DoDo
E.N. Story
Φαγητό
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

More

18 ακόμη αξιοθέατα Μαρόκο

Περισσότερα Αξιοθέατα Μαρόκο

Στη χώρα των χρωμάτων εκτός από τα must see αξιοθέατα θα βρείτε όμορφους κήπους, συνοικίες, φρούρια και παλάτια για να γεμίσετε τον φωτογραφικό σας καμβά με περισσότερες μαροκινές εικόνες. Από το κόκκινο Μαρακές μέχρι την πρωτεύουσα Ραμπάτ και από τη δαιδαλώδη Φεζ στην μπλε πόλη Chefchaouen, υπάρχουν περισσότερα αξιοθέατα στο Μαρόκο που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Γνωρίστε τη νέα πόλη της Φεζ και παρακολουθήστε την τέχνη του χαλκού στην πλατεία Seffarine. Φτάστε ως τους καταρράκτες Akchour και διασχίστε τη γέφυρα του θεού, ενώ αν έχετε περισσότερο χρόνο επισκεφτείτε τα παλάτια της Φεζ και του Μαρακές ή κάντε μια art walk στους δρόμους της Ραμπάτ.

Ανακαλύψτε περισσότερα αξιοθέατα στο Μαρόκο..

Βασιλικό παλάτι της Φεζ

Το Βασιλικό παλάτι της Φεζ είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε για να δείτε την αντίθεση του πλούτου και της φτώχειας στην πόλη. Δυστυχώς μπορείτε να το θαυμάσετε μόνο απέξω, καθώς αποτελεί την κατοικία του βασιλιά, όταν επισκέπτεται την πόλη. Τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος είναι η τεράστια πλατεία και οι επτά χρυσές πύλες, οι οποίες γίνονται εκτυφλωτικές όταν το φως του ήλιου πέφτει πάνω τους. Η αρχιτεκτονική τους είναι αξιοθαύμαστη, ενώ η μεγαλοπρέπεια και η επιβλητικότητά τους θα σας ταξιδέψουν ως άλλον.. Αλαντίν.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 20-30 λεπτά
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι Χρυσές πύλες είναι τόσο φωτεινές γιατί γυαλίζονται με χυμό λεμονιού!

Κήποι Jnan Sbil

Αφού επισκεφτείτε το παλάτι με τις χρυσές πύλες περάστε μια βόλτα από τους άλλοτε βασιλικούς κήπους Jnan Sbil. Μπορεί να βρίσκονται ακριβώς έξω από την Μεντίνα της Φεζ, όμως αποτελούν το κατάλληλο μέρος για ξεκούραση μιας και δεν ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς της. Η μικρή όαση πρασίνου έχει ανακαινιστεί και ενδείκνυνται για βόλτες κάτω από ψηλούς φοίνικες, λεύκες, μπαμπού και δίπλα από ρυάκια, σιντριβάνια, ανθισμένα λουλούδια, πάπιες καθώς και τη μεγάλη λίμνη. Εκτός από το πράσινο, που σπάνια συναντάς στις πόλεις του Μαρόκο, οι κήποι ξεχωρίζουν για την καθαριότητα και την ασφάλειά τους.

Σύντομα Tips: Η κύρια είσοδος είναι από την οδό Moulay Hassan. Δεν επιτρέπεται το πικ νικ!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 8:00-19:30 εκτός Δευτέρας
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ο αρχαίος νερόμυλος που βρίσκεται στους κήπους τροφοδοτούσε την Φεζ με ενέργεια!

Bou Inania Madrasa

Περπατώντας στη Μεντίνα της Φεζ θα δείτε να υψώνετε μπροστά σας ο εντυπωσιακός μιναρές του Bou Inania Madrasa. Στο εσωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στην αυλή του, την παράσταση κλέβουν η αρχιτεκτονική, τα πλακάκια ζελίγκ και φυσικά ο μιναρές του! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το National Geographic έχει πάρει από εκεί μία από τις πιο όμορφες φωτογραφίες του. Φροντίστε να το επισκεφτείτε κατά το άνοιγμα για να το θαυμάσετε χωρίς πολύ κόσμο.

