DoDo
E.N. Story
Φαγητό
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

More

12 ακόμα αξιοθέατα στη Μάλτα

Η Μάλτα είναι ένας προορισμός που συνδυάζει όμορφα αξιοθέατα, δραστηριότητες, νυχτερινή ζωή και πολύ καλό φαγητό. Ιδανικός χρόνος παραμονής στο νησί είναι 4-5 μέρες, αλλά αν θέλετε να μείνετε περισσότερο δε θα σας απογοητεύσει. Εκτός από τα κύρια μνημεία και αξιοθέατα στη Μάλτα θα βρείτε εντυπωσιακούς ναούς, πύργους, κήπους και διαδρομές που θα γεμίσουν ευχάριστα τον χρόνο σας. Επισκεφτείτε τους ναούς των γιγάντων Ggantija & Ħaġar Qim, χαζέψτε τον τρούλο της Mosta Dome και βουτήξτε στην Coral Lagoon. Ακόμη περπατήστε στις Victoria Lines, χαλαρώστε στους Chinese Gardens και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα με φόντο το Popeye Village και το νέο γαλάζιο παράθυρο Ras il- Hamrija.

Γνωρίστε περισσότερα Αξιοθέατα στη Μάλτα

Ναοί Ggantija & Hagar Qim

Τι θα λέγατε για μία βόλτα σε δύο μνημεία παλαιότερα από την Πυραμίδα της Γκίζας και το Στόουνχεντζ;! Οι ναοί Ggantija & Hagar Qim βρίσκονται μέσα στα 10 αρχαιότερα μνημεία του κόσμου, καθώς μετράνε περισσότερα από 5.700 χρόνια ζωής! Οι γιγαντιαίοι λίθοι προκαλούν έκπληξη, δέος, και αφήνουν ένα μεγάλο ερωτηματικό στον επισκέπτη, για τον τρόπο μεταφοράς τους. Όσο για το κόστος των εισιτηρίων, αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα όταν στέκεσαι μπροστά στους ναούς των γιγάντων.. Μην τους χάσετε.

Σημαντικό: Οι δίδυμοι ναοί Ggantija βρίσκονται στο νησάκι Gozo και είναι 100 χρόνια παλαιότεροι από το Ħaġar Qim.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 9:00-17:00 (Καλοκαίρι 19:00). Κλειστά: 24, 25 & 31 Δεκ, 1 Ιάν, & Μεγάλη Παρασκευή.
Κόστος: Ggantija: Ενήλικες 9€-Παιδιά 5€ – Ħaġar Qim Ενήλικες 10€-Παιδιά 5.5€.

 Ο ξερόλας λέει: Ο μεγαλύτερος λίθος βρίσκεται στο Ħaġar Qim και ξεπερνά τα 6 μέτρα!

Τρεις Πόλεις

Στην άλλη πλευρά του Μεγάλου λιμανιού, απέναντι απ’ τη Βαλέτα, υπάρχει μια περιοχή γνωστή ως οι Τρεις πόλεις. H Vittoriosa (Birgu), η Senglea και η Cospicua δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την πρωτεύουσα. Οι γραφικές γειτονιές, τα μεγάλα φρούρια, τα παραδοσιακά σπίτια και φυσικά η ησυχία που επικρατεί, σας καλούν για τις γνωρίσετε. Επιβιβαστείτε σε μια παραδοσιακή γόνδολα για να περάσετε στη Vittoriosa. Στη συνέχεια επισκεφτείτε το φρούριο St. Angelo, περιπλανηθείτε στα στενάκια της Cospicua και τέλος απολαύστε τη θέα από τους Gardjola Gardens στη Senglea.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι 3 πόλεις χτίστηκαν πριν από τη Βαλέτα!

Popeye Village

Θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τον Popeye και την παρέα του; Ώρα για μία βόλτα στο Popeye Village! Το χωριό χτίστηκε με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας “Ποπάυ ο ναύτης” το 1980 και σήμερα αξιοποιείται ως τουριστική ατραξιόν. Μπορεί να μην είναι τόσο αξιοποιημένο, ωστόσο προσφέρει περιήγηση στους χώρους, σκετσάκια, ενημερωτικά φιλμ, παιχνίδια στη θάλασσα, βόλτα με τη βάρκα και πολλά άλλα (ανάλογα με την εποχή). Εάν πάλι δεν είστε λάτρεις του καρτούν επισκεφτείτε το χωριό κατά το ηλιοβασίλεμα, για να απολαύσετε το κινηματογραφικό σκηνικό.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Νοε-Μαρ: 9:30-16:30 / Απρ-Ιουν, Σεπτ & Οκτ: 9:30-17:30 / Ιούλ & Αυγ: 9:30-19:00.
Κόστος: Χειμώνας: Ενήλικες 11€, Παιδιά 9€ – Καλοκαίρι: Ενήλικες 15€, Παιδιά 12€.

