E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

13 must see αξιοθέατα στην Αθήνα

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας σας καλεί να την εξερευνήσετε και να μάθετε κρυμμένα μυστικά για την ιστορία της, μέσα από πολλές δραστηριότητες και αξιοθέατα. Η Αθήνα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, αφού πάντα υπάρχει κάτι να δεις και να κάνεις. Από την Ακρόπολη έως την Κηφισιά και από το αρχαίο στο σύγχρονο, η Αθήνα είναι ένας από τους καλύτερους once in a lifetime προορισμούς! Η πρωτεύουσα του πολιτισμού, η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, τις επιστήμες και τις καλές τέχνες, ανοίγει την αγκαλιά της και σας καλωσορίζει.

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην Αθήνα

Ακρόπολη

Η Ακρόπολη είναι το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο του δυτικού κόσμου και ένα από τα πέντε πιο σημαντικά της παγκόσμιας ιστορίας. Την κορυφή του βράχου της Ακρόπολης κοσμεί με την επιβλητική του παρουσία, εδώ και 2.500 χρόνια, ο Παρθενώνας. Ο ναός του Παρθενώνα έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική, ενώ μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί όποιος σταθεί μπροστά στη ζωντανή ιστορία του κόσμου μας. Στον Ιερό Βράχο θα δείτε επίσης ευρήματα που χρονολογούνται από το 3500 π.Χ., όπως το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, το βάθρο του Αγρίππα κ.α. Τέλος, από τον Παρθενώνα έχετε την ευκαιρία να αγναντέψετε την υπέροχη θέα σε όλο το λεκανοπέδιο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-17:00 (30 λεπτά πριν το κλείσιμο).
Κόστος: Ολόκληρο 20€, Μειωμένο 10, Δωρεάν Παιδιά >18, Άνεργοι. (Ολόκληρο Ενιαίο για όλους τους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους: 30€, Μειωμένο 15€).

 Ο ξερόλας λέει: Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Παρθενώνα περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι!

Μουσείο Ακρόπολης

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι ένα από τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος όχι μόνο της Αθήνας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Χτισμένο στη σκιά του επιβλητικού Παρθενώνα, αποτελεί σήμερα ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα μουσεία ολόκληρου του κόσμου. Ο τεχνητός και φυσικός φωτισμός σε συνδυασμό με το στήσιμο των εκθεμάτων προσφέρουν στον επισκέπτη ένα υπέροχο ταξίδι, σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί εκθέματα σε πάνω από 14.000 τμ. ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι Καρυάτιδες και η ζωφόρος του Παρθενώνα. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου και τα εκατοντάδων ετών αρχαιοελληνικά αγάλματα, γεμίζουν τον επισκέπτη με εικόνες και γνώσεις.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να κλείσετε ένα τουρ για να ξέρετε τι βλέπετε.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Δείτε τις ώρες ΕΔΩ.
Κόστος: Γενική είσοδος 5 ευρώ, Δωρεάν Άνεργοι, Φοιτητές, Παιδιά >18 ετών.

 Ο ξερόλας λέει: Τα λευκά μαρμάρινα αγάλματα ήταν κάποτε ζωγραφισμένα με έντονα χρώματα!

Πλάκα-Αναφιώτικα

Καλώς ήρθατε στην παλιότερη -ίσως- συνοικία της Ευρώπης, την όμορφη Πλάκα. Στην πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας με τα χαμηλά σπιτάκια και τις βουκαμβίλιες όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Η περιοχή αποτελεί μία όαση μέσα στο χάος της μεγαλούπολης με τα δεκάδες στενά σοκάκια της να σας καλούν για να χαθείτε στη μαγεία της παλιάς Αθήνας. Τότε που οι λατέρνες, ο γαλατάς και το παιδί που μοίραζε τον τύπο ήταν τα μοναδικά πράγματα που ανέβαζαν τα db! Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης θα βρείτε ακόμη μία συνοικία που αποτελεί τη συνέχεια της Πλάκας, τα Αναφιώτικα. Μέσα από στενά ανηφορικά καλντερίμια και το κυκλαδίτικο σκηνικό θα κάνετε ένα σύντομο ταξίδι στο.. Αιγαίο!

