Μια πόλη γλυκιά.. σαν Μπουγάτσα!

Όλοι γνωρίζουν την ερωτική πόλη του Βορρά είτε γιατί την έχουν επισκεφτεί και έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις, είτε γιατί έχουν ακούσει γι’ αυτήν από γνωστούς, συγγενείς και φίλους. Γι’ αυτό και στην ερώτηση “Από πού είστε;” κάθε φορά που απαντάμε “Από τη Θεσσαλονίκη”, όλοι έχουν την ίδια αντίδραση.” Ωωωω Θεσσαλονίκη τι μου θύμησες τώρα!”. Η αλήθεια είναι πως όλοι θέλουν να επιστρέψουν κάποια μέρα σ’ αυτήν και αν δεν την έχουν επισκεφτεί τότε θέλουν να έρθουν, για να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική ιστορία. Η Θεσσαλονίκη, όμως, είναι η πόλη που γέννησε και τη δική μας ιστορία, την ιδέα και το ξεκίνημα του Travelen. Εδώ αρχίζουν και καταλήγουν τα ταξίδια μας. Εδώ άρχισε και συνεχίζει η ζωή μας.

“Kιμπάρικο.. όπως άλλωστε της αρμόζει”

Είτε είσαι επισκέπτης, είτε κάτοικος η ζωή στη Θεσσαλονίκη κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως και ο Βαρδάρης κάθε φορά που “κατεβαίνει” στην πόλη. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα προτιμήσει τον ήλιο για να σε δροσίσει, ή την υγρασία και το κρύο για να σου τρυπήσει τα κόκαλα. Παρόλα αυτά η νύμφη του Βορρά, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, μας καλημερίζει, το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, με ένα ηλιόλουστο χαμόγελο, ενώ υποδέχεται τη νύχτα με ένα σαγηνευτικό ηλιοβασίλεμα. Χρησιμοποιώντας την τακτική του μπαγάσα ανέμου ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσει, αλλά θα το κάνει με έναν τρόπο πιο κιμπάρικο, όπως άλλωστε της αρμόζει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαλλλλαρώσετε και να ακολουθήσετε τα μονοπάτια της.

Η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη, υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και γεύσεων. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα εμπνέεται και ενστερνίζεται συνεχώς νέες κουλτούρες, τρόπους ζωής και γαστρονομικές ανακαλύψεις. Έτσι από το κέντρο μέχρι και τις πιο απόμερες γειτονιές είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε την πολύπλευρη μορφή της. Σε κάθε βήμα συναντάμε δρόμους, πλατείες, στοές, μνημεία, κτίρια, αγορές και ναούς με ιδιαίτερη ιστορική, αρχιτεκτονική και θρησκευτική σημασία, καθένα από τα οποία αφήνουν το δικό τους στίγμα. Ο Λευκός Πύργος και τα κάστρα αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, η Καμάρα είναι το άντρο των φοιτητών, οι αγορές και οι πλατείες κέντρο συνάντησης, ενώ το λιμάνι και η παραλία είναι ιδανικά μέρη για βόλτες και ερωτικές εξομολογήσεις.

“Oι σκουτεροβολτίτσες δίνουν και παίρνουν”

Για να ανακαλύψετε όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς της, ο καλύτερος τρόπος είναι να την περπατήσετε και να την εξερευνήσετε. Καλά μην φανταστείτε ότι η πόλη είναι τόσο μικρή που μπορείτε να τη γυρίσετε όλη με τα πόδια. Γι’ αυτό υπάρχουν λεωφορεία, ταξί, η πολιτιστική γραμμή και τα Hop on Hop off, που μπορούν να σας μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της με έναν πιο γρήγορο και ξεκούραστο τρόπο. Για τους λάτρεις, τώρα, του ποδηλάτου η πόλη διαθέτει 12χλμ ποδηλατοδρόμων. Η βόλτα όμως με το ασφαλές δίτροχο μόνο ασφαλής δεν μπορεί να θεωρηθεί στη Θεσσαλονίκη, αφού επιτήδειοι παρκάρουν πάνω σ’ αυτούς, σε διαβάσεις και ράμπες, ενώ πεζοί περπατούν μέσα τους αμέριμνοι. Εμάς πάντως θα μας βρείτε πάνω σε μια μηχανή, αφού οι αγαπημένες μου σκουτεροβολτίτσες δίνουν και παίρνουν. Πρώτον γιατί οδηγεί ο Νίκος και το Ελενάκι χαζεύει, δεύτερον γιατί είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να ελιχθείς στην πόλη, ειδικά όταν έχει κίνηση (σχεδόν πάντα). Δυστυχώς, δε θα αργήσετε να καταλάβετε πως και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, η οδική παιδεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γι’ αυτό με ό,τι και αν επιλέξετε να μετακινηθείτε καλό θα είναι να προσέχετε.

“Ναι σε λέω αυτός είναι ο Σαλονικιός… Ντόμπρος, φίνος και γλεντζές”

Η “Σειρήνα” του Θερμαϊκού επιφυλάσσει και άλλες “παγίδες”, που αν δεν έχετε το νου σας, θα σας παρασύρει και θα σας ξελογιάσει χωρίς να το καταλάβετε. Αρχικά, θα χρησιμοποιήσει το πιο δυνατό όπλο, τους ανθρώπους της. Όχι να το παινευτούμε, αλλά οι Θεσσαλονικείς είμαστε, ως επί το πλείστον, φιλόξενοι, ευγενικοί και ανοιχτόκαρδοι. Ένα χαμόγελο ή μια λέξη, αρκεί για να μπείτε στην παρέα και να γίνετε ένα με τα καρντάσια. Θα μας καταλάβετε από τη γλώσσα του σώματος, τις φωναχτές συνομιλίες, τα παχιά λλλ και τη δόση τρέλας που κουβαλάμε. Ακόμη και αν έχουμε σκοτούρες δεν πτοούμαστε, ζούμε την κάθε στιγμή και συνεχίζουμε να γλεντάμε. Ναι σε λέω αυτός είναι ο Σαλονικιός… Ντόμπρος, φίνος και γλεντζές.

