E.N. Story
Φαγητό
More
Tips
Διαμονή
Διασκέδαση

DoDo

13 must see αξιοθέατα στα Χανιά

Τα Χανιά αποτελούν τον πιο αγαπημένο προορισμό στην Κρήτη. Η πόλη των Χανίων, τα χωριά, οι παράλιες και οι δεκάδες δραστηριότητες, προσελκύουν κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι. Μια βόλτα στην παλιά πόλη, μια βουτιά στο Ελαφονήσι και στον Μπάλο, μια εξόρμηση στην Παλαιοχώρα, μια κρουαζιέρα στη Γραμβούσα και φυσικά τα αμέτρητα ποτήρια ρακής, είναι μόνο μερικοί λόγοι για να επισκεφτείτε τα πανέμορφα Χανιά.

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στα Χανιά

Παλιά πόλη

Η παλιά πόλη είναι μακράν το ομορφότερο κομμάτι των Χανίων. Μέσα στα δεκάδες στενάκια κρύβονται πτυχές και κτίρια από την ενετική ιστορία της πόλης που παραμένουν αναλλοίωτα έως και σήμερα. Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί, διατηρώντας όμως το στιλ του παρελθόντος. Τα δεκάδες χρώματα, σε συνδυασμό με τις βουκαμβίλιες και τα μαγαζιά που σφύζουν από κόσμο την κρατάνε ζωντανή μέρα – νύχτα και δίνουν τον πιο όμορφο τόνο στην πόλη. Στα δρομάκια υπάρχουν δεκάδες ταβέρνες, καφέ, μπαράκια και εκατοντάδες τουριστικά μαγαζιά για να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας. Συμβουλή μας είναι να ξεφύγετε από τα εμπορικά στενά και να καταλήξετε σε πιο απόμερα, ακόμη και αδιέξοδα, γιατί εκεί κρύβεται η πραγματική ομορφιά της παλιά πόλης. Δεν χρειάζεται βιασύνη και άγχος, κλείστε τα μάτια και αφήστε τα στενά να σας οδηγήσουν στα καλύτερα μέρη.. Ξέρουν αυτά!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 3-4 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Ο λόφος Καστέλλι, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, κατοικείται από το 5500 π.Χ.!!!

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι συγκαταλέγεται στις 10 ομορφότερες παραλίες του κόσμου και όχι άδικα! Είναι ένα πραγματικό στολίδι, καθώς ο συνδυασμός των γαλαζοπράσινων, κρυστάλλινων νερών, της ροζ άμμου και των φυσικών λιμνών μόνο υπέροχες εντυπώσεις μπορούν να προκαλέσουν. Το Ελαφονήσι βρέχεται από το λιβυκό αλλά και το κρητικό πέλαγος και αποτελεί έναν παγκοσμίου φήμης προορισμό για μπάνιο. Η παραλία μπορεί να μην είναι απόλυτα οργανωμένη, ωστόσο διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς χρέωση. Στον χώρο ακόμη θα βρείτε ντουζιέρες, αποδυτήρια και ένα μαγαζί για να τσιμπήσετε κάτι γρήγορο και να προμηθευτείτε νερό. Η παραλία έχει μεγάλο εύρος και ξεχωριστές ομορφιές σε κάθε της σημείο, γι’ αυτό αν θέλετε να τις γνωρίσετε όλες καλό είναι να μετακινήστε συνεχώς.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4-6 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το πραγματικό του όνομα είναι Λαφονήσι, από τα λάφυρα που έκρυβαν οι πειρατές στο νησί (ουδεμία σχέση με τα Ελάφια)!

