E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

12 must see αξιοθέατα στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι η πόλη με τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο! Με τόσα πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες δε θα προβληματιστείτε ούτε στιγμή για το τι μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ. Η βόλτα στα κανάλια, η επίσκεψη σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς σταθμούς της Ευρώπης, το Rijksmuseum, η Heineken εμπειρία (Heineken Experience) και το σύγχρονο Μουσείο του μεγάλου ζωγράφου Van Gogh είναι μόνο μερικά απ’ αυτά.

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Άμστερνταμ

Rijksmuseum

Το Rijksmuseum του Άμστερνταμ είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς σταθμούς της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε έκταση μουσείο, με πλήθος έργων τέχνης όπως πίνακες, γλυπτά, αγάλματα, μία τεράστια βιβλιοθήκη και έναν εντυπωσιακό χώρο με όπλα, πανοπλίες, μινιατούρες πλοίων και στολές της παλιάς εποχής. Κάντε μία στάση στο περίφημο έργο του Rembrandt, τη “Νυχτερινή περίπολο”, δείτε την προσωπογραφία του Van Gogh και απολαύστε πολλά ακόμη έργα. Το εθνικό μουσείο είναι αρκετά μεγάλο, γι’ αυτό είναι καλό να αφιερώσετε αρκετές ώρες, ώστε να καταφέρετε να δείτε την πλειοψηφία των έργων αλλά και να χαλαρώσετε στο προσεγμένο καφέ που διαθέτει. Στον εξωτερικό του χώρο υπάρχει ένας όμορφα διαμορφωμένος κήπος με λουλούδια και σιντριβάνια. Η αναμονή στην ουρά κυμαίνεται από 20 λεπτά έως και 2 ώρες, όμως μπορείτε να μπείτε απευθείας χωρίς να περιμένετε ούτε λεπτό!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4+ ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 9:00-17:00
Κόστος: Για άτομα +18 ετών 20€, Για άτομα -18 ετών η είσοδος είναι Δωρεάν! Δωρεάν με την Iamsterdam city card.

 Ο ξερόλας λέει: Διαθέτει 80 δωμάτια που καλύπτουν 1.5 χλμ!

Μουσείο Van Gogh

Μη φύγετε από το Άμστερνταμ εάν δεν έχετε κάνει πρώτα μια στάση στο μουσείο του πιο γνωστού Ολλανδού, του Vincent van Gogh. Εξωτερικά το κτίριο είναι συγκλονιστικό, με την πανέμορφη γυάλινη πτέρυγα να μαγνητίζει όλα τα βλέμματα, μέρα και νύχτα. Και εσωτερικά, όμως, το μουσείο δεν στερείται ομορφιάς και design, χάρη στη σύγχρονη και λιτή δομή του. Εκτός από τη μεγαλύτερη, στον κόσμο, συλλογή έργων και αντικειμένων του καλλιτέχνη, το μουσείο φιλοξενεί έργα και άλλων σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Manet και ο Gauguin. Ωστόσο αυτά που καθηλώνουν τον επισκέπτη είναι η δύναμη της ζωγραφικής και ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα χρώματα ο σπουδαίος Van Gogh. Στο μουσείο, παρά το πλήθος του κόσμου, επικρατεί απόλυτη ησυχία, ενώ το προσωπικό είναι αρκετά αυστηρό και δεν επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών. Η αναμονή για την είσοδο μπορεί να φτάσει από 30 λεπτά ως και 2 ώρες. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος για να μην περιμένετε ούτε λεπτό!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Kαθημερινά 09:00-18:00, Παρασκευές 09:00-22:00
Κόστος: Για άτομα +18 ετών 19€, Για άτομα -18 ετών η είσοδος είναι Δωρεάν. Δωρεάν με την Iamsterdam city card (Πρέπει να κάνετε κράτηση).

Ο ξερόλας λέει: Ο Van Gogh πούλησε μόνο 1 πίνακα σε όλη του τη ζωή!

