E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

11 must see αξιοθέατα στην Πράγα

Αν και θεωρείται ένας κατεξοχήν χριστουγεννιάτικος προορισμός, η Πράγα έρχεται για να αποδείξει ότι είναι ιδανική για όλες τις εποχές. Τα αξιοθέατα στην Πράγα είναι αρκετά και αντανακλούν την ιστορία της, αλλά και την μεσαιωνική ομορφιά του τόπου. Πολύχρωμα κτίρια, γραφικές γειτονιές, πλακόστρωτα δρομάκια, κάστρα, πύργοι και πολλά άλλα θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε ταξιδιώτη. Από την περίφημη Γέφυρα Καρόλου μέχρι το Αστρονομικό Ρολόι και από τη Mala strana μέχρι τον Λόφο Petrin, η πόλη θα σας χαρίσει πολλές εικόνες και ευχάριστες αναμνήσεις. Εξερευνήστε το φρούριο του Vysehrad, χορέψτε μπροστά στο Dancing House και χαθείτε στην ομορφιά του καθεδρικού του Αγίου Βίτου. Τέλος, δοκιμάστε την υπέροχη Τσέχικη κουζίνα και διασκεδάστε παρέα με δεκάδες μπύρες.

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην Πράγα

Γέφυρα του Καρόλου

Ό,τι και να πούμε για τη «λεωφόρο των αγαλμάτων», τη γέφυρα του Καρόλου είναι λίγο. Πρόκειται για το πιο γραφικό και ταυτόχρονα το πιο τουριστικό πέρασμα από την παλιά πόλη στο κάστρο. Στη γέφυρα του Καρόλου τα 30 μπαρόκ αγάλματα ηγεμόνων και αγίων εποπτεύουν κάθε σας βήμα, ενώ είναι γεμάτη με υπαίθρια stands ζωγράφων, μουσικών και διάφορων καλλιτεχνών. Δυστυχώς, το αδιαχώρητο που επικρατεί σχεδόν όλες τις ώρες δε θα σας επιτρέψει να τη χαρείτε και να τη φωτογραφήσετε όπως θα θέλατε (Aκολουθήστε το tip μας). Από τη γέφυρα θα θαυμάσετε τη θέα του φωτισμένου κάστρου που σε συνδυασμό με τις αντανακλάσεις, στα νερά του ποταμού, δημιουργούν ένα σκηνικό που δύσκολα περιγράφεται.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Ο αριθμός 135797531, που είναι σκαλισμένος στον πύργο της γέφυρας, συμβολίζει την ημερομηνία που άρχισε να χτίζεται η γέφυρα (9 Ιουλίου του 1357 στις 5.31). Παρατηρήσατε ότι διαβάζεται και ανάποδα!

Παλιά πόλη & Αστρονομικό Ρολόι

Το παλιό Δημαρχείο και το Αστρονομικό ρολόι συνυπάρχουν στο ίδιο κτίριο και είναι δύο από τα σημαντικότερα DoDo της πόλης. Καθημερινά πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται κάτω από το Αστρονομικό Ρολόι για να παρακολουθήσει την αλλαγή της ώρας, η οποία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον “χορό” των Αποστόλων. Μια διαφορετική τελετή για την αλλαγή της ώρας μπορείτε να παρακολουθήσετε από την κορυφή του Παλιού Δημαρχείου. Η τελετή αυτή έχει τον δικό της χαρακτήρα, αλλά δεν προτείνεται σε υψοφοβικούς και κλειστοφοβικούς! Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά μαγαζάκια για να πιείτε τσέχικη μπύρα και να γευτείτε νόστιμα εδέσματα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Παλιό Δημαρχείο: Δευτέρα 11:00-22:00 & Τρίτη-Κυριακή 9:00-22:00
Αστρονομικό Ρολόι: Τελετή αλλαγής ώρας έως 21:00
Κόστος: Παλιό Δημαρχείο: 5€, Αστρονομικό Ρολόι: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Είναι το πιο παλιό, εν ενεργεία, αστρονομικό ρολόι στον κόσμο!