Σημείωση: Madrasa είναι το σχολείο στο οποίο διδάσκεται η ισλαμική θρησκεία.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 8:00-19:30 εκτός Δευτέρας
Κόστος: περίπου 1€

 Ο ξερόλας λέει: Είναι η μοναδική Madrasa με μιναρέ στη Φεζ!

Φρούριο Borj Nord

Έξω από τα τείχη της Μεντίνας στη Φεζ θα βρείτε ένα μέρος το οποίο προσφέρει μια ξεχωριστή οπτική της πόλης από.. ψηλά. Το νέο ανακαινισμένο φρούριο Borj Nord, χτισμένο στον βόρειο λόφο της πόλης, αποτελεί το καλύτερο σημείο για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Φεζ, μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό. Το φρούριο λειτουργεί πλέον ως μουσείο όπλων με πιο σημαντικό έκθεμα το πεντάμετρο κανόνι των 12 τόνων. Επισκεφτείτε το κατά το ηλιοβασίλεμα και περπατήστε μέχρι τους τάφους των Μερινιδών για πιο εντυπωσιακές εικόνες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 40 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Καθημερινά 8:30-12:00 & 14:30-18:30 Κλειστά: Κάθε Δευτέρα
Κόστος: περίπου 1€

 Ο ξερόλας λέει: Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει 5.000 εκθέματα!

Νέα Φεζ

Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του Μαρόκο χωρίζεται σε τρεις περιοχές, την παλιά πόλη Fez el-Bali με τη χαώδη Μεντίνα, τη νέα πόλη Fez el-Jdid και τη συνοικία Ville Nouvelle ή αλλιώς τη νέα Φεζ. Η συνοικία Ville Nouvelle είναι η πιο μοντέρνα από τις τρεις, με μεγάλους δρόμους, εμπορικά κέντρα, πάρκα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες και πολυτελή αμάξια. Μια εικόνα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα φορτωμένα γαϊδουράκια και την φασαρία των souks, των άλλων δύο περιοχών. Κάντε μια βόλτα κατά μήκος και γύρω από τη μεγάλη λεωφόρο Ave Hassan II, για να δείτε πως συνδυάζεται το παρόν με το παρελθόν.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η συνοικία Ville Nouvelle είναι το νεότερο κομμάτι της Φεζ καθώς χτίστηκε το 1916!

Al-Attarine Madrasa

Η Al-Attarine Madrasa είναι ένα ακόμη ιεροσπουδαστήριο που αξίζει να επισκεφτείτε στη Φεζ. “Η σχολή των αρωμάτων” βρίσκεται στην αρχή των αγορών με τα μπαχαρικά και τα αρώματα, στις οποίες οφείλει και το όνομά της. Η μαντράσα μοιάζει αρκετά με την Βou Inania ενώ αποτελεί και αυτή ένα εξαιρετικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Τα απλά δωμάτια των φοιτητών έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τη στολισμένη αυλή, τους περίτεχνους σκαλιστούς τοίχους και τα πολύχρωμα πλακάκια. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και βρίσκεται στην καρδιά του πολύβουου λαβυρίνθου της Μεντίνα, στη σχολή επικρατεί απόλυτη ησυχία.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30-40 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-18:00
Κόστος: Περίπου 1€

 Ο ξερόλας λέει: Στο πάτωμα δε θα δείτε ποτέ τόσο περίτεχνα πλακάκια όσο αυτά των τοίχων καθώς θεωρούνται πολύ ιερά για να πατάει κάποιος πάνω τους!


Chefchaouen

Kαταρράκτες Akchour

Στα βουνά Rif, 30 χιλιόμετρα έξω από την Chefchaouen, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Οι Kαταρράκτες Akchour είναι το αγαπημένο μέρος των Μαροκινών για ημερήσιες εκδρομές και βουτιές στα κρύα νερά. Ένα κατάφυτο μονοπάτι δίπλα από τον ποταμό θα σας οδηγήσει αρχικά στον μικρό καταρράκτη (20μ), ενώ συνεχίζοντας θα φτάσετε στον μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό (100μ). Αν και η πεζοπορία διαρκεί περίπου δυο ώρες, είναι πολύ εύκολη, ενώ σε πολλά σημεία της θα βρείτε εστιατόρια και καφέ, για να αναζωογονηθείτε με ένα παραδοσιακό ταζίν ή ένα τσάι μέντας.

