τον κόλπο της Επισκοπής. Στον χώρο την παράσταση κλέβουν τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς με τα λουτρά και φυσικά το Ελληνορωμαϊκό θέατρο με την υπέροχη ακουστική. Στο θέατρο, χωρητικότητας 3.500, κατά τη θερινή σεζόν φιλοξενούνται παραστάσεις, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 16 Σεπτεμβρίου-15 Απριλίου 08:30-17:00 & 16 Απριλίου-15 Σεπτεμβρίου 08:30-19:00
Κόστος: Γενική είσοδος 4.5€

 Ο ξερόλας λέει: Στον χώρο βρίσκεται το μοναδικό μωσαϊκό με μονομάχους στον κόσμο!

Παλιό Λιμάνι της Λεμεσού

Ο νεοσύστατος μόλος με τους φοίνικες, τις εξέδρες και τα πάρκα καταλήγει στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού. Το ανακαινισμένο λιμάνι στολίζουν καραβάκια, καφέ και εστιατόρια, ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα στέκι για εκατοντάδες ανθρώπους. Ο παραδοσιακός αέρας του λιμανιού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη χλιδή και την πολυτέλεια της νέας Μαρίνας που βρίσκεται δίπλα του. Η Νέα Μαρίνα είναι το πιο hot σημείο για luxury ψώνια, ενώ προσφέρει ποιοτικές επιλογές φαγητού και καφέ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η κατασκευή της Νέας Μαρίνας κόστισε 350 εκατ. ευρώ!

Οι δρόμοι του κρασιού

Οι δρόμοι του κρασιού αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Κύπρο. Η Μεγαλόνησος είναι μία από τις αρχαιότερες χώρες του κόσμου σε παραγωγή κρασιού, με ιστορία 6.000 χρόνων! Σήμερα έχει επενδύσει χρήμα, γνώση και ατέλειωτες ώρες για την παραγωγή κρασιών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο! Ανάμεσα τους βρίσκονται το ξυνιστέρι και το γλυκόπιοτο νάμα της αρχαιότητας, το περίφημο κρασί Κουμανδαρία, που παράγεται μόνο σε 14 κρασοχωριά της Κύπρου! Με 41+ οινοποιεία και μέσα από 7 άκρως ενδιαφέρουσες διαδρομές θα νιώσετε την κυπριακή φιλοξενία και θα μάθετε τα μυστικά για το κρασί και την ιστορία του.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα

 Ο ξερόλας λέει: Η Κουμανδαρία είναι το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο!

Κακοπετριά

Χωμένη στα βουνά του Τροόδους η Κακοπετριά θα σας χαρίσει όσα κανένα άλλο μέρος στην Κύπρο. Ηρεμία, γαλήνη και μία απίστευτη γραφικότητα ντύνονται με χρώματα της φύσης! Το χωριό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μία εξόρμηση δίπλα από ρυάκια, γεφυρούλες και σε πετρόκτιστα γραφικά δρομάκια. Το βγαλμένο από το παρελθόν σκηνικό συμπληρώνεται ιδανικά με μία βόλτα στους νερόμυλους και τα μουσεία, ενώ για κλείσιμο σας έχουμε την καλύτερη πέστροφα της ζωής σας! Τι άλλο να ζητήσει κάποιος παραπάνω από μία βόλτα στην Κακοπετριά.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: Μισή μέρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η περίφημη Κακιά Πέτρα βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, ενώ είναι γνωστή και ως Πέτρα του Ανδρογύνου!

Λευκωσία

Η Λευκωσία, η πολύπαθη πρωτεύουσα της Κύπρου είναι μοντέρνα, ζωντανή, και συνάμα παραδοσιακή και γραφική! Είναι άγνωστη στους τουρίστες αφού το νησί της Αφροδίτης φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του. Όμως όποιος δε την γνωρίσει έχει χάσει τη μισή ομορφιά του νησιού! Η Λευκωσία είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο, αυτό όμως δεν την εμποδίζει από το να εξελίσσεται και μάλιστα ραγδαία. Κέντρο της οικονομίας, στρατηγικό σημείο με μεγάλη ανοικοδόμηση, αλλά και μία πόλη με αξιόλογη νυχτερινή και πολιτιστική ζωή. Η παλιά πόλη με τα αναπαλαιωμένα πολύχρωμα σπίτια, τις εκκλησίες και τα αξιοθέατα, ο ζωντανός πεζόδρομος της Λήδρας και οι μεγάλες πλατείες είναι μόνο μερικά από τα σημεία της που αξίζει να εξερευνήσετε. Τέλος, έξω από την πόλη θα βρείτε μερικά από τα πιο ομορφιά χωριά της Κύπρου. Χωριά ντυμένα με την απλότητα και την ηρεμία του παρελθόντος, καθώς αρνούνται να προχωρήσουν με τόσο μεγάλα βήματα…

Ανακαλύψτε την υπέροχη Λευκωσία!

