E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

Τα 12 καλύτερα αξιοθέατα στην Καππαδοκία

Τα καλύτερα αξιοθέατα στην Καππαδοκία

Η Καππαδοκία δεν είναι μία πόλη ή ένα χωριό, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά μία περιοχή η οποία αποτελείται από 5 επαρχίες με δεκάδες χωριά και πόλεις! Όλοι εστιάζουν φυσικά στο Εθνικό Πάρκο του Γκιόρεμε το οποίο είναι γεμάτο με αξιοθέατα και σημεία υψηλού ενδιαφέροντος! Βλέπετε, εκεί έχει βάλει το χεράκι της η φύση και έχει δημιουργήσει κάτι μαγικό. Η Καππαδοκία μπορεί να έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια λόγω των αερόστατων, όμως έχει μία σπάνια ομορφιά που την κάνει να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο προορισμό. Υπόγειες πόλεις, υπόσκαφα ξενοδοχεία, όμορφα ηλιοβασιλέματα, βόλτες με άλογα, κοιλάδες με ηφαιστειακούς βράχους και πολλά ακόμη αξιοθέατα θα σας κάνουν να αγαπήσετε την Καππαδοκία.

Ανακάλυψε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην Καππαδοκία..

Αερόστατο στην Καππαδοκία

Η Καππαδοκία θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των αερόστατων, τα οποία αποτελούν και τον κυριότερο λόγο για να ταξιδέψεις σ’ αυτήν. Μόνο με μία βόλτα με αερόστατο μπορείς να καταλάβεις τη σπάνια γεωλογική ομορφιά της περιοχής. Η μία ώρα (και κάτι), που διαρκεί η βόλτα, αρκεί για να σας πλανέψει, να σας μαγέψει και να σας χαρίσει εικόνες σπάνιας ομορφιάς που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας. Μπορεί να είναι μία αρκετά ακριβή δραστηριότητα, όμως πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία ζωής που δεν πρέπει να χάσετε!

? Διαβάστε ΕΔΩ τον πλήρη οδηγό για Βόλτα με αερόστατο στην Καππαδοκία

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά, εκτός των ημερών με αέρα μεγαλύτερου των 3ων Μποφόρ
Κόστος: Από 160€ έως και 4.000€

 Ο ξερόλας λέει: Κάθε ανατολή πετούν πάνω από 100 αερόστατα!

Γκόρεμε (Goreme)

Η πόλη του Γκιόρεμε ή Γκόρεμε ή Γκιορέμε όπως συνηθίζουν να την λένε είναι, κατά πολλούς, το ομορφότερο μέρος της Καππαδοκίας.. και όχι άδικα! Δεν είναι μικρό πράγμα να περπατάς και στο κέντρο της να ξεπροβάλουν οι περίφημοι μυτεροί βράχοι, σχηματισμένοι από ηφαιστειακή τέφρα. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου Γκιόρεμε και είναι ζωντανή όλη τη μέρα, ενώ διαθέτει δεκάδες εστιατόρια, μαγαζιά με σουβενίρ, σουπερμάρκετ, τουριστικά γραφεία και φυσικά ξενοδοχεία μέσα στους λαξευμένους βράχους.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Παλιά ονομαζόταν Κόραμα, Ματιανή ή Ματιάνα και Μακάν!

Υπόγειες πόλεις Kaymakli & Derinkuyu

Οι πιο γνωστές από τις 36 υπόγειες πόλεις που υπάρχουν στην Καππαδοκία είναι η Καϊμακλί (Kaymakli) & η Ντερίνκουγιου (Derinkuyu). Η πόλη Καϊμακλί (Kaymakli) είναι η πιο εντυπωσιακή και άνετη από τις δύο και αποτελείται από 8 υπόγεια επίπεδα βάθους 40μ. (μόνο τα 4 είναι επισκέψιμα). Η Ντερίνκουγιου (Derinkuyu) από την άλλη είναι πιο στενή και κλειστοφοβική αλλά έχει βάθος 18 ορόφους κάτω από τη γη, περίπου 85μ.! Μέσα στους όμορφα διαμορφωμένους, αλλά πολύ στενούς χώρους (δωμάτια, κουζίνες, στάβλους, κελάρια κ.α.) θα δείτε πως ζούσαν οι κάτοικοι όταν δεχόταν επιδρομές.