Σύντομο Tip: Για να τους βρείτε θα πρέπει να περάσετε τη γέφυρα και να πάρετε το αριστερό μονοπάτι (αλλιώς θα βρεθείτε στη Γέφυρα του Θεού).

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4-5 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Τα βουνά Rif έχουν τις περισσότερες βροχοπτώσεις από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στο Μαρόκο (πάνω από 2.000 mm)!

Γέφυρα του Θεού

Έκτος από τους καταρράκτες Akchour, τα βουνά Rif κρύβουν ένα ακόμη γεωλογικό θαύμα που ονομάζεται η Γέφυρα του Θεού (God’s Bridge Chefchaouen). Πρόκειται για μια ψηλή (25μ.) κόκκινη γέφυρα που ενώνει τις δυο πλευρές της κοιλάδας και περνάει πάνω από σμαραγδί νερά και μικρούς καταρράκτες. Μπορείτε να τη θαυμάσετε από κάτω, και να κάνετε μπάνιο στις μικρές λιμνούλες, ή να τη διασχίσετε και να γυρίσετε πίσω, περνώντας από τους καταρράκτες (διπλάσια ώρα). Η διαδρομή είναι πιο εύκολη και διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ αξίζει να την επισκεφτείτε κατά την ανατολή ή τη δύση για να πάρετε εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Κάθε χρόνο προσελκύει 120.000 επισκέπτες!

Spanish Mosque

Το Spanish Mosque (Ισπανικό Τέμενος) βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από την Μεντίνα της Chefchaouen στην κορυφή ενός λόφου. Το εγκαταλελειμμένο τέμενος έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, ενώ ο λόγος που το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά είναι η εκπληκτική πανοραμική θέα της μπλε πόλης, των κορυφών του Rif και της γύρω περιοχής. Το Spanish Mosque είναι το ιδανικό σημείο για να βγάλετε τις φωτογραφίες σας με φόντο το μπλε μαργαριτάρι. Επισκεφτείτε το κατά το ηλιοβασίλεμα για να δείτε τον ήλιο να σβήνει πίσω από τις βουνοκορφές.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το τζαμί δεν λειτούργησε ποτέ!


Ραμπάτ

Ανδαλουσιανοί κήποι

Οι Ανδαλουσιανοί κήποι βρίσκονται μέσα στο Kasbah des Udayas και χαρακτηρίζονται ως ένα μέρος για ξεκούραση και ατελείωτες συζητήσεις. Στον καταπράσινο χώρο του θα βρείτε αρκετά φυτά, εξωτικά δέντρα και θάμνους. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο όμως θα τριγυρνάει γύρω από τα πόδια σας και δεν είναι άλλο από τις πολλές γάτες που φιλοξενεί. Από τους Ανδαλουσιανούς κήπους έχετε άμεση πρόσβαση στο Café Maure, από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε το τσάι σας με θέα τον Ατλαντικό, τη μαρίνα της Ραμπάτ και την πόλη Σαλέ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 30 λεπτά-1 ώρα
Ανοιχτά: Ανατολή-Δύση
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Οι κήποι της Ανδαλουσίας έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με την περιγραφή του παραδείσου του Κορανίου!

Βαρκάδα στη Sale

Αφού πιείτε ένα ζεστό τσάι μέντας στο καφέ Maure, κατεβείτε για μια βόλτα στη μαρίνα της Ραμπάτ και από εκεί μπείτε σε μια παραδοσιακή βάρκα. Ο βαρκάρης θα σας προτείνει δύο διαδρομές, βόλτα στον ποταμό Oued Bou Regreg ή βαρκάδα μέχρι την πόλη Sale. Στην πρώτη διαδρομή θα γεμίσετε την φωτογραφική σας μηχανή με εικόνες από τη Μαροκινή πρωτεύουσα, το επιβλητικό κάστρο της Ουντάγια και τα νερά του Ατλαντικού. Η δεύτερη διαδρομή θα σας οδηγήσει στη δίδυμη πόλη της Ραμπάτ, τη Σαλέ. Η πόλη αυτή είναι γραφική, ενώ η Μεδίνα και τα souks της παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα αντίστοιχα της Ραμπάτ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 10 λεπτά-40 λεπτά
Ανοιχτά: Από την ανατολή μέχρι τη δύση
Κόστος: Πέρασμα στην απέναντι όχθη: Περίπου 0.25€, Βόλτα στο ποταμό: τιμή με διαπραγμάτευση

 Ο ξερόλας λέει: Η Σαλέ ήταν γνωστή ως άντρο επικίνδυνων πειρατών!