Μουσείο Άννας Φρανκ

Το μουσείο της Άννας Φρανκ αποτελεί ένα από τα πιο DoDo αξιοθέατα του Άμστερνταμ! Πρόκειται για ένα σπίτι-μουσείο που προκαλεί δέος, από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα μπείτε μέσα. Η ιστορία της μικρής Άννας συμβολίζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, της μαύρης εκείνης περιόδου και φέρνει στο μυαλό όλες τις άσχημες εικόνες από τους βασανισμούς και το ολοκαύτωμα. Φωτογραφίες, πληροφορίες, ημερολόγια, έπιπλα, αντικείμενα, χειρόγραφα και βίντεο, θα σας βάλουν για τα καλά στη καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, για το πώς επιβίωναν και πού κρύβονταν. Αν έχετε διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο τότε θα νιώσετε μεγαλύτερο δέος και συγκίνηση, καθώς όλα τα γεγονότα θα ζωντανεύουν μπροστά σας. Τα αρνητικά είναι οι στενοί χώροι και η τεράστια αναμονή που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 3 ώρες. Ακολουθήσετε τα Tip μας για να μπείτε απευθείας, χωρίς να περιμένετε στην ουρά!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Απρίλιος-Οκτώβριος Καθημερινά 09:00-22:00 & Σάββατο 09:00-21:00. Νοέμβριος-Μάρτιος: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00 & Σάββατο 09:00-22:00, Κυριακή: 09:00-19:00
Κόστος: Για άτομα +18 ετών 10€, Για Παιδιά 9-18 ετών 5€ & Για Παιδιά -9 ετών Δωρεάν.

Ο ξερόλας λέει: Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ συγκαταλέγεται στα 10 βιβλία με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στον κόσμο, με 30.000.000 αντίτυπα!

Βόλτα στα κανάλια

Τι πιο ευχάριστο από το να εξερευνήσετε την πρωτεύουσα με τα λιγότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη.. περπατώντας την; Να περάσετε από τις 1539(!) γέφυρες και να διασχίσετε τα 165 κανάλια που υπάρχουν σ’ αυτήν; Το Άμστερνταμ δεν θυμίζει καθόλου την κλασική μεγαλούπολη-πρωτεύουσα κράτους, αφού έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπo και την ευκολία του μέσα σε αυτή. Είναι μία από τις λίγες πόλεις που είναι ευχάριστες να τις γνωρίσετε με τα πόδια και αυτό οφείλεται στους πλακόστρωτους δρόμους, στις εκατοντάδες γέφυρες, τα μικρά και μεγάλα πάρκα και φυσικά τη μειωμένη κίνηση των αυτοκινήτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα αμέτρητα γραφικά κανάλια συνθέτουν την ιδανική πόλη, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους της! Οι βόλτες στην πόλη θα σας μείνουν αξέχαστες και λόγω της βροχής που πέφτει ασταμάτητα, γεγονός που τις κάνει πιο ρομαντικές (και πιο δύσκολες). Walking in the Rain…

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης:
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ο ξερόλας λέει: Στα κανάλια υπάρχουν 2500 πλωτά σπίτια, μερικά από τα οποία επιπλέουν για παραπάνω από έναν αιώνα!

Ποδήλατο στο Άμστερνταμ

Άμστερνταμ σημαίνει τυρί, τουλίπες και ποδήλατα! Ποδήλατα σε δρόμους, πεζοδρόμια, γέφυρες, μπαλκόνια, κολόνες, ποδήλατα παντού.. Όλοι είναι πάνω σε ένα ποδήλατο, από 5 μέχρι 85 χρονών! Σε αυτήν την πόλη έχουν την τιμητική τους και δεν μπορείτε να αποφύγετε μία βόλτα με αυτά, ακόμη κι αν δε γίνει το μόνιμο μέσο μεταφοράς σας. Οι δρόμοι είναι επίπεδοι, ενώ η διέλευση και το πάρκινγκ επιτρέπονται σχεδόν παντού. Είναι εκπληκτικός ο ρυθμός που τα χρησιμοποιούν, σε μία πόλη μάλιστα στην οποία ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Σύμμαχος όμως είναι οι τιμές οι οποίες κυμαίνονται από 9-20€ τη μέρα, κάνοντας το DoDo αυτό προσιτό για τον καθένα! Με 881.000 ποδήλατα θα είναι κρίμα να μην οδηγήσετε ούτε 1 και να χάσετε αυτήν την εμπειρία, έστω κι αν κρατήσει μερικές ώρες!!! Μπορείτε νοικιάσετε με Online κράτηση ή απευθείας στο κατάστημα. Δείτε τα χρήσιμα Tips για το ποδήλατο..