 
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 μέρες

 Ο ξερόλας λέει: Η λέξη Λευκωσία σημαίνει «Λευκή Ουσία» ή αλλιώς η πόλη των Λευκών Θεών!

Παλιά πόλη της Λευκωσίας

Η παλιά πόλη της Λευκωσίας θα σας εντυπωσιάσει τόσο με το πλήθος των χρωμάτων, όσο και με την ηρεμία της. Περιβάλλεται από τα τεράστια Ενετικά Τείχη, ενώ το εσωτερικό της αποπνέει έναν μεσαιωνικό αέρα. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων, οι εκκλησίες, τα μουσεία, τα αρχοντικά, το τζαμί Ομεριέ, η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, η Αρχιεπισκοπή Λευκωσίας καθώς και οι δεκάδες μικρές και μεγάλες πλατείες θα γεμίσουν τον φωτογραφικό σας καμβά. Επίσης μέσα στα στενά δρομάκια θα δείτε τέχνες που έχουν εξαλειφθεί με το πέρασμα των χρόνων όπως κηροποιούς, σιδεράδες, χαλκοματάδες ακόμη και τσαγκάρηδες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύσουσα στην Ευρώπη!

Segway Λευκωσία

Segway Λευκωσία, ανακαλύψτε τη Λευκωσία πάνω σε δύο ρόδες! Όχι δεν μιλάμε για μία κλασική ξενάγηση με ποδήλατο, αλλά για κάτι πιο πρωτότυπο, πιο εναλλακτικό, με περισσότερη δράση. Μιλάμε δηλαδή για μία ξενάγηση με Segway. Πάνω σε ένα ηλεκτροκίνητο Segway θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης, ενώ παράλληλα θα μάθετε την ιστορία της καθώς και πολλά tips. Η ασφάλεια και η εμπειρία του Segway Station θα σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα από την πρώτη κιόλας στιγμή, ενώ οι φωτογραφίες, οι εικόνες αλλά και η συνολική εμπειρία θα σας μείνουν αξέχαστα.

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά (ώρες καταστήματος)
Κόστος: 40-50€ το άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύσουσα στην Ευρώπη!

Παραλίες Κύπρου (Blue Lagoon)

Οι παραλίες είναι το μεγαλύτερο ατού και ένας από τους κυριότερους λόγους που επισκέπτεται κάποιος την Κύπρο. Δικαίως αφού τα νερά της παραμένουν ζεστά έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και έχουν χαρακτηριστεί ως τα καθαρότερα νερά για κολύμπι στην Ευρώπη! Μάλιστα σε πολλές από τις παραλίες το απίθανο χρώμα τους ξεπερνά ακόμη και την χρωματική παλέτα του photoshop! Μερικές από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Nissi Beach και η Blue Lagoon στην Αγία Νάπα, η ακτή του κυβερνήτη και ο κόλπος Πισσουρίου στη Λεμεσό και ο κόλπος των Κοραλλίων και ο Ακάμας στην Πάφο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: Καθ’ όλη την παραμονή σας στο νησί
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει – Ξαπλώστρες από 0 έως 30€ το άτομο!

 Ο ξερόλας λέει: Υπάρχουν 57 παραλίες που φέρουν Γαλάζια Σημαία!

Παρασκευή Χαλουμιού

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο νησί είναι η παρασκευή Χαλουμιού. Το χαλούμι είναι ένα Π.Ο.Π. προϊόν της Κύπρου που έχει ως βάση το γάλα. Με τα κατάλληλα υλικά και μέσα από μία ειδική επεξεργασία βγαίνει ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα που είναι βελούδινο και πλούσιο σε γεύση. Σήμερα ελάχιστα νοικοκυριά ασχολούνται με την παρασκευή χαλουμιού. Όλη η διαδικασία από το άρμεγμα ως την ώρα που μπαίνει σε καλούπια είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ αξίζει να ταξιδέψετε ως την Χοιροκοιτία για να τη δείτε ζωντανά από την κ. Λούλα.