Παλαιοχώρα

Η Παλαιοχώρα βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού και αποτελεί μία εξαιρετική μονοήμερη απόδραση. Για να φτάσετε στη Νύμφη του Λιβυκού θα χρειαστείτε περίπου 1.5 ώρα μέσα από έναν δρόμο όλο στροφές, αλλά ο προορισμός θα σας αποζημιώσει πλήρως. Στο χωριό θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια, το ενετικό φρούριο και να βρείτε δεκάδες επιλογές για φαγητό και ποτό. Σε καμία περίπτωση μην χάσετε τη νυχτερινή της ζωή. Η Παλαιοχώρα τη μέρα μπορεί να σας φανεί άδεια και όμως δεν είναι, αφού ζει και αναπνέει για το βράδυ, τότε που οι ταβέρνες και τα μπαράκια κατακλύζονται από κόσμο. Αν κινηθείτε δυτικά από το χωριό θα συναντήσετε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες, με πρώτη και καλύτερη τη ΜΑΓΙΚΗ παραλία του Ψηλού Βόλακα. Η παραλία έχει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, βράχια για ατελείωτες βουτιές και αρκετή δόση ησυχίας, αφού δεν είναι διάσημη (ακόμα). Πηγαίνοντας ακόμη πιο δυτικά θα βρείτε τις παραλίες του Γραμμένου και του Kριού που αξίζει να κάνετε μία στάση για μπανάκι.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1 μέρα
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Από την περιοχή διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4!

Σεϊτάν λιμάνια

Τα καταραμένα λιμάνια ή κατά κόσμων Σεϊτάν λιμάνια είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Η άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια παραλία έγινε γρήγορα διάσημη, χάρη σε μερικές φεϊσμπουκικές αναρτήσεις! Βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από την πόλη των Χανίων, ενώ δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τα κατάλευκα νερά της, τον πανέμορφο βυθό της και το παράξενο σχήμα “ς” που καταλήγει στο κρητικό πέλαγος. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια, μετά από κάθοδο 10 λεπτών από ένα αυτοσχέδιο, απότομο* μονοπάτι, που ξεκινάει από το εκκλησάκι. Η καλύτερη ώρα να την επισκεφτείτε είναι 7 το πρωί για να είστε μόνοι, μακριά από τις ορδές κόσμου που κατακλύζουν την περιορισμένη σε έκταση παραλία. Χαθείτε στην μαγεία της κατάρας..

*Σημείωση: Αν σας δυσκολεύει το δρομάκι που ακολουθούν όλοι, επιλέξτε να κατεβείτε από το πιο ομαλό μονοπάτι που βρίσκεται στα αριστερά. Χρειάζεται περισσότερη ώρα αλλά δεν είναι τόσο απότομο.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Η ονομασία καταραμένα (σεϊτάν κατά την Τουρκοκρατία) οφείλεται στην επικινδυνότητα των κυματισμών στην περιοχή!

Κρητική Ρακή

Οι Κρητικοί λένε πως με μία ρακή ξεκινάνε όλα τα όμορφα και με μία ρακή τελειώνουν! Στο ενδιάμεσο ασφαλώς και δεν επιτρέπεται να αλλάξετε ποτό, άλλα να συνεχίσετε με ρακή.. Αποτελεί το βασικό ποτό της Κρήτης, σερβίρεται σε σφηνοπότηρα και πίνεται μονοκοπανιά. Ζητήστε την παγωμένη (από την κατάψυξη) και καταναλώστε την άφοβα. (Η ποιότητα και η προέλευσή της ασφαλώς και έχουν μεγάλη σημασία, για να μην ξυπνήσετε με πονοκέφαλο την επομένη, ενώ τα vol της κυμαίνονται από 18 έως 24%.) Μερικοί την αναφέρουν με το δεύτερο όνομά της, τσικουδιά. Όπως και να την πείτε ένα είναι το σίγουρο, δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας. Προσοχή: Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε τις ρακές αν πρέπει να πιάσετε το τιμόνι. Στην υγειά σας..

 Ο ξερόλας λέει: Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920!