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης:

Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-17:30
Κόστος: 9-20€ τη μέρα

 Ο ξερόλας λέει: Από τα κανάλια του Άμστερνταμ ανασύρονται 30.000 ποδήλατα ετησίως!

 

Red Light district

Η Red Light district είναι μια “καυτή” οδός που διχάζει πολλούς για το αν πρέπει ή όχι να αποτελεί ατραξιόν του Άμστερνταμ! Άλλοι την χαρακτηρίζουν ως ένα “κρεοπωλείο”, άλλοι ως τον εξευτελισμό του γυναικείου φύλου, άλλοι ως εμπειρία και άλλοι ως θέαμα.. Όπως και να την χαρακτηρίσει κάποιος είναι ο νόμιμη-“παράνομη” περιοχή με τα κόκκινα φώτα και υπάρχει στο κέντρο της πόλης εδώ και μερικούς αιώνες! Σ’ αυτήν, οι εργαζόμενες γυναίκες επιδεικνύουν τα κάλλη τους πίσω από μία βιτρίνα, με σκοπό να προκαλέσουν τους άντρες να αγοράσουν λίγο έρωτα. Η Red Light district τα βράδια γεμίζει ασφυκτικά, με τους περισσότερους όμως να πηγαίνουν για να περάσουν την ώρα τους! Ελάχιστοι είναι αυτοί που “αγοράζουν”. Περπατήστε την “παράνομη” οδό πρωί και βράδυ για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα..

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Τα μπλε φωτάκια που θα βρείτε έξω από ορισμένα δωμάτια είναι για εκείνους που ψάχνουν το κάτι.. διαφορετικό!

Κέντρο Επιστημών NEMO

Με την όψη του να εντυπωσιάζει, μοιάζοντας με αγκυροβολημένο καράβι, το Κέντρο Επιστημών NEMO σας περιμένει να επιβιβαστείτε στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα διαδραστικό κέντρο επιστημών, άκρως εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, με ενδιαφέροντα για όλες τις ηλικίες. Μέσα στο κέντρο μπορείτε να μάθετε αλλά και να συμμετέχετε σε πειράματα φυσικής, χημείας και μηχανικής, να παρατηρήσετε φυσικά φαινόμενα και να ενημερωθείτε για θέματα ιατρικά, ανθρωπολογικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντολογικά και άλλα. Στην ταράτσα του επίσης θα βρείτε διαδραστικά θέματα, καθώς και ένα εστιατόριο/καφέ για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης, ακόμη και τις ώρες που το Νέμο είναι κλειστό. Το μόνο αρνητικό είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, γι’ αυτό είναι καλό να το επισκεφτείτε κατά το άνοιγμα. Μια εμπειρία ζωής την οποία δεν πρέπει να χάσει όποιος βρεθεί στο Άμστερνταμ!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή 10:00-17:30
Κόστος: Για Ατομα +4 ετών 17.5€, Για Παιδιά -4 ετών η είσοδος είναι δωρεάν! Δωρεάν για την ταράτσα και το εστιατόριο του κτιρίου. Δωρεάν με την Iamsterdam city card.

 Ο ξερόλας λέει: Η συλλογή του NEMO περιλαμβάνει 17.000 τεχνολογικά αντικείμενα!

