Τα καλύτερα ταξιδιωτικά Tips για φωτογραφίες από το Smartphone

Κάθε ταξιδιώτης αρέσκεται να τραβάει τις δικές του φωτογραφίες, είτε για να κρατήσει τις αναμνήσεις ζωντανές, είτε για να δείξει τις περιπέτειες σε συγγενείς και φίλους είτε ακόμη και για να επιδείξει τις φωτογραφικές του ικανότητες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν φωτογραφική μηχανή να βγάζουν φωτογραφίες μέσω των εξελιγμένων Smartphones. Παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε ότι οι φωτογραφίες δεν είναι αυτό που περιμέναμε κατά τη λήψη! Έτσι απογοητευόμαστε και ρίχνουμε το φταίξιμο στο κινητό. Μέγα λάθος..! Δεν φταίει αυτό, αλλά το ότι δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να το αξιοποιήσουμε όπως πρέπει. Τα παρακάτω Tips για φωτογραφίες από το Smartphone θα σας λύσουν τα χέρια.

Γι’ αυτόν τον λόγο το Travelen σας παρουσιάζει τις πιο χρήσιμες συμβουλές ώστε να τραβήξετε τις καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σας.

1) Τραβάτε λήψεις καθημερινά

Καμία θεωρία δεν σε κάνει τέλειο, ΜΟΝΟ η πράξη! Ακόμη κι αν δεν έχετε το σωστό πλάνο τραβήξτε πολλές φωτογραφίες και θα το βρείτε. Μη σας νοιάζει τι τραβάτε, σημασία έχει η ομορφιά της διαδικασίας.

2) Πλησιάστε

Πολλές φορές οι φωτογραφίες σας φαίνονται άψυχες. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο πλάνο υπάρχουν αρκετά ανούσια θέματα. Μετακινηθείτε κοντά στο θέμα ώστε να γεμίσετε το πλάνο και να μειώσετε τη “βαβούρα” που ενοχλεί το μάτι.

3) Παρατηρήστε το φως

Το φως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για μία φωτογραφία. Πριν τη λήψη της λοιπόν θα πρέπει να δείτε αν προέρχεται από τον ήλιο, από προβολέα ή από κάποια λάμπα φθορισμού. Αλλάξτε τη γωνία λήψης και εκμεταλλευτείτε το για να βγάλετε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

4) Χρησιμοποιήστε το φλας τη μέρα

Κατά τη διάρκεια μιας φωτεινής μέρας, ο ήλιος ρίχνει “σκληρό” φως πάνω στα θέματα. Το φλας όμως με την επιπλέον λάμψη βοηθά ώστε να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη έκθεση στο φως και τελικά το αποτέλεσμα να βγει εξαιρετικό. Δοκιμάστε το..

Σημαντικό: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξωτερικό φλας γιατί των κινητών δεν επαρκεί για ένα καλό αποτέλεσμα.


Διάβασε ακόμη 

Τα πιο χρήσιμα Ταξιδιωτικά Gadgets


5) Πράξη & υπομονή

Μην ξεχνάτε πως δεν βγάζουμε selfies ώστε να βλέπουμε κάθε φωτογραφία που τραβάμε! Αν καθυστερείτε τόσο, τότε το πιθανότερο είναι να χάσετε μια πιο ενδιαφέρουσα λήψη από το ίδιο θέμα. Κάντε υπομονή και θα δείτε αργότερα τι έχετε τραβήξει.

6) Καδράρετε το θέμα

Το καδράρισμα (Framing) είναι τεχνική που χρησιμοποιείται στη φωτογραφία και στρέφει την προσοχή σε ότι πλαισιώνει το θέμα. Αυτό βοηθά ώστε το μάτι να εστιάσει στο σημείο που θέλουμε να τονίζουμε.

7) Παίξτε με το φυσικό φως

Μην φωτογραφίζετε πάντα με τον ήλιο στην πλάτη σας. Μπορείτε να βγάλετε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες αν το φως έρχεται πίσω ή και πλάι από το θέμα σας. Βρείτε την κατάλληλη γωνία και αφήστε να μπει όσο φως θέλετε για να βγάλετε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα.

8) Φορητός φορτιστής

Μέσα στις χρήσεις ενός Smartphone (κλήσεις, μηνύματα, ίντερνετ, εφαρμογές, παιχνίδια, social media κ.α.) έρχεται να προστεθεί και η κάμερα που είναι εξαιρετικά επίπονη για την μπαταρία. Όπως είναι λογικό το κινητό σας θα κλείσει συντομότερα από το αναμενόμενο, γι’ αυτό είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας ένα φορητό φορτιστή. Είναι κρίμα να βρεθείτε με κλειστό κινητό στη μέση της μέρας!