Μπάλος

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί μία ιστορία από μόνη της, αφού πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερου κάλλους. Η παραλία ψηφίζεται συνεχώς ως μία από τις καλύτερες παγκοσμίως και προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΝΑΤURΑ 2000. Η πρόσβαση σ’ αυτή γίνεται με 2 τρόπους, είτε με κρουαζιέρα, είτε μέσω του δύσκολου οδικού δικτύου! Και οι δύο δρόμοι έχουν ένα θετικό και ένα αρνητικό. Με την κρουαζιέρα θα φτάσετε ξεκούραστα (θετικό), αλλά θα έχετε μόνο 3 ώρες να χαρείτε τα σμαραγδένια νερά της (αρνητικό). Με αμάξι, από την άλλη, θα μπορέσετε να μείνετε όσες ώρες θέλετε (θετικό), αλλά για να φτάσετε θα περάσετε μια μικρή οδύσσεια σε δύσκολους δρόμους και 30λεπτες διαδρομές με τα πόδια (αρνητικό)! Ό,τι και να επιλέξετε να ξέρετε πως τα καυτά -σχεδόν- λιμνάζοντα νερά, η ροζ άμμος, αλλά και τα σμαραγδένια καταπράσινα νερά του Μπάλου θα σας κάνουν γρήγορα να ξεχάσετε την όποια ταλαιπωρία.


Κλείσε το δικό σου αυτοκίνητο για τα Χανιά.. ΕΔΩ


Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 4-5 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Πριν από χρόνια, στην παραλία αγκυροβόλησε η υπερπολυτελής θαλαμηγός του πρίγκιπα της Αγγλίας Κάρολου και της πριγκίπισσα Νταϊάνα!

Ενετικό Λιμάνι – Αιγυπτιακός Φάρος

Το ταξίδι στα Χανιά επιβάλλεται να αρχίσει και να τελειώσει με μία βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι της πόλης. Ξεκινήστε από το φρούριο Φιρκά, που σήμερα στεγάζει το Ναυτικό μουσείο και ανεβείτε στα τείχη για να απολαύσετε τη θέα της πόλης και του Κρητικού πελάγους. Στη συνέχεια διασχίστε την προκυμαία με τα δεκάδες -τουριστικά- εστιατόρια και καφέ και φτάστε μέχρι στο ιστορικό Γιαλί Τζαμί, όπου διοργανώνονται καθημερινά εκθέσεις. Από εκεί μπορείτε, είτε να κάνετε μία ρομαντική βόλτα με άμαξα, είτε να επισκεφτείτε το μεγάλο Αρσενάλι και τέλος να περπατήσετε ως τον πασίγνωστο Αιγυπτιακό Φάρο, σήμα κατατεθέν ολόκληρης της Κρήτης. Φροντίστε η βόλτα να είναι απογευματινή ώστε να δείτε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, που μετατρέπει την πόλη σε πίνακα ζωγραφικής! Αυτά είναι τα Χανιά..

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Σε περίπτωση πολιορκίας το λιμάνι έκλεινε με μια αλυσίδα που ξεκινούσε από το φρούριο και κατέληγε στον Φάρο!

Κρουαζιέρα Γραμβούσα – Μπάλος

Η εκδρομή σε Γραμβούσα – Μπάλο διοργανώνεται καθημερινά και είναι μία εξαιρετική εμπειρία για να γνωρίσετε αυτά τα δύο μέρη. Το καραβάκι αναχωρεί από το λιμάνι της Κισσάμου 3 φορές τη μέρα (η τρίτη μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο) και κάνει 2 στάσεις. Η πρώτη γίνεται στο νησί της Γραμβούσας -διάρκειας περίπου 2.5 ωρών- και η δεύτερη στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου -διάρκειας περίπου 3 ωρών-. Πρόκειται για μια όμορφη εμπειρία καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γνωρίσετε τη απόμερη Γραμβούσα, ενώ για τον Μπάλο η οδική μεταφορά και ο ποδαρόδρομος είναι αρκετά κουραστικά. SOS: Μην ταξιδέψετε με περισσότερα από 4 μποφόρ. Το ταξίδι θα μετατραπεί σε μαρτύριο. Ακολουθήστε τα Tips μας για να μάθετε και άλλες κρυμμένες πληροφορίες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 7-8 ώρες
Ανοιχτά: Αναχωρήσεις Καθημερινά 10:20-10:40 & 12:30 (Ιούλιο-Αύγουστο)
Κόστος: 27€ / άτομο, Ειδικές εκπτώσεις για Έλληνες πολίτες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

 Ο ξερόλας λέει: Από το πλοίο θα παρατηρήσετε το φαινόμενο της ανύψωσης της δυτικής Κρήτης κατά 6-9μ. που συνέβη πριν από 2000 χρόνια!

