E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

10 must see αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν τον πρώτο σε προτίμηση προορισμό της ορεινής Ελλάδας. Πίσω από το βουνό Μιτσικέλι, βρίσκονται 52 χωριά περιτριγυρισμένα από άγρια φύση, λίμνες, φαράγγια και αμέτρητα είδη χλωρίδας και πανίδας. Από το διάσημο φαράγγι του Βίκου μέχρι το Πέτρινο δάσος και από τα πετρόχτιστα γεφύρια ως τις οβίρες και τους καταρράκτες, ο επισκέπτης έχει τόσες επιλογές που σίγουρα δε θα φύγει απογοητευμένος. Φορέστε τα αθλητικά σας και ξεκινήστε για να..

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια

Φαράγγι Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου μαγνητίζει ακόμη και τους πιο “δύσκολους” επισκέπτες, με τη σπάνια φυσική ομορφιά του. Τα νούμερα και τα ρεκόρ που κατέχει, δεν συγκρίνονται με τις μοναδικές, φυσικές εικόνες που θα αντικρίσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσει κανείς είναι να το διασχίσει, μέσω του μονοπατιού (Ο3), το οποίο ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στον Βίκο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 7(!) ώρες και είναι ασφαλής και προσβάσιμη σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Επίσης, από εκεί ξεκινούν μικρότερης διάρκειας διαδρομές (από 40 λεπτά έως και 3 ώρες), οι οποίες χαρίζουν εξίσου ωραίες εικόνες από την περιοχή. Οι καταλληλότεροι μήνες, για να το περπατήσετε μόνοι σας, είναι Μάρτιος-Οκτώβριος. Ενώ αν επιλέξετε να το κάνετε οργανωμένα μπορείτε να το διασχίσετε οποιαδήποτε εποχή επιθυμείτε. Βασικές προϋποθέσεις είναι η στοιχειώδης φυσική κατάσταση, η καλή διάθεση και τα άνετα ρούχα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-7 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Αν πάτε μόνοι σας Δεν υπάρχει, Οργανωμένα έως 40€/άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Χάρη στη σπάνια ανομοιομορφία του έχει γίνει τόπος συνάντησης των κορυφαίων ορειβατικών ομάδων από όλο τον κόσμο!

Γιοφύρια: Κόκκορη, Πλακίδα, Μίσιου

Τα τρία ιστορικά, πετρόχτιστα γεφύρια βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3χλμ. Κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1748 έως το 1814 και το καθένα φέρει τη δική του αρχιτεκτονική και ιστορία. Διασχίστε το γεφύρι του Πλακίδα, με τις 3 καμάρες, και χαθείτε στην ηρεμία της φύσης. Εξερευνήστε το φημισμένο γεφύρι του Κοκκόρη, στο οποίο υπάρχει η σπηλιά που κρυβόταν ο λήσταρχος Νταβέλης. Τέλος, ακολουθήστε το μονοπάτι από το γεφύρι του Κοκκόρη και μεταβείτε στου Μίσιου. Πρόκειται για μία ομαλή διαδρομή, απόστασης 1.4χλμ, (περίπου 25 λεπτά) δίπλα από τον ποταμό Βοϊδομάτη. Οι ήχοι των πουλιών και του νερού, θα σας κάνουν να νιώσετε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Σε ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου υπάρχουν 93 πετρόχτιστα γεφύρια!

Κολυμπήθρες Πάπιγκο (Οβίρες)

Κατά τη μετάβασή από το μικρό Πάπιγκο στο μεγάλο, ή και αντίστροφα, θα συναντήσετε το ρέμα του Ρογκοβού. Ανάμεσα από τα δύο αυτά χωριά το ρέμα έχει σχηματίσει μικρές κοιλότητες, οι οποίες ονομάζονται οβίρες ή κολυμπήθρες. Πρόκειται για ένα ακόμη όμορφο δημιούργημα της φύσης, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά τα οποία κατεβαίνουν από τις πηγές του βουνού Γκαμήλα. Μη διστάσετε να κάνετε μία βουτιά, αν φυσικά το επιτρέπει ο καιρός και οι αντοχές σας, αφού το νερό είναι παγωμένο, ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε, καθώς στα σημεία που δεν χτυπάει ο ήλιος υπάρχει φόβος πτώσης. Για τους τολμηρούς εξερευνητές έχουμε να προτείνουμε τον καταρράκτη, που βρίσκεται στο τέλος της απαιτητικής διαδρομής.

Σημαντική Σημείωση: Έξω από τις οβίρες υπάρχει χώρος για 10-12 αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι τους μήνες αιχμής δύσκολα θα βρείτε χώρο για να παρκάρετε.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του στα κρύα νερά των οβιρών, κατά τη θερινή περίοδο!