Tip: Στο τέλος αγοράστε φρεσκοφτιαγμένο ή ξερό χαλούμι και ζεστή αναρή (υποπροϊόν)!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Περίπου 6€ το κιλό.

 Ο ξερόλας λέει: Ο μέσος όρος ετήσιας κατανάλωσης Χαλουμιού είναι 6.9 κιλά/κατ’ άτομο!

Αγία Νάπα

Αγία Νάπα, η πόλη της ραγδαίας ανάπτυξης, των υπέροχων παραλιών και του αχαλίνωτου κλάμπινγκ. Το πρώτο κτίριο του χωριού ήταν μοναστήρι το οποίο ήταν περικυκλωμένο από πυκνή βλάστηση γι’ αυτό και του έδωσαν το όνομα Αγία Νάπα, δηλαδή η Αγία των δασών. Το μικρό ψαροχώρι των λιγοστών κατοίκων έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο τουριστικούς σταθμούς παγκοσμίως, ο οποίος αποκτά όλο και περισσότερα ξενοδοχεία, beach bar και μαγαζιά. Σίγουρα δεν είναι ησυχαστήριο ή ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες, είναι όμως ένα μέρος που σφύζει από ζωή και ενέργεια 24/7.

Στην Αγία Νάπα θα δείτε το Δημοτικό Μουσείο Thalassa, το μοναστήρι, το πάρκο των γλυπτών, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε όλα τα θαλάσσια σπορ, αλλά και μία βόλτα στο εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο. Επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα ζεστά νερά της, να λιαστείτε στις χρυσές και λευκές αμμουδιές της και να κάνετε βουτιές από τα κάθετα βράχια που υπάρχουν σε όλη την ακτογραμμή της. Οι ντόπιοι προτιμούν τον Πρωτάρα μία περιοχή δίπλα στην Αγία Νάπα, η οποία δεν έχει πολλές επιλογές, έχει όμως υπέροχες θάλασσες και πάνω από όλα περισσότερη ησυχία. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το μέρος επιλέγουν πολλά ζευγάρια για να παντρευτούν.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 μέρες

 Ο ξερόλας λέει: Η παραλία Nissi Beach είναι η δεύτερη σε χρηματική αξία στον κόσμο!

Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο

To Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, είναι μία από τις πιο γνωστές περιοχές της Κύπρου. Μέρος παρθένο, με τεράστιο φυσικό πλούτο το Κάβο Γκρέκο έχει γλιτώσει από την τουριστική ανοικοδόμηση καθώς προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, διαθέτει υποθαλάσσιες χαράδρες, σπήλαια, κάθετα ασβεστολιθικά βράχια, έναν ιδιαίτερο βυθό και πεντακάθαρα, τιρκουάζ νερά (Blue Lagoon) που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στο νησί. Στη μύτη του Κάβο Γκρέκο θα βρείτε την πανέμορφη εκκλησία των Άγιων Αναργύρων ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα ακόμη φυσικό φαινόμενο η «Καμάρα του Κόρακα»! Τέλος, μπορείτε να το γνωρίσετε και από τη θάλασσα μέσα από ένα Boat trip.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 5-6 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στο Πάρκο υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικά είδη φυτών!

Κυπριακοί Μεζέδες

Το νόστιμο φαγητό στην Κύπρο έρχονται να ολοκληρώσουν οι απίθανοι Κυπριακοί μεζέδες. (Σχεδόν) Κάθε ταβέρνα και εστιατόριο διαθέτει ποικιλία από μικρές μερίδες που ξεκινούν από 12 και φτάνουν έως και 22 πιατάκια. Οι μερίδες αυτές περιέχουν αλοιφές, ελιές, ορεκτικά και κυρίως πιάτα. Ο ελάχιστος αριθμός είναι για δύο άτομα και οι γεύσεις στηρίζονται κυρίως σε τοπικές λιχουδιές, οι οποίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα βάθη της Κυπριακής κουζίνας. Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε πως οι Κυπριακοί Μεζέδες δεν είναι ίδιοι σε κάθε μαγαζί, όμως στο ίδιο μαγαζί δεν αλλάζουν.