 Ο ξερόλας λέει: Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες κορμοί δέντρων, 8 τόνοι καρφιά και 8.000 λίτρα μπογιάς!

Πύργος της Αγίας Αγαθής (κόκκινος πύργος)

Ο Πύργος της Αγίας Αγαθής, είναι ένας παλιός αμυντικός σταθμός, που έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό παρατηρητήριο. Βρίσκεται στην κορυφή της περιοχής Marfa Ridge, στα Βόρεια του νησιού, και προσφέρει μία καλή επιλογή για περπάτημα στο “άγριο” τμήμα της Μάλτας. Αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι το κόκκινο χρώμα και η εξαιρετική θέα στα νησιά Comino και Gozo, ενώ με καθαρή ατμόσφαιρα το μάτι φτάνει μέχρι τη Ραμπάτ. Στο εσωτερικό του εντύπωση προκαλούν οι 4μ. τοίχοι του και τα στενά περάσματα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 10:00-16:00.
Κόστος: Ενήλικες 2€, Παιδιά Δωρεάν.

 Ο ξερόλας λέει: Ήταν εφοδιασμένο με αρκετό φαγητό και πυρομαχικά για να αντέξει σε πολιορκία 40 ημερών!

Coral Lagoon

Οι ακτές της Μάλτας είναι γεμάτες με φυσικές σπηλιές, άλλοτε φανερές και άλλοτε κρυφές, με τις περισσότερες να έχουν πρόσβαση μόνο από το νερό. Η Coral Lagoon όμως είναι η πιο ξεχωριστή από όλες, αφού τόσο τα κρυστάλλινα νερά όσο και η μορφή της εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή. Μπορείτε να φτάσετε με κανό, jet ski, βάρκα, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να μπουν απευθείας μέσα με μια βουτιά από ύψος 15 μέτρων! Ακόμη, ενδείκνυται για υποθαλάσσια εξερεύνηση, ενώ προσφέρει όμορφη θέα στο νησί Comino.

Προσοχή: Μην την επισκεφτείτε εάν έχει πολλά μποφόρ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η σπηλιά είναι γνωστή στους ντόπιους ως “L-Ahrax Tal-Mellieha” που σημαίνει ο τραχύς βράχος της Mellieha! (λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους)!

Mosta Dome

Όμορφος, επιβλητικός και χτισμένος στα πρότυπα του Πάνθεον της Ρώμης, ο ναός Mosta Dome αξίζει λίγο από τον χρόνο σας. Βρίσκεται στο χωριό Mosta και κατέχει τον τρίτο μεγαλύτερο τρούλο στον κόσμο. Ο ναός συνδέεται με ένα θαύμα, αφού η 200 κιλών βόμβα που έπεσε μέσα, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, δεν εξερράγη ποτέ! Αξίζει να τονίσουμε πως ο τεράστιος τρούλος της φαίνεται σχεδόν από όλη τη Μάλτα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 20 λεπτά-40 λεπτά
Ανοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 9:00-11:45 & 15:00-17:00, Κυριακή 12:00-16:00.
Κόστος: Γενική είσοδος 2€.

 Ο ξερόλας λέει: Έχει την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία ανάμεσα σε 400 εκκλησίες που υπάρχουν στην Μάλτα!

Τρία χωριά της Μάλτας

Λίγο πιο έξω από τη Mdina θα βρείτε τα Τρία χωριά της Μάλτας. Τα μικροσκοπικά χωριά Attard, Balzan και Lija βρίσκονται στο κέντρο του νησιού, κολλητά μεταξύ τους και είναι -περίπου- ίδια σε μέγεθος και πληθυσμό. Στενά δρομάκια, όμορφες εκκλησίες, κλασική μπαρόκ αρχιτεκτονική, ατέλειωτοι κήποι και τα πιο πλούσια αρχοντικά της χώρας συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό. Η Villa Bologna, ο πύργος Lija Belvedere, τα ανάκτορα και οι κήποι του προέδρου της Δημοκρατίας (San Anton Palace), αλλά και τα καφέ στις πλατείες θα γεμίσουν τον χρόνο σας. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την περιοχή Ta’ Qali για να δείτε από κοντά την τέχνη του φυσητού γυαλιού.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι πορτοκαλιές της Villa Bologna εφοδίαζαν επί δεκαετίες το παλάτι του Μπάκιγχαμ!