Mini Tip: Πρέπει να αποφεύγεται από κλειστοφοβικούς, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. (για περισσότερα Tips πατήστε εδώ)

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-19:00 (Απρίλιος-Οκτώβριος) & Καθημερινά 08:00-17:00 (Νοέμβριος-Μάρτιος)
Κόστος: 42 Τούρκικες λίρες για την καθεμία

 Ο ξερόλας λέει: Η Καϊμακλί φιλοξενούσε 3.500 ανθρώπους ενώ η Ντερίνκουγιου 20.000!

Βόλτα με Άλογο στην Καππαδοκία

Καλώς ήρθατε στην Καππαδοκία, δηλαδή στη γη των όμορφων αλόγων! Ναι, καλά καταλάβατε. Βρίσκεστε σε μία περιοχή η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα άλογα. Οπότε δεν θα πρέπει να παραλείψετε μία βόλτα με αυτά. Οι επιλογές είναι πολλές, γι’ αυτό θα πρέπει να δείτε ποια ταιριάζει στα γούστα σας. Οι καλύτερες βόλτες είναι κατά την ανατολή με φόντο τα αερόστατα ή κατά τη δύση με τα μαγικά χρώματα του ήλιου να λούζουν τους βράχους ενώ εσείς θα βρίσκεστε στις κοιλάδες, πάνω στο άλογό σας.

? Κλείστε ένα Tour   ?

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 – 2.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά από την ανατολή έως το ηλιοβασίλεμα.
Κόστος: Από 35 έως 60€ το άτομο.

 Ο ξερόλας λέει: Τα Καππαδοκικά άλογα θεωρούνταν τα πιο όμορφα στην Ανατολή!

Fairy Chimneys

Λίγο έξω από το Γκιόρεμε συναντάμε άλλο ένα σπάνιο θέαμα, τις καμινάδες των νεραϊδών ή Fairy Chimneys ή Pasabag ή Monks Valley! Όπως και να την πείτε είναι μία κοιλάδα γεμάτη με βράχους που προήλθαν (και αυτοί) από ηφαιστειακή στάχτη. Το παράδοξο εδώ είναι ότι οι κορυφές τους μοιάζουν να είναι σκεπασμένες με μία “καμινάδα”, την οποία λέγεται πως τοποθέτησαν οι νεράιδες! Το θέαμα είναι πολύ ξεχωριστό όμως για να το θαυμάσετε με την ησυχία σας θα πρέπει να πιάσετε την καλύτερη θέση, μιας και οι τουρίστες κατακλύζουν και αυτό το αξιοθέατο (Μάθετε από τα tips ποιο είναι το σημείο).

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-19:00 (Απρίλιος-Οκτώβριος) & Καθημερινά 08:00-17:00 (Νοέμβριος-Μάρτιος)
Κόστος: 18 Τούρκικες Λίρες μαζί με το Zelve Open Air Museum (συνδυαστικό εισιτήριο)

 Ο ξερόλας λέει: Το ύψος των βράχων είναι μεταξύ 10-15 μέτρων!