Κόστος: 15-22€ το άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Το κολοκάσι καλλιεργείται και μαγειρεύεται από τα ρωμαϊκά χρόνια!

Πάφος

Η Πάφος είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου με δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία, υπέροχες παραλίες, αστείρευτο φυσικό πλούτο και μία ιστορία χιλιάδων χρόνων! Η πόλη χωρίζεται στην Άνω και Κάτω Πάφο, δύο περιοχές τόσο διαφορετικές μα τόσο αλληλένδετες.

Η Άνω Πάφος είναι γραφική, με στενά πλακόστρωτα, αγορές και ένα μείγμα από διαφορετικές συνοικίες που σε καλούν να τις ανακαλύψεις! Η Κάτω Πάφος είναι ένα υπαίθριο μουσείο γεμάτο ιστορία, το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα βρείτε τάφους βασιλέων, ρωμαϊκά σπίτια, ψηφιδωτά και την όμορφη παραλία που καταλήγει στο Μεσαιωνικό κάστρο της πόλης!

Το καλοκαίρι στην Πάφο, όπως σε όλη την Κύπρο, είναι μεγάλο και ζεστό, γι’ αυτό πρέπει να απολαύσετε μία από έντεκα παραλίες της με μπλε σημαία! Οι καλύτερες φυσικά είναι ο Κόλπος των Κοραλλίων και η Blue Lagoon.

Για να γλυκαθείτε σας έχουμε το περίφημο λουκούμι Γεροσκήπου με παράδοση 100+ ετών, ενώ αν θέλετε να βάλετε περιπέτεια στη ζωή σας επισκεφτείτε την παρθένα και βραχώδη περιοχή του Ακάμα, προστατευμένη από το δίκτυο Natura 2000!

Πάφος, γεμάτη Φως, γεμάτη Θάλασσες, γεμάτη Ιστορία.

 
Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 μέρες

 Ο ξερόλας λέει: Εδώ λατρεύτηκε για πρώτη φορά η θεά Αφροδίτη!

Πέτρα του Ρωμιού

Η περίφημη Πέτρα του Ρωμιού βρίσκεται στην περιοχή Κούκλια, μόλις 20 λεπτά από την Πάφο. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού λόγω του μύθου ότι στην παραλία γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη. Η πέτρα του Ρωμιού είναι η δεύτερη από τις τρεις, και ονομάστηκε έτσι καθώς λέγεται πως την έριξε ο θρυλικός Διγενής Ακρίτας για να κρατήσει μακριά τους Σαρακηνούς. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι βέβαια ότι αποκολλήθηκε μετά από μεγάλο σεισμό και (όπως και πολλοί άλλοι βράχοι) κατέληξε στη θάλασσα. Όπως και να ‘χει η περιοχή κερδίζει τον επισκέπτη με την άγρια ομορφιά και τα πεντακάθαρα νερά της.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: (ή καλύτερα ο μύθος λέει:) Αν κολυμπήσετε τρεις φορές γύρω από τον βράχο θα κερδίσετε αιώνια νεότητα, ομορφιά και θα μπορείτε να πιάσετε παιδί!

Θρησκευτική διαδρομή Κύπρος (10 εκκλησίες Unesco)

10 εκκλησίες κρυμμένες στον φυσικό πλούτο της οροσειράς του Τροόδους αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι θρησκευτικού τουρισμού στην Κύπρο. Βρίσκονται υπό την προστασία της Unesco και διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.. την ξύλινη στέγη. Εκκλησίες με τεράστια θρησκευτική σημασία θα σας εντυπωσιάσουν με την απλή, αλλά ζεστή δομή τους και τις ζωηρές τοιχογραφίες Αγίων και Αποστόλων. Οι μακρινότερες εκκλησίες βρίσκονται σε απόσταση 70χλμ. (περίπου 1.30 ώρας), ενώ οι πιο όμορφες είναι η Παναγία του Άρακα και ο Αγ. Νικόλαος της στέγης. Αφιερώστε μία μέρα για να γνωρίσετε τον θρησκευτικό πλούτο της Κύπρου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι Κύπριοι ήταν από τους πρώτους που δέχτηκαν και και δίδαξαν τον Χριστιανισμό (Πράξεις Αποστόλων)!