Ηλιοβασίλεμα στα Φαλάσαρνα

Τα Φαλάσαρνα είναι ένα χωριό κοντά στην Κίσσαμο που φημίζεται για την πεντακάθαρη παραλία του, αλλά κυρίως για το όμορφο ηλιοβασίλεμά του. Η τεράστια παραλία έχει ψηφιστεί ως μία από τις δέκα καλύτερες της Ευρώπης και όχι άδικα, αφού τόσο τα νερά όσο και η έκτασή της είναι κάτι μοναδικό. Ωστόσο, αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, κατά το οποίο ο ήλιος παίρνει δεκάδες χρώματα (αποχρώσεις του κόκκινου) πριν “βουτήξει” μέσα στη θάλασσα και χαθεί. (Φαίνεται τόσο καθαρά γιατί δεν υπάρχει κανένα φυσικό εμπόδιο στον ορίζοντα.) Πολλοί δε, ισχυρίζονται ότι το ηλιοβασίλεμα στα Φαλάσαρνα είναι καλύτερο και από το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας..

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Το λιμάνι της αρχαίας πόλης συνδεόταν με τη θάλασσα μέσω μιας διώρυγας που χτίστηκε το 335 π.Χ. !

Λίμνη Κουρνά

Η λίμνη Κουρνά αποτελεί ένα ξεχωριστό DoDo. Ακόμη και να μην προλάβετε την ημερήσια εξόρμηση στα χωριά του Αποκόρωνα θα πρέπει να την επισκεφτείτε και να περάσετε μερικές όμορφες στιγμές, μπροστά από το φυσικό θέαμα της λίμνης. Οι μύθοι γύρω από αυτήν είναι πολλοί, εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας και να την απολαύσετε. Για να τη γνωρίσετε όμως απ’ άκρη σ’ άκρη θα πρέπει να νοικιάσετε ένα λιμνο-ποδήλατο. Η βόλτα διαρκεί περίπου 1.5 ώρα (με στάσεις και βουτιές) και τα νερά στις άκρες είναι πεντακάθαρα! Επίσης μέσα στα νερά κυκλοφορούν χέλια, ψαράκια, καβουράκια και γλυκύτατα παπάκια. Διαβάστε τα πολύ χρήσιμα Tips μας για να πάρετε επιπλέον πληροφορίες.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1.5-2 ώρες
Ανοιχτά: Λίμνη πάντα , Ποδήλατα 10:00-20:00
Κόστος: Λίμνη δωρεάν, Ποδήλατα 7€ την ώρα

 Ο ξερόλας λέει: Το μέγιστο βάθος φτάνει τα 22.5 μέτρα!

Φρούριο – Ναυάγιο Γραμβούσας

Η πρώτη στάση της κρουαζιέρας, που αναφέραμε παραπάνω, γίνεται στο νησί των πειρατών, που δεν είναι άλλο από την ιστορική Γραμβούσα. Οι φάσεις που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος κατά την επίσκεψή του στο νησί είναι τρεις. Αρχικά πρέπει να βγει πρώτος -αν γίνεται- από το καράβι και να αρχίσει τη δύσκολη αναρρίχηση για το φρούριο (15-20 λεπτά). Φτάνοντας από τους πρώτους θα μπορέσει να βγάλει όμορφες φωτογραφίες και να δει ανεμπόδιστα τα απομεινάρια του φρούριου αλλά και την όμορφη θέα. Στη συνέχεια σειρά έχει το ναυάγιο στην παραλία και τέλος μια απολαυστική βουτιά στα πεντακάθαρα νερά της. Η βουτιά είναι ότι πιο must αφού τα γαλαζοπράσινα, θεσπέσια νερά θα σας ξεκουράσουν μετά από μία τόσο απαιτητική διαδρομή. Οι περισσότεροι είναι ταλαιπωρημένοι και την αποφεύγουν. Μην κάνετε αυτό το λάθος!