Street Art Ραμπάτ

Είστε έτοιμοι να κάνετε κάτι διαφορετικό, αφήνοντας τους τουριστικούς οδηγούς και τα συνηθισμένα μονοπάτια; Ετοιμαστείτε για ένα Street Art walk, έξω από τα τείχη της Ραμπάτ. H πόλη τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μια υπαίθρια γκαλερί τέχνης, με αφορμή το φεστιβάλ Jidar – Toiles De Rue, που διοργανώθηκε το 2015. Τότε ντόπιοι και διεθνείς καλλιτέχνες κλήθηκαν να ζωγραφίσουν εικόνες από την καθημερινή ζωή με το δικό τους τρόπο. Περπατήστε όσο πιο πολύ μπορείτε και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε το μήνυμα που θέλουν να περάσουν τα graffiti.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Από το 2015 και μετά διοργανώνονται όλο και πιο πολλά φεστιβάλ που προσελκύουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο!

Κήποι Nouzhat Hassan

Μεταξύ της παλιάς και της νέας πόλης της Ραμπάτ βρίσκονται οι κήποι Nouzhat Hassan. Μέσα σε 40 στρέμματα πρασίνου οι ντόπιοι βρίσκουν καταφύγιο δροσιάς τις ζεστές μέρες, χαλαρώνοντας με τις οικογένειές τους. Εκεί έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε δίπλα από σπάνια φυτά, να καθίσετε σε ρετρό παγκάκια, να ταΐσετε τις πάπιες και να περάσετε κάτω από σήραγγες φτιαγμένες από Πεύκα των Κανάριων Νήσων. Μπορεί οι κήποι Nouzhat Hassan να είναι οι μεγαλύτεροι και πιο παλιοί της πρωτεύουσας δεν είναι όμως τόσο εντυπωσιακοί όσο οι Ανδαλουσιανοί, που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 07:00-19:00
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ο κήπος σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Marcel Zaborsky της σχολής κηπουρικής των Βερσαλλιών!


Μαρακές

Τάφοι των Σααντί

Στην περιοχή Kasbah, δίπλα από το ομώνυμο τέμενος, βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στο Μαρακές, οι τάφοι των Σααντί. Το βασιλικό μαυσωλείο της δυναστείας των Σααντί ανακαλύφθηκε τυχαία και ανακαινίστηκε με μεγάλη προσοχή. 66 μέλη της οικογένειας είναι θαμμένα σε τάφους με σκαλιστούς θόλους ή περίτεχνα πλακάκια, ανάλογα με τη θέση και την εξουσία τους. Αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το δωμάτιο με τις δώδεκα μαρμάρινες κολόνες και την πολυτέλεια που αρμόζει σε έναν βασιλικό τάφο. Τη νεκρόπολη πλαισιώνουν αρμονικά κήποι με τριαντάφυλλα, φοίνικες, βουκαμβίλιες και δεντρολίβανο(!).

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 20-30 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 8:30-11:45 & 14:30-17:45
Κόστος: Περίπου 7€

 Ο ξερόλας λέει: Στο τέμενος Kasbah υπάρχει μια κρυφή πύλη που οδηγεί στους τάφους!

Kήποι Majorelle

Οι Kήποι Majorelle βρίσκονται στο νέο Μαρακές σε μία ήσυχη περιοχή. Οι κήποι διχάζουν αρκετούς. Από τη μία βρίσκεται το ακριβό εισιτήριο και ο περιορισμένος χώρος και από την άλλη τα σπάνια φυτά και η απαράμιλλη αισθητική, εμπνευσμένη από τον μεγάλο μόδιστρο YSL. Στους κήπους κυριαρχεί το μπλε χρώμα Majorelle και φυσικά το πράσινο! Εκτός από τους σπάνιους κάκτους, τα φυτά και τα ψάρια, στον χώρο θα βρείτε το Μουσείο των Βερβερών, την Boutique και το Café Majorelle και το Μουσείο του Yves Saint Laurent (έξτρα κόστος).