Διάβασε ακόμη 

Πώς τα Social Media μπορούν να γίνουν ο προσωπικός σας ξεναγός


9) “Η χρυσή ώρα”

Έχετε παρατηρήσει ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την ανατολή ή λίγο πριν τη δύση του ηλίου φαίνονται ιδιαίτερα όμορφες; Αυτό συμβαίνει γιατί τραβήχτηκαν τη χρυσή ώρα, την ώρα δηλαδή που το φως του ηλίου είναι αρκετά “μαλακό”. Αυτές οι ώρες είναι οι καλύτερες αφού αποτυπώνουν πιο φυσικά τα χρώματα πάνω στο θέμα σας. Κυνηγήστε τις!

10) Κρατήστε το ενδιαφέρον

Ένα σημαντικό στοιχείο της φωτογραφίας είναι να παραμείνει απλή. Αυτό επιτυγχάνεται όταν έχει 1 ή το πολύ 2 στοιχεία προς εξέταση. Αν έχει πολλά τότε το μάτι μπερδεύεται και προκαλείται σύγχυση! Αποφύγετε το.

11) Δοκιμάστε διαφορετικές προοπτικές

Μην τραβάτε φωτογραφίες μόνο από το ύψος του στήθους. Πειραματιστείτε από διαφορετικά ύψη και γωνίες και πάρτε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, για το ίδιο θέμα. Π.χ. Μία λήψη από πάνω προς τα κάτω κάνει το θέμα σας ελαφρώς μικρότερο, ενώ μία λήψη από κάτω προς τα πάνω βοηθάει το θέμα σας να γίνει πιο δυναμικό!

12) Άσχημο φόντο

Κάδοι, σίδερα ή άλλα άσχημα στοιχεία συχνά χαλάνε την εμφάνιση της φωτογραφίας σας. Πριν την τραβήξετε δείτε τι υπάρχει μέσα στο κάδρο. Μια καλή φωτογραφία επιβάλλει ένα όμορφο φόντο.


Διάβασε ακόμη 

30 + 1 Συγκλονιστικές Φωτογραφίες (χωρίς photoshop)


13) Όριο στα χρώματα

Πολλές φορές βλέπουμε ένα πλάνο γεμάτο με χρώματα που τραβάει τα μάτια μας σαν μαγνήτης. Μην σας ξεγελάει. Δεν σημαίνει ότι επειδή τα χρώματα είναι εντυπωσιακά στη Live εικόνα θα είναι και στη φωτογραφία! Ακολουθήστε τον κανόνα που επιβάλλει το κεντρικό θέμα να έχει ένα ή το πολύ δύο χρώματα.

14) Προσθέστε το δικό σας στιλ

Συχνά βλέπουμε φωτογραφίες φίλων που είναι βαρετές και ανούσιες! Είτε έχουν σαν θέμα τη θάλασσα είτε το βουνό, νιώθετε ότι βλέπετε την ίδια φωτογραφία. Αποφύγετέ το, ξεχωρίστε και δώστε το δικό σας στιλ στις φωτογραφίες, κάνοντας τις ενδιαφέρουσες και θελκτικές. Π.χ. Εστιάστε στα χρώματα και τη γωνία ενός μενού, από κρύο και απρόσωπο μετατρέψτε το σε ζωντανό και λαχταριστό.. έτοιμο να το φάει όποιος βλέπει τη φωτογραφία!


Σημαντική Σημείωση: Τα ανθρώπινα πορτρέτα αποτελούν από μόνα τους μία κατηγορία. Σε κάποια υπάρχει επίγνωση ενώ σε άλλα όχι, αφού τραβιούνται με φακούς μακρινής λήψης. Με τα smartphones όμως, για να βγάλετε ένα πορτρέτο θα πρέπει να πλησιάσετε αρκετά κοντά. Γι’ αυτό πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση ζητήστε την άδεια, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Η ιδιωτικότατα του καθενός είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.

Τώρα που ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, βγείτε έξω και αρχίστε να πειραματίζεστε. Μόνο έτσι θα γίνετε καλύτεροι και θα είστε έτοιμοι για το επόμενο ταξίδι. Και που ξέρετε ίσως ανακαλύψετε μια ξεχωριστή τεχνική που θα αφήσει ιστορία!

Καλές λήψεις!

0 Σχόλια

Μπείτε στη συζήτηση

CommentLuv badge