Πλατεία Παλιάς πόλης

H πλατεία της παλιάς πόλης περιβάλλεται από όμορφα μεσαιωνικά κτίρια, ανάμεσά τους το παλιό δημαρχείο, η εκκλησία της Tyn και το αστρονομικό ρολόι. Η ατμόσφαιρα γίνεται πιο μαγική στο άκουσμα του ποδοβολητού των αλόγων πάνω στους λιθόστρωτους δρόμους της! Κατά τον Μεσαίωνα η πλατεία ήταν κέντρο συναλλαγών με πλήθος εμπόρων να καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ενώ σήμερα φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, καθώς και τα Πασχαλινά/Χριστουγεννιάτικα μάρκετ. Τη νύχτα οι πλανόδιοι μουσικοί και ο φωτισμός δίνουν στην πλατεία έναν πιο ρομαντικό χαρακτήρα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ζυμαρένιο γλυκό Trdelnik, γνωστό και ως καμινάδα! Θα το βρείτε γύρω και μέσα στην πλατεία.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Το άγαλμα που βρίσκεται στην πλατεία είναι ο Jan Hus, μάρτυρας και εθνικός ήρωας της Τσεχίας!

Κάστρο της Πράγας

Το κάστρο της Πράγας προσφέρει μία γεύση της γραφικής αυτής πόλης και της κουλτούρας της. Παρουσιάζει αισθητή ανομοιογένεια, λόγω των συνεχόμενων επεκτάσεων που έχει δεχτεί μέσα στον χρόνο, ενώ η πρόσβαση, μέσω της οδού των Βασιλέων, είναι ελαφρώς κουραστική (λόγω της ανηφόρας). Θαυμάστε την αλλαγή φρουράς που γίνεται στην κεντρική πύλη, από τις 6 το πρωί και κάθε επόμενη ώρα, με αποκορύφωμα την παρέλαση υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων στις 12:00. Είναι πιο εντυπωσιακή από αυτή του Μπάκιγχαμ, καθώς η βασιλική φρουρά βγαίνει από το κάστρο, υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Τέλος, η βραδινή θέα του φωτισμένου κάστρου και οι αντανακλάσεις που αφήνει στην απέναντι πλευρά του Μολδάβα, έρχεται να συμπληρώσει την παραμυθένια εικόνα της Πράγας.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Χώροι χωρίς εισιτήριο: Καθημερινά 06:00-22:00. Χώροι με εισιτήριο: Καθημερινά 09:00-18:00,  Απρίλιος-Σεπτέμβριος & 09:00-16:00 Οκτώβριος-Μάρτιος
Κόστος: Δωρεάν για απλή περιήγηση. *10-15€ για Αίθουσα θησαυρών, Καμπαναριό, Έκθεση, Βασιλική Αγ. Γεωργίου, Χρυσό σοκάκι & Πύργο Πυρίτιδας (ανάλογα τι θέλετε να δείτε). Διαβάστε τα tips για περισσότερες επιλογές.

 Ο ξερόλας λέει: Είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο! (Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness.)!

Vysehrad

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τη βαβούρα του κέντρου και να περάσετε αρκετές ήσυχες ώρες, τότε το φρούριο του Vysehrad αποτελεί την ιδανική λύση. Μέσα θα βρείτε πολλές γκαλερί και μνημεία, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το τσέχικο κοιμητήριο, με πάνω από 650 σημαντικές προσωπικότητες. Νιώστε τη θαλπωρή στη Βασιλική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, αλλά και του Ιωάννη του Βαπτιστή. Περάστε από τις υπόγειες στοές και το γοτθικό κελάρι. Κάντε μια βόλτα στα πάρκα, φωτογραφήστε τα “ντυμένα” δέντρα και πιείτε έναν καφέ, έχοντας στα πόδια σας τη μαγευτική θέα του ποταμού Μολδάβα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά Απρίλιος-Οκτώβριος 09:30-18:00, Νοέμβριος-Μάρτιος 09:30-17:00.
Κόστος: Φρούριο: Δωρεάν, Μνημεία: 2€-3€

 Ο ξερόλας λέει: Στα υπόγεια τούνελ, φιλοξενούνται τα πρωτότυπα αγάλματα της γέφυρας του Καρόλου!