Σημείωση: Ξεφύγετε από την πολυκοσμία και χαθείτε στα γραφικά στενά της περιοχής. Η ηρεμία και τα χρώματα θα σας μαγέψουν!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4-5 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Τα Αναφιώτικα χτίστηκαν ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων!

Βουλή των Ελλήνων

Τα πρώην Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, αποτελούν εδώ και μερικές δεκαετίες τον ναό της ελληνικής δημοκρατίας. Το κτίριο είναι προσβάσιμο για μεμονωμένους επισκέπτες, με ξεναγήσεις σε πολλούς χώρους. Μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Αθήνα, το μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη αλλαγή φρουράς των Ευζώνων, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτή του Buckingham Palace. Η αλλαγή φρουράς λαμβάνει χώρα κάθε μία ώρα και τις 24 ώρες της μέρας και διαρκεί περίπου 15 λεπτά!

Σημαντικό: Μην χάσετε την αλλαγή την Κυριακή στις 11 το πρωί, όταν 120 Εύζωνες δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Ξενάγηση κάθε Κυριακή 12:00 (με κράτηση), Αλλαγή φρουράς καθημερινά ανά ώρα.
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η κατασκευή των ανακτόρων κόστισε 100.000 λίρες, που έδωσε ο Λουδοβίκος από το προσωπικό του ταμείο σαν άτοκο δάνειο!

Πλατεία Συντάγματος

Η Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης Αθήνας, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Το μεγάλο μέγεθος, το στρατηγικό σημείο και η όμορφη δομή της, την καθιστούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Αθηναίους, αλλά και για τους τουρίστες. Η πλατεία φιλοξενεί όλες τις μεγάλες συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, ενώ πολλές ιστορικές στιγμές (θετικές και μη) έχουν γραφτεί σ’ αυτή από τότε που κατασκευάστηκε. Η Πλατεία Συντάγματος είναι η πιο πολυσύχναστη πλατεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από αυτή ξεκινούν κάποιοι από τους σημαντικότερους δρόμους της πόλης. Καθίστε σε ένα μαρμάρινο πεζούλι και χαζέψτε τον κόσμο που περνάει ασταμάτητα, ακόμη και τις βραδινές ώρες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Είναι μέσα στις 100 μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου!

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί το στολίδι της πρωτεύουσας, αφού είναι ίσως το πιο όμορφο κτίριο στην Αθήνα. Η υπέροχη αρχιτεκτονική, η οργάνωση, η καθαριότητα και η θέα από την καταπράσινη ταράτσα, το κάνουν ιδανικό προορισμό για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές. Διαθέτει γήπεδο, σιντριβάνια, χώρους δημόσιων υπολογιστών, βιβλιοθήκη, παιδική χαρά, λυρική σκηνή, καφέ και εστιατόριο. Το ίδρυμα εκτός από την τεράστια προσφορά σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα παρέχει καθημερινές ξεναγήσεις στο κτίριο και το πάρκο, καθώς και δεκάδες δρώμενα Δωρεάν. Ενημερωθείτε για τα δρώμενα και κλείστε θέση από ΕΔΩ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 06:00-00:00 (Αναλυτικά δείτε ΕΔΩ)
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το ενεργειακό στέγαστρο παράγει ηλεκτρική ενέργεια έως 2GWh ανά έτος!

Λυκαβηττός

Ο Λυκαβηττός είναι το ψηλότερο σημείο της Αθήνας αφού την κοιτάζει από ύψος 277 μέτρων. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου μπορείτε να πάρετε μερικές ανάσες ή να πιείτε έναν γρήγορο καφέ. Ο Λυκαβηττός χαρίζει μοναδικές, πανοραμικές εικόνες στην Αθήνα, με το καλύτερο σημείο να είναι φυσικά η θέα προς τον Ακρόπολη και το λιμάνι του Πειραιά. Η καλύτερη ώρα είναι πριν τη δύση του ηλίου, όταν η πρωτεύουσα βάφεται με όλα τα χρώματα του ουρανού, ώσπου να ντυθεί στα μαύρα και να φωτιστεί για τη βραδινή της έξοδο.