Φωτογράφιση με αερόστατα

Τα αερόστατα χαρίζουν μοναδικές εικόνες τόσο όταν είσαι πάνω σ’ αυτά όσο κι από κάτω. Γι΄ αυτό και το κυνήγι των αερόστατων έχει γίνει μία εξαιρετικά γνωστή δραστηριότητα στην Καππαδοκία, τα τελευταία χρόνια. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ψάξετε από τις προηγούμενες μέρες από που απογειώνονται και προσγειώνονται, ώστε να εντοπίσετε τα σημεία με το ομορφότερο θέμα. Έτσι θα βρείτε την καλύτερη θέση για να πάρετε τις πιο σούπερ instagram-ικές φωτογραφίες. Είναι μία δραστηριότητα που δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται, θα γεμίσει όμως το προφίλ σας με εντυπωσιακές εικόνες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Όταν πετάνε τα αερόστατα
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ανοιχτό μουσείο Γκόρεμε (Goreme open air museum)

Το ανοιχτό μουσείο Γκόρεμε (Göreme open air museum) είναι το στολίδι της περιοχής και ένα μνημείο που προστατεύεται από την Unesco, εδώ και περίπου 40 χρόνια! Έχει εύκολη πρόσβαση από το κέντρο του Γκόρεμε, καθώς βρίσκεται μόλις 1.5 χλμ. μακριά, και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά. Το υπαίθριο μουσείο μυρίζει Ελληνισμό σε κάθε βήμα αφού αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από υπόσκαφες ορθόδοξες εκκλησιές, που χρονολογούνται από τον 10° έως τον 12° αιώνα μ.Χ. Την παράσταση κλέβει φυσικά η Dark Church, μία από τις πιο όμορφες υπόσκαφες εκκλησίες που υπάρχουν παγκοσμίως!

Mini tip: Σε κάθε εκκλησάκι χωράνε max 20 άνθρωποι. (Για περισσότερα Tips πατήστε εδώ)

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-19:00 (Απρίλιος-Οκτώβριος) & Καθημερινά 08:00-16:30 (Νοέμβριος-Μάρτιος)
Κόστος: 54 Τούρκικες λίρες & 18 για την σκοτεινή Εκκλησία.

 Ο ξερόλας λέει: Στην Καππαδοκία υπάρχουν πάνω από 600 εκκλησίες!

Τοπική κουζίνα Καππαδοκίας

Η τοπική κουζίνα της Καππαδοκίας στηρίζεται στον συνδυασμό κρέατος και λαχανικών, ενώ τα πιάτα συνοδεύονται από μπαχαρικά, τα οποία δίνουν ακόμη πιο έντονη και γεμάτη γεύση. Τα γιαπράκια (σαρμαδάκια), τα γεμιστά μπουρεκάκια (börek), τα pancakes με χόρτα (Gözleme) οι σούπες με λαχανικά και όσπρια θα σας ανοίξουν την όρεξη ενώ το Τούρκικο Ραβιόλι (Manti) και τα Κεφτεδάκια με σάλτσα στο πήλινο θα γίνουν οι σύμμαχοι σας ενάντια στην πείνα! Τέλος, το πιάτο που θα βρείτε παντού είναι το Pottery Kebab. Πρόκειται για έναν συνδυασμό κρέατος (αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι) με λαχανικά που ψήνονται σε κεραμικό σκεύος για 4-6 ώρες. Καλή όρεξη..

Δείτε εδώ τα καλύτερα μέρη για φαγητό στην Καππαδοκία

Κόστος: 10-20€ το άτομο

 Ο ξερόλας λέει: Τα φρούτα και τα λαχανικά αποθηκεύονται ακόμη και τώρα σε υπόγειες σπηλιές και διατηρούνται μέχρι και για 6 μήνες!

Ηλιοβασίλεμα στη Red Rose Valley Καππαδοκία

Ετοιμαστείτε για ένα ηλιοβασίλεμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα (link Σαντορίνη), ένα ηλιοβασίλεμα στη Red Rose Valley. Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η εναλλαγή των χρωμάτων στην ατμόσφαιρα καθώς ο ήλιος δύει. Οι κόκκινο-ροζ βράχοι άλλοτε αντανακλούν και άλλοτε απορροφούν το πορτοκαλί χρώμα του ήλιου δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο. Για αυτό άλλωστε η Red Rose Valley αποτελεί το νούμερο ένα σημείο για να απολαύσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα στην Καππαδοκία. Μην παραλείψετε να αγοράσετε ένα ζεστό τσάι, από το καφέ που υπάρχει στον χώρο, και να το απολαύσετε σε κάποιο από τα ξύλινα παγκάκια.