Mala strana

Η Mala strana είναι η πιο γραφική περιοχή της Πράγας, μια περιοχή που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος! Παρά το πλήθος τουριστών κατάφερε να διατηρήσει την ομοιογένεια και την ομοιομορφία της, στοιχεία που την κάνουν ακόμη πιο γοητευτική. Στη “Μικρή πόλη” θα συναντήσετε δεκάδες μαγαζιά με σουβενίρ, ρούχα, εστιατόρια, μπυραρίες, bistro, ανταλλακτήρια χρημάτων και αλλά. Επίσης τα υπέροχα μεσαιωνικά κτίρια, τα στενά δρομάκια και το κανάλι Čertovka συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που σπανίζει στις μέρες μας. Προσοχή: Χαθείτε στα λιθόστρωτα, ανηφορικά δρομάκια που οδηγούν στο κάστρο και στον λόφο Πετρίν, και γνωρίστε κάθε γωνιά της Mala strana.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Είναι από τα πρώτα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης και έκανε την εμφάνιση του μόλις τον 8ο αι.!

Dancing House

Το Dancing House (το “Σπίτι που Χορεύει”) έγινε γνωστό για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, κομμάτι της οποίας αποτελούν και τα ανισόπεδα παράθυρα. Παρατηρώντας τα 2 αβάν γκαρντ κτίρια γρήγορα θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι που λικνίζεται στους ήχους κάποιου ρομαντικού τραγουδιού. Αυτό δεν είναι άλλο από τους διάσημους χορευτές Fred Astaire και Ginger Rogers. Μη σας ξεγελάσει η όψη του, στο εσωτερικό του στεγάζονται γραφεία εταιριών, ενώ η ελεύθερη είσοδος χαρίζει πρόσβαση στην εξέδρα και στο εστιατόριο του τελευταίου ορόφου. Τη νύχτα το ζευγάρι δίνει μία διαφορετική παράσταση “χορεύοντας” ανάμεσα στα φώτα των προβολέων, του δρόμου και των αυτοκινήτων.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-23:00
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Ο γυάλινος θόλος στην κορυφή του κτιρίου Fred, συμβολίζει το καπέλο που φορούσε ο διάσημος χορευτής!

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου είναι ένας από τους πιο επιβλητικούς ναούς της Ευρώπης. Είναι αφιερωμένος στον Ιταλό προστάτη των καλλιτεχνών και ηθοποιών, Άγιο Βίτο. Εξωτερικά είναι ένα κομψοτέχνημα γοτθικού ρυθμού, καθηλώνοντας για αρκετή ώρα το βλέμμα όσων στέκονται μπροστά του. Εσωτερικά δεν στερείται ομορφιάς, όντας περίτεχνος και πλούσια στολισμένος με αγάλματα, τοιχογραφίες, κειμήλια και τεράστια βιτρό (του διάσημου Τσέχου ζωγράφου Άλφονς Μούχα). Στον ναό επίσης φυλάσσονται θησαυροί, άγια λείψανα και ο τάφος του Αγίου Wenceslas.

Σημαντικά: Αποφύγετε τις ώρες αιχμής (μετά τις 12:00), η ουρά είναι μεγάλη. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο καμπαναριό. Μπορεί η αναρρίχηση των 300 σκαλιών να μην είναι απλή υπόθεση, ωστόσο η θέα από την κορυφή θα σας αποζημιώσει.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρα
Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 09:00-16:00 & Κυριακή 12:00-16:00
Κόστος: Δωρεάν για την πρώτη ζώνη & 10-15€. Για συνδυαστικό εισιτήριο: Αίθουσα θησαυρών, Καμπαναριό, Έκθεση, Βασιλική Αγ. Γεωργίου, Χρυσό σοκάκι & Πύργο Πυρίτιδας. Διαβάστε τα tips.

 Ο ξερόλας λέει: Έχει τη μεγαλύτερη εκκλησιαστική καμπάνα της Βοημίας (Κεντρική Ευρώπη)!

Λόφος Petrin

Ο λόφος Petrin έχει ύψος περίπου 320μ. και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Αν αντέχετε την ανάβαση τότε προτιμήστε κάποια από τις όμορφες διαδρομές*, οι οποίες οδηγούν στην κορυφή. Σε αντίθετη περίπτωση το τελεφερίκ περιμένει για να σας μεταφέρει ξεκούραστα, με ελάχιστο κόστος. Στον λόφο υπάρχει ο λαβύρινθος με τους καθρέπτες, η εκκλησία του Michael Archangel, το αστεροσκοπείο, ο τοίχος της πείνας και το μοναστήρι Brevnov. Στο πιο ψηλό σημείο του θα συναντήσετε τον πύργο Petrin, ύψους 50μ. Η θέα από εκεί θα σας ξεκουράσει και θα σας αποζημιώσει για όλη την ταλαιπωρία! (Υπάρχει και η δυνατότητα του ασανσέρ με μικρή επιβάρυνση.).