Σημαντικό: Η ανάβαση είναι πολύ απότομη! Προτιμήστε να ανεβείτε με το τελεφερίκ και να κατεβείτε με τα πόδια. Tο όμορφο τοπίο με την πυκνή βλάστηση θα σας γεμίσει με εικόνες και καθαρό οξυγόνο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Τελεφερίκ: 7.5€ πήγαινε-έλα & 5€ μία διαδρομή.

 Ο ξερόλας λέει: Ονομάστηκε έτσι από τους Αθηναίους γιατί πίστευαν πως κατοικούνταν από λύκους! (μία από τις εκδοχές)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο. Το σπίτι της ελληνικής ιστορίας φιλοξενεί περισσότερα από 11.000(!) εκθέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το αγαλματίδιο του Δία, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα, ο Έφηβος και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το νεοανακαινισμένο μουσείο έχει λειτουργικό και φιλικό πρόσωπο, ενώ τα εκθέματα παρουσιάζονται με άρτιο τρόπο και ομαλή ροή. Πριν φύγετε, μην παραλείψετε να πιείτε έναν καφέ στον υπέροχο κήπο του, παρέα με ευρήματα και ψηφιδωτά, μακριά από την ένταση και τον θόρυβο της πολύβουης Αθήνας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Δευτέρα 13:00-20:00 & Τρίτη-Κυριακή: 09:00-16:00. Δείτε ΕΔΩ το μεταβαλλόμενο ωράριο.
Κόστος: Γενική είσοδος 5€.

 Ο ξερόλας λέει: Φιλοξενεί εκθέματα τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 8.000 χρόνια!

Μοναστηράκι

Το Μοναστηράκι ήταν, είναι και θα είναι η καρδιά της Αθήνας, η ζωντανή ιστορία της μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Η παλιά γειτονιά μπορεί να έχει χάσει την αθωότητα και την ασφάλεια του παρελθόντος, ωστόσο παραμένει ζωντανή, δυναμική και εμπορική. Το Μοναστηράκι αποτελεί διαχρονικό σημείο συνάντησης των Αθηναίων, αλλά και τόπο εμπορίου με επιρροές από την ανατολή. Εκτός από την νεοανακαινισμένη πλατεία συναντάμε και την πλατεία Αβησσυνίας, στην οποία φιλοξενείται παζάρι με αντίκες κάθε Κυριακή. Στα στενά γύρω από τις πλατείες θα βρείτε μαγαζάκια με σουβενίρ, χάντρες και κοσμήματα, μικροπωλητές, παλαιοπωλεία και ταβερνάκια. Επισκεφτείτε το πρωί και βράδυ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Πήρε το όνομά του από το μικρό εκκλησάκι στην άκρη της πλατείας που λέγεται Παναγία Παντάνασσα και ήταν γυναικείο μοναστήρι!

Έρμου-Ψυρρή

Καλώς ήρθατε στην πιο εμπορική οδό της πρωτεύουσας. Η πλακόστρωτη Ερμού θυμίζει κάτι από Vaci Utca της Βουδαπέστης. Είναι πολυσύχναστη όλες τις μέρες τις εβδομάδας, όμως τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο, με τους καλλιτέχνες του δρόμου να ψυχαγωγούν τους διερχομένους. Στα κάθετα στενάκια υπάρχουν πολλά μαγαζιά με καφέ, σνακ και φαγητό για να πάρετε μερικές ανάσες (δύσκολο σπορ το Shopping!). Σε απόσταση αναπνοής συναντάμε τη γραφική γειτονιά του Ψυρρή. Χαμηλές πολυκατοικίες, στενά δρομάκια, ταβέρνες, ουζάδικα και καφέ την κρατούν ζωντανή όλες τις ώρες της μέρας και κυρίως της νύχτας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στου Ψυρρή σύχναζαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως Βασιλιάδες και υπουργοί, αλλά και απλοί εργάτες!