Είναι μαγικό πως τα χρώματα στην ατμόσφαιρα αλλάζουν κάθε λεπτό, καθώς ο ήλιος δύει. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα χρώματα του μπλέκονται με το κόκκινο-ροζ χρώμα των βράχων.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5 – 2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: 10 Τούρκικες Λίρες (έως το ηλιοβασίλεμα)

 Ο ξερόλας λέει: Μέσα στην κοιλάδα υπάρχουν πολλές κρυμμένες εκκλησίες!

Love Valley

Η Κοιλάδα της αγάπης ή αλλιώς η Love Valley έχει μία διαφορετική σημασία από αυτό που φαντάζεστε! Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι είναι γιατί οι βράχοι που βρίσκονται στην κοιλάδα έχουν το σχήμα του φαλλού! Οι ιδιόμορφοι σχηματισμοί προσελκύουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους που έρχονται για να ανταλλάξουν όρκους αγάπης και να φωτογραφηθούν με την κούνια σε σχήμα καρδιάς που βρίσκεται στην “είσοδο” της Love Valley. Αν ψάχνετε για ένα μέρος πιο ήσυχο, με όμορφο θέμα στην κοιλάδα θα το βρείτε στο πλαϊνό μέρος της.

? Δείτε στα Tips που βρίσκεται

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 ώρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

Ο ξερόλας λέει: Υπάρχουν πάνω από 100 βράχοι-φαλλοί!

Άβανος Καππαδοκία (Avanos)

Η μικρή πόλη Άβανος βρίσκεται στις όχθες του Ερυθρού ποταμού, μόλις 10 λεπτά από το Γκιόρεμε. Ο Άβανος αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να ξεφύγετε από την τουριστική πολυκοσμία, ενώ είναι πασίγνωστος, σε ολόκληρη την Τουρκία, για τα κεραμικά του. Η τέχνη της κεραμοποιίας μάλιστα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τους κατοίκους, που μεγάλωσαν εξελίσσοντάς την. Διασχίστε την αλυσιδωτή γέφυρα και περάστε στην απέναντι πλευρά όπου θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μία διαφορετική Καππαδοκία, πιο ήρεμη, χωρίς πολυκοσμία και λαξευμένους βράχους.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 5-6 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Εκτός από τα κεραμικά είναι γνωστός και για τα χειροποίητα χαλιά του!

Zelve Open Air Museum

Το Zelve Open Air Museum είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα οργανωμένου οικισμού στην Καππαδοκία. Απλώνεται σε μία έκταση περίπου δύο χιλιομέτρων και δίνει στον επισκέπτη να καταλάβει τον τρόπο ζωής μέσα στους βράχους! Πρόκειται για μία εξαιρετική εμπειρία που σε βάζει απευθείας στη ζωή και την κουλτούρα των πρώτων κατοίκων της Καππαδοκίας, αφού υπάρχουν αποθήκες, οινοποιεία, σπίτια, στάβλοι, μύλοι σιτηρών και πολλά ακόμη. Μπείτε μέσα και ανακαλύψτε την πραγματική ζωή της παλιάς Καππαδοκίας!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-19:00 (Απρίλιος-Οκτώβριος) & Καθημερινά 08:00-17:00 (Νοέμβριος-Μάρτιος)
Κόστος: 18 Τούρκικες Λίρες μαζί με τα Fairy Chimneys (συνδυαστικό εισιτήριο)

 Ο ξερόλας λέει: Κατοικούνταν μέχρι το 1952!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.