Σημαντικά: Μην τον επισκεφτείτε αν έχει άσχημο καιρό (ομίχλη, βροχή, αέρα), γιατί θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς να μπορέσετε να δείτε τίποτα.

*α) μέσω μονοπατιών περνώντας τη γέφυρα του Καρόλου, β) από το Κάστρο της Πράγας, γ) από το μοναστήρι Strahov.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Λόφος: Πάντα, Πύργος: Καθημερινά Νοέμβριος-Φεβρουάριος 10:00-18:00, Μάρτιος – Οκτώβριος 10:00-20:00 & Απρίλιος-Σεπτέμβριος 10:00-22:00
Κόστος: Ενήλικες 6€ & Παιδιά 3€. (Ασανσέρ 2€).

 Ο ξερόλας λέει: Πρόκειται για 1 από τις 45+ απομιμήσεις του Eiffel Tower του Παρισιού, και είναι 5 φορές μικρότερος σε ύψος από τον πρωτότυπο!

Πύργος της Πυρίτιδας & Δημαρχείο

Ο Πύργος της Πυρίτιδας (Powder Tower) βρίσκεται στο τέλος μίας όμορφης, λιθόστρωτης διαδρομής, που ξεκινάει από την παλιά πλατεία και καταλήγει στο Δημαρχείο (Municipal House). Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν σαν πυριτιδαποθήκη, ενώ σήμερα κοσμεί κέντρο της πόλης. Φυσικά την παράσταση κλέβει η πανοραμική θέα από την κορυφή του. Δίπλα στον πύργο βρίσκεται το Δημαρχείο της Πράγας, ένα από καλύτερα art nouveau κτίρια της Ευρώπης. Όλη η μαγεία και η ομορφιά του δημαρχιακού μεγάρου αποτυπώνεται στην εξωτερική του εμφάνιση. Στο εσωτερικό του όμως, κατά τις απογευματινές ώρες, μπορείτε να παρακολουθήσετε μία από τις παραστάσεις της συμφωνικής ορχήστρας της Πράγας. Αν είστε λάτρεις του Mozart, του Vivaldi και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, μην τη χάσετε.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: Πύργος: 1 ώρα & Δημαρχείο: 1-2 ώρες.
Ανοιχτά: Πύργος: Καθημερινά Νοέμβριος-Φεβρουάριος 10:00-18:00, Μάρτιος & Οκτώβριος 10:00-20:00 & Απρίλιος-Σεπτέμβριος 10:00-22:00. Δημαρχείο: Καθημερινά 10:00-19:00
Κόστος: Πύργος: 4€ & Δημαρχείο: Με ξενάγηση 10€ / Χωρίς ξενάγηση Δωρεάν.

 Ο ξερόλας λέει: Ο πύργος της πυρίτιδας αποτελούσε μέρος των τειχών και ήταν 1 από τις 13 πύλες που οδηγούσαν στην παλιά πόλη!

Πλατεία Wenceslas

Η Πλατεία Wenceslas με το νέο-Ευρωπαϊκό της πρόσωπο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη γραφική Πράγα. Ξεκινάει από το άγαλμα του έφιππου Αγίου Wenceslas, και έχει μήκος 750μ, ενώ μπορεί να δεχτεί έως και 400.000(!) ανθρώπους. Ο πολύβουος δρόμος που την διασχίζει διαθέτει πλήθος επιλογών για φαγητό, ψώνια και διασκέδαση, ενώ στη διαχωριστική του νησίδα υπάρχουν καφέ, περίπτερα με αξεσουάρ και πολλά τοπικά προϊόντα. Τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο, φωτεινό market. Περπατήστε την πρωί και βράδυ, καθίστε για ένα ρόφημα ή ένα σνακ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δωρεάν

 Ο ξερόλας λέει: Το άγαλμα του Αγίου χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια(!) για να ολοκληρωθεί!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.