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 2-3 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Κρουαζιέρας (Βλ. παραπάνω)

 Ο ξερόλας λέει: Τη Γραμβούσα επιλέγουν τόσο η σπάνια μεσογειακή φώκια (για να γεννήσει), όσο και η χελώνα καρέτα-καρέτα (για εύρεση τροφής)!

Ομπρός Γιαλός

Αν ψάχνετε ένα μέρος κοντά στα Χανιά, με καθαρά νερά και λίγο έως καθόλου κόσμο, τότε σας έχουμε το κατάλληλο μέρος, την παραλία του Ομπρός Γιαλού. Ο ιδιαίτερος αυτός κολπίσκος βρίσκεται μόλις 26 χλμ ανατολικά των Χανίων, στην περιοχή του Αποκόρωνα. Αν και γίνεται ολοένα γνωστότερος, λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να βουτήξουν, καθώς είναι γεμάτος με βράχια, ενώ δεν υπάρχει οργανωμένη παραλία. Παρόλα αυτά τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του είναι ιδανικά για αμέτρητες βουτιές, ενώ ο βυθός είναι κατάλληλος για εξερεύνηση. Επισκεφτείτε τον μια μέρα χωρίς άνεμο γιατί τα μεγάλα κύματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα, εάν δεν ξέρετε την παραμικρή σπιθαμή του γιαλού. Πριν φύγετε ανεβείτε στο κιόσκι και απολαύστε από ψηλά την άγρια ομορφιά του κόλπου.

Προσοχή: Μην βουτήξετε με άνεμο πάνω από 4 μποφόρ.

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Στη δεξιά πλευρά της ακτής αναβλύζουν πολλές υποθαλάσσιες πηγές γλυκού νερού!

Άσπρη λίμνη

Μπορεί από μπροστά της να περνάνε χιλιάδες, κανένας όμως δεν γνωρίζει την πανέμορφη Άσπρη λίμνη. Βρίσκεται μόλις 8 λεπτά πριν την πασίγνωστη παραλία του Ελαφονησίου και πρόκειται για ένα όμορφο φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο μία λίμνη με θαλασσινό νερό σχηματίζεται από βράχια. Τα ρηχά νερά, η λευκή άμμος και το τοπίο σε συνδυασμό με την ερημική ησυχία θα ξεκλέψουν αρκετό από τον χρόνο και τις εντυπώσεις σας. Το μέρος είναι εντελώς παρθένο και αναξιοποίητο, ενώ για να φτάσετε θα χρειαστείτε τις συμβουλές ενός ντόπιου ή θα πρέπει να ακολουθήσετε τις μικρές πινακίδες από τη μονή Χρυσοσκαλίτισσας (Βλ. Tips). Είναι κρίμα να μην γνωρίσετε τον μικρό γαλαζοπράσινο παράδεισο, πριν μεταφερθείτε στον μεγάλο (Ελαφονήσι).

Προτεινόμενος χρόνος επίσκεψης: 1-2 ώρες
Ανοιχτά: Πάντα
Κόστος: Δεν υπάρχει

 Ο ξερόλας λέει: Περιβάλλεται από ένα σπάνιο φοινικόδασος, το οποίο είναι προστατευόμενο!


Το Travelen.eu ανανεώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις τιμές των εισιτηρίων και τις ώρες λειτουργίας, ωστόσο είναι καλό να επισκέπτεστε πάντα την επίσημη ιστοσελίδα, του προορισμού σας.