Heineken Experience

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία όσον αφορά τη μπύρα, αλλά και ένα από τα πιο διαδραστικά μέρη που έχουμε επισκεφτεί! Δεν είναι απλά ένα παλιό εργοστάσιο στο οποίο θα μάθετε για την ιστορία της, αλλά ένα μέρος για να γνωρίσετε τα μυστικά από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωσή της. Η Heineken Experience περιλαμβάνει αίθουσες με πολλές θεματικές ενότητες και πολλές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Η επίσκεψη χωρίζεται σε δύο μέρη, την ξενάγηση και την ελεύθερη περιήγηση. Η ξενάγηση περιλαμβάνει πληροφορίες για τις πρώτες ύλες, πέρασμα από τα καζάνια και τεστ γευσιγνωσίας, ενώ το δεύτερο μέρος είναι και το πιο διασκεδαστικό, αφού μπορείτε να βγείτε φωτογραφίες, να τραβήξετε βίντεο, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς και παιχνίδια και να συμμετάσχετε σε ένα μίνι σεμινάριο για το σωστό τρόπο σερβιρίσματος της μπύρας! Ζήστε αυτήν τη διαφορετική εμπειρία στο Άμστερνταμ και φύγετε με πτυχίο και πολλές γευστικές γνώσεις.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-19:30 & Παρασκευή-Κυριακή 10:00-21:00. Καθημερινά 10:00-21:00 για Ιούλιο-Αύγουστο. Η είσοδος επιτρέπεται μέχρι και 2 ώρες νωρίτερα από το κλείσιμο.
Κόστος: Ενιαίο εισιτήριο 21€ (γκισέ), Online εισιτήριο 18€. Έπκτωση 25% με την Iamsterdam city card.

 Ο ξερόλας λέει: Η πρώτη απόπειρα να φτάσει η Heineken στην Αμερική έπεσε στο βυθό.. Κυριολεκτικά! Ο λόγος είναι ότι ταξίδεψε με τον Τιτανικό!

Η γέφυρα με τις 15 γέφυρες

Στην πόλη θα βρείτε ένα μοναδικό σημείο από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε ταυτόχρονα 15 γέφυρες και να απολαύσετε τις αντανακλάσεις τους πάνω στα νερά του καναλιού. Από το ίδιο σημείο θα δείτε και το πιο φωτογραφημένο κανάλι του Άμστερνταμ με τις 7 γέφυρες στη σειρά (7 bridges in row). Μια εικόνα τόσο γραφική και ρομαντική που δεν πρέπει να χάσετε.. Η καταλληλότερη ώρα για να τις επισκεφτείτε είναι κατά τη δύση του ηλίου και μέχρι την ώρα που θα φωτιστούν, ώστε να αναδείξουν την πραγματική τους ομορφιά. Ο συνδυασμός των παλιών φωτισμένων γεφυρών, των καναλιών, των πλοίων και των αντανακλάσεων συνθέτουν μία εικόνα που δε θα συναντήσετε πουθενά στον κόσμο. Αυτή είναι άλλωστε και η ώρα που επιλέγουν τα ερωτευμένα ζευγάρια να κάνουν την κρουαζιέρα τους για να περάσουν από το φωτισμένο σημείο και να ανταλλάξουν όρκους αγάπης με ένα φιλί.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το Άμστερνταμ είναι η δεύτερη πόλη στον κόσμο με τις περισσότερες γέφυρες (1.539)!