Το μπαλκόνι του Θεού (Θέση Οξυά)

Η εξαιρετική διαδρομή μέσα από το πέτρινο δάσος καταλήγει στη γνωστή θέση Οξυά. Από εκεί ένα πέτρινο μονοπάτι οδηγεί στο περίφημο μπαλκόνι του Θεού, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα στη βαθύτερη (κατά το βιβλίο Guinness) χαράδρα του κόσμου, αυτή του Βίκου. Τόσο η διαδρομή, όσο και το τέλειο δημιούργημα της φύσης καθηλώνουν και προκαλούν δέος. Δεν το προτείνουμε σε υψοφοβικούς, καθώς η θέα στο κενό τρομάζει ακόμη και όσους δε φοβούνται τα ύψη! Για τους τολμηρούς που θέλουν να πάνε την εμπειρία ένα βήμα παραπέρα, προτείνουμε το στενό μονοπάτι (80μ.), μετά το μπαλκόνι, που φτάνει ως το χείλος του γκρεμού. Πρέπει να γνωρίζετε πως σε αυτό το σημείο η ασφάλεια είναι μηδαμινή, γι’ αυτό προσέξτε τα βήματά σας. Την τοποθεσία αξίζει να επισκεφτείτε όλες τις εποχές, με την καλύτερη ώρα να είναι πριν τη δύση του ηλίου.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η θέση αυτή έχει θέα στο πιο βαθύ μέρος της χαράδρας (περίπου 1 χιλιόμετρο)!

Μονή Αγιας Παρασκευής

Εξερευνώντας τα Ζαγοροχώρια θα συναντήσετε πολλές μονές και εκκλησάκια αφιερωμένες στην Αγία Παρασκευή, με την πιο γνωστή να βρίσκεται στο Μονοδένδρι. Προτού καθίσετε στην πλατεία του χωριού για έναν καφέ ή τσίπουρο ακολουθήστε το λιθόστρωτο καλντερίμι (400μ), το οποίο οδηγεί στην Ιερά Μονή. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η θέση της, αφού “κάθεται” στην άκρη του γκρεμού και πιο συγκεκριμένα της πιο βαθιάς χαράδρας του κόσμου. Είναι κτισμένη από πέτρα, ενώ εντύπωση προκαλούν οι σκοτεινοί χαμηλοτάβανοι χώροι, οι οποίοι αποτέλεσαν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα, κατά την Τουρκοκρατία. Μην παραλείψετε να βγείτε στο μπαλκόνι, όπου η μοναδική του θέα θα σας καθηλώσει και θα σας ταξιδέψει. Εκεί μπορείτε να παίξετε με τη φωνή σας, μέσω του γνωστού αντίλαλου!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 45 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Μετά το μοναστήρι υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στις θολωτές σπηλιές, οι οποίες αποτελούσαν καταφύγιο κατά την Τουρκοκρατία.

Θέση Μπελόη

Βραδέτο σημαίνει πεζοπορία! Εκτός από τη σκάλα υπάρχει μια διαδρομή η οποία καταλήγει σε ένα ακόμη φυσικό μπαλκόνι. Είναι μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή, 20-25 λεπτών, σε ανώμαλο πέτρινο και χωμάτινο έδαφος, μέσα από ένα μισό-σβησμένο μονοπάτι. Στο τέρμα της θα βρείτε, ίσως, την καλύτερη θέση για θαυμάσετε τη χαράδρα. Η ξεχωριστής ομορφιάς διαδρομή είναι κατάλληλη για οικογένειες, παιδιά, ζευγάρια και φίλους που αγαπούν την πεζοπορία, ενώ δεν προτείνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται από όλους όταν βρέχει, καθώς το έδαφος σε ορισμένα σημεία βαλτώνει και καθιστά δύσκολο και επικίνδυνο το πέρασμά τους.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Μπορείτε να ξαπλώσετε στις ασβεστολιθικές πλάκες (ίδιες με το πέτρινο δάσος), και να ατενίσετε το κενό. Προσοχή: Μηδενική προστασία!

