DoDo
E.N. Story
Φαγητό
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

More

6 ακόμα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια οι επιλογές για δραστηριότητες και περιηγήσεις είναι πολλές, ενώ ιδανικά θα πρέπει να αφιερώσετε 4-5 μέρες για να τα ανακαλύψετε. Οι διαδρομές στην άγρια φύση, η εξερεύνηση στα σοκάκια των χωριών, η αρχιτεκτονική και τα μοναδικά τοπία δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Από το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο ως τη Μονή των Αρχαγγέλων και από την πανέμορφη Δρακολίμνη έως το rafting στον Βοϊδομάτη, τα Ζαγοροχώρια θα έχουν πάντοτε περισσότερους από έναν λόγο για να τα επισκεφτείτε..

Ανακαλύψτε πολλά ακόμη αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια

Παπιγκο-Μικρό Πάπιγκο

Πρόκειται για δύο από τα πιο ιστορικά χωριά του συμπλέγματος των Ζαγοροχωρίων. Βρίσκονται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου, και χωρίζονται από το ρέμα Ρογκοβού. Σήμερα χαρακτηρίζονται σαν τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά του Ζαγορίου και μαγνητίζουν τους επισκέπτες, με τη μοναδικής ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα, το ξεχωριστό πάντρεμα της πέτρας με το πράσινο και την ιδιαίτερη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Περπατήστε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, φωτογραφήστε το χωριό από κάθε δυνατή γωνία, χαθείτε στην παρθένα φυσική ομορφιά του τόπου και ψάξτε για την επιγραφή με τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (μικρό Πάπιγκο). Για τους έμπειρους οδοιπόρους προτείνεται το μονοπάτι Ο3 με τη μαγική διαδρομή Πάπιγκο-Δρακόλιμνη Τύμφης, η οποία συνίσταται για εξερεύνηση από Μάιο έως Οκτώβριο. Τέλος επισκεφτείτε τον πετρόχτιστο ναό του Αγίου Βλασίου (μεγάλο Πάπιγκο), που χτίστηκε το 1852 και διαθέτει αγιογραφίες για πάνω από έναν αιώνα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Από τα 341 στρέμματα της περιοχής μόνο τα 33 καλύπτονται από αστικές εκτάσεις!

Τσεπέλοβο-Μονή Ρογκοβού

Μια επίσκεψη στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά χωριό του Ζαγορίου είναι επιβεβλημένη. Τα πολλά πέτρινα, διατηρητέα σπίτια σε συνδυασμό με τα πλακόστρωτα μονοπάτια, τα γραφικά μαγαζάκια και τη μυρωδιά από τους ξυλόφουρνους θα σας ταξιδέψουν σε μία παλιότερη εποχή. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τσίπουρο, με τη συνοδεία τοπικών μεζέδων και πιτών, σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε μία από τις παλιότερες μονές στην Ευρώπη, η οποία είναι κτισμένη εδώ και περίπου μία χιλιετία*! Η μονή Ρογκοβού είναι ιδανική για πολλές στιγμές ξεκούρασης και περισυλλογής. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς και έμπειρους πεζοπόρους προτείνουμε τη διαδρομή Τσεπέλοβο-κορυφή Τύμφης (σημείο Γκαμήλα). Μία αρκετά απαιτητική διαδρομή, η οποία ξεκινάει από 1.150μ και φτάνει στα 2.500μ, διάρκειας 7-8 ωρών, με πολλές πηγές και ατελείωτο φυσικό τοπίο, που εναλλάσσεται συνεχώς.

*Αναδομήθηκε το 1749 μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ο ξερόλας λέει: Στη μονή ιδρύθηκε και λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα (1815)!

Extreme Sports

Εκτός από την πεζοπορία, υπάρχουν και οι εναλλακτικοί τρόποι εξερεύνησης της γης, του νερού.. αλλά και του αέρα, της περιοχής! Το Rafting, το Κανό – Kayak, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η ιππασία και το mountain bike ride είναι μερικοί τρόποι για να βάλετε την περιπέτεια στη ζωή σας και να γνωρίσετε τη φύση και τις ομορφιές της, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τραβήξτε κουπί στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης, εξερευνήστε τα δάση πάνω σε 2 ρόδες, πετάξτε στις πλαγιές του Μιτσικελίου ή προτιμήστε μία ευχάριστη βόλτα πάνω σε ένα άλογο, στην περιοχή του Πάπιγκου. Οι δραστηριότητες γίνονται με τη βοήθεια οργανωμένων, έμπειρων ομάδων, οι οποίες σας οδηγούν στην περιπέτεια με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης σας παρέχουν επαγγελματικό εξοπλισμό για κάθε δραστηριότητα. Η περιοχή είναι από τις ιδανικότερες της Ευρώπης για action sports. Βάλτε την περιπέτεια στη ζωή σας δοκιμάζοντας μία ή περισσότερες δραστηριότητες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-4 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Ιππασία: 15-25€/άτομο, Rafting Βοηδομάτης: 25-35€, Αλεξίπτωτο πλαγιάς: 70-90€/άτομο, Mountain Bike: 20-30€ άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Υπάρχουν 32 πεζοπορικές διαδρομές, από τις οποίες οι 7 χαρακτηρίζονται ορειβατικές, λόγω της δυσκολίας και του μεγάλου υψόμετρου!