Kayak Κύπρος

Η Κύπρος, ένα νησί γεμάτο θάλασσες δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει εξαιρετικές θαλάσσιες δραστηριότητες. Μία τέτοια είναι το Kayak που γίνεται σε πολλές θάλασσές της ανάμεσα τους και η ιδιαίτερη παραλία του Κυβερνήτη (Governors Beach) μόλις 10 λεπτά από την πόλη της Λεμεσού. Ο Λάζαρος και η Sea kayak Cyprus θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια ανάμεσα από τα ολόλευκα βράχια, μέσα σε σπηλιές και απόμερες παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

?  Μάθε περισσότερα ΕΔΩ

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Μάιο-Οκτώβριο
Κόστος: 35-45€ το άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Το πραγματικό όνομα της ακτής είναι Κάλυμνος, χάρη στους σφουγγαράδες της Καλύμνου που έρχονταν εδώ για σπογγαλιεία!

Λάρνακα

Η Λάρνακα είναι η πόλη της Κύπρου που κατοικείται τα περισσότερα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη! Μία πόλη που διαθέτει μεγάλη ιστορία (4.000 ετών), ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο πόλης, αφού η παραλία της μοιάζει με τουριστικό θέρετρο φιλοξενώντας πολλά ξενοδοχεία, καφέ και μαγαζιά. Πίσω από αυτά απλώνεται το ιστορικό κέντρο, η σύγχρονη πόλη και φυσικά η περίφημη Βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Λαζάρου, του προστάτη της πόλης. Το πιο γνωστό σημείο της Λάρνακας είναι η παραλία των Φοινικούδων, με τους ατελείωτους φοίνικες και τη θάλασσα που σε καλεί να βουτήξεις! Τόπος συνάντησης για πολλούς ανθρώπους η παραλία των Φοινικούδων ενώνεται με τον παραλιακό πεζόδρομο Πιαλέ Πασά, την Αλυκή, το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, καθώς και άλλες γραφικές γειτονιές της πόλης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα

 Ο ξερόλας λέει: Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη λέξη λάρναξ που σημαίνει σαρκοφάγος!

Άγιος Λάζαρος Λάρνακα

Ο Άγιος Λάζαρος της Λάρνακας είναι ίσως η πιο γνωστή εκκλησία της Κύπρου. Η πετρόκτιστη εκκλησία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου, ενώ το πιο βασικό στοιχείο της είναι ότι χτίστηκε πάνω από τον τάφο του Αγίου Λαζάρου. Το εσωτερικό της είναι είναι ντυμένο με ξύλο, χρυσό και πολλές εικόνες, μερικές εκ των οποίων είναι δωρεές πλουσίων οι οποίοι έχουν κάνει τάμα. Στην πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο θα βρείτε αρκετά καφέ, φούρνους, ενώ με την γαλήνη και την ησυχία που επικρατεί θα μπορέσετε να απολαύσετε τη βόλτα σας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Μάρτιος-Οκτώβριος καθημερινά 08:00-18:30, Νοέμβριος-Φεβρουάριος καθημερινά 08:00 – 12:30, 14:30 – 17:30
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι μια από τις τρεις εκκλησίες με τρεις τρούλους που υπάρχουν στην Κύπρο!

Κεραμική τέχνη

Η Κεραμική τέχνη τείνει να εξαλειφθεί όμως στην Κύπρο θα βρείτε αρκετά εργαστήρια που κρατούν την τέχνη ζωντανή. Στη Λάρνακα μπορείτε μπείτε σε ένα κατάστημα κεραμικής όχι μόνο για να αγοράσετε κάποιο δώρο, αλλά και για να φτιάξετε τη δική σας δημιουργία από πηλό. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που με την καθοδήγηση των κατάλληλων ανθρώπων όπως ο κ. Ευθύμιος Συμέου, θα σας κάνουν να αγαπήσετε την κεραμική τέχνη. Επισκεφτείτε το Studio Ceramics Cyprus για να αγοράσετε κάποιες από τις υπέροχες κεραμικές δημιουργίες ή ακόμη καλύτερα να δημιουργήσετε τη δική σας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες

 Ο ξερόλας λέει: Τα πιο φημισμένα κεραμικά είναι τα λαπηθιώτικα ή αλλιώς τα «αλειφτά» της Λαπήθου!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.