Tip: Ο κόσμος είναι πολύς και ο χώρος περιορισμένος, γι’ αυτό επισκεφτείτε το κατά το άνοιγμα.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-17:30
Κόστος: Κήποι Γενικό 7€, Παιδιά

 Ο ξερόλας λέει: Το χρώμα μπλε Majorelle δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον YSL!

Παλάτι El Badi

Ένα ακόμη ανάκτορο που αξίζει να επισκεφτείτε στο Μαρακές είναι το Παλάτι El Badi (το παλάτι του θαύματος). Βρίσκεται κοντά στους τάφους των Σααντί και ήταν κάποτε το μεγαλύτερο και πιο όμορφο παλάτι σε ολόκληρο το Μαρόκο. Σήμερα φαίνεται αρκετά εγκαταλελειμμένο, ενώ μόνο από τα ερείπια μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του άλλοτε λαμπρού βασιλικού συμπλέγματος. Περιηγηθείτε στα “ανοιχτά” δωμάτια με τα χαρακτηριστικά πλακάκια, διασχίστε την τεράστια πισίνα, φωτογραφίστε τους πελαργούς (οι μοναδικοί κάτοικοι πλέον) και χαθείτε στον λαβύρινθο. Προτού φύγετε ανεβείτε στην ταράτσα για μια εξαιρετική πανοραμική θέα του παλατιού και της κόκκινης πόλης.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 09:00-17:00
Κόστος: Περίπου 7 €

 Ο ξερόλας λέει: Υπολογίζεται ότι είχε περισσότερα από 350 πολυτελή δωμάτια!

Menara Gardens

Για μερικές ανάσες δροσιάς κάτω από τον καυτό ήλιο του Μαρακές, επισκεφτείτε τους Menara gardens. Οι βοτανικοί κήποι βρίσκονται δίπλα στο αεροδρόμιο και προσελκύουν καθημερινά ντόπιους και τουρίστες, χαρίζοντάς τους αρκετές στιγμές χαλάρωσης. Θα παρατηρήσετε πως δεν πρόκειται για συνηθισμένους κήπους, καθώς αποτελούνται από μεγάλα περιβόλια με διάφορα εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα! Αφού ξαποστάσετε στις σκιές τους, καθίστε στην εξέδρα της λίμνης και απολαύστε ένα καρτποσταλικό σκηνικό με πρωταγωνιστές το παλάτι και τις χιονισμένες βουνοκορφές του Άτλαντα (τους χειμερινούς μήνες).

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 20-30 λεπτά
Ανοιχτά: Καθημερινά 08:00-δύση
Κόστος: Κήποι: Δεν υπάρχει Παλάτι: περίπου 7 €

 Ο ξερόλας λέει: Ένα 700 ετών υδραυλικό σύστημα με υπόγεια κανάλια φέρνει στη λίμνη νερό από τα βουνά του Άτλαντα (διασχίζοντας 30 χλμ)!

Παλάτι Bahia

Το παλάτι Bahia, ή αλλιώς το ανάκτορο της λαμπρότητας, θα σας μεταφέρει σε μια άλλη πλευρά του Μαρακές που δεν θυμίζει σε τίποτα τη φτώχεια της Μεντίνα. Έχει 160 διαφορετικά δωμάτια και εκτείνεται σε 80.000τ.μ. Τα βιτρό, τα σκαλιστά ταβάνια, η αυλή με το ψηφιδωτό δάπεδο και οι κήποι, θα σας κάνουν να ξεχάσετε γρήγορα τα άδεια του δωμάτια. Παρόλο που η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ένα μέρος του, αρκεί για να κατανοήσετε το μεγαλείο και τη δύναμη των βασιλικών οικογενειών.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-1.5 ώρες
Ανοιχτά: Καθημερινά 09:00-16:30
Κόστος: Περίπου 7 €

 Ο ξερόλας λέει: Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να κατασκευαστεί!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.