Βραδέτο-Καπέσοδο-Σκαμνέλι

Πρόκειται για 3 χωριά στο κεντρικό Ζαγόρι, τα οποία απέχουν μεταξύ τους 20 χλμ. (περίπου 35 λεπτά με το αυτοκίνητο). Τα χωριά αυτά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, με την πέτρα να είναι το υλικό που κυριαρχεί σε σπίτια, δρόμους και πλατείες. Ακολουθήστε τη διαδρομή, χαθείτε στη μαγεία της φύσης, ξαποστάστε στις πλατείες των χωριών, πίνοντας τον καφέ ή το τσίπουρο σας και ακούστε διάφορες ιστορίες για την περιοχή. Το Βραδέτο είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο και τους λιγότερους μόνιμους κατοίκους στα Ζαγοροχώρια. Εδώ ξεχωρίζει η γνωστή διαδρομή της σκάλας του Βραδέτου. Το Καπέσοβο, από την άλλη, θεωρείται το καλλιτεχνικό χωριό, αφού από αυτό έχουν βγει πολλοί αγιογράφοι και ξυλογλύπτες της εποχής. Τέλος, στο προϊστορικό χωριό, όπως λέγεται το Σκαμνέλι, θα βρείτε τα Πελασγικά τείχη, που μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Μία περιπλάνηση στα τρία αυτά χωριά μπορεί να σας γεμίσει μόνο με όμορφες εικόνες και ευχάριστες αναμνήσεις, γι’ αυτό αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε να τα επισκεφτείτε.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ο ξερόλας λέει: Στο Καπέσοβο σώζεται ένα από τα σπανιότατα πρωτότυπα της περίφημης Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Δρακολίμνη

Η επόμενη μας πρόταση απευθύνεται μόνο σε έμπειρους οδοιπόρους. Η Δρακολίμνη βρίσκεται στο όρος Τύμφη, σε ύψος περίπου 2050μ. και οφείλει την ονομασία της σε ένα σπάνιο είδος, μικρών δράκων (Αλπικοί Τρίτωνες), που φιλοξενούνται στα νερά της. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του μονοπατιού Ο3 και χρειάζεται να είστε οπλισμένοι με γερά πνευμόνια, για να αντέξετε τις 5 ώρες περπατήματος, από το μικρό Πάπιγκο. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης υπάρχουν πολλές πηγές και αμέτρητα ανοίγματα, για να θαυμάσετε τη θέα. Επίσης στη μέση της διαδρομής βρίσκεται ένα καταφύγιο, στο οποίο μπορείτε να ξεκουραστείτε ή και να διανυκτερεύσετε. Οι εικόνες που θα πάρετε μαζί σας, όταν ολοκληρώσετε τη διαδρομή, θα σας αποζημιώσουν για την κούραση και την ταλαιπωρία. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα νερά της λίμνης είναι παγωμένα ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες. Οι καταλληλότεροι, όμως, για να την επισκεφτείτε είναι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4-5 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Δημιουργήθηκε από τους τελευταίους παγετώνες, πριν από 10.000 χρόνια!

Ασπράγγελοι – Ιερά Μονή

Το χωριό Ασπράγγελοι βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι κτισμένο σε ομαλότερο έδαφος. Είναι διαφορετικό, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε νοοτροπία, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πλούσιο, αριστοκρατικό χωριό. Σε απόσταση 10χλμ (περίπου 15 λεπτών με το αυτοκίνητο) θα βρείτε τη Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου. Από τη θέση αυτή μπορείτε να θαυμάσετε ανεμπόδιστα τη θέα προς τα Ιωάννινα, αλλά και την περιοχή της Ζίτσας. Ακόμη, για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της πεζοπορίας, προτείνουμε τη διαδρομή Ασπράγγελοι – Ιερά Μονή Ασπραγγέλων, μέσω του μονοπατιού Ζ17. Η εύκολη αυτή διαδρομή ξεκινά από το χωριό και διαρκεί 1.5 ώρα, καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Τέλος, 4χλμ έξω από το χωριό θα βρείτε το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, το οποίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του Ζαγορίου, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο του ’40, ενάντια στους Ιταλούς.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το άγαλμα φτάνει τα 6 μέτρα, ενώ το βάρος του είναι 1.7 τόνοι!
 


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.