I Amsterdam

Η επιγραφή/μότο με την φράση “I amsterdam” έγινε το σήμα κατατεθέν της πόλης εδώ και μερικά χρόνια. Ένα έξυπνο, πρωτότυπο λογοπαίγνιο το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Ολλανδοί, κάνοντάς το ένα ξεχωριστό αξιοθέατο. Είναι κατάλληλο για αμέτρητες φωτογραφίες πάνω, κάτω, δίπλα, ξαπλωμένοι, καθιστοί, ακουμπισμένοι.. γενικά για όλες τις πόζες και σε όλα τα γράμματα! Φυσικά το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο με εσάς θα προσπαθούν και δεκάδες άλλοι, καθιστώντας δύσκολο το έργο σας, για μία καλή λήψη! Συμβουλή μας είναι να μην πάτε Σαββατοκύριακο, καθώς δε θα βρείτε ούτε εκατοστό για φωτογραφία! Ιδανικά να το επισκεφτείτε μία καθημερινή, αρκετά πρωί (κατά τις 7-8) ή μία μέρα που θα βρέχει αρκετά, ώστε να συναντήσετε τον λιγότερο δυνατό κόσμο.

Σημαντική σημείωση: Το πιο γνωστό από τα 4, με μήκος 24 μ. και ύψος 2 μ., που βρισκόταν μπροστά από το Rijksmuseum, αφαιρέθηκε λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας και διαταραχής της ζωής των κατοίκων.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-45 λεπτά
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Κάθε μέρα, τα γράμματα φωτογραφίζονται 8,000 φορές!

Μουσείο τυριού

Το τυρί είναι το Νο1 εξαγώγιμο προϊόν της Ολλανδίας (μαζί με τις τουλίπες). Το μουσείο τυριού στο Άμστερνταμ πάντως θα λέγαμε πως μοιάζει περισσότερο με ένα κατάστημα τυριών! Στο εσωτερικό του ωστόσο θα βρείτε στοιχεία από την ιστορία και την προέλευση του, όπως επίσης φωτογραφίες και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του. Και το πιο σημαντικό; Μπορείτε να δοκιμάσετε τα δεκάδες τυριά εντελώς δωρεάν! Μία ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας και γαστρονομίας που θα σας αφήσει το στόμα ανοιχτό..! Τυριά με πιπέρια, με τρούφα, με αλλαντικά, με μπαχαρικά, σκληρά, μαλακά, καπνιστά, μπλε, πράσινα, κίτρινα.. Τυριά, Τυριά, Τυριά! Φυσικά με τόσες υπέροχες γεύσεις δύσκολα θα φύγετε με άδεια τα χέρια. Αγαπάτε ή όχι το τυρί, είναι μία εμπειρία που δεν πρέπει να αγνοήσετε, από τη στιγμή που βρίσκεστε στη χώρα του! Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο “μουσείο” θα βρείτε και εξαιρετικά ντιπ για τα να συνοδεύσετε!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Kαθημερινά Δευτέρα-Κυριακή 09:00-21:00
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ο ξερόλας λέει: Στην Ολλανδία παράγονται περίπου 700.00(!) τόνοι τυριού το χρόνο. 70 φορές δηλαδή το βάρος του Πύργου Άιφελ!

Vondelpark

Το Vondelpark θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία πράσινη όαση μέσα στην πόλη του Άμστερνταμ. Ξεκινάει από τη περιοχή των μουσείων και εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Μπορείτε να το διασχίσετε με ποδήλατο ή με τα πόδια, να χαλαρώσετε, να περάσετε κάποιες ξέγνοιαστες ώρες και να αθληθείτε. Ακόμη μπορείτε να κανετε πικ νικ ή να ξαπλώσετε στο γρασίδι και να διαβάσετε το βιβλίο σας. Το Vondelpark είναι καταπράσινο, καθαρό και προσεγμένο με πολλά και χρωματιστά λουλούδια, λιμνούλες, δέντρα, πάπιες και πάρα πολλά παγκάκια. Οι καλύτερες εποχές για να το επισκεφτείτε είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και.. οποιαδήποτε άλλη μέρα δε βρέχει! Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο “χώρος” απολεσθέντων που υπάρχει στην είσοδο. Εκεί, ο καθένας αφήνει ότι χαμένο έχει βρει στο πάρκο, όπως εισιτήρια, κουκλάκια, παπούτσια, κλειδιά και διάφορα άλλα!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 – 3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Περπατώντας στο πάρκο θα βρείτε ένα γλυπτό του Πικάσο!
 


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.