Πολύ καλά καταλάβατε! Η διασκέδαση για τους Θεσσαλονικείς είναι τρόπος ζωής, ρέει στο αίμα μας βρε παιδί μου, όπως και ο καφές. Ααα να μας συγχωρήσουν οι φίλοι Ιταλοί, αλλά στην πόλη έχουμε τις περισσότερες καφετέριες ανά κεφαλή στην Ευρώπη. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς ένα φραπεδάκι θα το πιεις! Για να τον χαρείτε όμως επιβάλλεται να ακολουθήσετε τη δική μας τελετουργία.. θα τον πιείτε χαλλαρά, ακόμη και αν τον πάρετε στο χέρι! Το αγαπημένο ρόφημα μας ακολουθεί σε κάθε στιγμή της μέρας και είναι σαν τον μαγικό ζωμό του Αστερίξ. Μας δίνει δύναμη να ξεκινήσουμε τη μέρα, μας συνοδεύει στη δουλειά, στις βόλτες, στις ατελείωτες φιλικές (και όχι μόνο) συζητήσεις και φυσικά δίνει την απαιτούμενη ενέργεια σε όσους θέλουνε να κάνουν τη νύχτα μέρα.

“Όλο και κάτι θα μας σπάσει τη μύτη”

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ζωηρή πόλη, που σφύζει από κόσμο κάθε στιγμή της μέρας. Καταστήματα, εμπορικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθέσεις, μουσεία, φεστιβάλ, δρώμενα και εκδηλώσεις, κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και λαμπερή την καθημερινότητα όλων. Αν νομίζετε ότι η πόλη ακτινοβολεί μόνο με το φως του ήλιου τότε δεν έχετε ζήσει τις μαγικές της νύχτες. Μπαρ, κλαμπ, κουτούκια, μουσικές σκηνές, ρεμπετάδικα και η επιτομή της διασκέδασης τα αθάνατα ελληνικά μπουζούκια συνθέτουν το παζλ της νυχτερινής ζωής! Για όσους δεν ξέρουν τι είναι τα μπουζούκια, απλά κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το παρακάτω σκηνικό.. Ελληνική μουσική, χορός στα τραπέζια και στην πίστα, χαλαρή διάθεση, πολύ αλκοόλ και ένας ατελείωτος λουλουδοπόλεμος που εκτινάσσουν το κέφι στα ύψη μέχρι το πρωί. Αυτή είναι η νυχτερινή ζωή στην πόλη. Τόσο απλή μα τόσο σύνθετη, που θα καταφέρει να κλέψει την καρδιά σας.. προτού το καταλάβετε.

Αν μετά από όλα αυτά δεν την έχετε ήδη ερωτευτεί, τότε παίζει το τελευταίο της χαρτί και προσφέρει τον αληθινό έρωτα στο πιάτο.. Όχι αυτόν.. τον άλλον που περνάει από το στομάχι! Η ελληνική κουζίνα είναι βασισμένη στη μεσογειακή με πολλές επιρροές από την Ανατολή. Οι επιλογές αμέτρητες από street food, ψητοπωλεία, γυράδικα, μπεργκεράδικα, μέχρι ταβέρνες/ψαροταβέρνες και γκουρμέ εστιατόρια. Πάλι καλά που υπάρχουν τα γυμναστήρια και μπορούμε να τρώμε ελεύθερα.. εεεε να χάνουμε καμιά θερμίδα ήθελα να πω. Κάθε φορά που γυρνάμε από ταξίδι λέμε “και τώρα δίαιτα”. Μάταιος κόπος. Από το πρωί μέχρι το βράδυ όλο και κάτι θα μας σπάσει τη μύτη, αφού οι μυρωδιές από φούρνους, ζαχαροπλαστεία και φαγάδικα αναβλύζουν σαν πειρασμοί. Δοκιμάστε γλυκιά μπουγάτσα με κανέλα, τραγανό σουσαμένιο κουλούρι, γεμιστό τσουρέκι, σιροπιαστά και τα φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος. Πιείτε τσιπουράκι στα κάστρα, δοκιμάστε μεζεδάκια σε κάποιο ταβερνάκι στην Άθωνος ή στα Λαδάδικα, γευτείτε τα ζουμερά σουβλάκια και μετά πείτε μας αν υπερβάλλουμε ή όχι. Όσοι είστε λοιπόν καλοφαγάδες οπλιστείτε με όρεξη και βουρ στον πατσά (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Η Θεσσαλονίκη εκ πρώτης όψεως δε διαφέρει από τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Μόνο αν την κοιτάξετε καθαρά και ζήσετε λίγες στιγμές σ’ αυτήν θα σας φανερώσει την ιδιαίτερη ταυτότητά της και θα σας οδηγήσει σε ένα απρόσμενο ταξίδι ιστορίας, διασκέδασης, γεύσεων και απολαύσεων. Μην την προσπεράσετε, ελάτε να την γνωρίσετε και θα καταλάβετε πως έχει πολλά να σας δώσει.. με αντάλλαγμα πάντα ένα κομμάτι της καρδιάς και του μυαλού σας. Σας περιμένουμε Καρντάσια.