Street Food-Καλαμάκι

Η Αθήνα, όπως και η Θεσσαλονίκη, αγαπάνε το Street food και η απόδειξη είναι τα χιλιάδες μαγαζιά γρήγορου φαγητού. Κάτι οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης, κάτι η έφεση για τις νόστιμες-ανθυγιεινές γεύσεις, κάτι το χαμηλό κόστος, έχουν απογειώσει τα Fast Food-άδικα στο.. στομάχι των ντόπιων. Η εύκολη και γρήγορη λύση του Street Food περιλαμβάνει hot dog, γύρο, σάντουιτς, μπέργκερ, τορτίγιες, πίτσες, γεμιστά κουλούρια, κρέπες κ.α. Ξεχωριστή θέση όμως στην καρδιά των Αθηναίων έχει το καλαμάκι ή αλλιώς το σουβλάκι. Το δημοφιλές ταχυ-έδεσμα περιλαμβάνει καλαμάκι, ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι μέσα σε πίτα (αλάδωτη). Καλή όρεξη!

Κόστος: Από 2 έως 3.5€ η πίτα.

 Ο ξερόλας λέει: Kατάγεται από το Αιγαίο… Tο έψηναν σε καλαμάκια στη Σαντορίνη πριν από 6.500 χρόνια!

Street Art & Δρομέας

H Αθήνα φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα graffiti, ενώ βρίσκεται μέσα στις 5 καλύτερες street art πόλεις στον κόσμο! Μερικά από τα κυριότερα έργα της είναι η κουκουβάγια, το πορτρέτο του Πλάτωνα, το μάτι, ο “Λουκάνικος”, ο εγκλωβισμένος κ.α. Εσείς δεν έχετε παρά να βγάλετε ένα καλό πλάνο και να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στις art γειτονιές της Αθήνας. Ένα ακόμη έργο τέχνης το οποίο κοσμεί την πρωτεύουσα από το 1988 είναι ο Δρομέας. Το μοντέρνο άγαλμα ύψους 8 μέτρων βρίσκεται απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη και μοιάζει με έναν εν κινήσει δρομέα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ο Δρομέας αποτελεί το πιο γνωστό γλυπτό της νεότερης Ελλάδας!

Athens Walking Tours (Ξεναγήσεις Αθήνα)

Πρόκειται για τον πιο οργανωμένο και εύκολο τρόπο να γνωρίσετε την Αθήνα και να μάθετε για την παλαιότερη, αλλά και τη σύγχρονη ιστορίας της. Το Athens Walking Tours καλύπτει όλα τα γούστα με ξεναγήσεις για την κουλτούρα, το φαγητό, την ιστορία, τη μυθολογία και για πολλά αξιοθέατα (40 επιλογές). Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται πρωί-απόγευμα και περιλαμβάνουν δημοφιλή μέρη της πρωτεύουσας όπως η Ακρόπολη και το μουσείο της, η Αρχαία αγορά, το Παναθηναϊκό στάδιο, η Βουλή, η παλιά πόλη κ.α. Υπάρχουν επίσης πλήρη πακέτα 1-2-3-4 ημερών για να γνωρίσετε τις Μυκήνες, την Αρχαία Ολυμπία, τον Πόρο, την Ύδρα, τους Δελφούς και τα Μετέωρα. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από έμπειρους, πιστοποιημένους ξεναγούς, σε μικρά γκρουπ, ενώ το skip line κάνει ευκολότερη τη ζωή σας.

Σημείωση: Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα Αγγλικά.

? Κλείσε ένα τουρ

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-6 ώρες (εξαρτάται από την ξενάγηση).
Ανοιχτά: Καθημερινά
Κόστος: 29-69€ (ανάλογα με την ξενάγηση).

 Ο ξερόλας λέει: Η Ακρόπολη των Αθηνών δεν είναι το ψηλότερο σημείο στην πόλη!


**Το Travelen φιλοξενήθηκε από το Athens Walking Tours. Οι απόψεις και όσα αναγράφονται για την ξενάγηση, το προσωπικό και τις παροχές, αποτυπώνουν πλήρως όσα είδαμε και ζήσαμε, χωρίς προκαταλήψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες, με απόλυτη αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια.

Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας. Ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.