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Grandmaster’s Palace)

Δίπλα από τον συν-καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη, στο κέντρο της Βαλέτας, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το ανάκτορο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, ενώ στεγάζει την κατοικία του προέδρου της Μάλτας και το κοινοβούλιο. Η αίθουσα του θρόνου, τα δωμάτια, οι τοιχογραφίες καθώς και η τεράστια συλλογή από πανοπλίες και όπλα των Ιπποτών, προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Παρακολουθήστε την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς που γίνεται μπροστά από το παλάτι στην πλατεία St. George, κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:30, Σάββατο & Κυριακή 09:00-16:30 (τελευταία είσοδος στις 16:00). Κλειστά: 24, 25 & 31 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου & Μ. Παρασκευή.
Κόστος: Ενήλικες 10€, Μαθητές, Άτομα 12-17 και άνω των 60 ετών 7€, Παιδιά 6-11 ετών 5€, Παιδιά 1-5 ετών Δωρεάν.

 Ο ξερόλας λέει: Η συλλογή από τις πανοπλίες αποτελείται από 5.000 εκθέματα!

Victoria Lines

Οι Victoria Lines αποτελούν το πιο όμορφο μονοπάτι της Μάλτας και ενώνουν την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού. Με συνολικό μήκος 12 χλμ., ξεκινούν ανατολικά από το Madliena Heights και καταλήγουν δυτικά στο Kuncizzjoni. Τα άλλοτε τείχη άμυνας έχουν μετατραπεί σε έναν ευχάριστο περίπατο με τις μυρωδιές, τα λουλούδια και τα χρώματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ιδανικά για περπάτημα είναι τα κομμάτια των τειχών που έχουν σωθεί, καθώς τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει.

Σημείωση: Η καλύτερη διαδρομή ξεκινάει από ΕΔΩ, ενώ για να δείτε όλες τις διαδρομές πατήστε ΕΔΩ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Χτίστηκαν από τους Βρετανούς και τελείωσαν στην Αδαμάντινη επέτειο της Βασίλισσας Βικτωρίας (1897), εξού και το όνομά τους!

Κινέζικοι κήποι (Chinese Gardens)

Εξερευνώντας τη Μάλτα περιμένει κανείς να δει αξιοθέατα και στοιχεία πολλών πολιτισμών, αλλά σίγουρα δε φαντάζεται πως μπορεί να βρεθεί μέσα σε κινέζικους κήπους. Και όμως, εδώ και λίγα χρόνια στην περιοχή Santa Lucija, δίπλα στο αεροδρόμιο, έχει κατασκευαστεί μια μικρή όαση που ταξιδεύει τον επισκέπτη μέχρι την Ανατολή. Οι Κινέζικοι κήποι προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και διαλογισμού, υπό τη συνοδεία κινέζικης μουσικής. Μη διστάσετε να τους επισκεφτείτε και να μπείτε στην κουλτούρα τους, έστω και για λίγο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-18:00
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στους κήπους συμβολίζουν τη ζωή, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο!

Ηλιοβασίλεμα στη Μάλτα

Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείτε τη Μάλτα, πέρα από τα ιστορικά μνημεία και τα γραφικά χωριά, είναι το Μαλτέζικο ηλιοβασίλεμα. Τη στιγμή που ο ήλιος αρχίζει να αποχαιρετάει τον ουρανό, τα χρώματα σε συνδυασμό με το τοπίο δημιουργούν το πιο κατάλληλο σκηνικό για φωτογραφίες και ρομαντισμό. Υπάρχουν πολλά μέρη για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στη Μάλτα με πιο γνωστό το Azure Window στο Gozo. Εάν θέλετε να το συνδυάσετε με μια βουτιά, προτιμήστε την Golden bay, τη Ramla bay ή την Blue lagoon. Για θέα που κόβει την ανάσα προτείνουμε το Blue grotto, τα Dingli Cliffs, το Popeye village, την Calypso Cave και το Νέο γαλάζιο παράθυρο (Ras il- Hamrija). Τέλος εάν θέλετε να το απολαύσετε με φαγητό ή ποτό επιλέξτε την Mdina, τη Βαλέτα ή το Marsaxlokk.

 Ο ξερόλας λέει: Στην περιοχή Dingli βρίσκεται το ψηλότερο σημείο στη Μάλτα ( 253μ. πάνω από τη θάλασσα)!

Το Δέντρο του Ιησού (Jesus Tree)

Φεύγοντας από τη Mdina προς το χωριό Zebbug κάντε μία στάση για να δείτε το Δέντρο του Ιησού (Jesus Tree). Ένα δέντρο που πάνω του υπάρχει ‘σκαλισμένη’ η φυσιογνωμία του εσταυρωμένου Ιησού. Ο μύθος λέει πως πριν πολλά χρόνια το δέντρο χτυπήθηκε από αστραπή και o σχισμένος του φλοιός μεταμορφώθηκε σε αυτήν την εικόνα..! Πιστεύετε ή όχι ρίξτε μία γρήγορη ματιά στο πέρασμά σας. Το Jesus Tree βρίσκεται ΕΔΩ..

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 10 λεπτά
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το 2008 ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν μέρος του, το οποίο ξανά τοποθετήθηκε!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.