Σκάλα Βραδέτο

Το Βραδέτο προσφέρει ένα ακόμη DoDo, το οποίο ξεκινάει έξω από το Καπέσοβο και καταλήγει στο μικρό χωριό. Η περίφημη σκάλα που ενώνει τα δύο χωριά (Καπέσοβο-Βραδέτο), θεωρείται το πιο ωραίο και γραφικό, πετρόκτιστο μονοπάτι στο Ζαγόρι. Η ανάβαση των 1.400 πέτρινων σκαλιών, αποτελούσε κάποτε τον μοναδικό δρόμο για να ενωθεί το Βραδέτο με τον υπόλοιπο κόσμο. Το μονοπάτι κατασκευάστηκε με σκοπό να χωράει ζώα και ανθρώπους ταυτόχρονα, ενώ για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν πάνω από δύο δεκαετίες. Για την ανάβαση θα χρειαστείτε περίπου 1.5 ώρα, νερό και πολλά διαλείμματα για ξεκούραση, ενώ για την κατάβαση περίπου 1 ώρα, νερό και πολλά διαλείμματα για.. φωτογραφίες, αυτή τη φορά. Η διαδρομή είναι βατή, αν και κουραστική, και μπορείτε να την κάνετε είτε μόνοι σας, είτε οργανωμένα με κάποιο γκρουπ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν (μόνοι σας) – έως 20€/άτομο (Οργανωμένα)

 Ο ξερόλας λέει: Αποτελείται από 39 στροφές, έχει μήκος 1,5χλμ και ύψος 250μ!

Εκκλησία Παναγίας (Βίκος)

Το παραδεισένιο εκκλησάκι της Παναγίας βρίσκεται δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά του Βοϊδομάτη, στο χωριό Βίκος. Αν και μπορείτε να το θαυμάσετε από το κιόσκι, το ιδανικό είναι να βρεθείτε κοντά του. Η διαδρομή, όμως, είναι αρκετά απαιτητική, λόγω του απότομου εδάφους, με κάμποσα πέτρινα σκαλιά και πολλές στροφές να δυσκολεύουν το έργο. Θα χρειαστείτε περίπου 30-40 λεπτά για να φτάσετε, αλλά οι εικόνες που θα αντικρίσετε στο τέλος θα σας κάνουν να ερωτευτείτε το μέρος! Εκεί, θα βρείτε και τη μικρή εκκλησία της Παναγίας, η οποία έχει απλή διακόσμηση και είναι αρκετά παραμελημένη, έχοντας μετατραπεί σε καταφύγιο για περαστικούς και οδοιπόρους. Η καλύτερη ώρα για κατάβαση είναι το πρωί.

Σημαντική Σημείωση: Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που δε χτυπάει ο ήλιος, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πτώσης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2.5 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Βρίσκεται σε βάθος 300μ. από το χωριό!

Καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα

Το κρυμμένο διαμάντι του Ζαγορίου.. Ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για τρεις διαδοχικούς καταρράκτες, οι οποίοι σχηματίζουν φυσικές κολυμπήθρες (οβίρες), με τον μεγαλύτερο να φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα! Η πρόσβαση γίνεται από το μονοπάτι* της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου και παρόλο που η απόσταση είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από το χωριό του Ηλιοχωρίου, οι καταρράκτες άργησαν να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Αν αντέχετε το κρύο μπορείτε να κάνετε μία βουτιά, όπως κι εμείς(!), στα παγωμένα τους νερά. Επίσης τις Κυριακές διοργανώνονται πεζοπορικές εξορμήσεις, προς αυτούς και προς άλλα μονοπάτια της περιοχής. Οι καταλληλότερες εποχές για να τους επισκεφτείτε είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, κατά τις πρωινές ώρες!

Σημαντική Σημείωση: Τους θερινούς μήνες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλά ερπετά δεσπόζουν στην πυκνή, παρθένα βλάστηση της περιοχής.

*Ακολουθώντας το μονοπάτι από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στη διακλάδωση ακολουθήστε τον δρόμο για τους καταρράκτες και όχι για το χωριό Λαΐστα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες.
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο νερό, δεν ξεπερνάει τους 10ºC!

Πέτρινο Δάσος

Λίγο πιο έξω από το Μονοδένδρι βρίσκεται ένα δάσος διαφορετικό από όλα τα άλλα, το Πέτρινο Δάσος. Ασβεστολιθικές πλάκες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, σχηματίζουν ένα σπάνιο φαινόμενο, που θα συναντήσετε σε ελάχιστα μέρη του κόσμου! Κατά τους ανοιξιάτικους μήνες το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από πράσινο, κλέβοντας μέρος της μοναδικότητας του, ενώ το φθινόπωρο/χειμώνα η βλάστηση έχει δευτερεύοντα ρόλο, βοηθώντας να καταλάβετε τη μορφολογία του. Η ανεπαρκής αξιοποίηση και διαφήμισή του, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από τους επισκέπτες απλά να το προσπερνούν, πηγαίνοντας προς τη θέση Οξυά. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η περιοχή είναι γεμάτη με “βιολογικές” νάρκες, λόγω της διέλευσης πολλών οικόσιτων ζώων!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά – 1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι πλάκες έχουν ηλικία από 35 έως 160 εκατομμύρια χρόνια!
 


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.